Liigamanagerit pöyristyneitä tuomarien palkkiofarssista – ”Tästähän puuttuu enää seurojen lakko”

Kuva: Mikko Hyvärinen

Kuva: Mikko Hyvärinen

Miesten Salibandyliigan ”tuomarigate” hämmentää salibandypiirejä urakalla. Liiga alkaa kymmenen päivän päästä ja edelleen on täysin auki ketkä erotuomaroivat ottelut ja alkaako sarja ylipäätänsä ajallaan.

Vääntö erotuomarien palkkioista nousi ensimmäinen kerran pinnalle parisen viikkoa sitten, kun Pääkallo.fi uutisoi pahasti tökkivistä erotuomareiden ja Salibandyliiton välisistä neuvotteluista. Seikkaperäisen kuvauksen useita käänteitä saaneesta väännöstä voi lukea viime perjantaina julkaistusta Pääkallo.fi:n uutisesta.

Nyt ääneen pääsevät liigajoukkueiden managerit. Pääkallo.fi jututti SPV:n Tommy Koposta, SSV:n Kurre Westerlundia, Classicin Passo Peltolaa ja Tapanilan Erän Jari Oksasta.

Jokainen haastateltu manageri oli suorastaan pöyristynyt vallitsevasta tilanteesta. Asian lähestymistavat silti erosivat. Koponen suhtautui tilanteeseen ymmärtäen, mutta kuitenkin korotuksia arvostellen. Westerlund näki liiton antaneen liikaakiin siimaa neuvotteluissa. Peltola näki asian isompana kokonaisuutena ja Oksanen puolestaan korosti tuomarien hurjia vaatimuksia.

Pääkallo.fi julkaisee alla jokaisen neljän managerin pitkät kommentit asiaan liittyen.

Kuva: Mikko Hyvärinen

Tommy Koponen, SPV

– Olemme muutaman kerran olleet yhteydessä Jari Kinnusen kanssa asiasta. Jos olemme tällaisilla korotuksilla selvinneet, niin kai se on hyvä. Ylipäätänsä äärimmäisen hankala homma. Jos tuomarit ovat sitä mieltä, että eivät vihellä ilman vaatimaansa korvausta, niin olemme puun ja kuoren välissä. Ymmärrän molempia osapuolia, mutta on vaikea juttu, kun yhdeltä sektorilta lajin sisältä tulee näin iso korotus. Taitaa olla melkoinen haaste saada asiat sovittua, mutta sitähän urheiluseuratoiminta on parhaimmillaan ja pahimmillaan.

– Jos pyytäisin joltain yhteistyökumppanilta yhtä isoa korotusta tukisummaan, niin voi olla, että siihen päättyisi yhteistyö.

– Ikävintähän tässä on se, että minullakaan tai muilla seuroilla ei ole tietoa, että mitä sieltä lopulta pamahtaa. Neuvotteluasetelmaa ei ole ihan loppuun asti mietitty, kun niihin osallistuvat vain liiton edustajat ja tuomarien edustajat. Pääosan esittäjillä eli pelaajilla ja joukkueilla ei ole mitään sananvaltaa, vaikka seurat lopultavat maksavat kaiken.

– Ongelma on myös se, että saamme lisälaskun jo tälle kaudella, mihin ei ole ollut aikataulun suhteen mitään mahdollisuutta varautua. Kun itse peilailin huhuja ja lukuja, niin onhan tämä kohtuutonta seuroja kohtaan. Jos mennään nykyisellä Salibandyliiton hallituksen päätöksellä, niin pelkästään runkosarjassa tulee 1040 euroa lisää maksettavaa. Enkä edes tiedä mistä muusta nyt neuvotellaan.

Kuva: Mikko Hyvärinen

Kurre Westerlund, SSV

– Järkyttävää. Kalliilla meni. Huono diili. Kurre Westerlund aloitti puheenvuoronsa Pääkallo.fin haastattelussa ja jatkoi:

– Terveisiä Matti Ahteelle, tämä on hätiköity ja huono päätös viimeisenä puheenjohtajavuotena. Liigahallitus on antanut liian nopeasti periksi. Liikemiehenä sanon myös, että mahdolliset korotukset olisi pitänyt tulla vasta vuoden päästä, koska budjetit on jo tehty tälle kaudelle. Ja korotusten olisi pitänyt olla pienempiä.

– Täytyy kuitenkin muistaa se, että kuka tämän maksaa – joukkueet, ei liiga. Sitä eivät varmaan kaikki lukijatkaan ymmärrä.

Kuva: Salibandyliiga

Passo Peltola, Classic

– En oikein tiedä tästä tuomarihommasta. Haluan käsitellä tätä asiaa isompana kokonaisuutena. Homman nimihän on se, että maajoukkuekulut kasvavat, maksajina viime kädessä seurat, tuomarikulut kasvavat, maksajina seurat ja huippupelaajien palkkiot eivät ainakaan laske ja jälleen maksajina seurat.

