Paketti täysin levällään – liigatuomarien palkkioväännöstä farssi!

Salet ry:n puheenjohtaja Lasse Vuola vilautti viime kaudella punaista korttia Tapanilan Erän Pekka Ahoselle. Kuva: Mikko Hyvärinen

Salet ry:n puheenjohtaja Lasse Vuola vilautti viime kaudella punaista korttia Tapanilan Erän Pekka Ahoselle. Kuva: Mikko Hyvärinen

Pääkallo.fi:n toimituksen puhelimet ovat soineet kuumina ja sähköposti on laulanut. Salibandyliigan erotuomarien palkkiot hämmentävät isolla kädellä salibandypiirejä. Liiga alkaa jo vajaan kolmen viikon päästä ja paketti on edelleen täysin levällään.

Reilun viikon sisällä ”tuomarigateen” on riittänyt niin monta käännettä, että tapaus alkaa saada jo farssin piirteet. Pääkallo.fi:n tietoon on tullut päivittäin uusia tietoja. Asia on kummastuttanut ahkerasti myös muun muassa mikroblogipalvelu Twitterissä.

Asia nousi ensimmäinen kerran pinnalle viime viikolla, kun Pääkallo.fi uutisoi pahasti tökkivistä erotuomareiden ja Salibandyliiton välisistä neuvotteluista. Kolmivuotinen sopimus päättyi keväällä ja nyt tuomarit ovat hakeneet merkittäviä korotuksia palkkioihinsa. Osapuolet ovat esittäneet toisilleen useita ehdotuksia, mutta näkemykset palkkioista ja muista ehdoista ovat olleet kaukana toisistaan. Keskustelut aloitettiin konkreettisesti jo alkuvuodesta.

Salibandyliiga julkaisi tämän viikon tiistaina tiedotteen, jossa se kertoi Salibandyliiton hallituksen hyväksyneen liigan erotuomaripalkkiot seuraavien kolmen kauden osalta. Päätöksen mukaan palkkiot nousevat porrastetusti yhteensä 41 prosenttia kauteen 2014-15 mennessä.

Korotuspäätöksen jälkeen useat Pääkallo.fi:n haastattelemat liigajoukkueiden managerit esittivät pöyristyksensä tapauksen tiimoilta. Tapauksessa kummastuttivat niin hurjat korotukset kuin päätös ottaa korotukset käyttöön vain muutamaa viikkoa ennen liigan alkua. Joukkueiden budjetit alkavalla kaudella kun on tehty jo kauan sitten.

SSV:n manageri Kurre Westerlund kuvaili Pääkallo.fi:lle tuomareiden palkkiokorotuksia mm. sanoilla "järkyttävää" ja "huono diili". Kuva: Mikko Hyvärinen

Päätöksestä huolimatta asiassa on edelleen iso ongelma, sillä tiedote oli vain liiton näkemys asiaan. Pääkallo.fi:n tietojen mukaan liigaerotuomarit tekivät jo ennen tiistaina pidetyn Salibandyliiton hallituksen kokousta selväksi, että he eivät tule hyväksymään hallitukselle tehtävää esitystä.

Salet ry:n (Salibandyn Liigaerotuomarit) edustajat olivat alkuviikosta vaitonaisia, sillä he korostivat asian olevan edelleen kesken. Saletin mukaan heille ei ole missään vaiheessa ilmoitettu neuvottelujen päättyneen. Liiga vain julkaisi tiedotteen, jossa se kertoi Salibandyliiton hallituksen päätöksestä.

Ennen kuin Salet ehti toimia liittohallituksen päätöksen jälkeen, käynnistettiin Salibandyliiton toimistolla jo tapauksen seuraava vaihe. Pääkallo.fi:n tietojen mukaan liitto lähetti torstaiaamuna kaikille liigatuomareille kyselyn suostuvatko he viheltämään annetuilla ehdoilla. Vastausaikaa annettiin perjantaihin asti.

Liiton lähettämään kyselyyn liittyen onkin hyvä muistaa, että kyseessä ei ole varsinaisesti työehtosopimusneuvottelujen kaltainen neuvotteluasetelma, vaan keskusteluyhteys liiton ja liigaerotuomarien välillä. Salibandyliitto päättää kilpailutoiminnan palkkiot ja myös otteluissa viheltävät erotuomarit. Toisin sanoen, jos nykyiset liigaerotuomarit eivät suostu viheltämään Salibandyliiton hallituksen asettamilla ehdoilla, niin liitto voi halutessaan valita uudet tuomarit esimerkiksi Divarista viheltämään liigan pelejä.

Salibandyliigan toimitusjohtaja Jari Kinnunen halusi korostaa Pääkallo.fi:lle liiton asemaa neuvotteluissa.

– Kaikki lajiin liittyvä toiminta ja siihen liittyvät päätökset tulee pitää seurojen käsissä, ei minkään muun ulkopuolisen tahon tai toimijan. Liitto on seurojen yhteenliittymä, jolle on annettu tehtäväksi keskitetysti hoitaa asiat ja päätökset seurojen puolesta. Liitto päättää sarjajärjestelmät, otteluohjelmat, lisenssimaksut, sarjamaksut ja myös erotuomaripalkkiot. Ja päättää muuten senkin kuka ja ketkä erotuomaritehtävissä toimivat ja viheltävät, Kinnunen kommentoi.

Kinnunen kertoi myös Pääkallo.fi:lle mitä tapahtuu, jos tuomarit sanovat ei torstaina lähetettyyn kyselyyn.

– Sitten he eivät enää ole liigatuomareita. He putoavat listalta pois. Sitten katsomme seuraavaa ryhmää, josta etsimme tuomareita. Ylipäätänsä on väärin puhua esimerkiksi lakosta, koska kysymys on siitä ketkä haluavat jatkaa liigauraansa ja ketkä eivät.

Jari Kinnunen, alkaako liiga normaalisti vajaan kolmen viikon päästä?
– Se on tavoite. Se minkä tasoisia ja minkälaisia tuomareita on otteluissa, on iso kysymysmerkki.

Salibandyliigan toimitusjohtaja Jari Kinnunen on kuvassa edessä vasemmalla. Kuva: Mikko Hyvärinen

Liiton toimien jälkeen Pääkallo.fi tavoitti myös asian tiimoilta Salet ry:n puheenjohtaja Lasse Vuolan, joka kommentoi tilannetta lyhyesti.

Erotuomarien näkövinkkelistä tässä on ilmeisesti kyse paljon muustakin kuin palkkioista. Pitääkö tämä paikkansa?
– Palkkiot ovat vain yksi osa tätä pakettia. Erotuomarien oikeusturvaan liittyvät keskeiset asiat pitää olla kirjattuna sopimuksessa. Meillä tulee olla myös varmuus siitä, mitkä ovat meidän omat kustannukset per kausi. Ennen asia on ollut niin, että liiton toimesta on vain ilmoitettu kustannukset.

Salet ry kokee edelleen, että neuvottelut eivät ole päättyneet missään vaiheessa. Liittohallituksen päätöksestä huolimatta Salet ry on lähettänyt uuden ehdotuksensa hallituksen jäsenille. Uudessa ehdotuksessa palkkio olisi ensi kaudella 195 euroa päätetyn 200 euron sijaan. Mukana ehdotuksessa on myös Vuolan mainitsemat tuomarien oikeusturvaan liittyvät keskeiset asiat. Lisäksi kolmivuotinen sopimus on ehdotuksessa lyhentynyt vuoden mittaiseksi.

Lasse Vuola, mikä tilanne on nyt asian etenemisen suhteen?
– Tällä hetkellä odotamme kannanottoa tilanteeseen.

110 comments

  1. Aika kauas kantoiset vaikutukset tällä Savukoskigatella. Jos nyt juttua oikein tulkitsin.

    Ja ihan mukava, ettei nyt ollut kyse pelkästä rahasta ;).

  2. Kinnunenhan puhuu/hoitaa asiaa samalla tapaa kuin eräät henkilöt hänen nykyisessä seurassaan. Ne tietää, jotka tietää. Hävettää…

  3. Uutisen perusteella liitto saattaa ”hieman aliarvioida” tuomareiden keskinäistä solidaarisuutta.

  4. Liitto on nähtävästi hoitanut neuvottelut ala-arvoisesti. Kinnusen peitellyt uhkaukset yksittäisten liigatuomarien suuntaan vain kirsikka kakun päällä. Toivotttavasti riittää järki edes tarttua tohon vuoden aikalisään.

  5. Tällaiset yllätykset tulee kalliiksi meille jotka yritetään pyörittää seuratoimintaa. Sääli että se Joensuun tuomari ei enää hoida näitä neuvotteluja, silloin sopimukset tehtiin ainakin ajoissa ja useaksi vuodeksi kerrallaan.

  6. Stipe kiteytti ensiajatukseni. Toivottavasti tuomareiden linjat eivät rakoile.

  7. Hetkinen, minkä takia muiden tuomarien pitäisi olla ”lojaaleja” liigatuomareille? Eihän Salet tässä aja kaikkien tuomareiden etuja, vaan pelkästään oman pienen jäsenistönsä etua. Muiden tasojen tuomaripalkkiot on jo liitto vahvistanut ja niistä ei kukaan kitissyt.

  8. Onpa tarjous tuomareilta. Suostuvat vuodeksi vain vähän yli 20% palkankorotuksiin. Kuka uskoo, että kahtena seuraavana vuonna eivät vaadi samaa. Sitten liksa onkin jo tuo 300, mitä haluavatkin. Lisävaatimuksena yhtäkkiä vielä jotain oikeusturvajuttuja? Hanat kiinni vaan!

  9. Mitä hittoa nää liigatuomarit sekoilee? Tai kysymys kuuluu ketä oikeen kuvittelevat olevansa? Pihalle vaan peleistä ja parhaat peleihin suostuvat tilalle. Naurettavaa toimintaa.

  10. Tiedoksi tiedonjanoisille: Neuvottelut muiden kuin pääsarjojen erotuomaripalkkioista käytiin hiljattain myös. Nämä neuvottelut kestivät myös pitkään. Näissäkin neuvotteluissa oli pääasia muualla kuin itse palkkioissa. Palkkiot nousevat aina pikkuisen mutta nyt taisteltiin ihan muusta. Km rajat kulukorvauksissa jne.

    Yhteen asiaan minä kiteyttäsin ongelmat.

