31 mustaa minuuttia ja 31 synkkää sekuntia

Suomen ja Ruotsin välisen MM-finaalin katastrofaaliset alkuhetket vielä kerran läpi käytynä maali maalilta. 31 peliminuutin jälkeen tapahtumat olivat kosmetiikkaa.

Ensimmäinen erä

Suomi lähtee otteluun paineistamaan Ruotsin puolustajia niin paljon kuin mahdollista. Heille ei haluta antaa tilaa rakennella peli yhtä rauhassa kuin Växjön EFT-ottelun kahdessa ensimmäisessä erässä.

Käytännössä tämä tarkoittaa 2-2-1-prässin käyttämistä rohkeasti aina kuin mahdollista. Sen Suomi pelaa hieman poikkeuksellisesti. Laitahyökkääjät pitävät kaistansa, porrastavat pelin puolen mukaan ja pelin puolen laitahyökkääjä luo paineen pallolliseen. Puolustajat ja keskushyökkääjä merkkaavat Ruotsin kolme ylintä pelaajaa, lähes aina hyökkääjät. Koska Ruotsin hyökkääjät vaihtelevat paikkaa, Suomen alakerta joutuu käytännössä miesvartiointiin, vaikka tarkoitus olisi pitää pelipaikat ja vaihtaa miestä. Suomen prässi oli oikeastaan perinteinen ruotsalainen 2-3. Televisiokuvasta tätä oli vaikea havaita, koska koko kenttää ei nähnyt. Mutta paikan päällä sen näki hienosti.

Mikäli prässiin ei päästä, karvataan keskialueella alueellisena miesvartiointina W:llä (2-1-2). Siinäkin puolustajat ja sentteri joutuvat melkein miesvartiointipeliin. Suomen karvauksen ja sitä kautta puolustuksen toimivuus riippuu siis merkkauksesta ja 1v1-pelaamisesta.

Ratkaisu osoittautuu ensimmäisen erän lopun ja toisen erän ensimmäisen puolikkaan black out -jaksossa kohtalokkaaksi virheeksi valmennusjohdolta.

00.58 0-1 Ruotsin kakkoskenttä, Nilssonit iskevät heti toisessa vaihdossa suoralla hyökkäyksellä järjestäytynyttä puolustusta vastaan. Karl-Johan Nilsson ajaa sisään, jättää pakille, jatkaa liikettä keskelle ja saa laidasta pallon maalin eteen. Harri Forsten ei merkkaa Nilssonin nousua. Nilsson jättää Kim Nilssonille, jonka Juha Kivilehto on jättänyt aivan vapaaksi. Suomen W petti. Ensimmäisen erän maalit voi katsoa Ylen kisasivuilta.

Suomella vapaalyönti. Mika Kohonen ampuu tolppaan.

Henrik Stenberg pistää pallon verkkoon, mutta maalia ei hyväksytä.

Forsten häviää 1v1-tilanteen puolustaessaan Ruotsin nopeaa tasavoimahyökkäystä. Henri Toivoniemi nollaa Kim Nilssonin upeasti.

Lassi Vänttisellä on hyvä paikka ohjata pallo pussiin Kohosen ohjurista. Patrik Åman torjuu.

Kim Nilsson antaa huonon syötön hyökkäyspäässä. Ruotsin tasapaino ei ole kohdallaan. Mikko Kohonen pääsee puolittain läpi. Nilsson juoksee kuitenkin Kohosen kiinni. Laukaus on häiritty ja Åman hoitaa homman.

Ensimmäinen kymmenen minuuttia takana. Alku oli avoin. Muuten tasaista peliä, maalipaikat tasan.

Forsten katkoo hyvin keskialueella ja Esa Jussilalle tulee paikka vastahyökkäyksestä. Viimeistely on nuhainen.

16.33 0-2 Suomen KKK-kenttä menettää pallon syvällä. Tasapaino on kunnossa. Vaikka Ruotsi pääsee kääntämään pelin, nopea hyökkäys on tasavoimainen. Jani Kukkola on oikean pakin paikalla. Hän jättää tasavoimasta huolimatta Patrik Malmströmille tilaa laukoa (ollaan tosin keskialueella). Malmström tykittää hirvittävän pyssyn etuyläkulmaan. Henri Toivoniemen käsi heilahtaa. Silti hidastuksesta vaikuttaa, että hän ei nähnyt vetoa. Kukkola saattoi tehdä maskin.

Heti perään Kohosilta huono vaihto. Tatu Väänen antaa pahan harhan ja Ruotsin saa myllytyksen.

Mikael Järvi vetää keskeltä hieman yli. Seuraavasta hyökkäyksestä Ruotsi maalaa.

