Happee voiton päässä A-nuorten mestaruudesta – TPS-fanien käytöksestä kovia väitteitä Keskisuomalaisessa

Happee on voiton päässä Nuorten SM-sarjan mestaruudesta. Happee kaatoi kotihallissaan TPS:n toisessa finaalissa lukemin 4-3.

Happee aloitti toisenkin finaalin vahvasti ja johti jo lukemin 3-0 ennen TPS:n maalihanojen aukeamista. Miko Kailiala iski kaksi maalia TPS:lle ja Antti Keskitalo onnistui kerran, mutta TPS jäi loppukirissään maalin päähän hallitsevista mestareista.

TPS:n maalilla Lauri-Pekka Larkela venyi pallon eteen 35 kertaa, eikä antanut Happeen järjestää samanlaista maalijuhlaa kuin sarjan ensimmäisessä kohtaamisessa. Reilun 700 katsojan edessä pelatussa toisessa finaalissa TPS sortui jäähyilyyn ja kotijoukkue kuritti kolmesti ylivoimalla. Happeen tehokkaimpana pelaajana hääri Lauri Liikanen (0+3).

Happee johtaa nyt finaalisarjaa voitoin 2-0. Happeella on mahdollisuus ratkaista viides peräkkäinen A-nuorten Suomen mestaruus keskiviikkona 18.4. Turussa pelattavassa ottelussa.

Yli 700 katsojaa sai Jyväskylän Monitoimitalolla aikaan hurjan tunnelman – sanomalehti Keskisuomalaisen mukaan vähän liiankin hurjan. Keskisuomalainen kertoo verkkouutisessaan vierasjoukkueen fanien epäasiallisesta käytöksestä.

– Peliin oli saapunut runsaasti turkulaisseuran faneja. Silminnäkijän mukaan he alkoivat osoittaa mieltään hävityn pelin jälkeen. Fanit muun muassa virtsasivat Hippoksen parkkipaikalle pysäköityjen autojen päälle. Lopulta paikalle jouduttiin kutsumaan poliisi selvittelemään tilannetta, Keskisuomalainen kirjoittaa.

TPS-fanien leirissä tilanne nähtiin eri tavalla, sillä samaisessa uutisessa kirjoitetaan myös seuraavasti:

– TPS:n fanien mukana koko päivän liikkunut Joakim Laajanen sanoo, että tilanne ottelun jälkeen oli rauhallinen. Hän sanoo, että kertomukset autojen päälle virtsaavista ja muuten riehuvista TPS-faneista eivät pidä alkuunkaan paikkaansa.

Lauantai-iltana ratkesi myös A-nuorten pronssimitalien kohtalo. Pronssimittelössä kohtasivat tamperelaisjoukkueet Classic ja Koovee. Tampere Areenassa pelatussa ottelussa oli paikalla 551 katsojaa, jotka saivat todistaa kotijoukkue Classicin huiman nousun mitaleille. Kahden erän jälkeen tulostaululla komeili Kooveen 3-6-johtolukemat, mutta Classicin vei viimeisen erän puhtaasti 5-0 ja pokkasi himmeimmät mitalit.

Keskisuomalaisen alkuperäinen juttu fanien käytöksestä.

Happee-TPS-ottelun tilastot. Raporttia voi lukea sekä Happeen että TPS:n sivuilta.

44 comments

  1. Turha on fanien mukana päivän viettäneen kaverin kaunistella asioita. 4 poliisipartiota piti TPS faneja kurissa sillä aikaa kun perheelliset katsojat pääsivät rauhassa poistumaan. Alaikäiset kännissä mekastaneet turkulaisfanit ilmaisivat halunsa tapella kotijoukkueen fanien kanssa jo ennen peliä. Eiköhän tuolta Tapanilan tapahtumista voisi lähtien liitto pikkuhiljaa puuttuisi asiaan. Jalkapallon parissa sakkoja olisi jo napsunut joukkueelle jonka fanit noin huonosti käyttäytyy.
    Turkulaisfanit osaavat kannustaa loistavasti, kunhan se pysyy siinä kannustamisessa. Riidanhaasto ei kuulu asiaan.
    Myös TPS valmennus voisi antaa oman palautteen käyttäytymisestä fanien suuntaan!