    Vuosia kestänyt ”sanelupolitiikka” on tullut tiensä päähän, ainakin jonkilaiseen. Siksi liitolla on kriisi toinen toisensa jälkeen salibandyerotuomareiden kanssa.

    Pääkallon teksti kuvaa asiaa mielestäni hyvin.

    (SSBL) ”Ja päättää muuten senkin kuka ja ketkä erotuomaritehtävissä toimivat ja viheltävät, Kinnunen kommentoi.

    Kinnunen kertoi myös Pääkallo.fi:lle mitä tapahtuu, jos tuomarit sanovat ei torstaina lähetettyyn kyselyyn.

    – Sitten he eivät enää ole liigatuomareita. He putoavat listalta pois.”

    SALET ry on liigatuomareiden etua ajava yhdistys. Kun liigatuomareiden edustajat sanoivat että emme hyväksy tätä niin nyt liitto menee lähettää tiedustelukirjeen yksittäisille erotuomareille ja samalla uhkailee yksittäisiä liigatuomareita jos et hyväksy niin et ole enään liigatuomari.

    Ja meillähän oli niitä erotuomareita liikaa.
    Että näin.

    Olin yksi niistä vähäpätöisistä (oikeasti vähäpätöisin) jotka neuvotteli alempien sarjojen palkkioista ja ne kesti pitkään mutta saimme asian hyvässä yhteisymmärryksessä maaliin vaikka kumpikin taho joutu tekemään haluamastaan kompromissin. Olisimme olleet valmiit menemään esteeliseksi jos meidän yli oltaisiin haluttu totaalisesti kävellä. Nyt minusta tuntui että meitä haluttiin kuunella eikä vain käyttää sanelupolitiikkaa.

    Saletin puoleen siihen aikaan neuvottelut olivat jäissä kun halusivat neuvottelut meidän kanssa ensin läpi.

    Ymmärrän että muutos ottaa aikaa ja sen eteen on tehtävä töitä. Liitto on mielestäni ottanut nyt muutamia hyviä askelia poispäin johtotavasta joka on turmiollinen ja toivon että se hyvä tie saa jatkua. En haluaisi nähdä enään yhtään samanlaista kommenttia kun tuo liigan toimitusjohtajan kommentti on jos se on sanottu niinkuin pääkallo on se kirjoittanut.

    Muuten voi olla hyvin mahdollista se että salibandyliigan erotuomarit hyllytetään liigasta ja me muut erotuomariyhteisöt reagoidaan samalla tavalla ja olemme kohta kaikki esteelisiä niinkuin kävi erotuomarivalmennuksen kanssa.

    Kai sitten haetaan joku katsomosta viheltää samalla tavalla kuin 25 vuotta sitten salibandyn sm sarjassa.

    Terveisin: Toni Tolsa

    PS: Nämä mielipiteet ovat omiani vaikka jotkut saattavat ajatella samalla tavoin.

  11. Itse en korvaisi liigatuomareita vaan olisin solidaarinen. 300 euroa pelistä tavoite on kyllä järkyttävän kova kun muistetaan millä pelaajat painavat. Kyllähän korvaus pitää tulla, mutta noilla liksoilla tuomarit olisivat jo ammattilaisia. Eivät ole ammattilaisia edes lätkässä (Suomessa), ellen pahasti erehdy. Aukko on kyllä valtava jos kukaan viime kauden tuomareista ei vihellä.

  12. Salibandyliiton toimintaa muutaman vuosikymmenen seuranneena, entisenä aktiivipelaajana ja nykyisenä tuomarina, ongelman ydin on juuri sanelupolitiikka liiton osalta, ei nämä yksittäiset tapaukset.

    Valitettavasti harva joukkue/instituutio on uskaltanut vastustaa liiton toimia, vaikka syitä olisi varmasti ollut. Aikoinaan Oulun joukkue J.S:n johdolla alkoi vaatia koottua ”lompakkoa” tuomareiden kustannuksiin, koska liigan karsintaotteluihin aseteltiin tuomarit HELSINGISTÄ useampana vuotena perättäin, lennot, kulukorvaukset päivärahoineen, palkkiot maksoi OLS (kaiketi lopulta J.S).

    Tällöin se koottu järjestelmä jo luotiin, jottei yksittäinen seura kokisi ”epäreiluutta”. Näitä esimerkkejä liiton myönnytyksistäkin siis on kuten Tolsa yllä mainitsee. Saletti ajaa varmasti hyvää asiaa ja tuomarit ovat aivan varmasti kyseisessä yhdistyksessä lojaaleita ja useassa muussa yhdistyksessä myös.

    Mutta mutta,entäs ne, jotka kokevat yhdistyksessä olevansa altavastaajana, jos he ovatkin jo aiemmin kokeneet tulleensa loukatuksia syystä tai toisesta, ovatko hekin lojaaleita, epäilen?

  13. Toivottavasti liitto ottaa Margaret Tacherin mukaan neuvottelupöytään. Aika saada suomessa nämä AY ja muut mafiat kuriin.

  14. nimimerkille ”sj”: kyllä Mummo julkaisee.

    Pitää vain soittaa uusi kierros managereille, koska haastattelujen jälkeen on taas tapahtunut paljon. Ja siihen ei tänään riittänyt aika. Voi olla, että managerikommentteja on tarjolla jo vkonloppuna, jos herrat saa tavoitettua. Viimeistään kommentit ovat uutisen muodossa maanantaina.

  15. Liitto sanelee? Eihän liitto sanele, vaan kertoo seurojen mielipiteen asiasta. Liittohan on yhtä kuin seurat eli seurat muodostavat Salibandyliiton. Salibandyliiton päättäjät ovat seurojen edustajien valitsemia. Liitto pyörittää kilpailutoiminnan.

    Jos jotkut tuomarit eivät suostu viheltämään liiton ehdoilla liigaa tai divaria, he voivat ihan vapaasti siirtyä viheltämään liiton ulkopuolisia harrastajasarjoja.

  16. Vai liitto on = seurat…. 😀 buahahahha
    Pelleilyä koko toiminta.

  17. Tässä on nyt tasan tarkkaan liigaseurojen tuki takana. Satun tietämään tämän homman. Ja jos liittoa kritisoi sanelupolitiikasta, tietäisittepäs millä asenteella nämä tuomarit ovat keskustelut aikanaan aloittaneet. Naurettavaa puuhaa.

  18. Mikä ihme jossain oikeusturva-asiassa voi olla niin isoa, ettei sitä voi hyväksyä, jos tuomarit ovat valmiita muuten hyväksymään tason ja jopa alittamaan sen?

    Vastaus: vain arvovalta ja herkkä sielu!

    Selvittäisikö pääkallo, että kenen aloitteesta neuvottelut on aloitettu ja milloin?

  19. On tämä merkillinen juttu! Vaikuttaa siltä, että ensin liitto on neuvotellut, kunnes onkin päättänyt että ei me mitään neuvotellakaan. Samoin voisi kuvitella, että tuomareilla ei olisi tarvetta tällaiseen julkisuuteen. Eniten ihmetyttää kuitenkin tämä ajankohta tälle asialle, mikä tuntuu kiusaavan vain tuomareita, kun tarjoavat ko. ratkaisua. Miksiköhän ja kenen toimesta neuvottelut on jäänyt näin myöhään?

  20. Kuten jo kommentoinkin, itseä ihmetyttää se, että Saletin puolesta kirjoittavat kommentoivat asia aivan kuin se koskettaisi kaikkia tuomareita. Kyseessä on kuitenkin hyvin pienen joukon eduista ja sen vaatimukset aivan eri tasolla kuin muiden tuomareiden. Solidaarisuuden peräänkuuluttaminen siinä tapauksessa, kun halutaan selvästi toisia tuomareita suuremmat korvaukset ja etuisuudet tuntuu naurettavalta.

    Toinen häiritsevä asia on se, että Salet yrittää käyttäytyä kuin kyseessä olisi ammattiliitto. Salibandyssa ei vaan ole ammattituomareita, eikä tuomarointi siellä täytä ammattimääritelmän kriteerejä (tai ehkä täyttääkin sen jälkeen jos kaikkiin vaatimuksiin suostutaan). Ammattituomareita salibandyyn ei tule ennen kuin liigajoukkueiden keskimääräiset budjetit ovat yli miljoona euroa, eikä ehkä silloinkaan (vrt. jääkiekko).

    Kuten muissakin palloilulajeissa, pääseminen tuomariksi ylimmälle kansalliselle tasolle (ja kansainvälisiin peleihin) pitäisi olla harrastamisen kannalta riittävä porkkana (ja tuomarointi on harrastusta, josta maksetaan korvaus, ei palkkaa). Vai löytyykö meiltä tuomareita, jotka ovat aikanaan lähteneet puhaltamaan vaahtosammuttimen kokoisten junnujen pelejä pelkästään ajatellen, että joskus tästä vielä tienata kunnon tili.

  21. Kuten Kinnunen sanoo, liitto on KUULLUT erotuomaritoimijoita ei NEUVOTELLUT näiden kanssa puhumattakaan siitä että näiden kanssa tehtäisiin mitään SOPIMUSTA.

    Salet on kuvitellut tämän kuulemisen jälkeen olevansa jokin neuvotteluosapuoli jolla on oikeasti valtaa lähteä tekemään jotain sopimusta mitä ei ole koskaan aikaisemminkaan tehty.

    Liitto = seurat = seurojen valitsemat hallitus ja valiokunnat päättävät kaiken muun ohessa et-palkkioista. Tuomarit eivät itse niitä päätä eivätkä sitä mitä pelejä ja millä ehdoilla viheltävät.

    Liigan joukkueet ovat tässä asiassa yksimielisesti liiton takana ja tuomareiden vaatimuksia vastaan. Se tekee tästä ”gatesta” todella hankalan. Liitto ei voi enää perääntyä ja liigatuomarit ”nöyrytyeessäänkin” ovat tehneet tällä tapauksella itsestää todellisia pellejä. Ehkä oikeasti olisi parempi jos nykyiset liigatuomarit hyllytettäisiin ja uusia motivoituneita tilalle.

    Kysyn vaan, Lasse Vuola, kannattiko tämä?! Vastausta ei tarvitse monenkaan miettiä.

