Tuomarin tönäisystä vain kahden ottelun pelikielto – ”Sekä ankaroittavia että lieventäviä asianhaaroja”

Kuva: Mikko Hyvärinen

Kuva: Mikko Hyvärinen

Salibandyliigan kilpailu- ja kurinpitoryhmä on määrännyt Loviisan Torin Tuomas Savukosken kahden ottelun pelikieltoon hänen tuupattuaan pelitilanteessa erotuomaria poikittaisella mailalla. Rike tapahtui 17. joulukuuta ottelussa Loviisan Tor-M-Team.

Salibandyliigan kilpailu- ja kurinpitoryhmä on todennut ottelun videotallenteesta, että Loviisan Torin Tuomas Savukoski on lähestyessään kentän kulmaa ensin menettänyt tuntuman palloon ja sitten törmännyt ottelun toiseen erotuomariin, minkä jälkeen hän on työntänyt itsensä poikittaisella mailalla eroon erotuomarista saaden erotuomarin kaatumaan yli kaukalon laidan.

Rangaistusta mitatessaan kilpailu- ja kurinpitoryhmä on perehtynyt aihetta sivuavaan aiempaan rankaisukäytäntöön niin salibandyn kuin eräiden muidenkin joukkuepalloilulajien osalta. Kilpailu- ja kurinpitoryhmä on löytänyt rikkeestä sekä ankaroittavia että lieventäviä asianhaaroja.

Kilpailu- ja kurinpitoryhmä perustelee päätöstään seuraavasti:

”Vastapelaajaan kohdistuneena vastaava teko tuskin olisi johtanut kurinpitokäsittelyyn, mutta nyt kohteena on ollut erotuomari, jonka koskemattomuuden suojaaminen on urheilun keskeinen periaate. Periaatteen tarkoituksena on turvata erotuomarin päätöksenteon puolueettomuus ja riippumattomuus. Erotuomarin on aina voitava tehdä pelitilanteita koskevat ratkaisunsa ilman pelkoa siitä, että hänen fyysinen koskemattomuutensa joutuu ratkaisujen vuoksi uhatuksi. Tässä tapauksessa Tuomas Savukoski ei kuitenkaan ole teollaan protestoinut erotuomarin tekemää päätöstä vastaan. Osasyynä törmäykseen on ollut erotuomarin puutteellinen liikkuminen tilanteessa eivätkä erotuomarit itsekään ole pitäneet tekoa rangaistuksen arvoisena sen tapahtumishetkellä vaan vasta jälkeenpäin tarkasteltuaan tilannetta videolta. Lisäksi videotallenteen perusteella erotuomarin työntäminen poikittaisella mailalla on voinut olla Savukoskelta spontaani, refleksinomainen reaktio päästä irti syntyneestä yhteentörmäyksestä.

Ottaen huomioon aihetta sivuavan aiemman rankaisukäytännön sekä edellä luetellut Savukosken tekoa ankaroittavat ja lieventävät seikat Salibandyliigan kilpailu- ja kurinpitoryhmä katsoo, että oikeana rangaistuksena Savukosken teon moitittavuuteen nähden on pidettävä kahden ottelun pelikieltoa.”

Asia tuli vireille Salibandyliigan toimitusjohtajan ja kilpailupäällikön sekä erotuomarin tekemien ilmoitusten perusteella.

Tuomas Savukoskella on mahdollisuus valittaa päätöksestä viikon kuluessa Salibandyliiton valituslautakunnalle.

21 comments

  1. Mielestäni päätös on hyvin perusteltu ja sen tehneillä luultavasti en eri kuvakulma tilanteeseen, sekä varmaankin asianomaisten lausunnot (?). Joten pitäisin tuomiota ihan kohtuullisena.

  2. Mitkä noista edellä olevista kohdista on niitä tekoa ankaroittavia kohtia?

    Puusilmänä en niitä lainatusta tekstin osasta löydä. Lieventäviä kohtia kyllä on lueteltu.

  3. Toisillehan tulee esim. ravintolassa toiseen ihmiseen törmätessä samanlainen ”spontaani, refleksinomainen reaktio päästä irti syntyneestä yhteentörmäyksestä”. Niistä vaan saattaa saada muutakin kuin kahden pelin huilin.

  4. Sammakko kertoo oleellisen. Luultavasti ja varmaankin…Näin se päätöskin tehtiin.

  5. Sen enempää ottamatta kantaa, onko tuomio oikein, niin eniten ihmetyttää miten päätöksen teko kesti lähes kolme viikkoa. Peli pelattu 17.12 ja nyt eletään 5.1. Selityksiä varmaan löytyy, on ollut joulu ja uusi vuosikin tuli tohon väliin, unohtamatta paria tiistaita ja perjantain saunavuoroa.

    Nyt päätös tuli päivää ennen peliä kun Loviisalla näyttää olevan peli huomenna, joten valmistautuminen peliin ei varmasti ole paras mahdollinen. Ja vielä antavat viikon aikaa valittaa päätöksestä, mitä se hyödyttää kun rangaistus on jo silloin kärsitty, Loviisalla pelit pe ja su. Jälleen liigalta johdonmukaista toimintaa.