18.32 0-3 Nilssonit hyökkäävät jälleen SSV-kentän järjestäytynyttä puolustusta vastaan. Martin Östholm nostaa jalalla vasemmasta laidasta. Hän pelaa maalin eteen Kim Nilssonille, joka jättää Malmtrömille. Malmström on aivan vapaana, koska Kivilehto nukkuu. Toivoniemi on voimaton.

Tero Tiitulla on erän lopussa vielä paikka Mika Savolaisen syötöstä. Tiitu ei osu ilmapalloon.

Ensimmäisessä erässä Ruotsi ei tehnyt oikeastaan yhtään pahan luokan puolustusvirhettä. Suomelle, lähinnä SSV-kentälle niitä tuli muutama. Suomen paikat tulivat lähinnä käännöistä. Niihin Ruotsi sai kuitenkin häirinnän. Ruotsin paikat olivat siis selvempiä.

Toinen erä

Suomi tulee ajoissa kopista. Joukkueen kehonkieli on alistunut. Paikan päällä tämän näki selvästi. Ensimmäisen erän lopun pukukoppimaalit ovat vaikuttaneet kielteisesti. Toisen erän ensimmäinen 11.31 onkin katastrofi.

22.09 0-4 Suomella sekakenttä kaukalossa: Mikael Järvi, Forsten, Lauri Kapanen, Oliver Wardi ja Jussila. Ruotsin kolmonen pyörittää. Jättipakki Robin Nisbeth saa pallon ja pommittaa kaukaa oikeasta laidasta. Järvi ei ehdi aivan ottaa tilaa pois. Maski on hyvä: kaksi pelaajaa. Pallo sujahtaa aivan takaylänurkkaan. Todennäköisesti maski estää Toivoniemen näkyväisyyden. Toisen erän maalit myös Ylen kisasivuilla.

25.06 0-5 Kohoset hyökkäävät nopeasti. Tiitu hakee sentteri Kohosta pitkällä poikittaissyötöllä. Suomalaiset ovat levinneet laidoille. Ruotsi pääsee iskemään keskeltä. Rasmus Enström nostaa ja jakaa puolustaja Mattias Samuelssonille, joka ampuu etukulmasti helposti pallon sisään. Hieno vastahyökkäys naapurin ykköseltä: viisikko nousi tiiviinä pakettina.

Suomi ottaa aikalisän. Eero Kosonen vaihdetaan maaliin. Samalla alkaa viisikoiden sekoitus. Muita muutoksia ei tehdä tai ainakaan niitä ei kentältä havaitse.

25.55 0-6 Suomelta kentällä puolustajina Tiitu ja Mika Kohonen, hyökkääjinä Järvi, Forsten ja Mika Moilanen. Linus Nordgren ampuu oikeasta laidasta etukulmaan. Kososelle uppoaa ensimmäinen laukaus. Tiitun, Kohosen ja Forstenin miesten merkkaus on täysin hukassa. Tiitun ja Kohosen ensimmäinen vaihto puolustajina ottelussa. Suora hyökkäys järjestäytynyttä puolustusta vastaan. Karvaus pettää jälleen kerran, tällä kertaa 2-2-1.

Suomella toisen erän ensimmäinen maalipaikka. Moilanen nousee kulmasta maalille. Åman torjuu.

28.33 0-7 on 0-5-maalin kopio. Suomella nopea hyökkäys. Henri Johanssonin poikittaissyöttö. Henrik Quist katkoo ja nostaa keskeltä upeasti jalalla. Forsten ja Vänttinen ovat jättäneet keskustan tyhjäksi. Mattias Samuelsson nousee jälleen oikealta ja laittaa pallon jälleen etukulmaan. Loistava vastahyökkäys Ruotsin ykköseltä, paketti jälleen kasassa.

30.26 0-8 Kolmen kruunun kolmonen pyörittää peliä. Pallo on Joel Kanebjörkillä päädyssä. Hän kuljettaa poikittain, Kivilehto vartioi. Tatu Väänänen ajaa samaan mieheen Rasmus Sundstedt jää vapaaksi. Kanebjörk syöttää hänelle maalin eteen ja Kosonen on voimaton Kapanen ei ehdi paikkaamaan.

Tiitulla on kohtuullinen maalipaikka.

Johan Samuelsson pääsee vastahyökkäyksestä tontille, mutta kerrankin ruotsalainen epäonnistuu.

31.31 0-9 Kenties finaalin upein yksilösuoritus. Åman koppaa pallon ja heittää Kim Nilssonille, jonka pari Kivilehto ja Väänänen on unohtanut taakseen vapaaksi. Nilsson ampuu pallon ykkösellä sisään. Suomen 2-2-1-karvaus pettää. Tilanne tuli tosin hyvin nopeasti. Siirtyminen puolustukseen on kuitenkin liian hidasta.