  22. Kylläpä alkaa mennä aika naurettavaksi tämä touhu! Liigaerotuomarit haluavat näemmä tehdä väkisin salibandysta selkeästi Suomen palloilusarjoissa esimerkin, jossa tuomarit saavat korvausta toiminnastaan selkeästi enemmän kuin pelaajat. Tai mistä minä tiedän, kuinka moni tuomari tällaisten vaatimusten takana tosiaan seisoo… Arvostuksestako tässä nyt on sitten kyse? Ja sitä ei muuta kautta voi saada kuin rahalla? Ei vaikka omalla toiminnalla? Olisi varmaan hyvä ensin esittää jotain näyttöjä perusteeksi ”palkankorotukselle” kuitenkin… Ai niin, loukataanhan tuomareiden tunteita jatkuvasti kovin syvästi pelaajien, muiden toimihenkilöiden ja median toimesta – nyyh.

  23. Kuten jo muutamat on jo väläytelly et kysymys voi olla myös muustakin kuin vain rahasta niin sama mietityttää. Joku tässä nyt ei täsmää… Rahallisesti korotukset tuntuvat hyviltä mutta pitääkö ”neuvottelut” sisällänsä myös jotain muuta??? Tämä tuskin selviää ennenkuin yhteisymmärrys syntyy.

  24. Erotuomarit olivat valmiita neuvottelemaan kesänkin yli, toinen taho ei. Liitto ei neuvotellut liigan osalta ennenkuin neuvottelut aluetuomareiden edustajien kanssa oli käyty, siksi aikataulullisesti ollaan tässä. Onhan liitolla muutakin tärkeätä tekemistä kuin pelkästää erotuomareiden palkkioneuvottelut.

    Alueelisten sarjojen erotuomareiden edustajista oli valittu 4-5 hlöä neuvottelemaan niiden sarjojen palkkioista ja pääsarjoista neuvottelemassa erikseen ne jotka he ovat valinneet edustamaan niitä sarjoja. Turha niitä on samaan neuvotteluun pistää erillaisten tarpeitten takia.

    Taustaa laajemmalta ajalta:
    Koko kuvassa täytyy ymmärtää se vaatimus mitä erotuomarilta salibandykentillä vaaditaan, en puhu nyt ottelutapahtumasta vaan ottelumääristä mitä erotuomareilta vaaditaan ympäri suomea.

    Erotuomareita on vähän, ottelumäärät kasvavat rajusti koko ajan kun erotuomareita on vähän. Kenenkään ei ole pakko viheltää paljon mutta on kuntia ympäri suomea missä asettelija soittaa vaikka olisi laittanut itsensä esteeliseksi. Monta kertaa. Pirkanmaalla meillä on myös kerhopelejä ja asettelija kerhonkin sisältä on laittanut monia viestejä että tulkaa nyt viheltämään kun ukkoja ei ole. Toiset suostuvat uudestaan ja uudestaan, antavat ajastaan paljon. Liiton asettelijat soittelevat ympäri eri alueiden kun omat ukot ei riitä. 3 divariakin on jouduttu vetää yhdellä erotuomarilla. Joskus erotuomari päivän sisällä vetää 6-8 tunnin peliä. Ei silloin kukaan erotuomari ole parhaimmillaan.

    Jo Stadin ja Tampereen alueen ympärillä on tullut erotuomareiden keskellä selvä kaksi erillaista ryhmää. Ne jotka viheltävät ammatikseen tai ainakin puoliammatikseen ja ne jotka viheltävät harrastaakseen kaiken muun lisäksi.

    Kolmas ryhmä voisi olla noi pääsarjojen viheltäjät jotka eivät tietysti vihellä määrällisesti niin paljoa kuin ensinmäinen ryhmä.

    Kaikki ovat tärkeitä, ilman jotain ryhmää ei tulla toimeen. Tarpeet ovat erillaiset.

    Kärjistäen:
    Harrastelijat tyytyvät mihin vaan neuvottelutuokseen koska se ei kosketa heitä niin paljoa kuin muita erotuomareita. Heille jokainen peli on kokemus.

    Ammattilaiset/puoliammattilaiset viheltävät suurimman osan näistä alueelisista matseista ja heillä on jo liian monta karvasta kokemusta erotuomarina, monia on poljettu maahan ja montahan kertaa heitä on kehuttu vs haukuttu. Heille valitettavasti jokainen matsi ole kokemus vaan he vetävät rutiinilla, toiset paremmin kuin toiset. Ikämiehet ovat myös vähän veltompia mutta viheltävät määrällisesti myös paljon joten koko kuvassa tärkeitä. Nämä erotuomarit haluavat lisää liksaa ja raha on iso motiivi menetettyyn aikaan ja karvaisiin kokemuksiin. Km korvaukset ja km rajat jotka oikeuttavat päivärahaan on suuri asia. Liitolle se taas maksaa todella paljon.

    Erotuomareiden kerma eli Liigaa viheltävät: (minulla itsellä on vain 1 virallinen mliiga matsi ja sekin silloin noin 25 vuotta sitten vuosaaren urheilutalossa katsomosta otettuna joten en puhu isosta kokemuksesta. m1div sitten muutamia enemmän)

    Kun erotuomari pääsee yksittäisiä viheltämään on jo käynyt suht monta vuotta läpi kaikenlaista. Pääkoppa on kyllä kestänyt silloin jo aika paljon ja kilpailu on kovaa. Sit kun pysyy liigassa monta vuotta joutuu myös antamaan paljon kuten pelaajatkin.

    Kaikessa tässä en usko että motiivina olisi tasosta riippumatta erotuomarilla raha! (lukuunottamatta ammattituomareita jota allekirjoittanut oli monta vuotta sitten vuosia)

    Vaan suurin osa on mukana for the love of the GAME.

    Erotuomarit kuten pelaajatkin etsivät arvostusta jossa olisi parantamisen varaa. Unohdetaan asiat hetkeksi ja laitetaan ihminen kuvioon mukaan. Jos erotuomaria arvostettaisiin niin että hänen oikeusturvansa olisi kunnossa ja hänestä pidettäisiin hyvää huolta niin ei neuvottelut olisi vaikeita. Nyt se tie on vain käyty loppuun monen osalta ja siksi erotuomarit ovat nostaneet vaatimustasoaan.

    Ajoitus ei ollut paras mahdollinen liigan osalta mutta se ei ollut erotuomareiden syy. Kaikki oli tiedossa että sopimukset uusitaan tänä vuonna.

    Jaksoitko luke loppuun asti, hyvä. jatketaan seuraavalla kerralla romaania.

  25. Jos kyse ei ole rahasta niin olisi todella kiva tietää mistä on kyse? Ihan konkreettisesti. Miksi palkkioita ylipäätään nostettiin jos ei olisi tarvinnut?

  26. En ymmärrä minäkään. Mitä tämä niin haluttu oikeusturva sitten pitäisi sisällään ja minkä lajin tuomareilla tällainen on?

  27. jotenkin itselle tulee olo että tässä nyt unohtuu että edelleen puhutaan amatöörilajista.Rakkaudesta lajiin varmaan joo mutta silloinhan rahan ei pitäisi olla näin iso kynnyskysymys. Kääntäen: eikös juuri viheltämällä enempi pelejä, tienaa enemmän?Kaikkihan meistä varmaan mielellään vetäisi isosti hilloa omasta harrastuksestaan, ei siinä mitään. Mutta realismi taitaa olla nyt kateissa. Ja se kauhuskenaario että liiga ei käynnistyisi ollenkaan tai käynnistyy kokemattomilla tuomareilla ei taida olla kenenkään etu. Jotenkin kiristykseltä tämä vaikuttaa.
    En minäkään ymmärrä tuota oikeusturva-asiaa – mistä kyse?Viitataanko tällä nyt näihin yksittäiskeisseihin (Savukoski ja naisten puolelta Yläsuo) vai mistä kyse?

  28. Järki käteen ja pelille! Tarjolla olevat palkkioiden korotukset on nyt hyvällä tasolla ja jos arvostusta haluaa lisää, niin nyt nöyryyttä. Ilman lajia ei tipu sitäkään vähää kenenkään tilille ja muiden toimijoiden kiusaaminen jollain lillukanvarsilla olisi perin hävytöntä. Jos laji ottaa imagotappiota sen takia, ettei sarjat ala oikeilla tuomareilla, niin kukaan ei ansaitse senttiäkään lisää.

    Terveisin nimimerkki yli 5 vuotta kuraa niskaan koutsina ilman pennin latia viivan alla, rakkaudesta lajiin.

  29. Ehka tamakin on sarjassamme helmia sioille.
    Koirat haukkuu ja karavaani kulkee.
    Liittohan teki upean tuloksen viime tilikaudella. Ei pitaisi tuomareiden pyytamat summa olla kuin pisara meressa.
    Jos heitetaan hiukan numeroita kehiin. Liigaerotuomari mitas se nyt sai oliko se 150 eskoa peli. Eli jos jampalla on 10-12 pelia kaudessa se tienaa 1500 miinus verot. Paivaraha on verotonta ja sanotaanko, etta se k-a olisi 20 eskoa (hieman ylakantissa)riippuu tuomarista. Eli 240e paivarahat. Sanotaan, etta se sitten ajaa naiden otteluiden takia 250km per peli(taaskin taa riippu tuomarista). Se tekis 1500e(tamakin vahan ylakantissa). Sitten se dumaa 1/3 peleista viikko peleina eli joutuu lahteen toista vahan ajoissa. Sanotaanko 1200 niin tyopaivasta katoo 5h ja tulee seuraavan paivan puolella himaan vaikka joka toisesta pelista 1/2. Pelitapahtumahan sinansa vie sen n.5h taas vahan riippuu ja roikkuu. Jos laskis sen palkan kokonaan noille tyotunneille niin sehan olis 30eskoo miinus verot. Lahes poikkeuksetta varmaan ainakin siina 30% luokkaa, jollain varmaan lahtee 50% siit summasta. Olkoot taa paivarahakeskiarvo 20eskoo materiaaleihin ja ruokailuihin. Kilometrikorvauksesta ei varmaan tartte sen ihmeemmin keskustella, sehan oli tossa hiukan aikaa sitte jo tapetilla. Eli 12 pelia viheltava duma ’tienaa’ 200e per peli(tassa ei ole otettu huomioon oman auton kayttoon liittyvia kuluja).
    Ongelmiahan tasta nousee. Kuka sen tyoajan korvaa ja menetetyt tunnit? Joo harrastus. Pistetetaan dumien piikkiin. Toisekseks vois sitten miettii sita vaatimista ja painetta mita tas jatkuvasti korostetaan. Sanoisin et olisko joka puolessa peleista jotain vikaa naissa kelta-viherpaitasissa. Nyt se ei vaan nay niin usein mediassa kuin ennen palaute menee kanavaan ja luurien valityksella ’perille’. Sitte kun me loydetaan tosta sellane tapaus ku joku on sossinu niin silla sitte mehustellaaan taalla, niinku muuallakin et ku seo olis jotain pornoa. Aina jostain kulmasta katottuna joku vikana.
    Sit meil on se haluttavuus/saatavuusongelma. Taal joku heittelee sellaista vaihtoehtoa et otetaan sit ne ketka tulee.
    Kohta sen jalkeen ollaan taas siin samassa keskustelussa et miten ne voi saada tollasta palkkaa kun ne on noin huonoja.
    Nama asiat vaan ensiksiksi mieleen tulleina.
    Jos paastais johonkin summaan ennenkuin muste alkaa loppumaan niin. Tulevasta kaudestaudesta se 200e kateen niille dumille ja vuoden pahvi. Sitte heti keskustelu auki seuraavasta sopimuksesta mihin sitten voidaan ottaa naita seurojen edustajia ja mukaan keskusteluun. Ei liiga nyt taysin kusessa ole jos siella divarimiehet viheltaa mut kylla siella sitten pyoritellaan silmia ja levitellaan kasia ku niista ei ole mihinkaan… Sitten taa kontaktointi: jos tosiaan on oltu kontaktissa erotuomareihin yksiloina et vihellatko vai et kyl se aika tulehtuneesta tilasta kertoo.