– Tilanne on se, että sponsorieurot ja tukirahat keskittyvät ja jymähtävät yhä enemmän liitto- ja liigatasolle. Totta kai tähän kaikkeen liittyy myös valtio-, kunta-, ja veikkauspolitiikkaa. Esimerkiksi Veikkauksen kohdennetut rahat, opetusministeriön rahat ja valtion rahat jämähtävät yhä enemmän keskusjärjestötasolle. Kaupan päälle kuntien pienet määrärahat seuroille pienenevät entisestään. Rahat eivät yksinkertaisesti kohdennu riittävän hyvin ytimeen eli seuroihin.

– Tämä toki koskee kaikkea urheilua, mutta kun salibandy on nuori laji, niin voimme löytää lääkkeet kurssin korjaamiseksi. Seurat ovat koko homman ydin ja jos ne jätetään ahdinkoon, niin voi hyvänen aika. Nyt mennään väärinpäin puuhun.

– Joku saattaa muistaa, että kaukalopallo menetti oman momenttinsa sisäisiin erimielisyyksiin. Mekin olemme nyt hyvää vauhtia menossa väärään suuntaan. Tästähän puuttuu nyt enää seurojen lakko. Muut ovat jo antaneet omia uhkiaan.

Jari Oksanen, Tapanilan Erä

– Mielenkiinnolla olen seurannut tapahtumin kulkua. Jari Kinnunen pyysi minut jo puolisen vuotta sitten asian tiimoilta palaveriin, jossa olivat Kinnusen lisäksi mm. Matti Ahde, Saletin edustaja, Divarin tuomariedustaja, muita tuomaritahojen edustajia ja liiton ihmisiä. En ollut mukana niinkään liigajoukkueen managerina vaan ison seuran edustajana. Kinnunen halusi, että seuraihminen on kuulemassa keskustelun sisältöä ja antamassa kommentteja keskusteluun.

Kuva: Mikko Hyvärinen

– Ilmeisesti liitolla oli jo ennen palaveria tieto, että neuvottelut eivät välttämättä tule sujumaan ongelmitta. Sen huomasi heti myös kun keskustelut alkoivat. Varsinkin Lasse Vuolan (Salet ry:n puheenjohtaja) puheenvuoro sisälsi jopa hurjaa tekstiä, esim. palkkiot suhteessa Salibandyliiga Oy:n kasvaneeseen liikevaihtoon, millä ei ole mitään tekemistä tuomaripalkkioiden kanssa. Seurathan ne palkkiot maksavat. Vaatimukset ja perustelut olivat pöyristyttäviä. Tämän palaverin jälkeen en hirveästi kuullutkaan asiasta ennen kesän liigan sarjapalaveria, jossa tilannetta sivuttiin.

– On ollut jo pitkään pelko perseessä, että miten käy. Vaikka päätetyt korotukset ovat jo nyt isoja, niin täytyy silti antaa liitolle pisteitä, että pysyivät kovana. Erotuomarien vaatimukset olivat ainakin silloin kuullessani paljon kovempia. Liitto sentään piti seurojen puolta. On vaikea sanoa mikä olisi oikea taso korotuksille. Ehkä jonkinlainen korotus olisi ollut oikeutettu, mutta ei näin iso. Tuomarien pitäisi nähdä paremmin seurojen realiteet.

– Jos tuomarit eivät niele tätä ratkaisua, niin sitten mennään muilla tuomareilla. Totta kai mietityttää kärsiikö pelien taso, mutta jossain vaiheessa on pakko vetää raja. 

44 comments

  1. Passolta erinomainen pointti. Monessa lajissa on nähtävillä sama ilmiö, kattojärjestöt paisuvat ja paisuvat, mutta seurat elävät aivan kädestä suuhun. Mahdollisista veikkauksen tai valtion avustusrahoista seurat eivät näe pennin jeniä. Tuomaripalkkiot ovat vain yksi osa ongelmaa. Salibandylla on ollut aina maine halpana lajina harrastaa, pikkuhiljaa tämä alkaa olla historiaa.

  2. Seurojen tulot muodostuvat valtosin junnujen ja kuntoliikkujien kausimaksuista. Nyt jo Tampereella vanhempien poikajunnujen kausimaksut ovat korkeita, sillä niistä osa menee edustuksen kulujen maksamiseen. Junnujen maksuihin taitaa tämäkin tuomaripalkkioiden korotus aikanaan lopulta päätyä.

  3. Niin, on melko mielenkiintoista kuinka liitto ja eritoten Salibandyliiga nettoaa hirveät rahat liigan mainostuotoilla.

    Organisaatio paisuu paisumistaan ja seurojen suuntaan ei rahoitusta tai oikeaa tukea tule käytännössä mitään.

