Nuorten SM-sarjan ottelu lähti käsistä – kentällä kaaos, pihalla tappelu

Erän ja TPS:n neljättä kamppailua seurasi paikan päällä 283 katsojaa. Kuva: Kurre Ståhlberg

Poikien nuorten SM-sarjan puolivälierät saatiin päätökseen sunnuntaina. Puolivälierissä vain TPS:n ja Erän välinen taisto venyi viidenteen otteluun, joka pelattiin sunnuntaina, mutta kyseisen ottelusarjan neljäs kohtaaminen lauantaina oli viikonlopun puhutuin ja kuumin.

Mosahalliin oli saapunut lauantaina bussilastillinen TPS-faneja. Meno hallissa oli alusta loppuun asti harvinaisen äänekästä. Kamppailu lopulta venyi jatkoajalle. Kasper Sundelinin 5-4-maali ajassa 64.10 aloitti villit TPS-juhlat.

TPS-fanit loivat halliin hienon tunnelman ja kannustus oli hurjaa, mutta jatkoaikamaalin jälkeen juhliminen riistäytyi käsistä. Järjestysmiehet eivät kyenneet hallitsemaan kentälle juossutta fanijoukkoa. Tapanilan Erän otteluraportin mukaan joukkueiden fanit ottivat yhteen pelin jälkeen hallin pihalla.

Erän ja TPS:n neljättä kamppailua seurasi paikan päällä 283 katsojaa. Kuva: Kurre Ståhlberg

– Ratkaisun synnyttyä nähtiin TPS:n fanijoukon ”mopon karkaavan” käsistä, kun iso joukko TPS-faneja ryntäsi kentälle järjestysmiesten estelyistä huolimatta. Liekö pitkällä bussimatkalla Turusta Helsinkiin ollut osuutensa asiassa, kun ylilyönti jatkui Mosahallin ulkopuolella painiottelulla kannattajien kesken. Painiotteluun tarvittiin kylläkin molempien joukkueiden kannattajia. Onneksi suuremmilta loukkaantumisilta vältyttiin, Erän otteluraportissa kerrotaan.

TPS:n fanien kannustuksesta voi katsoa videon tuosta.

TPS vei nimiinsä myös sarjan viidennen kamppailun ja eteni välieriin. Viikonlopun suurimmasta pelillisestä yllätyksestä vastasi Koovee, joka passitti runkosarjassa toiseksi sijoittuneen SPV:n kesälomille.

Viikonlopun tulokset:

Lauantai
Classic-Indians 10-9
Koovee-SPV 8-4
Erä-TPS 4-5 ja.

Sunnuntai
TPS-Erä 8-3

Puolivälierien otteluvoitot:
Happee-Oilers 3-0
SPV-Koovee 1-3
TPS-Erä 3-2
Indians-Classic 1-3

Välieräparit:
TPS–Koovee
Happee-Classic

Välierien runkopelipäivät ovat 31.3, 1.4, 5.4 sekä tarv. 7.4 ja 9.4.2012.

36 comments

  1. SÄÄLITTÄVÄÄ alkaa ruinaamaan fanittamisesta, kun yhdellä muullakaan joukkueella ei semmoisia ole! Herätys, meijän lajista kyseinen osa pelistä puuttuu kokonaan ja nyt kun semmonen ollaan saatu luotua, niin mosafaijat lyövät viisaita päitään yhteen ja harmittelevat, kun omalla joukkueella ei moista huutosakkia ole!
    Ja mitä painimiseen tulee, it takes two to tango.

    Lopettakaa huomion kääntäminen faneihin. TPS oli parempi joukkue ja meni 3-2 ottelusarjasta jatkoon.

  2. TPS fanit tönivät järkkäreitä pelin jälkeen. Pihalle mentäessä muutama turkulainen päätti sitten töniä ja ”taputtaa” isompaa kaveria päähän, josta kyseinen kahakka syntyi pihalla. Muutenkin paikanpäältä jokainen pystyi toteamaan, ettei fanien käyttäytyminen keskittynyt pelkästään peliin vaan kotijoukkueen kannattajiin sekä pelaajiin ja nimenomaan negatiivisella tavalla…

  3. Erän valmentaja ainaki kiitti tps faneja huikean tunnelman luomisesta katsomoon ja niinhän se olikin. pelin jälkeen erän vaihtopenkin eteen meneminen ja tuulettaminen meni yli…

  4. TPS:n fanit tekivät pelistä erittäin mielenkiintoisen ja tunnelmallisen, kiitos!

  5. Nuorilla pojilla ei oikein kestä kupoli. Lauantaina nuorten SM-sarjan karsintapelissä PSS hävisi kotonaan toisenkin pelin NST:lle (5-11) ja kolme PSS:n pelaajaa näki punaista ja joukkue keräsi kaikkiaan 81 jäähyminuuttia. NST keskittyi pelaamiseen ja sai vain 2 minuuttia rangaistuksia ja säilytti helposti sarjapaikkansa.