  30. Tässä hyvää vertailupohjaa ahneille salibandy tuomareille!
    Jääkiekon MM-kisojen päätuomarin ottelupalkkio on 165 euroa.

  31. kohtuulliselta kuulostava korvaus 200e matsilta.Saman suuntaisen korvauksen ottelulta voisi maksaa seura managereille, fyssäreille , huoltajille, jne.jne. Jos ei tuomarointi kiinnosta tarjotulla sopimuksella, niin kannattaa pyrkiä vaikka sitten ruotsiin tuomarointia harrastamaan, muulla tai muissa sisäpalloilulajeissa ei harrastuksesta sellaisia summia saakkaan. Tyylikästä kun yleisössä 100 kertaa 10 euron lipun maksanutta, niin tästä 1000e puolet kahdelle tuomarille ja puolet tilan vuokriin, toimitsijoihin ym.pikku kuluihin joita hommassa saattaa olla esim.20 pelaajan urheilujuomat, palautusjuomat, urheiluteipit, kylmäpussit,peliasujen pesut, ottelun pallot jne.jne. Ja joo tiedetään seurat saavat tuloja muualtakin kuin pääsylipuista ja tuomarit maksetaan kootusti, mutta noin karkeesti miten rahapurot jakautuvat.
    Ps. ihan mukava painaa talkoilla amatöörilajissa ja katsoa sivusta kun osa kuvittelee olevansa korvaamattomia.

  32. Teki liitto vaikka kuinka hienon tuloksen, kyllä sille rahalle löytyy paljon parempaa käyttöä kuin tuomareiden eliittiklubin järjettömiin korotusvaatimuksiin vastaaminen. Esimerkiksi valmennuskoulutus, lisää työntekijöitä alueille ja niin edelleen. Ja voisko siitä savukoski-casesta päästä jo pikkuhiljaa yli ettei tarvitse itkeä itseään edelleen uneen ja nillittää jostain oikeusturvasta? Sitäkään casea ei olisi edes syntynyt jos se dumari olis heti heittänyt kaverin pelistä pihalle. Ei kyllä näin peruspelaajana, laji-ihmisenä ja talkoolaisena kyllä herätä yhtään sympatiaa!

  33. Tuosta jutusta:
    ”Salet ry kokee edelleen, että neuvottelut eivät ole päättyneet missään vaiheessa. Liittohallituksen päätöksestä huolimatta Salet ry on lähettänyt uuden ehdotuksensa hallituksen jäsenille. Uudessa ehdotuksessa palkkio olisi ensi kaudella 195 euroa päätetyn 200 euron sijaan. Mukana ehdotuksessa on myös Vuolan mainitsemat tuomarien oikeusturvaan liittyvät keskeiset asiat. Lisäksi kolmivuotinen sopimus on ehdotuksessa lyhentynyt vuoden mittaiseksi.”

    Ja sama vääntö joka kauden alla vai? Ei kiitos!

  34. Nyt on raitapaidoilla noussut dexalit kuulaan.
    Miten kehtaa pyytää jotain 300e ja luulee sen menevän läpi. Eihän se ole tyhmä joka pyytää, siis yleensä.

    Aika selväämuutenkin, SB-liitto asettaa palkkioiden tason. Ja siihen suostuvat pilli käteen ja peleihin.

    Tuntuu että saletissa joku puhuu suu vaahdossa jäsenilleen mahdollisuudesta saada ihan mitä vaan.

    ”Ja jos eivät suostu mennään lakkoon”. Ja muut huutaa, ”joooo”… ”Tästä tulee vielä uusi, JYTKY”…

  35. Juniori- ja seuratyöstähän tämä aikuisten (tuomarien) ahneus on pois.

  36. Miten tähän caseen sekoitetaan Savukoski? Tapaus oli erotuomareiden erittäin heikon ammattitaidon ( siinä tilanteessa ) seuraus. Tämän lisäksi muistaakseni liigan puolelta päätöksen teossa oli myös jotain säätöä.

    Paremmalla palkkiolla tämä tuskin olisi vienyt tilannetta erilaiseksi? Erotuomareiden oikeusturva on hyvällä tasolla nyt ja ollut niin aina. Tähän on olemassa omat ja yleiset instanssit.

    Palkkioiden korotus on uuden liiton esityksen mukaan vähintäinkin mainio. Kun palkkio pelistä 0n 200e + pv-raha + km-korvaukset, niin liikumme erittäin asiallisella tasolla. Taitaa arkena saada vielä arkikorvauksen?

    Ja kuten aiemminkin on todettu monesti, niin erotuomarit eivät saa olla ainoa tienaava ryhmä? Se kuulostaakin jo typerältä.

  37. No useasti nähty ja koettu, niin onhan tuomarit pelissä pääroolissa ja sen takia korvaus pitää olla myös sen mukainenkin. Näin ne taitaa tämän ajatella.

  38. ei muuta ku pelaajatkin lakkoon niin saa tuomarit kattella sivuansionsa muualta.

  39. Yksi kiistanaihe lienee tämä täksi kaudeksi sarjamääräyksiin tullut lisäys:
    ”Ilmoitus kurinpitoelimen käsiteltäväksi kuuluvasta asiasta, josta ottelun osapuoli tai sarjajärjestäjän edustajan (erotuomari tai otteluvalvoja) haluaa sarjajärjestäjän nimeämän kurinpitoasioita käsittelevän henkilön tai kurinpitoelimen päätöksen, tulee tehdä sarjajärjestäjälle. Yksilöity ilmoitus tulee tehdä kirjallisesti ottelun jälkeisenä päivänä viimeistään klo 10.00…….. Mikäli rangaistusta tai lisärangaistusta ei määrätä erotuomarin tekemän ilmoituksen johdosta, määrätään kä-sittelymaksu 500 euroa erotuomarille maksettavaksi jälkikäteen.”

    Eli tämä on tullut juuri case-Savukosken jälkipoltteissa.

    Esim. tuomari joutuu kontaktitilanteeseen pelaajan kanssa pelin ollessa käynnissä, ensimmäinen olettamus tuomarilla on, että kyseessä on ollut vahinko. Eikä tuomariparikaan ole huomannut mitään poikkeavaa. Rangaistuksia ei ole määrätty.
    Seuraavana päivänä peliä nauhalta katsoessa tuomari huomaa, että pelaaja onkin tarkoituksen mukaisesti tönäissyt olkapäällään tuomaria selkään. Tilanteesta tehdään selvityspyyntö liitolle.
    Ja jos liitto ei tuomitse tilanteesta rangaistuksia, joutuu tuomari maksamaan 500€ sakon liitolle.

    Tätä pykälää Salet Ry toivon mukaan haluaa muuttaa.

    Pykälä ja muut sarjamääräykset ovat muuten vapaasti luettavissa salibandyliigan extranetissä salibandyliiga.fi/extranet

  40. Pistetään rahanahneet tuomarit pois ja annetaan uusille mahdollisuus jos ovat kerran niin herkkähipiäisiä. Mikä oikeusturva? Se ettei tuomarien virheille naurettaisi tai huudeltaisi. Tästäkö kyse? Onhan hyviä tuomareita olemassa. Esim. tuomari joka jäi 10 metriä kokeessa liigatuomariksi pääsystä. Jos kunto jäi noin pienestä,mutta pää kestää eikä ahneus paina. Eikun tuomaroimaan.Sitten itsekeskeiset pelin ratkaisevat tuomarit ulos.
    Hyvä Kinnunen, kerrankin munaa sanomisissa:”Sitten he eivät enää ole liigatuomareita. He putoavat listalta pois. Sitten katsomme seuraavaa ryhmää, josta etsimme tuomareita. Ylipäätänsä on väärin puhua esimerkiksi lakosta, koska kysymys on siitä ketkä haluavat jatkaa liigauraansa ja ketkä eivät.”

  41. Kiitokset Paulille loistavasta kommentista ja linkistä, joka selventää huomattavasti sitä minkä tyyppisistä asioista oikeasti väännetään. Jutusta voi lukea:

    ”Salet ry kokee edelleen, että neuvottelut eivät ole päättyneet missään vaiheessa. Liittohallituksen päätöksestä huolimatta Salet ry on lähettänyt uuden ehdotuksensa hallituksen jäsenille. Uudessa ehdotuksessa palkkio olisi ensi kaudella 195 euroa päätetyn 200 euron sijaan. Mukana ehdotuksessa on myös Vuolan mainitsemat tuomarien oikeusturvaan liittyvät keskeiset asiat. Lisäksi kolmivuotinen sopimus on ehdotuksessa lyhentynyt vuoden mittaiseksi.”

    Tästähän voi hyvin yksinkertaisesti päätellä, että kyse ei ole ottelupalkkioista (tuomarit haluaisivat vähemmän rahaa ottelua kohden) vaan jostain ihan muista kiistakohdista. Tätä asiaa useimmat jutun kommentoijat eivät oikein tunnut ymmärtävän. Syntyyhän siitä tosin aivan loistavaa sosiaalipornoa kommenttien muodossa, kun huudellaan vain ahneista tuomareista.

