Koovee dominoi alkukauden rankkaritilastoa

Kummastelin eilen Kooveelle vihellettyjen rankkareiden määrää, mistä innostuneena koostin tilaston Salibandyliigan alkukauden rangaistuslaukauksista joukkueittain sekä laukojista ja maalivahdeista. Tilastoista selviää, että Salibandyliigassa on tehty perjantaihin mennessä yhteensä 14 maalia kaikkiaan 34 vihelletystä rangaistuslaukauksista. Reilut 41 prosenttia yrityksistä on päättynyt maaliin. Eniten rankkareita on saanut ja upottanut Koovee, vaikeinta on ollut Erällä ja Josballa.

Kenttäpelaajista TPS:n Miko Kailiala, NST:n Janne Louhelainen ja Kooveen Paul Kotilainen ovat kärjessä ainoina onnistuneet viimeistelemään kaksi maalia. Kailiala on upottanut molemmat yrityksensä. Louhelainen on lisäksi polttanut yhden mahdollisuuden ja useimmin yksin keskiympyrässä ollut Kotilainen kaksi.

Sanotaan, että joukkueelle vihellettyjen rankkareiden määrä kertoo jotain joukkueen pelityylistä. Viime kaudesta aktiivisempaan pelitapaan muuttaneelle Kooveelle on vihelletty peräti kahdeksan rankkaria ja sen vastustajille vain yksi. On sinänsä mielenkiintoista, että liigan kärkijoukkueista vahvan hyökkäysvoiman SSV:lle ei ole vihelletty vielä yhtään rankkaria ja Classicillekin vain yksi.

Rankkareita metsästävä on istunut turhaan Nokian KrP:n peleissä, sillä nokialaisten otteluissa ei ole vihelletty yhtään rankkaria kumpaankaan päähän. Huonoiten tilaisuutensa ovat käyttäneet kaikki neljä rankkariaan sössinyt Erä ja kolmen rankkarin Josba.

Paul Kotilainen on laukonut Kooveen rankkareista puolet, mutta näyttävimmän upotti lavan yläkannalla B-junnuikäinen Mikko Immonen (video). Huomioitavaa on, että perinteisesti vahva rankkarispesialisti Mikko Kohonen ei ole päässyt vetämään kumpaakaan SPV:n rankkaria, kun Tommy Koposen luotto on ollut Tatu Väänäsessä.

Pelkkänä spekulaationa on mielenkiintoista katsoa tulevia rankkariampujia. TPS:n Perttu Kytöhongan luulisi luottavan ainakin tiukoissa peleissä Miko Kailialaan jatkossakin. NST:ssä Arto Vainikainen on käynyt yrittämässä kerran ilman tulosta, joten kolmen rankkarin Janne Louhelainen on varmasti lappeenrantalaisten ykkösvaihtoehto. Loviisassa Joni Niirasen yksi epäonnistunut yritys voi tuoda lisää näyttöpaikkoja Andy Hietalalle. Siinä skoutattavaa liigan maalivahdeille.

Josban ja Erän rankkarivetäjistä on tilastojen perusteella hyvin vaikea päätellä mitään. Epätoivoisimmillaan taitaa olla rankkarikisan paikka otteluun valmistavissa treenissä.

Maalivahdeista TPS:n Pyry Luukkonen on joutunut torjumaan jo seitsemää rankkaria pallollisen pelin hallintaan pyrkivän TPS:n maalilla. Todella iso määrä kymmeneen TPS:n otteluun. Näistä maaliin on päättynyt neljä. Pitäisiköhän jo harjoituksissakin viheltää rankkarinarvoiset rikkeet pois? Oilersin Niko Nordström on torjunut vastustajien neljästä yrityksestä kolme. Rankkareiden vahvasta merkityksestä kertoo kaksi viimeisintä torjuntamerkintää, jotka pohjustivat viime viikolla Oilersin nousun tasapeliin Erää vastaan.

