Näin käy Divarissa: liigakarsintapaikoista kova taistelu, Ilveksellä vaikeaa

SB Welhot otti ensimmäisen kiinnityksen liigapaikkaan. Arkistokuva: Jari Turunen

SB Welhot taistelee Pääkalloennakon mukaan jopa liiganoususta. Liigasta pudonneelle Ilvekselle ennakoimme vaikeaa kautta ja sarjanousijoista vahvimmilla on LaSB. Kuva: Jari Turunen
SB Welhot taistelee Pääkalloennakon mukaan jopa liiganoususta. Liigasta pudonneelle Ilvekselle ennakoimme vaikeaa kautta ja sarjanousijoista vahvimmilla on LaSB. Kuva: Jari Turunen

Pääkallo.fi on seurannut salibandyn Divari-joukkueiden rakentumista ahkerasti läpi kesän. Sarja käynnistyy vihdoin perjantaina. Divarista tulee tänä vuonna erittäin mielenkiintoinen, sillä ennakkoon voimasuhteet näyttävät kaikkien 14 joukkueen osalta viime kautta tasaisemmilta. Pääkallo.fi listasi joukkueiden hyviä ja huonoja puolia, arvioi siirtomarkkinatilanteen ja ennakoi sarjataulukon kauden päätteeksi.

Ilves:

Liigasta tipahtanut Ilves koki melkoisen muodonmuutoksen, kun kahden kärkikentällisen pelaajat vaihtoivat Nokian KrP:n ja Kooveen riveihin. Tulopuolella ei ole juurikaan nimiä ja näyttää uhkaavasti siltä, että Ilves on uppoava laiva. Huhut Tampereen suunnalta eivät ole ruusuisia, joten Ilvestä uhkaa jopa sarjapaikan vaihtuminen vielä kertaalleen porrasta alemmas.

Blue Fox:

Viime kaudella liigakarsintoihin yltänyt Uudenkaarlepyyn ylpeys taistelee jälleen kärkisijoista. Puolustuspäästä lähti kaksi tärkeää palasta, kun Tobias Brännbacka lähti haistelemaan Turkuun liigakuvioita ja Jarno Pahkakangas lopetti. Tilalle tuli kuitenkin Ville Rynnäs Karhuista ja hyökkäyspäähän saatiin rutkasti lisää leveyttä ja tulivoimaa Janne Karvosen paluun ja Tero Saariston tulon myötä. Mikäli puolustuspelaaminen ei kärsi liiaksi menetyksistä, Blue Fox voi vahvistuneen hyökkäyskaluston myötä taistella jopa entistä selkeämmin suorasta liiganoususta.

ÅIF:

Ådalens IF menetti veskarinsa Teemu Kortelaisen Sveitsiin, eikä tehomiehistä pelaajalistalla ole enää Wilhelm Wainiota ja Janne Holopaista. Tulopuolella olevista Olli Rinne nakutti mukiinmenevät tehot pääkaupunkiseudun kakkosdivarissa viime kaudella ja Thomas Granlund palaa kotimaan kentille Floorball Thurgaun riveistä. ÅIF on varmasti jälleen vahva ehdokas kärkipäähän, mutta joukkueena yhtä ailahteleva kuin aiempina vuosina. Wilhelm Wainion huhuttu lähtö vaikuttaa tietysti paljon, mutta viime kaudella joukkue onnistui mainiosti ilman häntäkin.

M-Team:

Valmennus vaihtui, mutta pelaajiston osalta muutokset olivat pieniä. Tulopuolella HIFK-kaksikko Janne Makkonen ja Jarkko Aavaharju. Isoin menetys koettiin Lasse Lundströmin Indiansiin lähdön myötä. Viime kaudella kaatui hieman materiaalin liialliseen tasaisuuteen, eikä tilanne näytä sen kummemmalta nytkään. Hyvän divarijoukkueen status pysyy edelleen, mutta noususta ei M-joukkue tule kamppailemaan.

Steelers:

Vuosi sitten pre-seasonin aikaan varmaksi liiganousijaksi tituleerattu Hämeenlinnan Steelers floppasi täysin kauden aikana ja suunta on ainakin siirtomarkkinoiden perusteella edelleen alaspäin. Divarin pistepörssin voittanut Sami Saarinen lähti Sveitsin liigaan ja Timo Johansson peesasi. Miiro Maunula vaihtoi paikallisvastustaja LaSBiin ja Timo Kankaanpää tasoa alemmas Hatsinan riveihin. Tasoa jäi edelleen sen verran, että Steelers on edelleen keskikastin divarinippu, mutta tällä kaudella ei tarvitse odotella kuuta taivaalta.