  2. Keskisuomalaisen juttu nyt on täyttä hölynpölyä. Jokainen joka peliä oli katsomassa huomasi varmasti poliisit jo ennen peliä. Eli poliiseja ei kutsuttu mihinkään tilanteeseen paikalle Erä pelistä oppineena poliisit oli pyydetty alusta lähtien paikalle ettei mitään tapahtuisi. TPS-fanien käytös oli kyllä oudon agressiivista, mutta sitähän se viina tunnestusti tekee meille suomalaisille ja varmasti ainakin turkulaisille 😉

    Katsomossa hilpeyttä aiheutti TPS fanien kannatus joka oli kyllä jokseenkin outoa, koska kannatuksesta ei välillä saanut mitään selkoa.

  3. Itse ainakin luen suurella ilolla näitä faniryhmien esiintymisiä nimenomaan ottelutapahtumissa ja vieläpä junioritasolla. Aika harvinaista kaikki lajit mukaanlukien. Yli 700 katsojaa finaaleissa ja yli 550 pronssipelissä on hienoja lukemia ja kertaa salibendykulttuurista kyseisillä paikkakunnilla. Iso askel eteenpäin lajille nimeltä salibandy.

    Tosin nämä oheisjutut kuten riehumiset pelien jälkeen kuuluvat asiaan, mutta uskon niiden ajan myötä jäävän sivummalle.

  4. Katos on tainnut tepsukka fanit ottaa hieman vaikutteita Eteläpäädystä. Surullista!

  5. No peli lauantai-iltana ja yli 4 h bussimatka Turusta, joten eiköhän se ole aika selvää, että osa faneista on jonkin verran humalassa. Mikäli pelin aikana ei tapahtunut mitään järjestyshäiriöitä, niin minkä takia liiton pitäisi puuttua asiaan?
    Mielestäni pari pissattua autoa (mikäli tämä edes pitää paikkaansa) sinne tai tänne ei paljoa haittaa, jos katsomoon saadaan noin hyvä meno päälle ja kotijoukkue vielä voittaa. Tervetuloa vieraspelifanitus Suomeen ja junnupeleihin.

    PS. Ei siitä kannatuksesta mitään selvää tarvitse saadakaan, pääasia että hallissa on ääntä 🙂

  6. ”Peli lauantai-iltana ja yli 4 h bussimatka Turusta, joten eiköhän se ole aika selvää, että osa faneista on jonkin verran humalassa.”

    Miten niin se on selvää? Kysymys on nuorten pallopelistä ja urheilusta, ei mielestäni juopottelu sovi siihen yhteyteen mitenkään. Kertoo kaiken turkulaisesta nuorisokulttuurista.

    Kyllä pelit pitää katsoa selvin päin, ja mahdolliset juopottelut on sitten jollain muulla ajalla, jos nuoriso sen katsoo tarpeelliseksi ja välttämättömäksi.

  7. Nyt jäitä kommentointiin. On vissiin järkevää vetää yhtäläisyysmerkit turkulaisen nuorisokulttuurin ja lauantaisen muutaman jätkän ylilyönnin välillä.

  8. Todistettavasti useamman auton päälle virtsattiin erätauoilla.

    Poliisi kävi ottelun alussa paikalla ihan vain katsomassa tilannetta. Toisella erätauolla allekirjoittanut itse soitin hätäkeskukseen (monen muun ohella), että parhaillaan autoni päälle joku pingviinipukuinen mies virtsaa. Lisäksi käytyäni autollani joku huusi fanibussin ovelta aikovansa tappaa minut koska olen jyväskyläläinen ja pyysi tulemaan luokseen jotta voisi ”hakata minut ********”.