    Seuroilta kysymättä sitten tehdään huonoja tv-mainoksia joissa promotaan lähinnä tuotetta Salibandyliiga, eikä esim. seurojen otteluita.

    Seurat maksavat viulut ja joutuvat vielä liigan ja liiton …. esim. Veikkaukselle myytävän mainostilan osalta, joka maksaisi oikealla rahalla ostettuna useilla seuroilla käytännössä yli kymmenkertaista summaa, kuin mitä Veikkaukselta tuloutuu seuroille.

    Sarjajärjestäjä myy varsinkin liigassa parhaat mainospaikat omaan piikkiinsä ja seurat saavat tästä murusia. Toki sitten tehdään kaikenmoisia höpöhöpö-projekteja, joista ei käytännön hyötyä liigaseuroille juurikaan ole pl. materiaalipankki josta on edes jotain käytännön hyötyä.

    Asia (jonka Valavuori nostikin jo koripallon osalta pinnalle) johon tulisi edustustason seurojen puuttua on nimenomaan Veikkauksen rooli. Nyt sillä kun Veikkaus tukee junioritoimintaa, perustellaan se että Veikkaus saa kohtuuttoman suuren mainostilan kohtuuttoman pienellä vastikkeella. Lisäksi Veikkaus (toki osaltaan myös lainsäädäntö) blokkaa pois yhteistyömahdollisuudet ulkomaisten vedonlyöntiyhtiöiden kanssa.

    Muutenkin liiton ja eritoten liigan rooli tulisi nostaa tapetille, nimenomaan siitä suunnasta että kuka on ketäkin varten.

    Ovatko seurat liigaa varten vai liiga seuroja varten?

  4. Minkä poikajunnujen kausimaksut menee Tampereella edustuksen kulujen maksamiseen? Mahdatko olla ihan perillä asioista?

  5. Takana kokemusta salibandysta kaikilta tasoilta ihan terävintä huippua lukuunottamatta 25 vuotta. Tuomarointiakin kokeiltu, mutta ei minun juttu. Kunnioitan kuitenkin pillipiipareita. Ilman heitä ei olisi lajiakaan. Mutta nyt, kaikki osapuolet lusikka kauniiseen käteen. Lajimme on hieno. Kuka haluaa kauakalopallon kohtalon? Liiga on tuossa ovella ja nyt on saatava kohtuullinen kompromissi siten, että molemmat tulevat hieman vastaan. Ja uudet neuvottelut käyntiin jatkon suhteen jo syksyllä. Ja tuomarit, Ruotsiin ei voi ihan täysin verrata, seurat maksaa ja budjetit länsinaapurissa hiukka isommat. Suomen muut sisäpalloilusarjat ovat myös vertailukohta ja eikös siinä sarjassa hyvin pärjätä jo nyt. Korotusta kyllä, mutta kohtuudella!

  6. Liiga ottanee nopeasti yhteyttä Viroon. Sieltä löytyy muutamalla puhelinsoitolla 10-15 salibandytuomaria, jotka voivat hoitaa Suomen liigan ensimmäisten viikkojen pelit. Tulevat varmaan viime vuoden taksoilla tai halvemmillakin, eivätkä matkakulut ole suuren suuret.

  7. Mitä tarkoitat että salibandyliiga vain paisuu? Mihin ne rahat menevät? Kuulemani mukaan ei ainakaan palkkoihin jotka liiton henkilökunnalla on todella heikot. Eikä sinne uusia työntekijöitäkään ole palkattu paitsi muutamaksi kuukaudeksi markkinointiassistentti.

  8. No, markkinointi sekä siihen liittyvät projektit lienevät isoin kuluerä paisumisessa. Rahaa kerätään joka vuosi enemmän liigan toimesta liigan mainosarvon myynnistä, mutta seuroille tämä ei juurikaan näy eikä tunnu.

  9. …Jaak niitä tuomareita Virosta kaivaa, kun eivät pysty edes omaa sarjaansa kunnialla hoitamaan? Suomalaiset tuomarithan siellä käyvät pudotuspelit vetämässä. Vai meinasitko, että vedetään virolaisilla raksaäijjillä liigaa? Tämä ihan näin muuten kommentoimatta koko sotkua mutta jotain tolkkua nihin kommenttihin.

  10. Artikkelissa ja (mitä ilmeisimmin) haastatteluissa oli päätetty sivuuttaa kokonaan muut asiat, joista ”neuvotteluja” on käyty? No, rahaan on aina hyvä keskittyä.

  11. Mielestäni tämän raha asian voisi nyt sivuuttaa, mikä on tietenkin hyvä pointti myydä juttua liiton ja seurojen kannalta edullisesti.

    Pääkallo voisi tähän vastata: Tekisittekö jutun jossa oikeasti käsiteltäisiin näitä oikeita aiheita missä tässä koko asiassa on kyse, ei tämä nyt rahasta ole kiinni vaan kaikesta menneestä ja tiedossa olevasta tulevasta!!!

