SPV:lle pettymys Champions Cupin finaalissa – Falunin tehoketju ratkaisijana

SPV-pelaajien kasvoilta paistoi ottelun jälkeen pettymys. Kuva: IFF

SPV-pelaajien kasvoilta paistoi ottelun jälkeen pettymys. Kuva: IFF
SPV-pelaajien kasvoilta paistoi ottelun jälkeen pettymys. Kuva: IFF

Ruotsalainen IBF Falun vei nimiinsä miesten Champions Cupin. Sunnuntaina Tampere Areenalla pelatussa loppuottelussa joukkue voitti Seinäjoen Peliveljet lukemin 5-7 (1-2, 3-3, 1-2).

IBF Falun pääsi näin ollen juhlimaan sen seurahistorian ensimmäistä Champions Cup -mestaruutta.

Mihin ottelu ratkesi?
Tulostaululla ottelu pysyi koko 60-minuuttisen ajan enimmillään kahden maalin erossa, mutta ensimmäisen erän lopussa johtoon siirtynyt Falun piti johtoaseman ryhdikkäästi hallussaan. Peliveljien ongelmiksi muodostuivat omassa päässä sattuneet merkkausvirheet, joista Falunin tähdet pääsivät rokottamaan. Ruotsalaisjoukkue pääsi käytännössä jokaisen SPV:n tekemän kavennusmaalin jälkeen kasvattamaan johtoa lyhyen ajan sisään, eivätkä näin ollen seinäjokiset saaneet peliotetta kunnolla itselleen. Ylivoimapelaaminen ei myöskään ollut SPV:n vahvin osa-alue sunnuntai-iltana, eikä kunnollisia vetoja saatu aikaan pallon liikuttelun jälkeen.

Ottelun hahmo?
Falunin ykkösketju Alexander Galante Carlström – Alexander Rudd – Rasmus Enström oli alati vaarallinen SPV:n hyökkäyspäässä, josta osoituksena kolmikon järjestelemät neljä maalia. Erityisesti turnauksen pistepörssin voittaneelle Galante Carlströmille avautui liian usein tilaa virittää kova laukauksensa. Lisäksi edukseen erottui kakkosketjun laitahyökkääjä Emil Johansson, jonka saldoksi jäi kolme tehopistettä. Peliveljiltä puhtaat paperit saa kahden maalin mies, Mikko Kohonen, joka jaksoi raataa ylimpänä karvaajana läpi ottelun.

Ottelun puheenaihe?
Turnauksen voittoa tavoitellut ja finaaliin hienoisena ennakkosuosikkina lähtenyt SPV oli ottelussa joukkueena iso pettymys. Omassa kenttäpäädyssä sattui todella pahoja virheitä, eikä esimerkiksi kaksinkamppailuihin menty sata lasissa. Myös useat yksilöt SPV:stä alisuorittivat ottelussa pahasti, vaikka heiltä on totuttu yleensä näkemään selkeästi parempia peliesityksiä.

Tilastohuomiot:
SPV: Mikko Kohonen 2+0
Falun: Alexander Galante Carlström 2+1, Emil Johansson 1+2, Rasmus Enström 1+2, Alexander Rudd 1+1

51 comments

  1. Ei tota hävetä tartte.
    Pää pystyssä voi raitilla kulkea.
    Falunissa näemmä on laitettu askelmerkit kenttään, kun ihan huoletta saa heittää selkäsyötön toiseen laitaan, ja siellä se kaveri on.
    Sitte ite vaan tolpalle.
    Pelinopeudessa se pieni ero oli. Ei hierota, vaan se pallo tekee työt.

  2. Törkeä taitotasoero suomen ja ruotsin mestareiden välillä… esimerkiksi Falunin Rudd aivan ylivoimainen pallollisena SPV:n puolustajille. Hävettää suomalaisena katsoa kun SPV:n pelaajat joutuvat jatkuvasti rikkomaan ja sikailemaan kun ei taito riitä. Kivilehdon temppu lopussa käsittämätön.