  6. Keitä olivat järjestysmiehet? Taisivat olla eräisukkeja koko poppoo, monellako oli järjestyksenvalvojakortti? En nähnyt ainuttakaan järjestyksenvalvojaa paikalla. Järjestyksenvalvojanhan kuuluisi olla puolueeton, eikä kotijoukkueen logo rinnassa 😀

  7. Olin paikalla ja näin että parilla tps-fanilla meni överiksi. Mutta faneja oli yli 50 ja jos niistä kolmella mopo keulii niin mun mielestä vähän käsistä myös tämä uutinen 😀 Koko lauma juoksi kyllä kentälle pelin päätyttyä, aivan! PELIN PÄÄTYTTYÄ

  8. Hyvä että Suomessa on vihdoinki herätty katsomokulttuuriin eikä tilanne ole kuten muutama vuositten. Silloin urheilukatsomot muistuttivat hartaustilaisuutta.

    Tervetuloa Suomeen fanikulttuuri ja kannustaminen!!!

  9. Arvostan tps-faneja vaikka olen helsinkiläinen. Hienoa fani kulttuuria tätä lisää.

  10. Fanittaminen ja kannustaminen on ihan ok. Yleisöllä ei kuitenkaan ole mitään asiaa kentälle vaikka peli olisi päättynytkin.

    Järkkärin töniminen on jo kokonaan toinen juttu ja voi käydä loppupeleissä kalliiksi. Suomen Rikoslain 17 luvun 6 §:n mukaan järjestystä ylläpitävän henkilön vastustaminen väkivalloin tai edes sillä uhkaaminen on rangaistava teko. Hintalappu on välillä 20 päiväsakkoa – 6 kk vankeutta.

    En itse ollut paikalla mutta toivoakseni tämä tönimishölmöily ei johtanut tai jatkossa johda mihinkään isompaan.

    Simo Salmista siteeratakseni: Taitais olla parempi vähä ajatella enste.

  11. Hei! oltiin tossa vähän ottamassa Mosa haltuun juu! Meno oli tosi hyvä ja äijät huusi ihan tosissaan koko pelin! ”Tappeluita ja yliampumista” pyhpah, kun hyvä äänekäs porukka, joka on se kuuluisa kuudes kenttäpelaaja! Kotipelissä sunnuntaina samanlainen meno (ei mitään ongelmia järkkäreidennkanssa turussa, mutta kun Erän isipappat haluu suojella poikiaan keinoilla millä
    hyvänsä niiin tulee tälläistä tekstiä) Saatiiin useamman kerran kyynerpäästä naamaan järkkäreiltä aivan syyttä lopussa.. Kavereiden kanssa juhlittiin voittoa ja järkkärit olivat vaan edessä.. oisivat mennyt sinne erän vaihtopenkin omien lastensa eteen jos noin jännitti..

  12. Hyvä meininki oli! Toki kannattaa muistaa että järkkärit tekee vaan duuniaan. Niiden hommahan on pitää yleisö poissa pelikentältä eli eivät voi päästää jengiä juhlimaan vapaasti, oli ne sitten kenen tahansa faijoja tai ei.

    Jalkapallon puolelta tästä on aika paljon esimerkkejä että järjestävää seuraa ja mahdollisesti yksittäisiä faneja rankaistaan näistä ylilyönneistä vaikka ne ei keskivertotallaajan mielestä edes sen kummempia ylilyöntejä olis olleet.

  13. Loppuu ainakin meidän osalta tää ”suomen paras fanikatsomomotoiminta” aika nopeesti jos jotai sanktioita kannustamisesta saa.. Kattellaan sitten ihan hissunkissun taas!:)

  14. Eipä siitä kannustamisesta mitään sanktiota missään jaeta mut esim noista mahdollisista järkkäreiden tönimisistä ja pitch invasioneista saattaa napsahtaa.

  15. Eiköhän kyseinen faniporukka sisältänyt ”jokusen” Tepsi pelurin, joten ymmärrettävää on, että kun peli päättyi niin jengi kentälle suuntasi juhlimaan. Yksittäinen ylilyönti ja ei mitään muuta.

