Voiko tuomarin tönäisemisestä saada jälkikäteen pelikieltoa?

Pääkallo.fi uutisoi maanantaina Tuomas Savukosken kyseenalaisesta kontaktista erotuomariin.

Pääkallo.fi uutisoi maanantaina Tuomas Savukosken kyseenalaisesta kontaktista erotuomariin.

Loviisan Torin Tuomas Savukosken kontakti erotuomari Tommi Järventaustaan lauantain liigaottelussa on herättänyt kiivasta keskustelua salibandypiireissä. Pääkallo.fi kysyi asiasta mielipidettä liigaerotuomarien vastaava Juha E. Sirkalta.

Juha E. Sirkka, Loviisan Torin Tuomas Savukoski torppasi erotuomari Tommi Järventaustaa lauantain liigaottelussa. Tapaus näkyy myös videolla. Mitä mieltä olet kontaktista?
– Itselläni on hyvin vahva mielipide tapahtuneesta, jota en silti halua tuoda vielä kesken tutkinnan julkisuuteen.

Oletko puhunut asiasta Järventaustan kanssa? Miten hän näki tilanteen?
– Olen keskustellut useampaan kertaan tapahtuneesta Järventaustan (ja Myllykankaan) kanssa, enkä voi kommentoida keskustelumme sisältöä asian keskeneräisyyden vuoksi.

Ottelussa Savukoski ei saanut rangaistusta tapahtuneesta. Voiko hän saada jälkikäteen pelikieltoa?
– Käsittääkseni tapaus on etenemässä kurinpidolliseen tutkintaan.

Classic-pelaaja Henna Yläsuo sai viime kevään finaaleissa kolmen ottelun pelikiellon tönäistyään poikittaisella mailalla erotuomaria. Olet varmasti nähnyt videolta molemmat tilanteet. Miten vertaat Savukosken ja Yläsuon tapauksia?
– En lähde vertailemaan tilanteita keskenään, koska toisesta on jo päätökset annettu aikoinaan, ja ne Yläsuo on kärsinyt, ja tämän kyseisen tapauksen tutkinta on kesken.

Uudenmaan Salibandyerotuomarikerho vaati jopa kurinpitäjä Tommi Koposen eroa, koska Yläsuo sai heidän mielestään liian lyhyen pelikiellon. Tulisiko erotuomarin koskemattomuuden rikkomisesta rankaista ankaralla kädellä?
– Erotuomaroinnin kivijalka muodostuu hyvin pitkälle puolueettomuudesta ja koskemattomuudesta. Haluaisin herättää kaikki laji-ihmiset tajuamaan kuinka äärimmäisen vakavasta asiasta on kyse, mikäli erotuomarin koskemattomuutta loukataan. Erotuomareille tulee turvata oikeus toimia erotuomarina kaikilla sarjatasoilla ja uhkaa koskemattomuuden loukkaamisesta tulee välttää kaikin mahdollisin keinoin, jopa ankarimmin mahdollisin rankaisukeinoin. Tästä ei liene epäselvyyttä!

10 comments

  1. Juuri näin. Ja sitten lätkäistään se 2 ottelua eli ANKARIN MAHDOLLINEN rangaistus.

  2. On se kakskin ottelua ihan kohtuu sanktio, jos mietit että ite pelaisit ja vielä tolla tasolla…

  3. On se vaan surullista, että vasta vakava loukkaantuminen laittaa nää junnut lajiniilot miettimään elämän rajallisuutta ja sitä kautta oppimaan kunnioittamaan muuta kun omaa takamusta.

  4. Samaa mieltä, ankara ranagaistus vaan, jos tulee kolmen ottelun pelikielto niin on tosi pliisu. Voisi kyseinen pelaaja myös ihan itse miettiä että miksi edes astuu kaukaloon jos ei pysty pitämään itseään kurissa, vika ei ole aina muissa.

  5. Pakko vaan toivoa, että jos ja kun tutkinta tapauksesta saadaan valmiiksi, on rangaistus riittävän ankara. Ei mitään muutaman ottelun näpäytystä tällä kertaa. Ei tuolla tavalla (videon mukaisella) voi pelaaja kaukalossa toimia.

  6. Pystyy varmasti kun tätä oikein vielä buffataan eteenpäin päivittäin!

  7. Kuvakin kertoo kaiken. Mihin tuossa sitten kovassa vauhdissa väistetään?? Tuomari sylissä ja karvaus tulossa oikealta kiinni.

  8. Ei täällä ole puhuttu nyt siitä että minne väistetään, vaan siitä että sen törmäyksen jälkeen tulee aivan selvä poikittainen maila, joka kohdistuu tuomariin. Tuomarin sijoittuminen on tätä asiaa puidessa aivan sivuseikka.