  3. Ei voi kuin myöntää että ruotsalaiset olivat parempia… Niin pelillisesti kuin sitten henkisestikkin, SPVllä tuntu hajoavan pää lopullisesti varsinkin viimeisessä erässä.
    Kovin montaa minuuttia viimeisestä 20 minuutista ei kentällä ollut 4 SPVn pelaajaa pystyssä, jäätiinkö oikeesti niin paljon fysiikassa ruotsalaisille vai eikö pää vaan kestänyt?
    Kivilehdon temppu tosiaan kruunas kaiken.

    Hyvän turnauksen kuitenkin SPVkin pelasi, vaikkakin viimesissä kahdessä pelissä pysyttelivät aikalailla yhteensä 100 minuuttia mökissä.

    Paremmin jokatapauksessa meni kuin viime kerralla.
    Ja jos vertaa SPVn ja Classicin ensikertoja niin en lähtisi itse ainakaan myöskään Classicinkaan turnausta moittimaan.
    Toivottavasti saadaan suomeen mahdollisimman monta joukkuetta jotka pärjäävät hyvin kv peleissäkin. Tällä kertaa 2 joukkuetta 4 sakissa ei ole mikään huono saavutus, vaikkakin se kirkkain mitali jäi saamatta.

  4. Classic oikean pelitavan itselleen löytäessä suomen ykkösporukka lähivuosina. Kun noin monta pelimiestä pistetään samalle vaihtopenkille ja peli saadaan hyökkäyspainotteiseksi niin vaikeaa on myös Ruotsin pojilla

  5. Minkä takia jonkun muun kuin SPV-fanin pitäisi kannustaa SPV:tä? En minä kyllä Faluniakaan kannustanut, parempi voitti ja mulle oli ihan sama kumpi se oli.

  6. SPV-vihaajana täytyy sanoa, että Ihmeen (!) hyvin speveläiset pysyivät Falunin mukana. Paitsi Kivilehto.
    Parempi voitti, mutta ei tasoero niin suuri ollut kuin maaotteluissa.
    Mutta kyllä se sambarummun hakkaus oli monotonisen kamalaa…

  7. Falunin kannalla?
    Kas. Kun urheilussa se menee niin, et jos parempi sattuu voittamaan, ni annetaanpa reilusti kättä, ja turpa kiinni.
    Pelimiehen seuraava matsi odottaa.
    Ei se sen kummempaa ole.
    Joskus se menee näin.

  8. Tasoero pelin jokaisella osa-alueella todella suuri. Ihan naurattaa lukea, että miten täällä kirjoitetaan kuinka spv lähti otteluun ennakkosuosikkina:D spv:stä faluniin mahtuisi korkeintaan mikko kohonen ja jarno ihme. Ruotsalaiset etenkin pelinopeudessa ja yksilötaidossa valovuoden edellä suomalaisia. Yllättävän pienellä erolla spv hävisi maaleissa. Mielestäni tasoero suomen ja ruotsin seurajoukkueilla ja maajoukkueeella tällä hetkellä, kuten suomessa liigan ero divariin.

  9. Kyllä on taas mahtavan tamperelaista kommentointia 😀 Alkaa tuo kateus menestyjiä kohtaan olla jossain naurettavan ja säälittävän välimaastossa. Luottakaa siihen omaan hommaanne koska ainekset on isoihinkin voittoihin. SPV-fanina petyin finaalissa tottakai. Mutta olihan Falun turnauksen paras jengi.

  10. No olihan Falun parempi. Kaikki kunnia siihen suuntaan. Eipä Suomi ihan pärjännyt mm finaalissakaan sweduille. Speve roikkui hyvin mukana, mutta nyt ei vaan riittänyt. Kuvaavaa mun mielestä on se, että jalustalle nostettu Kohonen ei mahtunut tv kuvaan Falunin 7 maalin tullessa. Ois pitänyt mahtua, sillä maali tuli juuri sen puolen hyökkääjän puolelta. No oli miten oli, Falun ansaitsi voiton. Ehkä Speven olisi pitänyt vetää korkeammalta koko pelin ajan. Varsinkin eka erä oli äärimmäisen tylsää katsottavaa.