  6. Ei muuta kuin tuomaria ajamaan poikittaisella tai jopa voi lyödäkkin. Ei Salibandyliiga pysty rankaisemaan, ei uskalla ettei vaan harrastamine lopu.

  7. Naurettavan pieni sanktio. Eihän tuota voi pitää oikeastaan rangaistuksena lainkaan. Se, että tuomari on ”liikkunut puutteellisesti” ei voi olla mikään lieventävä asianhaara.

    Mitäs jossakin vitosdivarissa, missä on aloitteleviakin tuomareita, fyysisesti ”ei ihan 3500m cooperin kunnossa” olevia tuomareita, tai vaikka naisia, saako heitäkin vedellä poikkarilla jos he ei ehdi jonkun koohottavan urheiluhirmun alta pois?

  8. Aivan käsittämätön päätös. Rekkamiehenä saan siis töniä pikkuautot pois edestä, kun kerta hidastevat siinä miun kaistalla!

    Jos tuomari ois kaatuessaan halvaantunut odottamattomasta töötistä, niin olisikohan sitä halvaatumista käytetty sitten sanktiota lisäävänä seikkana. Noin sitä liiton pikku-pojat kusee omaan nurkkaansa, säälittävää!

  9. Jos pikkuauto ajaa kaistalles ja väistät sitä mutta se osuukin kylkees ja taklaat sen ojaan pahemmin? vai mikä tässä nyt olis sopiva vertaus?

    Ihan hyvä ottaa inhimillistäkin puolta huomioon tuomiossa. Tosin tuomarin koskemattomuus voisi olla sellainen asia joka tekisi tuomioista aina tosi rankkoja ihan vain esimerkinomaisesti. Mutta se olis ikävää jos aina vahingostakin sitten pitäis antaa kovia rankkuja.

    Ja pääkallo.fi olleesta videosta ei muutan näy se koko tilanne joten mä nyt en ainakaan voisi lähteä antamaan tuomiota tarkalleen sen videon perusteella. Niin se baaritappeluissakin varmaan menisi, että todistajia käytettäisiin ennen tuomion antamista, eikä vain jotakin puolivillaista kuvaa josta näkyisi että ”näyttää se lyövän”.

  10. sammakko, kyllä se tilanne näkyy aivan selkeästi: tuomari ja pelaaja törmäävät ja vasta sekunnin jälkeen tulee poikkari, johon pelaaja kohdistaa koko ruumiistaan irtoavan voiman. Törkeää.

    Ikävää, että liitto ei sanktioi näitä. Viimeksihän tuomarit vaativat kurinpitäjän eroa. Noh, eipä eronnut. Ja eipä siellä mikään näköjään muukaan muuttunut, kun tästäkin kahdella ottelulla selvittiin.

  11. No jos tuomari seisoo kuin tatti ja on kokoajan tiellä niin itseään saa sitä syyttää.

  12. Näyttää pahalta nauhalla, mutta jos ei tuomarit ottelussa antaneet mitään niin paha lähteä antamaan enempää kuin 2. Olisi aika noloa tuomareille.

  13. Eikös naisten liigassa vastaavassa tilanteessa viime kaudella uhattu tuomari boikotilla ja kaikkella muulla, tuomarin koskemattomuuden varjolla

  14. JJ75:lle

    Onnetonta pelinlukua/pallonkäsittelyä pelaajalta jos tuomariakin joutuu harhauttelemaan 🙂 Ehkä jossain alasarjoissa seisotaan kuin tatti, mutta voin väittää että niin ei liigassa tapahdu!

  15. minusta kurinpitoryhmä osoitti pohtineensa asiaa kokonaisvaltaisesti ja perusteli päätöksensä hyvin. Suurin painoarvo varmaan oli erotuomarien kokemuksella eli sillä että itse tilanteessa hekään eivät kokeneet tuota väkivaltaisena (eivätkä vissiin edes tahallisena).
    Erityisesti nostan hattua pelin tuomareille. Virheestään huolimatta he selvästi toimivat jälkikäsittelyssä erittäin asiallisesti mustamaalaamatta pelaajaa kuten tuomareilla tässä lajissa niin monesti on tapana (ja kääntäen myös toisinpäin, pelaajillakin on tapana haukkua tuomareita).

  16. Tor pelasi eilen Savukoskelle suurella sydämmellä ja KKR ja Nokia sai tuta oikein isän kädestä..ei siinä paljon Johanssonnit auttanut

  17. Voiko joku selittää miten on mahdollista että pelikielto astuu voimaan ennen kuin valitusaika on päättynyt. Mitä jos….?

  18. Aika linjassahan nämä tuntuvat olemaan kaikissa palloilulajeissa. Kahdesta kolmeen ottelua. Savukosken rangaistus ihan riittävä.