    Ottelun aikana harmitti nuorempien katsojien puolesta ”Mikä ***** kylä” yms huudot. Lisäksi Happeen ykköskentän pelaajien haukkuminen ja erään pelaajan perhetaustan haukkuminen oli minusta vähän erikoista kannattamista.

    Taisi unohtua mainita, että joku innokas väärinkannattaja päätyi vielä ottelun loputtua heittämään torvensa kentälle.

    Huutaa saa ja pitää, mutta oikeasti voisi vähän miettiä. Jos peli tulee vielä jyväskylään, ollaan kameran kanssa paikalla parkkiksella todistamassa mitä se TPS-fanikulttuuri todella on..

  9. Ottelun jälkeen tilanne oli siis hyvinkin rauhallinen johtuen hyvästä työstä.

  10. myös pelin aikana kyseneinen pingviini juoksi kentälle, jonka jälkeen alkoi haastamaan riitaa…

  11. TPS – faniryhmän mukana oltuani jokaisella reissulla voin myöntää, että mukaan ei enää lähde pelkästään salibandyn ystäviä, vaan myös näitä todella arveluttavia kavereita jotka pitävät matkojamme hauskoina ryyppyreissuina ja näin nämä muutamat ääliöt pilaavat koko ’faniryhmämme’ maineen. Sen haluan myös todeta, että monnarin järjestyksenvalvojat olivat todella tiukkoja ja kielsivät ryhmältämme ’alatyyliset huudot, aluksi pomppimisen tms. kannatukseemme kuuluvan seikan’, joten tämä on myös varmasti saanut osan porukastamme ärsyyntymään joka on johtanut lieviin ylilyönteihin huudoissa. Myös hävityn ottelun jälkeen tunteet olivat todella herkässä monella (myös poliisi ennakoi tämän), mutta pelin jälkeenhän ylilyöntejä ei tapahtunut tuota torven heittoa enempää.

    Ja eiköhän tuo nuorisokulttuuri ole ympäri Suomea samanlaista, joten siitä turhat osoitukset turkulaisia kohtaan voi lopettaa.

    Pahoittelut sekä kiitokset. Tervetuloa Turkuun Happee!

  12. No niin hienoa! Valitetaan nyt vähän lisää niin kohta näissä peleissä istuu 20 katsojaa hiiren hiljaa. Jatkakaa samaa rataa TPS!

  13. Hävettää Tps-pelaajien puolesta todella paljon, että fanit kusevat nilkoille näin pahasti. Säälittävää, kun ei kestä tappiota ja se pitää tällä tavoin purkaa. Happee jälleen näyttäny mahtinsa, nimenomaan joukkueena. Tepsin tähdet ovat paperia, kun eteen kyö voittamaan tottuneen joukkueen.

  14. Tps fanit ovat loistava ryhmä ja tuosta kannustamisesta myös pelaajat nauttivat. Toivottavasti ylilyönnit jää pois ja henkilökohtaisuuksiin on myös turha mennä. Kertoo vain huonosta itsetunnosta ja epävarmuudesta joukkueeseensa.
    Happee taitaa vaan saada lisävirtaa pelaamiseen mitä enemmän haukutaan, mut sehän sopii heille!

  15. Ihmeellistä, että paikallislehdistö ei huomioinut isoin otsikoin viimevuotista B-juniorien puolivälierää Monitoimitalolla, jossa Happee-fani sylki TPS-pelaajan päälle ottelutapahtuman jälkeen.

    Kaksinaismoralismi kunniaan.

  16. happee voittaa vaan parketilla? eikös happee kaatanu oilerissin ja classicin myös ihan vieraspeleissä missä ei pelattu parketilla? ja ei vissiin turussakaan ole parketti, silti tulostaululla on aina happeella enemmän maaleja kun vastustajalla. sitähän sä kysyit!