  11. Nättiä peliä ruotsalaisilta. Kaikki viihdyttävän salibandyn elementit. Toki lopputulos olisi voinut olla muutakin, jos ei olisi paria aika helppoa päästetty.

  12. SPV pelasi liian hidasta peliä, eli syöttöjä annettiin odottaa, liekö sitten vastustajan hyvyyttä.. Samalla kun syötöt kesti, pelaajat koitti liikaa yksin, tuli liikaa henkilökohtaisia virheitä, ei voi voittaa peliä noilla virheillä, ei edes Salibandyliigassa.

    Falun oli hyvä ja loistavia yksilöitä, voitto meni ihan oikeaan osoitteeseen.

  13. Sanoin sen ennen turnausta ja sanon sen nyt. SPV ei olisi millään porukallla voittanut tuolla pelityylillä. Tämä oli nähtävissä alkukauden peleissä jo sekä Suomessa että Tsekeissä.

    Se perustuu vastahyökkäyksiin, jossa parkkeerataan bussi omalle alueelle, vedetään pitkiä päätyyn ja hämmenetään vastustajan puolustusta rynnimällä päälle kuin laji olisi painia. Kiviranta ja nykyisin myös Kohonen ja uusimpana tulokkaana Hankkio. Mitään omaa rakennusta ei ole. Classicin pelityyli viisi vuotta sitten. Tosin rynnimisen on SPV ottanut mukaan kuvioon.

    Jos vastustajan puolustajat ovat niin isokokoisia ja malttinsa pitäviä, niin pelitapa kuolee siihen. Kuten kävi Falunin kanssa. Kohosen eka maali oli sellainen, mutta siihen se sitten jäi. SPV:n muut maalit olivat joko lahjamaaleja (Koski), täysiä onnenkantamoisia (Holopaisen(?) ilmasta vedetty), tai suoraan Falunin veskan mokia (Kiviranta, Kohonen). Yhtään kunnolla rakennettua maalia ei tehty. Sen sijaan Falun rakensi koko ajan. Olisi ollut täysin epäoikeudenmukaista, jos tuollaisella pelityylillä olisi voitettu.

    Mistä päästään siihen, että hyvä vaan, että porukka täällä on taitosalibandyn puolella. Miksi ihmeessä joku haluaisi tuollaisen pelitavan voittavan, vain siksi, että sellaisen pelaajat ovat suomalaisia? Ei kiitos!

  14. Vastaiskutaktiikka oli ainut vaihtoehto, mitä SPV pystyi valitsemaan otteluun. Falun olisi tehnyt paljon rumemmat lukemat, mikäli SPV olisi avannut omaa pakettiaan. Pienestä jäi kiinni lopulta.

  15. Epäolennainen asia, mutta miten saat Kosken maalista lahjamaalin? Sehän tuli Kivilehdon hyvästä alustuksesta. Samoin kuin Kohosen toisen erän lopussa tekemä maali Hakosen hyvästä suorituksesta. En siis sanoisi että kaikki SPV:n maalit olivat Falunin syytä. Mutta ei fakta muutu mihinkään; oikea voitti.

  16. SPV sai tosiaan aika helpolla maalit pallonhallintaan ja yleisiin pelitilanteisiin nähden (esim juuri Holopaisen ja Kivirannan). Sikäli hassua katsoa pelkkiä lukemia ja sanoa, että ero oli vain pari maalia joten pienestä kiinni :). Falun hallitsi peliä täysin ja SPV oli vietävänä muutamaa hetkeä lukuunottamatta.

    Taktiikka kai sit kuitenkin toimi tarpeeksi hyvin kun SPV pysyi pelissä mukana. Olis silti ollu kivempi nähdä vähän rohkeampaa haastoa…

    Nyt vaan nöyrästi mallia Falunista suomalaisiin jengeihin, eikä kiukkuamista siitä että ruotsalaiset voitti ”Suomen”. Outo oli tämä Suomi-Ruotsi -asetelma tällaisissa seurajoukkuepeleissä. Hienoa että oikea jengi voitti, tämä oli rohkean ja yleisöystävällisen taitosalibandyn voitto.