  16. Kannustaminen ja kentälle meno ovat kaksi eri asiaa. Noissakin peleissä pitäisi noudattaa SSBL:n turvallisuusmääräyksiä:

    http://salibandy.net/sites/salibandyliitto.fi/files/material/Turvallisuusm%C3%A4%C3%A4r%C3%A4ykset.pdf

    Pari lainausta joista ensimmäinen menee Tepsin suuntaan toinen taas molemmissa peleissä järjestävän seuran suuntaan:
    ”9. Vierasotteluissa seuran voidaan katsoa olevan vastuussa kannattajiensa käytöksestä.
    mikäli seura (tai seuran joukkue) tekee yhteistyötä kannattajiensa kanssa, esim.
    osallistumalla kannattajien matkanjärjestelyihin toiselle paikkakunnalle taikka
    tukemalla jollakin muulla tavalla kannattajiensa toimintaa”

    1) g: ”Katsojien ja muiden ylimääräisten henkilöiden pääsy pelikentälle ja toimitsijaalueelle
    on estettävä ottelutapahtuman aikana.”

    Salibandyssa ei vielä ole tajuttu, että näitä lieveilmiöitä alkaa esiintymään myös muualla kuin miesten liigassa, jossa noita sentään seurataan, mahdollisesti jopa sanktioidaan.

  17. Erä = liiton jengi. Katsotaan vaan että Erää ei puutteellisista turvatoimista rankaista mutta TPSiä rankaistaan.

  18. Fanien ois kuulunut pysyä katsomossa. Uskon, että olis pysynytkin, mutta kun voitto ratkesi jatkoajalla äkkikuolemalla. Oon myös sitä mieltä että jos ois kotijoukkue voittanut, kotifaneja juossut kentälle ja kotijoukkue edennyt välieriin, ei olis tällästä soppaa syntynyt! Make puhuu totta; ottelun ”järkkärit” olivat eräpaidat päällä. Väärin.

  19. Saadaanko tänne väkivaltaisia, nahkapäisiä, pilottitakissa ja maihareissa kannatusralleja hoilaavia sählyhuligaaneja? 😀

    No ei vaan, loistavaahan se on jos on katsomossa kova meteli. Eikä sitä liian vakavasti kannata ottaa jotain fanien seinille hyppimistä (tarvi alkaa rikoslakia siteerata joka välissä), mutta tietysti järki pitää olla mukana. Eli kohtuus tässäkin – järkkäreiden kanssa ehdoin tahdoin vääntäminen, paikkojen hajottaminen tai joku pihalla tappelu, se nyt on vain ja ainoastaan aivotonta.

  20. Fanit oli 90 prosenttisesti tepsin omia junnuja, joten oli luonnollista että he menivät kentälle jatkoajan jälkeen. Itse pelistä kommentoin että erä taisteli hyvin ja yllätti ainakin minut että pystyi kaksi voittoa ottamaan. Tepsillä niin paljon parempi materiaali käytössä, joten erä paremmalla taktiikalla pystyi kaksi täplää ottamaan. Mutta tepsi kuitenkin ansaitusti jatkoon.

  21. Joka keväthän näissä junnupeleissä tapahtuu tällästä. Yleensä ei vaan kukaan jaksa kiinnostua niin paljon, että uutisen siitä tekisi.

    Ihan hauska ja hyvä juttu, että moiseen riittää virtaa nuorisolla. Tosin hieman harhaanjohtavaa puhua ”kulttuurista”, kun kyseessä on saman seuran kesälomalaiset ja ”toiminta” muistuttaa lähinnä gloryhunttereiden larppausleiriä.

  22. Voi että. Tää laji on vielä niin amatöörimäistä. Vieläkö miesten liigapeleissä pelaajat jää matsin jälkeen purkamaan laitoja ja rullaamaan mattoa ?

  23. Hienoa, että salibandy otteluihin saadaan fanitusta ja kannatusjoukkoja!
    Tähän asti TPS:ssä on ollut yhden miehen kannatusjoukko, tosin erittäin usein sekin on monella vieraspaikkakunnalla riittänyt tasapäiseen kannustukseen.
    Kuvaa hyvin lajin tennismäistä katsomokulttuuria – tätäkö haluamme lajille?
    Ennen pelin aloitusta tuomarit pyytävät katsomoa olemaan hiljaa.
    Vai lisää tämän kaltaisia kannatusjoukkoja katsomoon ja fiilistä ??
    Tosin kun ottelu on taputeltu valmiiksi ja parempi voittanut niin fiiliksissä olevien nuorien fanien on varmasti vaikea jarrutella kentälle ryntäilyä PÄÄTTYNEEN ottelun jälkeen. Enemmän ihmetyttää nukutun yön (?) jälkeen täällä ERÄiden aikuisten ihmisten negatiivinen ja mustamaalaava kirjoittelu hävityn ottelun jälkeen hienoa fanitoimintaa kohtaan. Fanitusta lisää, tyymyydet ja itkut pois jälkipelistä – vastustajaa pitää kuitenkin kunniottaa oikealla tavalla.
    Turussa ei ainakaan sunnuntaina esiintynyt tyhmyyksiä ja tunnelma oli mahtava!!!