Henri Toivoniemi: 2/7
Eero Kosonen: neljä päästettyä, ei montaa laukausta, toisessa erässä yhteensä kuusi torjuntaa

Finland, mayday

Ottelutapahtumien analysointi vajaan 32:n ensimmäisen minuutin osalta paljastaa, että Suomelle kävi oikein perinteinen black out ensimmäisen erän lopussa ja toisen ensimmäisellä puoliskolla.

0-2- ja 0-3-vaikuttivat toisen erän alkuun, jossa ei toiminut yhtään mikään. Mikään siinä ei myöskään auttanut. Ei aikalisä, ei maalivahdin vaihto, ei pyörremyrskypeluutus. Sen sijaan taktiikkamuutoksia ei nähty.

Loppu oli kosmetiikkaa.

Black out -jakso ei kerro Suomen ja Ruotsin voimasuhteista yksilötasolla, koska sinivalkoisten selkäranka nitkahti. Omaa parasta ei esitetty. Samalla naapuri pelasi flow’ssa, jossa onnistui kaikki. Koko turnaus jätti kuitenkin vahvan vaikutelman, että Ruotsin uudet, nuoremmat pelaajat ovat yksilöinä suomalaisia edellä. Täysin selvää tämä on laukaisutaidossa. Sikäli 1v1-pelaamiseen pohjautuvat puolustaminen oli Suomelta tällä kertaa virhearvio.

Murskajaiset eivät sitä paitsi olleet suuren suuri yllätys koko kisaperiodin valossa. Suomen voitti toissa syksynä ja viime talvena kaksi kertaa Ruotsi (7-6 ja 5-4). Kolmesti tuli kuitenkin oikein kunnolla turpiin: 5-11 (!), 2-7 ja 3-10. Näistä viimeisimmässä, huhtikuun Bernin ottelussa Ruotsi johti kolmannessa erässä jo 0-10! Kisojen alla Växjössä isännät johtivat toisessa erässä 6-1, vaikka peli päättyi 7-6.

Merkit ovat siis varsin vahvat, että tällä hetkellä Ruotsi on Suomea selvästi edellä, myös yksilöinä.

Suoraviivainen Ruotsi

Ruotsin yhdeksästä maalista vain kaksi tuli pitkällä hyökkäyksellä. Seitsemän muuta olivat suoria hyökkäyksiä:
– kaksi nopeaa ylivoimahyökkäystä
– kaksi tasavoimaista nopeaa hyökkäystä
– peräti kolme suoraa hyökkäystä järjestäytynyttä puolustusta vastaan.

Ruotsi oli suorissa hyökkäyksissä siis todella hyvä. Ruotsi pystyi omalla tyylillään siihen suoraviivaiseen peliin, johon Suomikin pyrki. Vastahyökkäykset naapurissa on aina osattu. Aiempaan verrattuna yksi muutos Kolmen kruunun pelissä oli suoraviivaisuus järjestäytynyttä puolustusta vastaan. Ennen ruotsalaiset pelasivat niissä lähinnä pitkää pyöritystä, “käsipalloa”. Nyt joukkue pyrki suoraviivaisesti maalipaikkaan näissäkin tilanteissa. Oppia Suomelta oli otettu. Tarkastelun myöhemmin tarkemmin sitä, kuinka Ruotsi pelasi suoria hyökkäyksiä.

Myös tehokkuus oli suorastaan uskomaton. Montaa maalipaikkaa Kolme kruunua ei hukannut. Suomen maalivahdeille upposi liian monta helppoa, Åmanille ei yhtään. Toivoniemen päästämistä viidestä maalista tosin vain viimeinen meni helposti kainalosta etukulmasta, vaikka paikka oli täysin vapaa. Kaukolaukauksissa oli ilmeisesti maskia.

Suomen kannalta virheet tulivat karvauksessa, siirtymisessä puolustuspeliin ja hyökkäyspelin puolustusvalmiudessa. Karvaus perustui 1v1-puolustamiseen, joka petti liian usein räikeästi. Hyökkäysvirheet olivat huolimattomuutta ja väärää ryhmitystä. Annettiin huolimattomia poikittaissyöttöjä tilanteessa, jossa oli levitty laidoille. Plus-miinus-tilastosta voi nähdä, että eniten virheitä tuli Forstenille ja Kivilehdolle. Sen sijaan esimerkiksi Savolainen pelasi lähes virheettömästi, mutta joutui vilttiin.

Suomen hyökkääminen järjestäytynyttä puolustusta vastaan oli hyvin saamatonta. Ruotsi karvasi perinteisellä porrastavalla noppavitosella 3/4-kentästä. Omalla lyhytsyöttöpelillä se oli auennut aivan varmasti, jos omaa hyökkäyspeliä olisi pystytty toteuttamaan eikä olisi tarvittu edes niitä kuuluisia neljän miehen rintamia. Ei pystytty. Jostain syystä.