  17. Tasoero valtava – olet täysin oikeassa. SPV:n pelityyli on mitä on, ja olisi väärin jos olisivat voittaneet. Silti huono taktiikka, vaikka muita vaihtoehtoja heillä ei taida ollakaan. Missä se pelitaktiikan monipuolistaminen on, josta Koponen on jo muutaman vuoden puhunut?

  18. Vaikka peli päättyikin vain 2 maalin erolla, oli tasoero oikeasti paljon suurempi. Povetkin piti Klitschkoa tiukilla kun kerran vasta tuomariäänillä hävisi, niinkö?

  19. Jaa-a, vaikea sanoa mikä se tasoero nyt sitten on tälläisen yhden pelin perusteella. Kyllähän jos ykkösketjut olisi vaihdettu päinvastoin niin tulos olisi voinut olla varsin hyväkin.

    Yritän vain sanoa että SPV oli tasaisempi porukka, joten valtavaa tasoeroa en kyllä myönnä Ruotsiin tämän perusteella, heillä vaan sattui olemaan maailman paras ketju.

  20. Juuri näin, ykkösketjussa suurin ero minunkin mielestä. Jos halutaan kritisoida niin Kivilehto liian suuressa roolissa eikä mielestäni pysty paikkaamaan Väänäsen jättämää aukkoa. Hän pelaa samalla tavalla kun maajoukkueessa ja mielestäni se on liian hidasta kun verrataan nykyiseen nopeaan kääntöpeliin.

  21. Falunilla on vaan ihan järjetön ykköskenttä! Samaa mieltä että SPV on tasaisempi jengi kuin Falun, toki paha totakin sanoa miten hyviä ne ruottalaisten muut kentät ois jos saisivat pelata enemmän. Ite en kyl ole todellakaan ton yhen ketjun suosimisen kannattaja, mutta helvetin hyvin ne jäbät jaksaa noita minuutteja pelata. Se pitää huomioida, että finaalissa ja semeissä falunin ykkönen teki suurimman osan pojoistaan ekassa ja tokassa erässä. Eilen 3 ei yhtään ja semeissä vasta kun alligators pelas 2 miehen ylivoimalla.

  22. Falunin ykköskenttä näytti ajoittain mitä salibandyn pitäisi olla. Taidokkaita yksilöhaastoja ja pallokontrollia. SPV taas näytti miksi salibandyn katsojamäärät eivät enää ole samalla tasolla kun 90-luvun puolessa välissä. Pelataan jääkiekkoa ilman varusteita ja kengät jalassa. Mailaan saa lyödä rajattomasti sekä pelaajia ajella miten sattuu.

    Tämän takia alemmissa divareissa näkee yleensä parempaa peliä kun sm-liigassa. Jos fyysisyys menee taidon edelle niin kyllä mieluummin jääkiekkoa katsoo.

    Mutta off-topicista pois niin toivotaan että Falunin kaltainen taitopeli yleistyisi jatkossa.

  23. Jos jore77 tuo on totta niin laskenut on varmaan sitten lähinnä tuomareiden taso kun spv taisi ottaa eilen vain yhden kakkosen. Ja katsojamäärät on seinäjoella vaan kasvussa.

  24. sveitsin poikain finaalissa viheltämä linja ei vaan ole lähelläkään sitä mitä suomen liigassa yleensä näkee tuomareiden soveltavan

  25. ai ysärillä oli enemmän katsojia? Muistan kun ekan kerran ysärillä kävin liigaa katsomassa, rusan hallissa, katsojia tais olla ehkä 50? jotenkin väittäisin että jopa pasilassa käy nykyään joka matsissa tota enemmän;-). Ai että aladivareissa parempaa peliä, no ei ainakaan mun mielestä mee ihan noin, mutta makunsa kullakin…

    Mitä tulee tuomarilinjaan, niin eikös sekin nyt ole ihan faktaa että Ruottissa saa pelata kovempaa kuin suomessa? Tai ainakin ysärillä pojat kehuivat että oli kiva pelata ruottinmaalla kun sai ottaa miestä kunnolla, tohon aikaan suomessa ei sitä sallittu.