Luukkosen taakse on uponnut kolme maalia ja seuraavina Josban Mikko Kähkösen ja SSV:n David Rytychin taakse kaksi. Classicin Pekka Nieminen ja FBT Porin Jarkko Saastamoinen ovat torjuneet molemmat kaksi rankkariyritystä. Yhden rankkarin veskareita onkin sitten useita. Pelkästään M-Teamin maalissa rankkareita on käynyt torjumassa jo kolme häkkipäätä, joista vain Tommi Lampun taakse ei ole tehty maalia.

Olen vahvasti sitä mieltä, että säännöissä pitäisi määrätä rankkaria ampumaan rikottu pelaaja. Näin laukomassa nähtäisiin vaihtelevasti uusia naamoja, peruspakkejakin. Tässä koostamani tilasto alkukauden rankkareista, olkaa hyvä.

Rangaistuslaukaukset joukkueittain (maalit/yritykset)

Koovee (5/8)
TPS (2/2)
Loviisa (2/3)
NST (2/4)
FBT Pori (1/1)
SPV (1/2)
Happee (1/3)
Classic (0/1)
M-Team (0/1)
Oilers (0/2)
Josba (0/3)
Erä (0/4)
SSV (0/0)
Nokian KrP (0/0)

Kenttäpelaajat (maalit/yritykset, 14/34)

Miko Kailiala, TPS (2/2)
Janne Louhelainen, NST (2/3)
Paul Kotilainen, Koovee (2/4)
Mikko Immonen, Koovee (1/1)
Andreas Hietala, Loviisa (1/1)
Ville Salonen, FBT Pori (1/1)
Petri Kauko, Happee (1/1)
Valtteri Sainio, Koovee (1/1)
Lasse Salminen, Koovee (1/1)
Tatu Väänänen, SPV (1/2)
Joni Niiranen, Loviisa (1/2)
Jami Manninen, Classic (0/1)
Arto Vainikainen, NST (0/1)
Joonas Kaasalainen, Happee (0/1)
Iikka Voutilainen, Josba (0/1)
Juhana Särkelä, Josba (0/1)
Jussi Piha, Oilers (0/1)
Mikko Niiva, Josba (0/1)
Juuso Heikkinen, Happee (0/1)
Tommi Aro, Erä (0/1)
Oscar Hänninen, Oilers (0/1)
Tomi Palin, Erä (0/1)
Jesse Tolvanen, M-Team (0/1)
Nico Andersson, Koovee (0/1)
Tuomas Iiskola, Erä (0/2)

Maalivahdit (torjunnat/rangaistuslaukaukset, 20/34)

Niko Nordström, Oilers (3/4)
Pyry Luukkonen, TPS (3/7)
Pekka Nieminen, Classic (2/2)
Jarkko Saastamoinen, FBT Pori (2/2)
Tommi Lamppu, M-Team (1/1)
Ossi Lahti, NST (1/1)
Julius Kivimäki, SPV (1/1)
Jarno Ihme, SPV (1/1)
Tomi Ikonen, Erä (1/1)
Jarkko Monthan, NST (1/1)
Jesse Huurrekorpi, Josba (1/1)
Eero Kosonen, Happee (1/2)
Mikko Kähkönen, Josba (1/3)
David Rytych, SSV (1/3)
Teemu Kortelainen, Loviisa (0/1)
Paolo Keinänen, M-Team (0/1)
Joni Järviö, Koovee (0/1)
Ossi Rannala, M-Team (0/1)

4 comments

  1. Olisi tosiaan mielenkiintoista nähdä rikottu pelaaja rankkaria vetämässä. Tulisi aivan uudenlaisia suorituksia esiin.

  2. Olisi varmasti mielenkiintoista nähdä rikottu pelaaja rankkaria vetämässä, mutta maalinteko tilanne voi olla rikottaessa parempi tilaisuus tehdä maali kuin rankkari. Ei se ole nytkään helppoa tehdä maali vaikka vapaa valinnainen vetäjä onkin.

  3. NST:n Monthan torjui seuran edellisellä liigakaudella (2009-10) kaikki kuusi rankkaria, eikä ole päästänyt tällä kaudellakaan vielä yhtään.