  42. kilpailusäännöissä ja sarjamääräyksissä, mutta ne on jo kaudelle 2012-2013 hyväksytty ja julkaistu, eihän niitä voi enää muuttaa.

    Tuosta kurinpitoasiasta, vaatiikohan yhdenvertaisuusperiaate että seurojen yms. toimijoiden ja erotuomarien osalta käsittelymaksu on sama ?
    Jos ei, kohtuullista olisi, että erotuomarien osalta maksu korreloisi ottelupalkkioiden kanssa.
    Asia on kuitenkin hyvin monimutkainen, sillä mikäli erotuomarit vievät asian jälkikäteen kurinpitokäsittelyyn (ja case ratkeaa erotuomarien hakemalla tavalla) he samalla tunnustavat tehneensä ison virheen ottelussa.
    Toisaalta, mikäli case ratkeaa toisin, on katsottava että he ovat toimineet ottelussa oikein ja jälkikäteen kurinpitomenettelyyn saattaminen on silkkaa kiusantekoa.

    Joka tapauksessa olen sitä mieltä, että jos erotuomarit syyllistyvät ottelussa niin suureen virheeseen, että eivät ymmärrä ottelussa antaa asianmukaisia rangaistuksia ja/tai tehdä erotuomariraporttia, vaan asiaan pitää palata jälkikäteen, tulisi ko. erotuomaripari aina hyllyttää vähintään asian käsittelyn ajaksi tai mieluiten joksikin säännöissä etukäteen määritellyksi kiinteäksi ajaksi (esim. kuukaudeksi).
    Muutenhan se toinen virheen tehnyt osapuoli eli tuomaripari pääsee kun koira veräjästä.

  43. Voisiko joku täällä huutelevista sanoa, että eikö ole aika kohtuullista vaatia, että myös erotuomarille kaudesta koituvat kustannukset (tällä hetkellä liigassa n. 300e) sovitaan samalla?

  44. Vuolalla kumppaneineen on tarkoitus siis antaa dumareille mahdollisuus korjata tekemisiään seuraavaan päivään kello 10:00 mennessä? Hyväksykäämme siis virheellisesti hylätyt maalit myös seuraavana päivänä, käännetään muutkin isot virheelliset tuomiot videoiden kautta seuraavan päivän..

    Toistan aiemman, eli ko. ottelun tuomarin olisi ollut syytä olla ” hereillä ” aikanaan. Tätähän tämä etujärjestö lähti sitten isosti ajamaan ja tukemaan tuomaria, vaikka tämä olisi itse jättänyt asian sikseen.

  45. Rautalanka on näemmä taas tarpeen. Tuomarin tehtävä on seurata omaa osaansa pelistä aluejaon mukaisesti. Esim. kulmaväännössä etutuomari seuraa kulmaa ja takatuomari muuta kenttää (yksinkertaistettuna).

    Tuomarin voidaan olettaa näkevän maalitilanteet, vaihdot jne., koska se on tuomarin tehtävä. Sen sijaan tuomarin ei voida olettaa näkevän pariinsa kohdistuvaa rikettä, koska tuomarin tehtävä ei ole seurata pariaan (muuta kuin tuomarien keskinäisen viestinnän verran).

    Epäilen, että siitä vasta poru syntyisi, jos tuomari tarkkailisi pelitilanteen sijaan sitä, saako kollega kenties poikkarista selkään.

  46. ” Jinnuselle ja muille ”. Tämä ehdotelma on typerä. Jos et ei näe vieressä olevaa pallollista pelaajaa, niin on olemassa ongelma. Parin tekemisestä ei tässä nyt ollut kyse..

  47. Täällä ei edelleenkään kukaan kritisoijista tunnu uskaltavan ottaa kantaa siihen tärkeään kysymykseen, mihin jutussa viitattiin, että erotuomareiden kustannukset tulee olla tiedossa.

    Muissa lajeissa on nimittäin joskus käynyt niin, että palkkion nousut on seuraavana vuonna veloitettu erotuomareilta eri maksujen muodossa.

    Kari Jinnunen ja muut, mitäs te tästä olette mieltä?

  48. Tuomarin virhe on jäädä pelin jalkoihin, ts. olla huonosti sijoittunut. Mutta jos näin on päässyt käymään, miten tuomarin pitäisi nähdä, mitä hänen selkänsä takana tapahtuu (vrt. poikkarilla *selkään*)? Eli onko tapaus tahallinen vai vahinko (vaikkapa horjahdus)?

    (Tämä näin yleisellä tasolla. Savukoski-casea on vähän turha puida, kun videosta ei näe tuomaria tapahtumahetkellä, eli esim. mihin päin hän katsoo, pelaajaa kohti vai esim. kaukalon reunaa, jota saattoi olla ylittämässä.)

  49. Oikeasti vaikea ymmärtää tuota kustannusjuttua, sillä kun erotuomari saa ottelupalkkioita (tuloa) kustannukset mm. kurssimaksut, lisenssit, mahdolliset varustehankinnat yms. ovat verovähennyskelpoisia.
    Salibandyn liigaerotuomarien ottelumäärillä (ja korvauksilla) ei liene kovin merkityksellistä mikä tuo kustannus on, kun satasista kerran puhutaan, eiköhän ne sen n. parikymmentä liigapeliä kaudeessa vihellä ja siihen vielä alemmat sarjat päälle.

  50. ”tuota kustannusjuttua on vaikea ymmärtää”

    Mistäs tiedät, jos kustannus määrätään ensi vuodelle olemaan 1.000,00 euroa? Eikö nämä pitäisi olla tiedossa etukäteen?

    Ettei kävisi niin kuin eräässä toisessa lajissa…

  51. ””Hyvä Kinnunen, kerrankin munaa sanomisissa:”

    ”Sitten he eivät enää ole liigatuomareita. He putoavat listalta pois. Sitten katsomme seuraavaa ryhmää, josta etsimme tuomareita. Ylipäätänsä on väärin puhua esimerkiksi lakosta, koska kysymys on siitä ketkä haluavat jatkaa liigauraansa ja ketkä eivät.” ”

    Jos tuossa johtajuusmallissa on on ”munaa” kysyn vaan mihin se johtaa?

    Luulen tietäväni vastauksen.

    Erotuomarit ovat tänään yhtenäisempi ryhmä kuin koskaan ennen, muut erotuomarit pääsarjoista ja alueellisia matseja viheltävät seisovat kyllä Liigatuomareiden takana.

    Ehdotan jotain muuta tapaa johtaa ja antaa lausuntoja kuin mitä nyt on nähty….

    Tämä on siis vaan ehdotus.

  52. Vähitellen alkaa vituttamaan tämä erotuomareiden kintuille paskaaminen. Tulkaa jokainen minellä esiin ja ja viheltämääm pelejä kuka pystyy, kysytään vuoden päästä onko ollut kivaa olla yleisenä kusitolppana koko ajan 😀

  53. ^ vanha sanonta: ”sitä saa mitä tilaa”

  54. mullakin on joskus töis vaikiaa ja jos siitä valittaa kuulee sanottavan et se on ammatinvalintakysymys.

  55. ” Minälle ”. Jos tuollaiselta tuntuu, niin ehkäpä peiliin katsomisesta löytyisi apua? Jos et vain pärjää kun koko ajan tulee haukkua? Olisiko se mahdollista?

    Nyt on kyse maksuista, lue ja ymmärrä aihe!

  56. ^Kari Jinnunen. Et ilmeisisti ymmärrä lukemaasi tai… Yllä on moneen kertaan todettu, että raha ON VAIN OSA tätä soppaa! Vuolahan kertoo jutussa, miten he ovat valmiit viheltämään halvemmalla, kuin liiton päättämät hinnat, kunhan vain oikeusturva asiat kirjataan sopimukseen!

  57. Tässä on kyse kettu vain rahasta. Oikeusturva on tuomareilla, kuten urheilijoillakin ollut hyvällä tasolla jo kauan. Tässä haetaan nimenomaan korvausten reilua korottamista, sivussa tuodaan esiin myös oikeusturva, joka siis on jo hyvällä tolalla. Tämän osoitti tämä savukoski-tapauskin. Kaikki muu väittäminen on naivia lässytystä.

  58. Älä Toni näe turhaan vaivaa. Niin paksua rautalankaa ei ole, että saisit kaikki ”valopäät” täällä ymmärtämään.

  59. Kiitos

    Onneksi meitä on joka lähtöön.

    Minäkin olen tietynlainen ”Valopää”, elämähän olisi ihan kuivaa ilman meitä.

    Ja olenhan ollut lähetystyöntekijä ja koen suuuuurta kutsua….no ehkä en enään koe salibandysaralla niin suuria tunteita vaikka koenkin jotain…negaa kun ihmisiä johdetaan tolla tavoin.

  60. Fakta 1.
    Oikeusturva on se ISO asia ja sopimus olisi jo hyväksytty jos asia olisi VAIN rahasta kiinni.

    Fakta 2.
    Liiton sanelupolitiikka se vaan jatkuu, Kinnunen kertoo miten tehdään ja muut vikisee vierestä ja nyökyttelee. Kaveriporukalle kun puuhataan niin eihän siinä kukaan vastustakaan oli sitten kyse rekrytoinneista tai vaikkapa toiminnan kehittämisestä/sopimuksista, eli sulle mulle ja loput kavereille…

    Fakta 3.
    Jari Kinnusen käsittämättömät kommentit vol.1001, noiden kommenttien jälkeen voi olla aavistuksen vaikeaa saada aidosti aikaan yhteistyöhenkeä…
    Voihan sitä toki miettiä mielessään asioita mutta kuinka idiootti täytyy olla että laukoo moisia kommentteja medialle, täytyy nostaa hattua pääkallon pojille tuosta ”lööpistä”

    Fakta 4.
    Hyvien ja ammattimaisten tuomarien saanti mukaan ei tapahdu sanelupolitiikalla, vaan yhteistyöllä ja reiluilla korvauksilla + asianmukaisilla ehdoilla.
    Prosoidusti sanottuna jokainen huutaa sarallaan miten huonoja tuomarit aina ovat, mutta kukaan ei ole valmis maksamaan paremmasta toiminnan laadusta, ja liitto etunenässä nyt liputtaa tätä asiaa, ”te ootte korvattavissa jos homma ei kiinnosta” on aika ikävä viesti tuomarien suuntaan.