    Olisin hyvin tyytyväinen jos tehtäisiin seuraava juttu tähän asiaan liittyen näistä asioista, joista yllä kirjoitin.

  12. Liiton työntekijät antoivat mukavia kommentteja, vedetään vaikka ilman tuomareita, ne vaatii rahaa ja muu on keksittyä. Asenne kommenteissa oli tosi tuomitseva, henkilölle joka vaan lukee näitä pääkallosta.

    Liigamanagereiden ainainen itku joka asiasta. Kaikki maksaa, mutta ei ole rahaa. Pistäkää tuote kuntoon, eli peli ja tapahtuma. Mainostakaa, älkää aina kopioiko lätkää. Tietty yksi vaihtoehto on perustaa oma liitto, hankkia omat dumarit, yleisö, tv-sopimukset, raha ja liitto. Hyvät kokemukset jo kaukalopallon puolelta.

    Tosiasiassa liitossa voisi väen vaihtaa kokonaisuudessaan, alkaa osaaminen ja lajin vaatimukset olee nähty, sama tuomareille järki käteeni.

  13. MM-kisojen tuotto ei varmaan yltänyt kuin muutamaan prosenttiin jääkiekkoliiton miljoonavoitoista, mutta melkoisen villasella asia on painettu. Salet ry vaikuttaa aivan ammattiliitolta. Kinnuselta aivan oikein, että SSBL pitää tuomaritoiminnan osaltakin homman näpeissä.

    Lakimiehet, insinöörit ja opettajat pois näistä urheiluhommista. Ei tule muuta kuin vaikeuksia – PELIÄ SUOMI!

  14. Pelkkä Watergateen vertaaminen ei tee Pääkallosta Pulitzerin arvoista. Nyt pitäisi löytää se oma syväkurkku, joka taustoittaisi niitä muita hiertäviä asioita. Perjantain seikkaperäisessä kuvauksessakin puhuttiin vain oikeusturvaan keskeisesti liittyvistä asioista.

  15. Jos änäriin iskee työsulku, niin sieltä muutama dumari pikakurssituksella keikkahommiin. Lätkäpuolelta olis muutama käskyttäjäkin vapaana alkukaudesta, samoin muutama pelimies.

  16. Jaa tuote kuntoon. Aasille, kuinka monta sponsorieuroa olet hankkinut elämäsi aikana? Tässä haastatelluista SPV:n ja Classicin tuote on enemmän kuin kunnossa eikä tuo raha nyt kamalan tiukalla ole ollut SSV:ssä ja Erässäkään.

  17. Reilu tonni kaudessa lisää ei tunnu minkään seuran kassassa todellisuudessa yhtään! Onhan Espoon Oilerskin vielä pystyssä vaikka muutama SATA tonnia katosi taivaan tuuliin muutamassa vuodessa. Täysin leväperäinen peruste siis! Kyllä seuroilla varaa olisi. Tuomarikunnan alhaisesta arvostuksesta tämä kielii, että yritetään syyllistää loppupeleissä näin pienestä asiasta. Tämä on jälleen helppo tapa lapioida kuraa heidän niskaansa. Pelit kun aikanaan alkavat voidaan sitten huudella entistä enemmän kun ollaan niiiiin vihaisia kun dumarit vievät kaikki seurojen rahat. Vaikka palkkiot ovat vain pieni osa kokonaisuutta. Liitto on polkenut dumareita jo vuosikausia, ja nyt vihdoin ja viimein on otettu kovat otteet käyttöön. Tämä korotus ja muut vaatimukset kuulostavat hurjilta nyt, mutta jos liitto olisi avannut silmänsä aiemmin, ei tässä tilanteessa oltaisi nyt! ***uttaa liigadumareiden puolesta kun kukaan ei tunnu edes yrittävän ymmärtää.

  18. Kannattaa nyt tuomareiden puolustelijoiden lukea tämä Oksasen kommentti uudelleen

    ”Varsinkin Lasse Vuolan (Salet ry:n puheenjohtaja) puheenvuoro sisälsi jopa hurjaa tekstiä, esim. palkkiot suhteessa Salibandyliiga Oy:n kasvaneeseen liikevaihtoon, millä ei ole mitään tekemistä tuomaripalkkioiden kanssa. Seurathan ne palkkiot maksavat. Vaatimukset ja perustelut olivat pöyristyttäviä. ”

    Kyllä tämä rahaan kulminoituu, nämä muut on keksitty mukaan myöhemmin. Erän Oksanen on yksi maltillisimpia ja asiallisimpia laji-ihmisiä, hän ei väritä.

