”Sille pitää sit puhuu längvitsii”

Mika Ahosen opastus ennen Mikko Hyvärisen kanssa tekemäämme kameranasennuskeikkaa laittoi hymyn huulille. Ilmeisesti hän tarkoitti Englannin kieltä. Valmentajan ”längvitsiopastus” ennen maalivahti David Rytychin tapaamista ei jäänyt ainoaksi hymyksi.

Kameramies-Mikko oli kuin pikkulapsi purkaessaan hymyillen maalivahdin kypärään asennetun kameran videomateriaalia. Purkaminen jatkui pitkälle yömyöhään jo kuvauspäivänä. Mikko kävi kädet innosta syyhyten videoita läpi hidastettuina ja ilman hidastusta.

Parin päivän jälkeen ulos putkahti lopulta tämä video. Kypäräkamerasetti alkaa noin kohdasta 1.50 eteenpäin. Muistutettakoon vielä siitä realiteetista, että käytössä ei ole suurta tuotantoryhmää. Kivahan sitä olisi mielenkiinnosta salibandyyn tehdä vaikka mitä muutakin.

Lajia ajatellen hienointa oli nähdä, miten nopeasti tilanteet maalivahdin perspektiivistä katsoen tulevat. Hidastuksia pyöritellessä totuus valkeni viimeistään sen jälkeen, kun muisti kelata samat tilanteet normaalinopeudella. Huomattavaa oli, miten usein maalivahti vilkuilee molemmille sivuilleen tarkistaakseen tolppien sijainnin ja että maali on oikealla paikalla.

Lasse Riitesuo kirjoitti blogissaan pari viikkoa sitten Salibandyliigan materiaalista myös muilla kielillä kuin suomeksi. Se tuli osuvaan paikkaan, mutta sillä ei kuitenkaan ollut tähän videoon vaikutusta. Jo kauden alla suunnittelimme Mikon kanssa tekevämme jossain vaiheessa kautta videon ”headcamin” avulla. Koska pätkä saattaa kiinnostaa muissakin salibandymaissa, niin rohkaistuimme tekemään sen ”längvitsillä” rallienglannin myötä tulevien haukkujenkin uhalla.

Rytych kertoi jälkikäteen, että pienen kameran myötä kypärä tuntui kuvaushetkellä kuulemma raskaammalta kuin normaalisti. Nykykypärät ovat muuten uskomattoman kevyitä verrattuna joskus pihasählyssä käyttämiin.

Jokunen sivuliuku jäi nyt ehkä tekemättä ja näkemättä kameran rikkoontumisen pelossa. Hyvät naurut sai veskarin tuhinasta ja naureskelusta kameran nauhoittaessa kaikki. Jokunen läppä veskarille saattoi myös jäädä heittämättä, kun pelaajat tiesivät kameran läsnäolosta. Nyt pitää taas miettiä mitä seuraavaksi kokeillaan.

7 comments

  1. Oiskohan tuosta materiaalista mahdollista saada pidempää pätkää johonkin tarjolle? Vois olla aika hyvää opetusmatskua kaikille junnuveskareille ja miksei isommillekin.

  2. Erittäin hyvä idea, laitetaan korvan taakse. Eikä varmaan olisi haitaksi, jos olisi joku liigaveskari tai maalivahtivalmennuksen ammattilainen selittämässä videolla näytettävää tilannetta.

  3. Maalivahtivalmennusta tässä lajissa onkin liian vähän! Se ois loistoidea. Kuitenkin maalivahdin rooli on aika tärkeä ja siitä olis opittavaa monella.

    Tuohon kypäräkameranäkymään kannattaa kyllä ehdottomasti vaikkapa väliin leikata yleisnäkymää tilanteesta, niin että näkee myös veskarin asennot ja tietenkin ne torjunnat :). Pelkästään tuo näkymä kertoo kyllä muutamia asioita, muttei anna oikein hyvää yleiskuvaa veskarin toiminnasta.

  4. Ennenkuin tästä ruvetaan täysmittaista opetusvideota kyhäämään todettakoon että jo pelkästään pidempi pätkä siitä mitä kaikkea Rytych pelin tiimellyksessä vilkuilee ja kuinka tiuhaan olisi varsin hyödyllinen. Jopa ihan ilman selostusta joku 5-20 minuuttia pitkä, mielellään yhtäjaksoinen pätkä olisi erittäin jees.

    Tottakai laadukkaasti tuotettu monipuolisempi video olis vielä parempi mutta tyvestä puuhun jne.

  5. Mä haluisin nähdä lavan juuresta (tai vaikka korkeammaltakin) miltä kunnon rannari/syöttely/harhauttelu/ilmaveivailu näyttää. Ehkä lämärikin?

  6. Hyvää settiä, lisää tällaista ja tämänsuuntaista otetta salibandyjournalismiin!

    Voisin lisätä aiempiin kommentteihin, että olisi hauska nähdä kypäräkamerasettiä yv-treenistä ja pienpelistä.

  7. Miks pitää mainita jotain tuotannon koosta. Onhan se selvää että isolla rahalla saa enemmän. Mut ei silti aina parempaa… Muuten ihan jees… Ketkäs aina tulosten jälkeen selittelee…?