    Fakta 5.
    Salibandy elää murrosta ammattilaisuuden sekä amatööriyden välimaastossa, tosiasia on se etteivät tuomarit voi olla ammattilaisia ennenkuin valtaosa pelaajista ja taustajoukoista sitä on. Montako täysammattilaista meillä on liigakentillä? (Näihin en laskisi elämäntapaopiskelijoita vaan ne ketkä oikeasti elävät salibandyä pelaamalla)

    HUOM!
    Tämän kirjoittaja ei ole ITSE tuomari, mutta on toiminut salibandyn piirissä eri rooleissa vuodesta 1992.

  61. Hetkinen Päävalo faktasi ovat fiktiota. Eihän kinnunen näitä päätöksiä tee, vaan toteuttaa esimiestensä, hallituksen tekemiä päätöksiä. Hallitushan nämä päätökset tekee ja hallitus koostuu seurojen valitsemista jäsenistä. Nyt vähän kohtuutta peliin. Ja kyse on muuten yksinomaan rahasta. kyllä liigaerotuomareille päätetty 41% korotus, joka on muuten sama kuin muillekin erotuomreille, tulisi riittää. Ja euroissahan se on jo enemmän kuin muilla. Liigaseuran edustajana en jaksa ymmärtää, miksi liigaerotuomareiden korotukset tulisi olla noin merkittävästi muita tuomareita paremmat? Tuo erotuomareiden oikesuturvan parantaminen muuten tuli jo uutena lisäyksenä ensikauden kilpailusääntöihin, jota ei edellisissä kilpailusäännöissä ollut.

  62. Kari Jinnunen taitaa olla joltain muulta planeetalta: ”oikeusturva, joka siis on jo hyvällä tolalla. Tämän osoitti tämä savukoski-tapauskin.”

    Mitenkähän Kari Savukoski-tapaus osoitti, että oikeusturva on kunnossa. Tässä pari faktaa:

    1) Liitto yritti estää erotuomarin tekemän ilmoituksen vetoamalla muotoseikkoihin
    2) Erotuomari joutui maksamaan ilmoituksesta 200,00 euroa
    3) Liitto määräsi naurettavan pienen sanktion
    4) ET joutui valittamaan oikeusturvalautakuntaan muotovirheiden ja vastaavan sekoilun vuoksi. Liitto vaati tuhansien eurojen kuluja yksittäiseltä erotuomarilta
    5) Oikeusturvalautakunta totesi liiton menettelyn loukanneen erotuomarin oikeusturvaa ja muutoinkin määrätty rangaistus oli täysin persiilleen annettu liiton omissa elimissä.

    Kerropas Kari Jinnunen, että miten saat tuon asian käännettyä siksi, että oikeusturva on liitossa kunnossa?

  63. Arvoisa ????, en ole väittänyt että Kinnunen on juuri tämän päätöksen takana, fakta 2. on yleinen huomio siitä miten asiat pyörii ja mikäli olet liigaseuran edustaja ”sisäpiirin” ulkopuolelta asia on varmasti kovinkin tuttu, lue siis teksti tarkasti ennenkuin kommentoit.
    Jos et jaksa ymmärtää asian ydintä, miksi vaivaudut kommentoimaan mitään koska et näytä myöskään käsittävän mistä on kyse.

    Mikäli tietolähteenne asian tiimoilta on tämä sivusto tai kuulopuheet kaverilta, vaivautukaa oikeasti selvittämään asia esim. tutulta liigatuomarilta tai asianomaisilta henkilöiltä niin säästytään turhilta ”siis tässähän on just kyse siitä että tuomarit on ahneita” viisauksilta.

    READ MY LIPS:
    JOS kyse olisi vain rahasta, tuo sopimus olisi hyväksytty KOSKA PALKKIOT OVAT SUUREMMAT KUIN ON ALUNPERIN PYYDETTY.

    Valitettavasti en pysty sitä tuon selvemmin sanomaan.

  64. ”KOSKA PALKKIOT OVAT SUUREMMAT KUIN ON ALUNPERIN PYYDETTY.”.??? Liigaerotuomareiden vaatimus on yli 100 prosentin korotus ja päätetyt korotukset liigatuomareille ja muille tuomareille 41 prosenttia. Nyt pian takaisin kouluun matikan tunnille tukiopetukseen.

  65. Vai oliko se lukiopetukseen?
    Pahoittelen tuota virhettäni mitä syvimmin, se mitä on alunperin pyydetty niin minulla ei ole faktatietoa onko se tuo yli 100 % mistä puhut, mutta siitä mitä on tarjottu sovun saamiseksi on 195 € joka on siis vähemmän kuin mitä liitto on tarjonnut, ja jos tuosta nyt jotain Sinun pitää päätellä miksei tuomarit sitä hyväksyneet, on jäljellä vaihtoehtoja 2 kpl.
    Joko tuomarit on tyhmiä eivätkä ymmärrä että 195 € on vähemmän rahaa kuin esim. 200 € TAI siinä on joku muu asia mikä on pielessä?
    Ja ehdotan edelleen sitä että oikeusturva-asiat ovat se mistä ei ole yhteisymmärrystä.

  66. No voi jeesus sentään päävalo. Tuo ”me tyydytään vitoseen vähemmän mitä tarjotaan” on niin huono vitsi. Fakta on – ja mulla on sitä faktatietoa – että alun perin tarjous on haluttu sitä 100% korotusta. Nyt yritetään näyttää symppiksiltä ja pyydetään vähemmän mitä tarjotaan – vuodeksi. Onkohan vuoden päästä sama –tun farssi taas käsillä? Ja mikä -vetin oikeusturva? Puhukaa sitten suomea täällä ja kertokaa mitä oikeusturvaa tässä vingutaan?

    Jos liiga on valmis tarjoamaan 200 euroa ensi kaudesta, tuomarit tyytyisi 195 euroon niin tyhmempikin tajuaa että se teidän (niin, sähän et nyt ollut tietenkään tuomari) oikeusturvavaatimus on kohtuuton, mikä se sitten onkin. Tuskin tässä kiusaa halutaan tehdä.

    Menkää nyt itseenne jo.

  67. ”Oikeasti vaikea ymmärtää tuota kustannusjuttua, sillä kun erotuomari saa ottelupalkkioita (tuloa) kustannukset mm. kurssimaksut, lisenssit, mahdolliset varustehankinnat yms. ovat verovähennyskelpoisia.”

    Vaan kun kukaan tuomareista ei tätä tee palkkatyökseen, eikä liitto myöskään – ainakaan toistaiseksi – maksa erotuomareilleen palkkaa, vaan palkkioita. Tulonhankkimisvähennys (tuloverolaki 95 §, tässä tarkemmin sen 1 momentin 4 kohta) puolestaan mahdollistaa vähennyksen vain _palkka_tulon hankkimisesta koituvista kustannuksista. Toisin sanoen yllä mainitut maksut eivät ole tuloverotuksessa vähennyskelpoisia.

  68. Jepujee, lyöpäs fakta pöytään. Mikä summa oli erotuomareiden alkuperäinen esitys?

  69. Noin 300 euroa, give and take. Pistäppäs insider itse fakta pöytään – mikä on tämä mystinen oikeusturvanillitys? Jos se olisi vain joku pieni viaton pykälä, tämä farssi olisi varmaan ollut jo kauan sitten ohi?

  70. ihan tyhmä kysymys, jos haluut X euron korotuksen pyydätkö sitä vai enemmän?

  71. Uskomatonta että amatöörilajissa ja harrastelijoiden parissa saadan tällänen soppa aikaan… Kauden kaksi ennakkoon kovinta joukkuetta pelaa harjoitusootelun kauden alla 6.9 ja vieläkään tietoa pelistä ei löydy kummankaan joukkueen kotisivuilta, eikä salivbandyliiga.fi, eikä fanien suosimasta paakallo.fi sivuiltakaan…

    Unohtakaa nyt hyvänen aika turhuudet ja keskittykää viemään salibandya eteenpäin..

    Yksinkertaista.. Mitä enemmän faneja, sitä enemmän sponsoreja ja lipputuloja… Ja fanit tykkää uutisista ja kaikesta mikä liittyy joukkuesiin…

    Nyt päivityksiä joukkueolta tulee 3-8 kpl / kk = säälittävää

    Ai niin… kuka maksaa tuomareiden pallkiot.. FANIT, kiva lukea siitä 😉

  72. Pyydän järkevää korotusta. Tää on vähän sama kuin jos mä saisin 2000 euroa kuussa ja pyytäisin palkankorotusta samasta duunista, uusi palkka jotain 3500 euroa. Työnantaja lämpeää tälle varmasti vai?

  73. Hupsista, ei tainnut mennä niin kuin Strömsössä. Kyllähän tässä alkaa olemaan sellaiset ainekset, että saadaan hyvällä nousuradalla oleva laji upotettua ihan omiin keitoksiinsa. Muistelenpa vaan, miten kaukalopallo saatiin aikanaan sisäisiin riitoihin upotetuksi ja samaa kohtaloa nyt en kyllä salibandylle toivo. Jotenkin täysin outsiderina tuntuu, että nyt ollaan molemmilla puolilla pahemman kerran kumisaapikkaan vartta myöten lilluvalla suolla, mistä ei taida kumpikaan osapuoli nousta kuivin sukin. Nuo Kinnusen lausunnot nyt ei oikein kuulosta kaikkien diplomaattisimmilta, olkoonkin, että puhuu varmaan aika vankan selkänojan turvin. Mutta ei noi töksäytykset kyllä asiaa vie eteenpäin. Yhtä lailla dumaripuolella on lähdetty hiukka leikkimään tulella ja vähintään näpit on palamaisillaan. Nyt voisi olla ihan paikallaan istua samaan pöytään tai vaikka saunan laituille, puhkua pahimmat höyryt ulos ja tulla yhdessä esiin. Jos ei onnistu, niin vaihdetaan saunojia. Voihan Ahteen Matti vaikka kysäistä vaimoaan avuksi. Sillähän on vankkaa näyttöä ay-maailmasta, missä nää neuvottelut on ihan arkipäivää.

  74. Edelleen painotan sitä asiaa että kyse ei ole rahasta.

    Vaan TAVASTA JOHTAA tai tehdä asioita joka saa erotuomariyhteisöjen karvat pystyyn.

    Raha on vain välikappaleena asian viemiseen eteenpäin.