  19. Jaska ehtikin jo. No tämä on juuri se asenne jolla tuomarit minun tietojeni mukaan neuvottelut aloitti.

  20. Jollei tuomareille asia kerran ole rahasta kiinni niin ratkaisu asiaan on aivan lähellä. Tohdin jopa sen tässä esittää.
    -Tuomarit viheltävät viime kauden taksoilla.
    -Hoidetaan nyt kerralla kuntoon ”kaikki menneet ja tiedossa olevat”.
    -Tehdään samantien pidempi pahvi, niin ei tarvitse tälläisillä maallisilla vaivata päätä joka vuosi.

  21. Jepujeelle. Olen hankkinut salibandyyn enemmän sponsorirahaa kuin sinä, siitä olen varma. Missä on liiton duuni lajin edistämiseksi, mm-kullat yms. Minne jäi liiton duuni? Suurin ongelma on juuri liitto, katsopas sitä jengiä mitä esim salibandyliitossa ja Oy:ssä toimii. Täysin pätemättömiä johtamaan ja toimimaan nousevan lajin parissa. Tuomarit saavat mun puolesta vaatia mitä vaan, ehkä ansaitsevat sen tai sitten ei. Ongelma on se että juuri ennen kauden alkua. Seura tasolle tarvittaisiin hjalliksen tasoista sydämmellä mukana olevaa manageria, nyt näitä takahuonemanagereita löytyy, mukaan lukien osanen erästä. Seurojen ja liiton pitäisi ottaa remmiin ihmisiä yritysmaailmasta, jotta tämä pieni osaamaton piiri saataisiin muihin hommiin.

  22. Nyt kun näkemyksiä ja ehdotuksia on taas paljon tarjolla, muistutan konkreettisimmasta tavasta vaikuttaa liiton asioihin:

    ”Salibandyliiton liittokokous järjestetään lauantaina 24.11.2012 pääkaupunkiseudulla. Liittokokouksessa valitaan puheenjohtaja, hallitus, valtuusto, valituslautakunta sekä päätetään liiton pitkän tähtäimen suunnitelmasta. Nykyinen puheenjohtaja, vuodesta 2002 lähtien puheenjohtajana toiminut, Matti Ahde on ilmoittanut luopuvansa tehtävästä.”

    Toivotaan vilkasta rakentavaa keskustelua ja paljon päteviä ehdokkaita kaikkiin mahdollisiin tehtäviin.

  23. Missä on tykkää nappi? Hilskan kommentti ansaitsisi tykkäämisen.

  24. ET:lle kirjattu yksi tykkäys. Hilskalla kasassa kaksi, koska Pääkallokin tykkää.

  25. ”Seurojen ja liiton pitäisi ottaa remmiin ihmisiä yritysmaailmasta”

    Pääkallo voisi kysyä esimerkiksi mielepidettä KrP:n managerilta, jos yritysmaailman ääntä halutaan kuuluville.

    Asuukohan monissa tuomareissa pieni narsista?

  26. Olen 100%:n samaa mieltä Mika Hilskan kanssa vaikuttamisesta. Lisäksi kun uusi hallitus valitaan sen jälkeen aukeavat valiokuntapaikat kaikkien haettavaksi. Loppujen lopuksi valiokunnat käyttävät aika paljon ns. valtaa – he valmistelevat esitykset hallitukselle joka suurelta osin menee valiokunnan esitysten mukaan.

    Itse olen viettänyt kaksi kaksivuotiskautta valiokunnassa ja kumpanakin pääsin mukaan ilmoittamalla kiinnostukseni – koska halukkaita ei liiemmin ollut.

    Nyt kun keskustelu on näin lennokasta ja jokainen nettikirjoittelija tietää toistaan paremmin miten asiat hoidetaan ja ketä pitäisi liiton toimistolla työskennellä – toivon näkeväni keväällä tilanteen että jokaiseen valiokuntaan hakee kymmeniä/satoja kiinnostuneita lajin eteenpäin viejiä.

    En itsekään sano että kaikilla liiton paikoilla istuu paras mies/nainen, mutta sen sijaan että aina valitetaan – menkää ehdolle valiokuntiin, hallitukseen yms. Aikaisempina vuosina näitä ehdokkaita ei ole ollut liikaa.

  27. että keskustelu tuntuu tyrehtyneen tähän 🙂 Taitaa olla niin että on suun pieksentä varsinaisia konkreettisia tekoja paremmin hallussa… ja kai ne erotuomaritkin voi sinne liiton hommiin hakeutua jos noin paljon ottaa päähän toimintakulttuuri ja ”sanelut”?Ei se varmaan kokopäivähommaa kaikilla kuitenkaan ole ja silti pääsee vaikuttamaan.Ehkä avautuisi sitä kautta myös toisenlaista näkökulmaa esim. seurojen arjesta.

  28. … joku Aasi kirjoittaa näin: ”Seurojen ja liiton pitäisi ottaa remmiin ihmisiä yritysmaailmasta, jotta tämä pieni osaamaton piiri saataisiin muihin hommiin”?