  24. Hienoahan tuo kannustaminen on ja toivottavasti TPS:n fanit jatkaa samalla tavalla äänekkäästi. Pääkallo on taas onnistunut tekemään kärpäsestä härkäsen ja siitä miinus toimitukselle! Tämän fanittamisen olisi voinut nostaa positiivisemmassa valossa esille. Katsoka alla oleva video kokonaan ja nauttikaa tunnelmasta. Menevätkö kannattajat kentälle ennen päätösvihellystä?

    http://www.youtube.com/watch?v=iSlEedi0Sms

  25. Fanitus ok, ääntä pitää olla. Hieno peli. Järkkäritoiminta oli kunnossa – tiukempiin toimiin talkoovoimin on lähes mahdoton päästä, varsinkin kun fanijoukko vetäjineen vakuutti useaan otteeseen ettei ylilyönteihin mennä.
    Miten toi Tuomaritoiminta La pelissä (en ole lukenut sääntökirjaa tätä kirjoittaessa)? TPS pelaaja (nro#)hyppää maaliteon jälkeen fanijoukkoon tuulettamaan ja ylittää samalla pelialueen laidan? ei ollut muuten voittomaalitilanne se. Entäpä 1. TPS maali, fanit hyppäsi ja kaatui pelikentälle?Eikö tästä tule joukkuerangaistuksia? Mun mielestä Tuomaritoiminta tässä vajaata, mut jatkoajan Erä rangaistus tuli, vaikka samat heput ei viheltäneet useita samanlaisia rikkeitä aiemmin pelissä..
    Eikö j…lauta näihin peleihin saada kokeneempia tuomareita, ettei puntit tutise kun äänekäs fanijoukko kannustaa ja tulee huutorangaistuksia! Samat kuviot vuodesta toiseen!

  26. Olen paikalla olleen kanssa samaa mieltä. Jotain sanktioita pitäisi näistä kentälle menemisistä antaa,vaikka sakkoa tps:n joukkueelle. Faneja on turha rankaista ja aika mahdotonkin.Tps teki ylivoimalla maalin,vaikka aikaisemmin heille olisi pitänyt tulla jäähy,harmi että näin tasokas ja viihdyttävä peli ratkesi osittain tuomarivirheeseen :/

  27. Kannatus oli hienoa ja äänekästä, mutta kentälle mentiin kesken pelin, ja se ei ole hyväksyttävää. Huomautuksia Erälle ja Tepsille.

  28. Paikalla olleena voin sanoa, että omasta mielestäni TPS:n yksikään pelaaja ei mennyt laidan toiselle puolelle tuulettamaan maalia.
    Hatun nosto TPS faneille, sillä toivat hienon tunnelman junioritason salibandyotteluun!

  29. Tepsi fanien kannustaminen oli hyvää ja ihailtavaa siihen asti kun keskittyivät omien tsemppaamiseen, tosin sieltä löytyi ne pari todella pelottavaa ja uhmakasta teiniä jotka uskalsivat heilutella sitä keskisormea järkkäreille ja vastustajille. Tuulettamisessakaan ei ollut mitään vikaa kun kukaa ei mennyt kentän puolelle. Sen jatkoaika maalin jälkeen ei meikäläisen mielestä ois ollu mitään vikaa jos fanit olisivat tuulettaneet omiensa kanssa, vaikka se kiellettyä onkin, mutta kun varmaan 1/3porukasta meni hyppimään siihen erän vaihtoaition eteen joka on typerää. Mielestäni järjestyksenvalvojat toimivat ihan oikein tässä tilanteessa.

  30. No ei tämmönen uutinen nyt maailmaa voi kaataa! Ja varmasti tässäkin on kuuluisaa värikynää ! Näin se pitäisi joka paikkakunnalla, hienoa Tps-Fanit! Provosointi kuuluu pleijareihin 😉

  31. Ne ketkä täällä valittaa, että ottelun ratkaisi tuomarivirhe, olitteko seuraamassa oikeaa peliä ? Ottelun voittaja oli täysin oikeutettu, tepsi 55min kamppailusta erän viimeisen erän maaleja lukuunottamatta. Värilliset lasit taas pois päästä mosalainen !