SB Vaasa:

Alkukesästä ei ruusuiselta näyttänyt. Kokeneita sotaratsuja vaihtoi vino pino kakkosjoukkueen riveihin, Tero Saaristo Blue Foxiin ja Kari-Matti Viinamäki nelosdivariin. Juuri ketään ei näyttänyt olevan tulossa. Loppukesästä siirtouutisia alkoi sitten tippumaan liukuhihnalta. Markus Lehtivuori ja Juuso Pietilä ovat joukkueelle oivia vahvistuksia. Harjoitusotteluiden perusteella joukkueelta sopii odottaa jopa askelta eteenpäin viime kaudesta, kun vielä kenties Divarin monipuolisin puolustaja Arttu Kukko jatkaa lähtökohtaisesti oranssien riveissä. Joukkue vaikuttaa olevan viime sesonkia paremmin roolitettu ja kauden mennessä ihan nappiin Vaasa saattaa karsia jopa ylöspäin.

SB Welhot:

Viime kaudelle sarjaan noussut kuopiolaisseura pelasi hienon talven ja ylsi hätyyttelemään kärkitiloja. Lähtijöitä ei käytännössä ole ja tulopuolella on mielenkiintoisia nimiä kakkosdivarista ja Saksan Bundesliigasta. Muun muassa Aku Tairan nimen luulisi löytyvän melko tiuhaan tahtiin maalintekijätilastoista. Treenipelit ovat sujuneet melko mukavasti tulosten perusteella, joten Welhoilta on lupa odottaa tällä kaudella paljon.

SalBa:

Rauman SalBa pelasi viime kaudella ailahtelevasti, mutta vaihtuvuuden ollessa pientä voisi olettaa tilanteeseen tulevan pientä muutosta. Syksyn treenipelit eivät ainakaan ole näyttäneet poissulkevan moista vaihtoehtoa. Niklas Horn ja Ville Vahtera ovat tulopuolella varmasti plus-merkkisiä hankintoja ja Miikka Läntisen lähtö oli sen verran oletettu, että siihen luulisi olevan valmistauduttu jo etukäteen. Maalinteko makaa paljolti Janne Hyvösen kipparoiman avauskentällisen varassa. Kaipaisi lisää ratkaisijoita, minkä vuoksi SalBalta ei voi odottaa merkittävästi isompia urotekoja viime kauteen verrattuna.

PSS:

Päävalmentaja vaihtui ja pelaajisto koki myös paljon muutoksia. Mukana on nyt tukku ulkomaalaisia pelimiehiä, joista esille on nostettava Tapanilan Erässä ja SSV:ssä liigapelejä tililleen vinon pinon haalinut Rein Kivi. Lähtijät ovat kuitenkin sen verran runkomiehiä, että porvoolaisille sopii odottaa vaikeaa kautta. Alkukausi näyttää tappeleeko joukkue sijoituksista ylemmässä vai alemmassa keskikastissa.

Blackbirds:

Vuodesta toiseen Blackbirdsiä kohtaan on jostain syystä ollut yllättävänkin kovat odotukset. Ymmärtäähän sen siinä mielessä, että joukkueen riveistä löytyy Divarin kenties ovelin pelaaja Mikko Piippo ja maaliahneet Jyri Laine ja Petri Pyysing. Tälle kaudelle materiaali on leventynyt, mutta silti Blackbirdsiltä on turha odotella liikoja. Joukkue on hyvä tekemään maaleja, mutta myös päästää niitä urakalla. Sillä menolla ollaan edelleen keskikastissa.

Karhut:

Tatu Ruohonen, Mikael Boelius, Ville Heino ja Ville Salonen. Siinä lista tärkeistä paluumuuttajista Porin suunnalle. Karhut sukelsi viime kaudella loukkaantumissuman myötä todella syviin vesiin. Tänä vuonna sijoitus tulee olemaan varmasti parempi, sillä pahoja menetyksiä olivat vain Benjamin Lepola ja Ville Rynnäs. Juha Tikan ja Rami Prokin pysyessä ehjänä jälki on hyökkäyspäässä tuhoisampaa. Kärkisijoille on mahdollista yltää, mutta jäänee karsinnoista ulos.

FBC Turku:

Nousijalle tulee vaikea kausi. Turussa riittää laatua pelaajissa, mutta Divari on nykypäivänä melko kova sarja pelata. Joukkue on pääasiallisesti samaa tasoa kuin se oli viime kaudella, eikä kyseisellä rosterilla tapella kuin sarjassa säilymisestä, ellei Pyöveleistä tullut valmentaja Joonas Suutala keksi jonkinlaisia taikatemppuja joukkueensa eduksi.