    Minusta kyllä näyttää siltä, että liikunnanopettajamanageri on päihittänyt kaikki yritysjohtajamanagerit sekä yleisömäärissä että pelikentällä. Pitäisi palkata liittoonkin lisää liikunnanopettajia! 🙂

  29. Ei tässä saa puhtaita papereita liitto eikä erotuomarit. Kuin lapsia hiekkalaatikoilla heittelemässä hiekka toistensa päälle. Kuka on se lajin guru joka istuisi laatikon ulkopuolella ja laittaisi kaikki ojennukseen?

    PS. Jos liitto hyväksyy tuomareiden korotuken,sen pitäisi itse maksaa erotus tälle kaudelle. Nyt syksyn aikana sen pitäisi kertoa seuroille mikä se korotus on seuraavalle kaudelle? Eikä muutamaa viikkoa ennen kauden alkua????

  30. Mika Hilskalle: Kiva mukava kortti vetää, että astukaa tonne mukaan äänestettäväksi. Kaikki tietää, että seurat laittaa sinne ”poliitisesti” sopivimmat ehdolle, ensin vielä varmistettu kaikilta että onhan ok. En ainakaan usko sinun demokratia höpötykseen, sen taakse on helppo mennä 🙂

    Miksille: Juu varmaan näin, missä vaan on salibandyn näkyvyys, esim tästä ”tuomariGatesta” ei taida muut kirjoittaa kuin pääkallo. Miksi ennen näkyi säbämatsit telkusta ilmaiseksi, nyt kortin takana milloin sattuu? Missä on yleisö matseista? miksi liitto ei jalkaudu kentälle, vaan on enemmän tulppana.

    Kysymys: mitä Jari Kinnunen on joskus tehnyt työkseen, muutakuin ollut salibandyliitossa?

  31. Ei asioita kannata vetää henkilökohtaiseksi.
    Jos haluaa tietää mitä JK on tehnyt ennen ssbl, niin täältä löytyy.

    http://fi.wikipedia.org/wiki/Jari_Kinnunen_%28urheiluvaikuttaja%29

    Ja luultavasti wiki ei kerro kaikkea.

    Olen aasin kanssa osalta samaa mieltä että pelkästään ehdolle asettuminen ja pääseminen valiokuntaan ei kyllä merkitse vielä mitään muutoksia. Täytyy vanhat toimintatavat heittää romukoppaan ja se on vaikeata. On helppoa mennä samaa tietä kuin aina ennenkin. Mutta tottakai, mahdollisuudet vaikuttaa tulee myös mahdolliseksi kun istuu valiokunnassa tai liittohallituksessa.

    Ja sinne tarvitaan ihmisiä jolla on aikaa muiden hyväksi ja kapasiteettia ottaa vastaan negatiivista palautetta.

    Kaukolle: Kyllä, suurin osa tuomareista on itseään täynnä. I like me. Täytyy pitää itsestään paljon kun kentällä yleensä ei saa muuta kuin negatiivista palautetta.

    Suurin osa uusista erotuomareista lopettaa ekan kauden jälkeen. Uuden erotuomarin selviytymiskeino on ”haista v…. asenne”. Se vaan valitettavasti jää päälle. Liiga ja KV tuomarit yleensä ovat kasvaneet tuon vaiheen yli. ; )

  32. Kyllä. Liitto on jäsenyhdistystensä yhteenliittymä, ja demokratiaa on juuri se, että valta on liiton jäsenillä. Kuten vastaavasti missä tahansa yhteisössä.

    Demokratiassa on puutteensa, mutten ole vielä kuullut paremmastakaan tavasta päättää yhteisistä asioista.

  33. Aasille tiedoksi, että kinnunen on nimenomaan tullut liittoon yritys- ja pankkimaailman puolelta. Toimittuaan sitä ennen pankinjohtajana. Loput voit tarkistaa wikipediasta. Ja btw. liiton väkeä on paljonkin rekrytoitu liittoon nimenomaan yrityspuolelta ja koulumaailmasta. Siis varsin koulutettua porukkaa, tiedoksesi.

  34. Kun tekemisen lopputtuloksia katsoo niin välillä voisi olla hyvästä katsella vaikkapa putkimiesten suuntaan.

  35. Kyllä Liitto on saanut paljon hyvää aikaa. Ja tuloksia on tullut. sitä ei ole varmaan kenenkään kiistäminen. Kansanvälinen menestyminen on mennyt roimasti eteenpäin.

    Kyllä, jos yhtä hyviä KV erotuomareita löytyy kuin putkimies tampereelta kannataa aina panostaa sellaisiin putkimiehiin ; )

    Mutta mutta. Kun mennään roimasti eteenpäin ja panostetaan kahteen ylinpään tasoon jää helposti suurin osa huomioimatta. Ne tavalliset talliaiset joista koostuu suurin osa salibandyväkeä.