    Mä kyllä väitän että ruottissa osataan sekä taitopeli että fyysinen peli ja kummatkin kuuluu moderniin säbään–> Rudd ja kumppanit näytti että pallo pysyy lavassa vaikka kaveri roikkuu iholla. Ja vielä, mun mielestä ysärillä säbä oli semmoista paskaa, ettei sitä kande takas haikailla;-)

  26. Hyvä pointti tuolla jollain: Ei ollut kyllä niin iso tasoero mitä maajoukkueessa ainakin MM-kisoissa oli. Itsekään en ajatellut Speveä suosikkina otteluun. Tuntui koko ottelu, että Falun teki maalin, kun sen tarvitse sellainen työstää. Yllättävän kapea on kyllä SPV:n pakisto. Kivilehto selkeä ykkönen pelinavaamisessa.

  27. Falun teki maalin aina kun se katsoi, että sellainen olisi nyt sopivan hajuraon takia tehtävä. Tyypit hallitsivat peliä aivan miten tahtoivat, eivätkä selvästikään halunneet kuluttaa enempää energiaa mitä oli tarve. Varmaan säästelivät loppuun, josko SPV olisi jotain muutakin saanut aikaiseksi kuin säkämaaleja.

    Voi olla, että SPV olisi pelannut paremmin, jos pakit olisivat hoitaneet hommansa ja mikä tärkeintä, Koposen taktiikka ei olisi ollut tuommoinen menneiden aikojen vastaiskurutku.

    Voitto meni reilusti paremmalle joukkueelle. Tuskin maailman parhaalle, mutta näistä kahdesta selvästi paremmalle.

  28. Okei täytyy ottaa sen verran takasin että 2000-luvun alussa oli enemmän katsojia kuin nyt 🙂 Tuntuu vain että siitä on niin kauan! Nopea googletus kertoi että 2004 vuodelta tuntuu olevan monen joukkueen yleisöennätykset. Ja mm. Joensuussa finaaleissa 5500katsojaa 2002 :).

  29. Täällä on näköjään paljon pettyneitä Classic-faneja kommentoimassa! Sillä porukalla ainoo keino päästä turnaukseen on järjestää se.

  30. Voi Paavo, tuoko on sinun vastaus niille, jotka kertovat olennaisia vikoja SPV:n pelissä. Että ovat katkeria Classic-faneja? Miks ne edes olis pettyneitä? Ei niillä ollut suureen ääneen huudettuja tavoitteita voittaa tripla. Classic meni turnaukseen sillä asenteella, että menestytään jos voidaan. Ei siellä ole ollut hirveä irvistys päällä.

    Erä-fanina sanon, että pidä vaan pää siellä puskassa, niin tullaan ja viedään ne loputkin tänä vuonna jaossa olevat pokaalit. 🙂

    SPV pelasi huonosti. Piste. Ei siinä tarvii olla minkään fani tai vihata mitään joukkuetta että sen myöntää. Jos inttää vaan, että muut on katkeria, kun sitä väittää, niin ei kehity mihinkään.

    Ja menkää nyt jo kotiinne ton suomi-kannatuksen kanssa, ei nää oo mitään maajoukkuematseja. ONNEKSI säbä ei oo niin isänmaauhoista kuin jotkut toiset lajit, vaan voi tykätä kattoa hienoja pelejä ihan ilman, että täytyy aatella, että voi kauheeta, kun noi voittaneet on toisesta maasta!!

  31. Yleisöennätys yhessä matsissa? Vähän veikkaan että kyll kauden yleisökeskiarvot monella paikkakunnalla on nousseet noista vuosita! Tosin ei varmaankaan Joensuussa, kun oman jengin kulta-ajat sijoittui juurikin noihin vuosiin. Esim. Tampereella ja Seinäjoella. Ja monella pienemmällä paikkakunnalla käydään aika kivasti katsomassa alempien divareiden matseja. Tietenkin jos on faktaa lyödä pöytään, niin sitten on pakko uskoa, mutta mutulla heitän että keskiarvot on kyllä nousussa!