LaSB nousi hieman yllättäen Divariin. Kuva: Mika Virtanen
LaSB nousi hieman yllättäen Divariin. Kuva: Mika Virtanen

LaSB:

Nousijoista selkeästi parhaiten ja eniten siirtomarkkinoilla mässäilleillä lammilaisilla on kenties parhaat edellytykset pärjätä tämän kauden Divarissa. Heikki Hätönen on todella iso nimi toiseksi korkeimmalle sarjatasolle ja häntä komppaavat Steelersistä tullut Miiro Maunula sekä Loviisasta hankittu Jere Liljenbäck. Tuoreimmalla nuorten maajoukkueleirillä mukana ollut taitoniekka Perttu Koljonen on erittäin mielenkiintoinen nimi. Nousija on kuitenkin nousija, eikä Lammin Salibandyllekaan voi povata kovin ruusuista kautta, vaan lähinnä sarjapaikan uusimista.

SBS Wirmo:

Wirmolla on pitkälti sama tilanne kuin FBC:llä. Joukkue ei juurikaan ole viime kaudesta muuttunut, mikä on toisaalta hyvä, mutta vahvistuksia olisi Mynämäellä tarvittu, mikäli haluttaisiin taistella menestymisestä sarjassa tosissaan. Uudet pelaajat ovat lähinnä alueen kakkosdivarijengien nimiä. Wirmon divaritaival näyttää pahasti jäävän ranskalaiseksi visiitiksi.

NÄIN DIVARISSA KÄY:

Sijat 1-2: (Blue Fox, SB Welhot)

Divarin kärkipään joukkueista Blue Foxille veikkaillaan jopa suoraa nousua. Karsintapaikoista taistelu tulee olemaan hurjaa, mutta vahvimmin sinne on tyrkyllätoista kauttaan Divarissa pelaavan SB Welhot.

Sijat 4-6: (ÅIF, SB Vaasa, Karhut, SalBa)

Viime kaudella liigakarsintoihin asti ponnistanut ÅIF oli alun perin arvioitu sijoille 1–2, mutta parin avainpelaajan lähtö kirpaisee, joten kahden joukkoon pääsy tekee tiukkaa. Niukasti karsinnoista ulos jäävät myös SB Vaasa ja Porin Karhut, joskin kummallakin on nappikauden sattuessa täydet saumat napata karsintapaikka. Divaristatustaan vankistava Rauman SalBa yltää kuuden joukkoon.

Sijat 7-11: (M-Team, PSS, Blackbirds, Steelers, LaSB)

M-Team on sananmukaisesti tasainen ja jäänee sarjan keskikastiin. Etelän muista joukkueista Porvoon Salibandyseura koki kovia menetyksiä, mutta säilyttänee sarjapaikkansa kohtuullisen helposti. Blackbirdsiltä löytyy maalintekovoimaa, mutta jäähyherkkyys ja puolustuspelaaminen ovat sitä luokkaa, että oma verkko soi liikaa. Steelers koki niin ikään kovia siirtomarkkinoilla ja jääkin nähtäväksi yltääkö jopa Divariin noussut paikallisvastustaja LaSB korkeammalle sarjataulukossa.

Sijat 12-14: (FBC Turku, SBS Wirmo, Ilves)

FBC Turulla ja SBS Wirmolla on kova työ säilyttää sarjapaikkansa lähes samoilla rostereilla, joilla pelasivat pykälää alempana. Liigasta tipahtanut Ilves saa tehdä erittäin ison urotyön, jotta Tampereen perinteikäs seura jatkaisi Divarissa kaudella 2014-15. Viime kauden Top Teamiin ja Merikoskeen verrattuna varsinaisia heittopusseja sarjassa tuskin tänä vuonna nähdään.

Edit: LaSB:n Kettunen korjattu Koljoseksi.

25 comments

  1. Divarin parhaan pakin Iiro Lankisen harteilla lepää paljon jos welhot meinaa mieliä liigakarsintoihin. Tekee mitä haluaa jos pelaaminen kiinnostaa.

  2. Helvetillä saatte ketut pelaamaan sijoista 1-2?
    Siellähän pelaa kaiken maailman Henry Backmannit

  3. ” SC Urbansista siirtynyt taitoniekka Kaapo Kettunen” Kaverihan on veskari? En oo ennen kuullu että veskaria sanotaan taitoniekaksi. Onks Kettunen sekotettu ny johonki?