  17. Oliks turussa parketti ekassa pelissä? Ja niinkun viimevuosinakin Happee on totutusti hävinny kaikki vieraspelit? Pakko kai se jotain on taas syyttää.

  18. Kyllä se kuule pojat on niin , että parempi joukkue yleensä voittaa!

  19. Siitä olen samaa mieltä, että äänekäs kannattaminen on todellakin parempaa kuin hiljaa istuminen. Hienoa myös nähdä TPS fanien kannatusta pelistä toiseen. Kuten tuossa joku faniryhmän jäsen totesikin joukossa on myös näitä pelkkiä alkoholin nauttijoita ja tulos nähtiin lauantaina. Valittevaa jos auton renkaille pihalla kustu, itse ainakin olisin järkkäreille ensin mennyt sanomaan enkä soittaisi suoraan HÄTÄNUMEROON =DD

    Happeellakin ollut aiempina vuosina A-finaalipeleissä äänekäs fanijoukko jota valitettavasti ei tänä vuonna ole kertynyt kasaan. ( http://salibandy.net/node/7586 )

    Eiköhän nämä parketista valittamiset voida unohtaa joukkue lajissa ihan suoraan. Eihän tässä vasta ole kun viides kevät putkeen finaaleissa ja jätkät väittää Happeen ratsastavan parketilla …

  20. Järjestyksenvalvonta ei kuulu parkkialueella ja järjestyksenvalvoja opasti minut soittamaan hätäkeskuseen asiasta. Ja ihan hyvin toimi: Poliisi tuli kuin tulikin paikalle rauhoittamaan tilanteen.

    Huvittavaahan tuo on. Ottelun jälkeen hallilta poistuessa kuuli TPS-fanien kommentteja ”En mää tiänny et tää monnari on näin paska kenttä”. Syytä on vaikea hakea omasta joukkueesta. Ihme.. Yleensäottaen se parempi joukkue voittaa.

    Ps. Olen ehdottomasti kovaäänisen kannattamisen puolella.

  21. Olisi mielenkiintoista tietää miksi täällä on lähdetty yhdistämään fanien suusta kuultuja juttuja TPS A-nuorten joukkueeseen.

    Muistaakseni TPS vastusti liiton mattomääräystä ja halusi pelata Jyväskylän pelinsä parketilla vai olenko väärässä ?

    Saako TPS-valmennusta tai toimihenkilöitä kommentoimaan asiaa ?

  22. Kyllä parketilla pelaaminen b ja a junnutasolla pitäisi kieltää.
    Parketilla pelaamaan tottunut joukkue saa liikaa etua.
    Mitä faneihin tulee niin tps faneissa on muutama sekopää samoin kuin sportin kannattajissakin,Muutama pösilö pilaa kaikkien maineen.Pitäisi joukolla pistää pihalle tällaiset ja pilli suuhun hallin ovella.jos on yli 0,5 promillea niin jää ulos.

  23. ”Kyllä parketilla pelaaminen b ja a junnutasolla pitäisi kieltää.
    Parketilla pelaamaan tottunut joukkue saa liikaa etua.”

    Sillä tosiaan saisi pienemmät seurat kätevästi pois jaloista pyörimästä.

  24. No periaatteessa parketti pitäisi kieltää, koska se vaihtelee niin paljon kentästä toiseen. Toisaalta tässä pelisarjassa se ei ole ollut ratkaiseva tekijä. Kuten TPS:n pelaajat ovat myöntäneet, monnarilla se on pelattava. Monella muulla paikkakunnalla se onkin jotain aivan muuta. Tästä syystä olen parkettia vastaan. Jossain tapauksessa se antaa epäreilua pelillistä hyötyä kotijoukkueelle.