    Mutta se ei tainnut olla tämän keskustelun aihe…

    Se että erotuomarikuntaa syytetään ahneudesta tai puolueellisuudesta niin minusta se ei ole sopivaa. Jossain kohtaa se on tuomittavaa.

    Mitä näihin neuvotteluihin tulee täytyy vaan kysyä miksi niitä ei viety loppuun ennen kesää. Olen siitä täysin samaa mieltä seurojen kanssa että tämä tulee liian myöhään ja budjetit on tehty.

    Olemme itse Tasessa tehneet sen virheen että korotimme suuren turnauksen et-palkkioita sen jälkeen kun seurat oli laitanut turnausmaksut eteenpäin. Siinä kohtaa nousu iso poru asiasta ja me vetäydyimme ja nostimme ne vasta seuraavaan turnaukseen.

    Mutta salibandyliigan osalta minusta maksajan täytyy olla liitto koska he taktisesti vetivät neuvottelut näin myöhäseksi…

    tietääkseni maalis-elokuun asioille ei tehty juuri mitään, pääsarjojen erotuomareiden ehdotus oli odottamassa. Ja sitten juuri ennen kauden alkua asia laitettiin julkisuuteen ja tällä tavalla saatiin paineet siirrettyä erotuomareiden suuntaan.

    Mutta kun erotuomarisektori on saanut jo tarpeekseen tietyistä toimintatavoista niin erotuomareiden edustajat ovat aika peräänantamattomia tilanteessa, enkä moiti sitä ottaen historian huomioon. (ei kannata mennä henkilökohtaiseksi, hekin ovat vain valittuja puhemiehiä erotuomareiden puolesta kuten Kinnunen seurojen ja liiton)

    On vain käynyt esille se että erotuomarit seisovat toisiensa tukena näissä kamppailuissa ja heitä ei voi vain määrätä tekemään jotain neuvottelematta. (esim pakottaa viheltää liigaa)

  36. Toimintaa näissä et-kerhoissa ja liiton ko. valiokunnassa hoitaa liikaa ”vääriä” ihmisiä. Ryhmä menee kuten peleissäkin, sääntökirjan ohjein. On hävitetty ihmiset/persoonat pois, kitistään siitä sun tästä.

    Ei lajilla ole mitään mahdollisuuksia korvata hyvin omissa töissään tienaavia ihmisiä. Onko se edes tarkoitus?

    Miksi näitä ongelmia ei ollut aiemmin vaikkapa 2000-luvun taitteessa tai aiemmin?

    Tämä tamperelainen kirjoittaja ( TT ) kuuluu tähän ryhmään, joka on tehtäväkseen ottanut riitelyn. Oma ”ura” oli heikohko ja nyt sitten pädetään täällä.

    Tokihan palkkioiden pitää olla järkeviä ja muiden osa-alueiden kunnossa myös, mutta nyt ahneudellaan erotuomarit etäännyttävät itsensä joukkueiden läheltä. Tämähän on tullut jo selväksi uutisoinnissakin.

    Ja kyllä jokainen pystyy myöntämään, että maasta löytyy vain hyvin vähän liigan tasolle oikeasti kelpaavia erotuomareita. Alle yhden käden sormiin menee määrä. Tämä on seurausta heikosta koulutuksesta, ristiriitaisesta tekemisestä ja pinnalla on pidetty hankalia ( joukkueiden keskuudessa ) kavereita vuodesta toiseen.

  37. Oka: Olen samaa mieltä kanssasi ihan kaikesta ; )

    Kirjoitukseesi on tehtävä ainakin yksi korjaus. TT ei ole Tampereelta.

    Ja ehkä pientä viilaamista noissa muissa jutuissa olisi myös, enkä tarkoita TT heikohkoa uraa erotuomarina.

  38. Aika harva kykenee kirjoittamaan omalla nimellään, siitä
    pisteet Tampereen ympäristöön, vai mitä Oka?

  39. Itseasiassa, edellinen erotuomarien ”lakonuhka” taisi olla juuri siellä 2000 luvun taitteen paikkeilla ja olisi tuolloin toteutuessaan koskenut kaikkia sarjoja.

  40. Oka: Onko ”ottanut tehtäväkseen riitelyn” ja ”ottanut tehtäväkseen hyväksi uskomiensa asioiden periksiantamattoman hoidon” sama asia?
    Saattavat toki näyttää samalta henkilölle, joka ei kykene ajattelemaan rationaalisesti ilman tunnelatausta asioita useammalta kantilta.

    Myös tuo tuomareiden huono taso (liigaan kelpaa vain muutama tuomari) osoittaa kapeakatseisuutta. Oletko huomannut, että usein jotkut tuomarit ovat vain joidenkin joukkueiden silmissä huonoja? Toisten mielestä sama tuomari voi olla yksi liigan parhaista? Oletko huomannut, että kiekkoliigassa ei taida uutisoinnin perusteella olla yhtäkään mitat täyttävää tuomaria? Missä siis mättää tässä maailman nopeimmassa joukkuepallopelissä?