  4. ei wellihousut elä pelkästään iiron varassa, ja asenteesta tuskin iiron peli menee alas.. joukkue on tasainen ja laajempi ku vielä viime kaudella, ei varmasti oo selkeää pörssikärkeä ku moni hyökkääjä osaa maaleja tehä (jos polla kestää). kivaha se on lukea et welhoja veikataan jopa suoraks nousijaks, mut ei ehkä vielä tälläkää kaudella nouse ku pelitapa on iha vaiheessaan.

  5. Keravalla pelätään jo Kettujen vierailua. Pommi Backman karvaa taas tajun kankaalle Räkättirastaiden pakeilta!!

  6. Siniketut ovat kettumaisen ovelia eivätkä ota Divarin piikkipaikkaa ja suoraa nousua Liigaan, vaan antavat savolaisten höyryveturin puuskuttaa Liigan ja Divarin välissä olevaan kanjoniin.

    Kuten useina aikaisempina kausina on nähty, divarin voittaneen joukkueen tulisi ottaa vielä valtava kehitysaskel eteenpäin pärjätäkseen myöhemmin Liigassa. Lentävä kalakukko tuskin pystyy siihen vielä, vaikka suunta on selkeästi nousujohteinen ja tekemisen halu on kova.

    Ennakkoarvailuissa Divarista tulee olemaan tasaisempi kuin koskaan aikaisemmin. Jo viime vuonna kärki ja keskikaarti oli melko tasaisessa nipussa ja ryhmä tiivistyy entisestään tänä vuonna. Totaalisia heittopusseja tuskin on täksi kaudeksi päässyt mukaan divarikarsintojen kautta. Siitä syystä kolmen putoajan joukkoon saattaa joutua jokunen Divarin kestojoukkueistakin. Kristallipallo näyttäisi, että Itä-Uudenmaan joukkueiden määrä Divarissa pysyy kaudella 2014-2015 vakiona, vaikka LOVIISA tulee portaan alaspäin. Divarin toinen putoaja on Varsinais-Suomesta innokkaiden faniensa pettymykseksi.

    Vajaat puolivuotta ja sitten on tiedossa, menikö arvailut oikein vai väärin.

  7. Blue Fox taitaa olla ensimmäinen joukkue jossa pelaajille maksetaan, että pysyisivät kylässä.

  8. BB:ltä saa taas pisteet, kun tekee yhden maalin enemmän kuin parivaljakko Piippo-Laine.

  9. Itse uskon Karhujen mahdollisuuksiin, jos pahoja loukkaantumisia ei tule. Harjoituspelitkin on menneet hyvin. Ja sarjasta tulee varmasti tasaisempi kuin vuosiin. Odotan innolla!

  10. Welhot on nostettu suosikiksi siellä ja täällä. Yhtään kunnon perustetta siihen ei ole vastaan tullut. Valmentajan mukaan kovin on treenattu ja nousu on tavoite. Ok, no sehän on selvää suosikkiainesta sitten.

    Pori on paljon kovempi porukka ennalta kuin noidat. Ja Salba, Vaasa ja myös Ketut. Jaa miksi. Katsokaa pelaajalistoja.

  11. ”Katsokaa pelaajalistoja.” Paperillako näitä pelejä voitettiinkin? En sano, etteikö Salba, Vaasa ja Karhut voisi kaikki yhtähyvin olla sarjan toisia, mutta kyllä Welhojen touhu on pre-seasonin aikana näyttänyt melko hyvältä. Ailahdellutkin vähemmän kuin muiden mainittujen.

  12. Ei niitä pelejä tosiaan paperilla voiteta. Steelersillä oli viime kauden alla paperilla sellainen nippu, että aika moni veikkaisi joukkueen nousevan takaisin liigaan. Hyvistä pelaajista huolimatta näin ei käynyt, vaikka parhaimmillaan esittikin ehkä Divarin parasta peliä. Tällainen sarja missä ei pelata pleijareita vaatii vielä muita sarjoja enemmän tasaisuutta joukkueelta. Koko ajan pitää pystyä suoriutumaan hyvin, eikä yhtään pidempiä notkahduksia oikein joukkoon mahdu. Henkisen puolen asioilla on myös suuri merkitys, ihan sama kuinka hyvä pelaaja on jos pääkoppa ei kestä tai joukkueessa on muuten huono henki, ei toimi. On sillä onnellakin oma roolinsa, ja epäonnella. Muutama loukkaantuminen tiettyihin pelaajiin laskee monen joukkueen osakkeita reilustikin. Siinä voi ne listat mennä ihan uusiksi. Antaa kauden näyttää.