    Kaikki joiden kanssa olen jutellut niin ei kukaan tee tätä rahasta…Ainahan raha kompensoi tietyllä tavalla menetettyä aikaa mutta raha ei ole näissä neuvotteluissa pääasia ollut ikinä.

    Muutama vuosi on vasta eletty kun erotuomarit ovat tulleet yhtenäiseksi asioissa kuten jotakin kollegaa kohdellaan kaltoin tai SUURIA PÄÄTÖKSIÄ tehdään ilman kysymättä edes mielipidettä erotuomareilta joita päätökset sit koskevat.
    Tätä on siis tapahtunut vuosikausia.

    Todella räikeitä tapauksia on siis nähty.

    En usko että räikeimmät tapaukset ovat edes tulleet esille julkisuudessa. Erotuomari/t jotka ovat uhranneet vuosia tälle lajille rakkaudesta lajiin ja häntä kohdellaan todella kaltoin jossain asiassa ja kun asiasta sanotaan liitto on kohauttanut vain olkiaan. Sit kun joku on asiasta rohjennut sanoa tai pitänyt meteliä hänet on potkittu pois siitä vastuutehtävästä tai luokitus on pudonnut jne.

    Näitä tapauksia on kertynyt niin monta, todella monta erotuomaria tai hyvää miestä siihen hommaan on menetetty tälläisten tapausten takia. Parhaat miehet eivät aina ole niitä jotka vain kumartelevat ja pitävät suunsa kiinni. I salute them that are gone.

    Listaan voisi vain lisätä nää viime ja tällä kaudella tulleet asiat jotka ovat olleet tapetilla myös pääkällossa.

    http://paakallo.fi/2012/03/salibandyn-liigatuomari-teki-valituksen-oikeusturvalautakuntaan/

    http://paakallo.fi/2012/01/salibandyliiton-edustaja-pyrki-estamaan-erotuomarin-ilmoituksen-kasittelyn/

    http://paakallo.fi/2011/10/liigaerotuomarien-lakkouhka-vaistyi/

    http://paakallo.fi/2011/09/huippuerotuomarilta-kovia-syytoksia-liittoa-kohtaan/

    http://paakallo.fi/2011/09/erotuomariasiantuntija-salibandyliitto-ei-veda-valista/

    http://paakallo.fi/2011/09/tuomarit-vaativat-kurinpitajan-eroa-%E2%80%93-%E2%80%9Dtuomarin-koskemattomuutta-rikottiin-raikeasti%E2%80%9D/

    Ja ihan oikeasti se savukoski case…
    Taivutetaan rautalangasta. Itse Savukoski ei ollut asian ydin vaan savukosken tapausta käytettiin tuomaan julki jotain muuta.

    ”tyytymättömyyden osoitus” ja ”erotuomareiden yleiseen oikeudelliseen asemaan”.

    ”Salet ry korostaa edelleen, että valituksessa on kyseessä Salibandyliiton kurinpitojärjestelmään kohdistuva tyytymättömyyden osoitus, jonka tarkoituksena on kiinnittää huomiota erotuomareiden yleiseen oikeudelliseen asemaan heihin kohdistuvien rikkomusten yhteydessä. Tehdyn valituksen pyrkimyksenä ei ole kohdistaa huomiota yksittäiseen rikkomuksen tehneeseen pelaajaan.”

    Closing: Eli ON KYSE muusta kun rahasta. Raha on vaan se minkä kautta nyt asioita tuodaan julki.

    Uskon jos SSBL tekisi sen että laittaisi vanhat toimintatapansa roskakoppiin, pyyhkisi ikäänkuin neuvottelupöydän puhtaaksi ja alottaisi keskustelemaan erotuomareiden valtuutettujen kanssa toimintatavalla joka vakuuttaa erotuomarit siitä että he ovat tärkeitä ja että heidän mielipiteillään on vaikutusvaltaa varsinkin asioihin jotka liittyvät erotuomarointiin sen sijaan että käyttää mielivaltaa ja sanelupolitiikkaa niin että todellista neuvotteluyhteyttä ei ole niin asiat ratkaistaisiin hyvässä yhteisymmärryksessä ja nopeasti.

    Anteeksipyyntö uhkauksista olisi myös COOL. Siinä olisi ”munaa”.

    Olen puhunut. Aamen, tapahtukoon niin.

  75. amatöörien puuhastelua.Mistä tämä juttu alunperin eksyi ”mediaan”?Tässä ei nyt taida kukaan osapuoli jäädä voitolle.Riita poikki ja voita väliin ny pikkuhiljaa häh?

  76. Teukalle. Oikeusturva on ollut aina hyvä, sitä ei vaan osata hakea oikeasta paikasta.

    ET ei todellakaan maksanut mitään maksuja itse, vaan toimiin yllyttäneet tahot hoitivat kulut.

    Ja kun mistään ei saatu todistettua mitään näyttöä, niin päätös oli todellinen oikeusmurha, josta loviisakin silloin kommentoi jotain, mitä en enää muista.

    Ja nyt kyse on kuitenkin edelleen niistä palkkioiden korotuksista, joiden suhteen nyt erotuomareilla uhkaa jatkua matka hanuri edellä puuhun.

  77. Onko tuomarit tyytyväisiä että Kinnunenkin lähtee kuten Ismokin ja sitten saatte 10€ palkankorotuksen. Ei kysymys ole rahasta vaan tavasta johtaa ja sanella. Tämäkö olis hyvä. Kyllä on varsinaisia puusilmiä tässäkin asiassa ?

  78. SALET ry:n (Salibandyn Liigaerotuomarit) ja Salibandyliiton väliset
    neuvottelut tulevan kauden miesten Salibandyliigan palkkioista ym.
    asioista ovat kesken. Tästä johtuen liitto voi tiedustella myös muita
    kuin miesten liigaryhmään kuuluvia erotuomareita toimimaan
    erotuomareina miesten Salibandyliigan otteluissa. ******.ry:n hallitus
    suosittelee jäseniään kieltäytymästä miesten Salibandyliigan
    otteluiden viheltämisestä, mikäli liitto sitä heiltä kysyy.
    Perusteluna on epäselvä neuvottelutilanne.

    FARSSI

  79. Uskomatonta touhua. Tässä kyllä tuomarit petaa itselleen oikein asiallisen ihanaa ja helppoa kautta.

  80. Tuomareiden vikahan se on, kun toinen osapuoli käyttää keinoja, jotka eivät kuulu normaaliin neuvottelukulttuuriin. Toisaalta tuomareidenhan vika sekin on, kun pelaaja tekee jotain hölmöä ja ottaa punaisen kortin. Laitettaisko Euro-kriisikin tuomareiden piikkiin?

  81. Tuomarit eivät ole mikään neuvotteluosapuoli. Salibandyliiton hallitus päättää korvaukset, hallitus taas koostuu liiton jäsenseurojen valitsemista edustajista. Tuomareiden olisi kannattanut harkita sitä neuvottelukulttuuria silloin kun neuvotteluja aloitettiin. Yhtä aggressiivista toimintaa ei kyllä hetkeen ole nähty.

  82. Tuomarit on aina väärässä ja ne pitäs kyllä saada viheltämään pelit ihan ilmaseksi, kun ne pääsee kattomaan pelitki parhailta paikoilta! Täälläkin on sellasia oraakkeleita ja tietäjiä että varmaan kaikki pystyis parempaan kun nykyiset tuomarit yhteensä ja vähän päälle.
    Tän typerämpiä kommentteja saa oikeesti hakea mitä täällä on, siis jos oikeasti osaa lukea ton jutun ja ajatella omilla aivoilla niin siinä selviää miten asia on, kaikki salaliittoteoriat ja ”100% totuuden kertojat” voi opetella oikeesti lukemaan…

    Kari Jinnunen on näistä näköjään se mestarismies kertomaan että miten asia on, sääli vaan että jo käsite oikeusturva on vieras etkä tajua yhtään mitä selität…
    Jos pitäis arvata niin vastustat euroa, ulkomaalaiset vie meirän työt ja Timo Soini on paras äijä ever sun mielestä…

    pääkallon toimitukselle terveisiä että tällänen kuranjauhanta antaa tästä koko foorumista amatööritasoisen kuvan, varmaan jossain nörtit.com foorumilla on tälläisiä keskusteluja napanöyhtän supervoimista ilman että ylläpito pistää hommalle pisteen…

  83. Ei tuomarit aina ole väärässä, mutta tuomarit ovat nyt ahneita ja pyytävät liikaa rahaa ja kohtuuttomia ehtoja. Tämä siis kaikkien liigaseurojen mielestä ja ilmeisesti aika monen muunkin lajitoimijan mielestä. Tuomareilla on nyt pahasti hakusessa liigaseurojen arjen ymmärtäminen, sen takia ei kamalasti sympatioita löydy.

  84. Kohtuutontako on siis mm. se, että käsittelymaksu olisi 500 euron sijasta esim. 100 euroa. Kummallinen ajatus muutenkin, että tuomari joutuisi maksamaan siitä, että tämä tekee ilmoituksen kurinpitäjälle.

  85. En täysin ymmärrä miksi erotuomarit eivät voi tehdä vain erotuomariraporttia. Eihän se mitään maksa. Ja menee kurinpitäjälle.

    Minusta on ylipäätään kummallista, että erotuomareiden pitäisi saada tehdä raportteja jälkeenpäin, kun ovat katsoneet videon kotona tai muussa paikassa.

    Oikeasti. Erotuomarin tulee tehdä päätökset kentällä. Kuka ei siihen pysty, ei sinne kentälle kuulu, ainakaan erotuomariksi.

    Muut herrat voivat sitten halutessaan kaivella näitä videoita, ei tuomarit, on mun mielipide.

  86. nimemerkki ”tuomari” on oikeassa! kunha tuomareilla menee hyvin ja jätetään pelaajat sitte seuraavaks.. Mielummin nii ku toisinpäin.

  87. ” Tuomarille ”. Vai ulkomaalaiset vie meidän tytöt..tasokkaalla jutulla lähdet liikkeelle..

    Ilmeisesti kokoomus ja Espoo?

    Kun meillä taso riittää noihin palkkioihin, niin hyvä. Arvoisa kollegani heitti ilmaan hyvän idiksen. Erotuomareille käyttöön ns. ” kokemuslisät / ikälisät ”, mikä olisi oikeasti ihan hyvä juttu.