  25. Kannattaisikohan TPS:n siirtyä parketille pelaamaan kotonakin kun pelasivat vieraissa paljon paremmin.
    Happee tuskin mussuttaa matolla pelaamisesta, näytti osaamisen matolla pelaamisesta jo eka pelissä.
    TPS:llä on kotietu finaalisarjassa, ei ole vielä kotivoittoja tullut, liekö taas parketissa vika.
    Pelimies pelaa alustalla kuin alustalla mussuttamatta. Jos ei taitoa riitä niin se on vain katsottava peiliin eikä välineisiin.
    Jos luotat omiin taitoihin niin on aivan sama missä pelaat, sillä alusta on kaikille sama.
    Ja mielestäni edes liitto ei voi määrätä pelaamaan vain ja ainoastaan matolla. Siloin heidän pitää osallistua talkoisiin ja taata myös harjoittelumahdollisuus jokaiselle joukkueella kyseisellä alustalla.
    On niin helppo huudella Liiton organisaatiosta jos toinen jalka on Tapanilassa ja heillä oma halli!

  26. Häviäs happee ees kerran vieraissa ni vois kyseenalalaistaa… Tepsillä kotietu tosiaan ni voittais kaikki pelit matolla ni veis kannun, mutta ei oo pelkoo.

  27. Vautsi!

    Onpas täällä näitä ”Happeen faneja” provosoimassa ja peeloilemassa. Lauantaina niitä ei kuulunut, eikä oikein näkynytkään. Koittakaa nyt herranjumala edes yhteen peliin saada se fanibussi, ennenkuin tulette arvostelemaan turkulaisten toimintaa. Kyllä näkee kateutta näissä kommenteissa.. Mutta kiitokset turkulaisille viihdyttävästä illasta, ja toivottavasti tuotte piristystä suomalaisen salibandyn maailmaan jatkossakin. Hävettää jyväskyläläisten puolesta..

  28. Kateutta nimeomaan ! Jos edellinen komentoija reikäpalloo ennen tätä finaalisarjaa on seurannut yhtään varmaan muistaa, että monena keväänä se fanibussi on ollut peleissä.

    Sille en mitään voi jos jyväskylästä ei tänä keväänä ” äänekkäitä faneja ” löydy =(( Itse joskus sitä harrastanut ja enään en sitä jaksa.

    Ja kertaakaan täällä ei ole porukka arvostellut tps faneja siitä että tulevat pitämään ääntä ja kannustamaan, päinvastoin.

  29. Otin kantaa vain tähän kateuteen, koska kai jokaiselle suomalaiselle on selvää, että nuorena pidetään hauskaa, leikitään viinalla ja tehdään typeryyksiä. Se vain on elämää ja siitä opitaan. Mielestäni on ihan turha kiukutella siitä, että toiset nauttivat nuoruudestaan (sekoilemalla). Sekin on meiltä kateutta, tämä sivustakatsoja on tainnut tulla niin vanhaksi ettei hän itse saa hölmöillä, joten on helppo arvostella ”turkulaisia huligaaneja”.

    Joo on fanibussi ollut, aika surkeata vain turkulaiseen toimintaan verrattuna.

  30. Jalkapallo hiekalla = salibandy parketilla. Voidaahan niillä pelata, mutta ei se sama laji ole. Toki paras voittaa molemmilla aluistoilla.

  31. Onko jonkun mielestä väärin kritisoida henkilöitä, joiden sanavarasto käsittää pelin aikana sen yhden, elämän alkulähteen? Onko väärin kritisoida henkilöitä, jotka huutavat kuorossa, että vastustajan pelaaja x:n päälle pitäisi virtsata? Missä menee raja nuoruuden tyhmyyden ja idiotismin ilman ikärajaa välillä?

    Tps: porukka on kannustanut hienosti, mutta ylilyöntejä on tullut jo ennen Happee-sarjaa. Vanha sananlasku sanoo, että yksi voi pilata koko porukan maineen.