  13. Welhothan ovat pelanneet treenimatseissa Happeeta lukuunottamatta hyviä otteluita liigajoukkueita vastaan ja on perusteltua nostaa heidät ennakoissa kärkipäähän, kerta treenaavatkin vielä kunnolla (Tiihosen tuntien).

    Siltikin, en usko että yltävät vielä tänä vuonna karsintoihin. Kasvattavat korkoa sitten ensi kautta edemmäs.

    Syitä tähän omasta mielestäni:
    – Vielä nuorehko poppoo
    – Valtakunnallisesti juniorituotanto ei (vielä) ole huippulaadukasta.
    – Kohtalaisen pitkien välimatkojen takia Kuopio ei ole kaikkein paras kaupunki houkutella pelaajia kauempaa

    Loppuun vielä voisi todeta että voin olla väärässä. Aika näyttää senkin.

  14. Edelleen: ovat treenanneet hyvin… Onko sarjassa yhtään joukkuetta, joka ei ole? Welhot tulee ole,aan varmasti kärkipäässä, mutta kyselinkin vähän perusteita sille, miksi se siellä on. Pelkkä hyvin treenaaminen on sanahelinää, nollasisällöllä.

    Divarissa on kuitenkin hyvää pöhinää. Kiima nousee, kiima nousee.

  15. Tarkennan vähän kommenttiani: Treenanneet kunnolla = Laadukkaammin kuin moni muu. Uskallan sanoa että Welhojen kohdalla se ei ole sananhelinää.

    Perustelut ennakkoveikkailuihin annoin heti alussa, eli ovat pelanneet hyviä harjoitusotteluita liigajoukkueita vastaan kovan harjoittelun ohella.

    Totta kai liigajoukkueita vastaan ovat pelanneet hyvin myös muutamat muut divarijengit, mutta monet nostavat Welhot veikkailuissaan noiden muiden edelle nimenomaan kovan ja laadukkaan harjoittelun takia. Näin olen ainakin rivien välistä lukenut.

    Kaiken lisäksi koko organisaatiolla on aito halu nousta liigaan. Ovat siis ns. ”tosissaan”

    Tuossa muuten lisää juttua: http://www.savonsanomat.fi/urheilu/joko-nyt-sb-welhot/1669677

  16. Kyllä Welhot on ennakkosuosikki. Sarjan paras veskariduo ja viime kaudella jo esittivät sellaista hyökkäyspään peliä, että alta pois. Jos puolustus pitää, eikä kaikki jää veskareille, niin ennuste on ihan oikea.

  17. Steelers tänä vuonna kovempi kun viime vuonna yhtenäisempi ja nälkäisempi joukkue jolla hyvä valmentaja ja kokenut maalivahti joka tekee uutta tuloa. Joukkueella myös painetta viime vuotta vähemmän. Mahdollisuudet kolmen sakkiin hyvät.

  18. Hah. Jotkut vielä elää siinä naiivissa uskossa, että valmentaja on n. puoli jengiä ja korvaa lähteneitä paria sataa tehopinnaa. Noh, elämän realiteetit tulee vastaan jossain vaiheessa kautta 🙂

  19. Sarjassa on edelleenkin joukkueita, jotka eivät ole paljoa treenanneet ennen kauden alkua. Vetävät vaan vanhalla rutiinilla ja vähäisellä vaihtuvuudella, mutta eivät siitä isommin huutele someessa tai kotisivuillaan.

  20. Eilen se jo nähtiin, että länsirannikon joukkueet tulevat olemaan kovia, vaikka onkin ”vain” sama joukkue kuin viime vuonna..
    Viime kauden länsirannikon kakkonen oli vaan niin pirun kovatasoinen.

    Divarissa mikään joukkue ei ole suojassa tippumiselta, sen verran tasaista tulee olemaan.

  21. Moro!!

    Kuten perjantain pelistä näkyi, ei näitä pelejä etukäteen voiteta tai hävitä eikä harjoituspelit auta ku pelataan pisteistä!!!
    Se on Wirmolle vaan eduksi ku saa lähteä altavastaajana peleihin ja haastamaan ennakolta kovempia porukoita!!! Sen paremmalta se voitto tuntuu ja päänahan nylkeminen!!! Hyvä pojat, samalla asenteella koko kausi…!!!

    Innokas kannattaja (välillä ehkä liiankin innokas).

  22. Divari puolivälissä, ennakot syyniin. Hauska näitä on lukea jälkeenpäin jokatapauksessa.