    Ja se mikä vasta ihan näinä vuosina alkaa näkymään on laajamittaisempi juniorityö, eihän vielä 2000-luvun alussa monissa pikkupaikoissa ollut juuri minkäänlaista junioritoimintaa! Tuota kautta lajin löytää vanhemmat lastensa kautta…

  32. fyysisyys: jos SPV:llä sitä oli, ei se ainakaan näkynyt kaksinkamppailujen voitoissa. Ei juoksurääkillä muutenkaan vääntöjä voiteta, menee selkään ajeluksi ja roikkumiseksi. Ruotsissa ollaan vissiin jo tajuttu kehittää myös voimaominaisuuksia (tekniikkaakin tietysti), joilla pallo viedään kaksinkamppailutilanteissa itselle ja painellaan samalla kaverista ohi… Tän huomas tietty vielä paremmin Classic-matsissa. Mallia vois ottaa Enströmin kulmapelaamisesta ja karvista aika moni täällä itänaapurissa. Pallo haltuun ja suojaan hyvässä tasapainossa, tilanteisiin kovaa kropalla ja puhtaasti. Ei montaa hävinny..?

    Larssonikin pakissa ihan ok varmuudella pujahteli SPV:n kahden ylimmän välistä pallon kanssa. Olis ehkä jopa voinut ansaita hänkin all stars -paikan, mutta ei kai kaikkia kehtaa samasta jengistä nimetä… 😉

  33. lassikki floppasi kotikisoissa aika pahasti, yksi voitto selvästi heikommasta joukkueesta, muuten tuli taas tukkaan ja pahasti. vieläkö Passo uskoo Rantalan valmennukseen?

  34. Olihan se pallokontrolli ihan käsittämätöntä. Sinällään oli hauska nähdä ruotsalaisjoukkue täällä, kun normisti tottunut katsomaan Superliigan jengejä vastakkain. Mutta on ne taitavia ja näkee, että pienestä pitäen on syötetty, liikuttu tilaan ja taas syötetty. Ja tehty jotain omatoimista harkkojen lopussa. Alkuverkassa oli hauska yksityiskohta. Vikat kikkailut osastolta Rudd ja Enström, kun muut lähti jo koppiin.

  35. Classicin ongelma ei ole Rantalan valmennus vaan pelaajamateriaali. On kolmeen kenttään hyviä rightejä, hyviä ratkaisijoita ja laadukkaita puolustajia. Käytännössä kaikki pelaajat mahtuisivat mihin tahansa muuhun suomalaiseen joukkueeseen. Materiaali on kauttaaltaan erinomainen mutta samalla joukkueessa on kolme erinomaista kakkoskenttää. Mikä tahansa kenttä voisi olla ykköskenttä ja tähtistatuksella haalihommat ei oikein maistu.

    Edelleen selkeä ykkönen haussa ja ajokoirat puuttuu. Tuolla materiaalilla C tulee kaatamaan heikompansa mennen tullen. Joukkue on täynnä uskomattomia, mutta vähän pehmeitä, taitureita. Kun tiukka paikka tulee niin jalka ja kovuus puuttuu.

  36. Yleensä Passo ei ole ollut kovin kärsivällinen, mutta ehkä hänellä ja Rantalalla on tavallista parempi suhde. 🙂

  37. Classicin historian ja taustavoimat tietäen: kuka valmentaja lähtisi sinne vapaaehtoisesti? Rantala otti riskin ja lähti. Jos kultaa ei keväällä tule, niin valmentaja vaihtuu taas. Kuka tilalle?

  38. Tais kaatua Classic maalivahti peliin… Ois pitäny vaan pitää nollat ni kannua ois nosteltu… Syvät pahoitteluni kaikille 😉

  39. Classic kaatui omaan taktiikkaansa.
    Alkukauden peli oli muutettu kammottavaksi hitaaksi ”pallonhallinnaksi” omalla kenttäpuolella.

    Mutta kyllä se siitä kunhan uskotaan omaan linjaan, ja palataan hyvään syksyllä koettuun hyökkäysvoittoiseen pöristelyyn.

    Nupiin Classic ei kaatunut, e-ei.