    1-3 vuotta liigaa, 150e
    3-6 vuotta liigaa, 200e
    6-9 vuotta liigaa, 230e
    Kv-erotuomarit 230e

    Oikeusturvassa liikutaan koko ajan tapaukseen ” Savukoski ”. Jokainen voi käydä muistelemassa tapauksen uutisointia ja muistella sen hoitamista liiton & erotuomareiden osalta – surkeaa.

    Ja ihan aikuisten oikeasti oikeusturva on täysin kohdallaan, sitä ei vaan OSATA käyttää/hakea. On eri asia liiton toimet asioiden suhteen.

    Kommentoinnit tuomarilla ; ” Tuomarit on aina väärässä ja ne pitäs kyllä saada viheltämään pelit ihan ilmaseksi, kun ne pääsee kattomaan pelitki parhailta paikoilta! Täälläkin on sellasia oraakkeleita ja tietäjiä että varmaan kaikki pystyis parempaan kun nykyiset tuomarit yhteensä ja vähän päälle.
    Tän typerämpiä kommentteja saa oikeesti hakea mitä täällä on, siis jos oikeasti osaa lukea ton jutun ja ajatella omilla aivoilla niin siinä selviää miten asia on, kaikki salaliittoteoriat ja ”100% totuuden kertojat” voi opetella oikeesti lukemaan…” osoittavat tämän kirjoittajan järjenjuoksua. En edes viitsi spekuloida SINUN poliittista kantaasi jne..No, ehkä vihreät tai kristilliset..?

    Kyseessä on reppana, joka viheltää ja ihmettelee pelaajien ainaista kitinää, vaikka on itse aina ” oikeassa ”.

  88. Pakko kysyä: mikä on pääkallo.fi:n motiivi tähän asiaan liittyvässä uutisoinnissa? Ainakin fb:n postausten perusteella asenne on vahvasti erotuomareita vastaan -sen verran piikikästä kommenttia pääkallo laittelee. Eikä siinä mitään, jokaisella on toki oikeus mielipiteeseensä, mutta jotenkin olen olettanut pääkallon olevan ”puolueeton” media..

  89. Pääkallon motiivi on aina ollut raflaavat otsikot. Salibandyn seiska= amatöörit puikoissa. Paljon melua tyhjästä ja haetaan ”kohuja”

  90. Mun ehdotus olis, että joukkueet menis lakkoo nii pitkäks aikaa kunnes tuomarit viheltäis samaa hintaa, ku viime vuosina..

  91. Nyt syypäitä onkin Pääkallo, liitto, mikä muu? Oletteko kaikki kuin tuomisilmä, joka ei koskaan tee virheitä? Menkää jo tuomarit itseenne ja ottakaa maalaisjärki käteen? Tuomareilla on nyt pahasti hakusessa liigaseurojen arjen ymmärtäminen, sen takia ei kamalasti sympatioita löydy.

  92. … ja samalla seurat kaivaisivat omaa kuoppaansa hyvin paljon syvemmäksi. Mihinköhän osapuoleen tuo vaikuttaisi eniten? Liittoon, seuroihin vai tuomareihin? Taloudelliset menetykset olisivat varmasti liitolla ja seuroilla aivan eri luokkaa kuin tuomareilla, joista varmaan osa viheltelisi sitten muita sarjoja sen aikaa, eikä näin ollen menettäisi mitään.

    Valoja näihin kommentteihin.

    195e vs 320e kommentteihin. 195e on tuomaripuolen ehdotus ensi kaudesta. 320e on useamman kauden aikana tehtyjen korotusten jälkeinen tavoitetaso. Älkää nyt sekoittako asioita keskenään.

    Oikeusturva erotuomarilla on kunnossa… ja muuta diipadaapaa täällä huudellaan:
    , mutta mikäli yksityishenkilölle määrättävä asioiden käsittelymaksu on saman suuruinen kuin yhdistykselle (500e), niin eipä mene aivan oikein. Eroa löytyy sen verran, että yhdistys joutuu maksamaan, jotta asia otetaan käsittelyyn (ja saa rahansa takaisin, mikäli käsittely menestyy), yksityishenkilö erotuomari saa asiansa käsiteltäväksi ilman rahan siirtämistä, mutta joutuu maksamaan, mikäli asia ei menesty käsittelyssä. Eli käytännössä aivan sama. En tiedä mitä muuta tuolla taustalla on vielä, mutta ainakin tässä on selvä epäsuhta asioissa ja itsekään en ilman tämän kohdan uudelleen kirjoittamista suostuisi toimimaan erotuomarina ko. peleissä.

    Täällä puhutaan, että liitto = seurat ja liiton tulee ajaa jäsenseurojensa asiaa. Totanoin. Mitenkäs erotuomarikerhot, jotka käsittääkseni kuuluvat myös salibandyliittoon vastaavalla tavalla kuin mikä tahansa seurakin. Et-kerhoja on tosin paljon vähemmän, mutta samalla tavalla liiton pitää ajaa tämän pienemmänkin ryhmän asiaa. Suurimmat et-kerhoista pääsisivät jäsenmäärällään aika ylös myös salibandyseurojen joukossa.

    On totta, että salibandyliitto voi päättää täysin itsenäisesti korvaukset. Omapa on sarjansa ja palvelunsa. Hallitus on valittu ja se päättää. Tosin samaten myös erotuomareilla on oikeus päättää, viheltävätkö pelejä vai eivät. Kyllä tuntuisi järkevämmältä pyrkiä molemmin puolin säilyttämään neuvotteluasetelma, eikä alkaa huutelemaan turuilla ja toreilla, että ”ei ole mitään neuvoteltavaa, me päätetään”. Idiotismia räikeimmillään.

    Mikäli pitää paikkansa, että yksittäisiä erotuomareita on kiristetty liiton puolelta ikuisella tuomarointikiellolla, mikäli eivät suostu viheltämään (vieläpä sellaisia tuomareita, jotka eivät ole liigaryhmän tuomareita, eivätkä ole käyneet liigakoulutuksia, tai eivät muuten täytä liigatuomarin edellytyksiä), edellinen huutelu jää kyllä vielä paljon jälkeen tästä idiotismista – ikävä kyllä.

    Kuten otsikoitu – farssi.

  93. Oikeesti, tää keskustelu saa aivan järkyttävät mittasuhteet.
    Ja sitten vielä kun näitä kommentteja lukee.. Pellet kirjoittelee erotuomaritoimista, mistä ei näytetä ymmärtävän yhtään mitään.

    Kun täällä on moni koittanut järkevästi avata tätä hommaa, niin silti näkee että jotkut ei vaan ymmärrä.

    Ensinäkin meidän on aika turha spekuloida täällä mistä on kysymys, koska me tavalliset pulliaiset emme tiedä neuvotteluiden sisältöä. Me tiedämme sen pienen osan että palkkioneuvottelut ovat kyseesssä, mutta se on oikeastaan ainoastaan jäävuorenhuippu. On paljon muitakin asioita joista neuvotellaan, niitä vaan ei sattumoisin anneta julkisuuteen.

    Ja jokainen pelle täällä joka haluaa kommentoida asiaa voisi vaikka itse ilmoittautua erotuomarikurssille ja kokeilla kuinka vaativaa on erotuomarina oleminen, jo pelkästään junioreiden peleissä ja alasarjoissa.

  94. Kyllä tässä arvon salibandyasiantuntija myös erotuomarikerhoja on liiton jäseninä!
    Joten älkääpäs nyt kaikki tietävät väittäkö että tämä pelkistä salibandypelaajien seuroista jäsenet liitolle koostuisi.
    Kyllä niitä erotuomarikerhojakin on SSBL:n jäseninä, eli heillä on myös valtaa 😉

  95. Tänään asianomaiset kokoontuvat viettämään ”rauhallista” palaveria missä asioista pyritään sopia. Luulen että niin salibandyliigalla/liitto sekä erotuomaritaholla on kaikki käsissään tekiessään ratkaisuja jatkosta.

    Helppoa ei tule olemaan.

    Minun täytyy antaa tunnustusta salibandyliitolle siitä että ottivat allekirjoittaneeseen yhteyttä vaikka minulla ei ole salibandyliigan osalta ollut pariin vuoteen mitään tekemistä eikä näissä neuvotteluissa minulla ole mitään roolia. Jo tämän eleen ottaminen oli minusta fiksua. Välitin tiedon TASE:n nykyiselle hallitukselle ja puheenjohtajalle.

    Silti kertomukset erotuomaritaholta ja liiton puolelta ovat ristiriitaisia. Jokin ei täsmää, siksi veikkaan vaikeata neuvotteluja.

    Mutta luulen että kaikilla osapuolilla on mahdollista tulla vastaan sen verran että tekisivät vaikka väliaikaisen sopimuksen että liiga pääsisi alkamaan ajallaan, sitten menisivät yhdessä sinne VIP saunaan limppareiden kanssa ja päästäisivät höyryjä. Sen jälkeen jatkettaisiin taas hankalia neuvotteluja eteenpäin.

    Sen tiedän että pelkästä rahasta ei ole kyse ; )

  96. No niin.. Minähän en pääkalloa mistään syyttänyt, kyselin vain tarkoitusperiä melko yksipuolisille fb-postauksille. Oikeasti kiinnostaisi tietää, mikä on tämän median toimittajien näkökulma asiaan. Tai no, kyllähän se aika hyvin noista postauksista välittyy, mutta mun mielestä toi asenteellisuus ilman mitään perusteluita on hieman erikoista. Kuten kirjoitin, olen siis tähän asti ollut siinä uskossa, että pääkallo pyrkii olemaan puolueeton salibandymedia.

    Kyseessä oli siis ihan vilpitön kysymys, johon toivoin vastausta. Sitä en saanut -sen sijaan pääkallo oli jo aamulla ehtinyt minunkin kommenttiani fb:iin lainaamaan… No hard feelings, eiköhän se asia tullut tuotakin kautta selväksi.

    Ps. En ole tuomari, en edes entinen, enkä varmastikaan tuleva… Olenpahan vain lajista ja sen lajikulttuurista kiinnostunut keski-ikää lähentelevä höntsäilijä.

  97. Mikäli ylempää tuomitaan liiton toiminta niin täytyyhän siinä olla jotain mätää. Ja tuskin on ainut asia joka hoidetaan perseelleen. Järkeilyllä näyttää tosiaan siltä että palkkiossa aletaan olemaan samalla viivalla mutta tuomarit ovat saaneet muusta liiton perseilystä tarpeekseen.