    Nyt on vain käynyt niin, että se muu porukka pilasi myös sen yhden maineen. Henkilön, joka taitaa olla nyt jossain saaressa miettimässä, miksi pingviini ei jaksanut pidättää puskaan saakka.

  32. Munkin mielestä tuo ”kuse happeen päälle” ja muutamat muut huudot meni jo yli, erityisesti kun kyseessä on junioreiden pelit.

  33. sen verran kova dynastia jyväskylässä on että tuntuu olevan aivan sama pelataanko pelit hiekalla, parketilla, matolla vai nurmella niin kannua nostaa vuodesta viidenteen happee. ja ei taida vaikuttaa loppu tulokseen vaikka herra pingviini ja muut kusisivat oikesti happeen pelaajien päälle. turussa hyvää kannustusta mutta pelaajat ratkaisevat kentällä ja vain se jakaa mitalit.

  34. Näitä kommentteja lukiessani väkisinkin nousee hymy huulille. Itse faniryhmän nähneenä en muista heidän kritisoineen Happeen pelillistä osaamista missään muodossa, vaan huudot ovat olleet lähinnä TPS-pelaajien kannustamista ja vastustajan pakan sekoittamista varten. Kaikki ketkä ovat lajia joskus seuranneet sekä katsonut pelejä silmät auki, varmasti huomasivat, että pienestä oli Jyväskylässä kiinni seurauksena että oli Happee tällä kertaa parempi. Jos kukaan faneja kritisoivista on fanikulttuuria joskus nähnyt, luulisi heidän tietävän että ”ala-arvoiset, lue: huonot ja lapselliset” huudot kuuluvat osaksi kulttuuria. Kiitosta kannattaisi antaa väriä tuoneelle faniryhmälle muuten hiljaiseen 700 katsojan joukkoon!

  35. vähän vaikea varmaan Jyväskylästä saada ainakaan tämän päivän peliin fanibussia, kun on keskiviikko päivä ja matkaan menee pysähdyksineen yli viitisen tuntia ja varmaan suurimmalla osalla huomenna töitä tai koulua.

  36. Näytti liitto linjanneen tämän asian jo ”Ensi kaudella poikien nuorten SM-sarjaa ei pelata parketilla.” Mutta kuten sanoin, tähän sarjaan pelialustalla ei ole vaikuta. Monnarilla se on ihan hyvä.

  37. Saanen huomauttaa, että Turusta lähti maanantai-iltana Tampereelle täysi fanibussi. Ja, että tämä bussi taisi olla Turussa takaisin noin klo 1 aikoihin yöllä (Tampereelle jumalaton lumimyrsky) ja tämä lauantainen ”huligaani”bussi Jyväskylästä taisi olla puoli kahden aikoihin Turussa. Joten ei se matka tai aika tai päivä sitä ratkaise, vaan se vaiva ja halu kannustaa joukkuetta.

  38. Surullinen jyväskyläläinen
    17.4.2012 23.11

    Joo tosiaan varmaan vanhaksi tullut kun kohta 22 mittarissa =D

    Ennenkö alat meikäläistä pilkkaamaan siitä, että olen kateellinen lue mitä olen kirjottanut. Jokaisessa postissa ollut TPS-fanien puolella näin Jyväskyläläisenä. Alusta lähtien kommentoin ksml.fi hölynpöly otsikkoja sekä kehunut tps-faneja siitä että kannustavat. Viinalla lärääminen kuuluu fanittamiseen sen myös minä VANHUS tiedän ihan kokemuksen kautta usko pois.
    Ellet halua uskoa edellisvuosina happeen fanibussin olemassaoloon niin sille en minä mitään voi.

    Pitääkö rautalangasta vääntää, että arvostan sitä että jotkut jaksaa siellä katsomossa huutaa pelistä toiseen ? Kyllä toivat ääntä monnarille joka oli hyvä! Minä en täällä ollut se viiden lapsen isä joka sitä alkoi kritsoimaan ymmärrä nyt.