    Tuskin tuomareista, parempia ei ainakaan ole saatavilla. Olisko joukkueissa / pelaajien asenteissa… en tiedä. Varmasti aika paljon sillä suunnalla. Pelaajathan opetetaan jo pienistä junnuista asti arvostelemaan tuomareita, kun yli-innokkaat valmentaja-isät/äidit huutelevat pelistä mitään ymmärtämättä aloitteleville tuomareille. Toisaalta kilpailullisesti huipputulosta hakevat joukkueet/pelaajat ottavat käyttöön sääntöjen vastaisia menetelmiä tarkoituksella, luonnollisesti tarkoituksenaan olla jäämättä näistä rikkeistä kiinni. Tämä siis täysin tietoisesti ja se toki kuuluu peliin, mutta se on täysin joukkueiden ja pelaajien oma valinta. Onko se sitten tuomarin vika, että pelaaja onnistuu tehtävässään, tehdä rike niin, ettei jää siitä kiinni. Varmasti tuomarin olisi rike pitänyt nähdä ja reagoida siihen oikein, mutta kaikkea ei voi millään. Ei niin millään, kun pienessä askissa ravaa tässä maailman nopeimmassa joukkuepallopelissä 10 ukkoa. Joukkueet ja pelaajat määrittävät pelin suunnan ja kehityksen.

    Olen varma siitä, että kukaan tuomari ei halua olla huono. Korkealla viheltävät ovat varmasti olleet valmiimpia tekemään duunia oman kehittymisensä eteen. Saattavat muutenkin olla tuomariksi sopivampaa aineistoa.

    Voi toki olla niin, että liigatasoisia tuomareita ei ole. Liigamme on varmasti maailman kovimpia, ehkä kovin.. Peli nopeutuu jatkuvasti ja tuomarin tehtävä muuttuu jatkuvasti vaikeammaksi. Onko kohta enää mahdollistakaan nykyisellä systeemillä tuomaroida pelejä turvallisuuden takaamiseksi? Riittääkö tuossa ahtaassa boksissa huipputasolla enää kaksi tuomaria? Kiekossa on neljä, futiksessa joissakin kilpailuissa jopa 6.

    Varmaa on vain se, että tuomarien tehtävä ei muutu helpommaksi ja liigassa viheltävät lähtökohtaisesti parhaat (ainakin parhaat niistä jotka siellä haluavat viheltää). Ja nämä parhaat varmasti kehittävät itseään. Suosittelen siis tarkistamaan suhtautumista tuomarointiin, muusta ei taida enää löytyä apua tuomarien liigaan kelpaamattomuuteen(tai sitten lisätään tuomarien määrää, joka varmasti lisää myös kustannuksia).

  41. Passo peltolan kommentti: ”Tilanne on se, että sponsorieurot ja tukirahat keskittyvät ja jymähtävät yhä enemmän liitto- ja liigatasolle. Totta kai tähän kaikkeen liittyy myös valtio-, kunta-, ja veikkauspolitiikkaa. Esimerkiksi Veikkauksen kohdennetut rahat, opetusministeriön rahat ja valtion rahat jämähtävät yhä enemmän keskusjärjestötasolle. Kaupan päälle kuntien pienet määrärahat seuroille pienenevät entisestään. Rahat eivät yksinkertaisesti kohdennu riittävän hyvin ytimeen eli seuroihin.”

    Juuri näin. Enemmän vastuita ja maksuja seuroille, lisää rahaa lajiliitolle ja maajoukkueille. Näinkö tuhotaan tämäkin laji niin kuin on tuhottu moni muukin?

    Jotta laji menestyisi, tulee sillä olla paljon harrastajia ja kynnys aloittaa harrastus mahdollisimman matala. Ilman suurta harrastajapohjaa ei ole kilpaurheilijoita ja ilman kilpaurheilijoita ei ole huippu-urheilijoita. Kahdesta ensimmäisestä vastaavat seurat, jotka resursseja hankkiessaan joutuvat tänä päivänä jatkuvasti ahtaammalle ja ahtaammalle.

    Jos satsataan jättisummia rahaa vain huipulle ja unohdetaan seurojen tuki ja niiden tekemä työ, ei tulos lajin kannalta voi olla hyvä.

    Toivottavasti järki ja halu pitää laji elinvoimaisena voittaa huippu-urheilun menestymispakon ja lajista vastaavat ihmiset muistavat mikä lajin perusta on.

  42. Asiaa sivuten suosittelen hyviä rakentavia keskusteluja taustoittamaan kaikille Salibandyliiton vuosikertomusta 2011. Sieltä löytyy niin talouslukuja kuin tapahtunuttakin.

    Löytyy vaikka liiton sivujen hakutoiminnolla sanalla ”vuosikertomus”.