Avoin kirje Savolaiselle ja Kivirannalle

Jokainen taitaa tietää mistä nyt puhutaan. Case Savolainen–Kiviranta ja kontakti.

Savolainen on tässä tilanteessa hyvää vauhtia tulossa sijaiskärsijäksi. Sijaiskärsijäksi siinä mielessä, että kuten sanottu lajissa ei saa taklata. Kuka niin sanoi?

Sääntökirja sanoo niin, mutta lajin sisällä puhutaan ihan eri asiasta. Avokentällä saa vetää nykyään todella kovaa päin ja laidan vieressä käytetään järkeä, siinä teille salibandyn taklaussääntö näin pelikielellä kiteytetysti. Kaiken A ja O on se, että suhteuta voima oikein. Niin se menee joka lajissa, jossa on kontaktit. Jos pelaaja ei odota kontaktia, suhteuta voima siihen ja ota pallo vain pois. Noin sen myy myös jokainen valmentaja joukkueelleen. Älä koskaan yritä loukata vastustajaa mutta voita kamppailu. Jos toinen loukkaantuu, pyydä anteeksi koska se ei ollut tarkoitus. Mutta kun mennään kentälle, joku voi loukata itsensä.

Savolainen kärsii nyt siitä, että lajia on tietoisesti viety fyysisempään suuntaan ja kontaktit ovat osa tätä päivää. Vielä ei ole näkynyt maajoukkueluotsi Petri Kettusta tai kumppaneita kertomassa siitä, että mitä vaatii pärjääminen kansainvälisessä pelitapahtumassa. Se vaatii valmiutta pelata todella kovaa.

Itse tilanteessa Savolainen menee tähän kovaa siksi, että vastakkain on statuksella mitattuna kaksi kentän kovinta jätkää. Silloin on se ja sama mitä sääntökirja sanoo. Silloin katsotaan, että kuka on kuka. Kiviranta ei tiedosta tätä ja tulee valitettava loukkaantuminen.

Tästä tilannepelaamisesta hyvä esimerkki on aikoinaan Jani Bladin ja Mika Kavekarin väännöt. Olen ollut paikalla kun pojat ovat sopineet, että kun ollaan tilanteissa kaksin, vedetään täysiä. Otetaan mittaa miehestä, katsotaan kuka on kuka. He sanoivat tämän saman myös tuomareille. Ette vihellä kun me kaksi väännetään. Se oli pojat taidetta. Välillä toinen haki vauhtia Espoon hallin sinisestä päätyverhosta ja toinen vei pallon. He olivat pari, jotka nauttivat tästä ja tarjoilivat yleisölle viihdettä. Voin kertoa, että kun pallo oli kulmassa ja sinne meni Kavekari ja Blad, niin joka kerta pelotti. Kumpikaan ei koskaan loukannut itseään ja ne mällit olivat kerta kaikkiaan hirveitä.

Se on peliä pelin sisällä. Eivät he muita vastaan näin pelanneet. Se taas on sitä, että suhteuta voima oikein. Molemmat olivat urheilijoita, jotka nauttivat näistä väännöistä koko sydämestään. He kunnioittavat toisiaan siinä kohtaa kovimpina sotureina kaukalossa. Sitä haki tässä myös Savolainen. Hän haki sellaista kontaktia, että nyt Kiviranta näytetään tuhatpäiselle sellainen puusti, että halli narahtaa liitoksestaan. Kiviranta ei pelannut tätä tilannetta näin ja loppu on todella valitettavaa katsottavaa.

Nyt meidän kaikkien on oikeasti katsottava sitä, että millaiset pelaajat tässä ovat vastakkain. Jos on kaksi pelaajaa vastakkain, jotka tunnetaan otteistaan, niin oletus on, että rytisee.

Kiviranta ei voi enää mennä tuonne kentälle pelkästään ilmoittamaan, että tästä päivästä lukien minä olen 100-prosenttisesti taitopelaaja, mutta samalla pelaan, kuten kaikki näkee. Tästä löytyy hyvä esimerkki kiekosta Jarkko Ruudun toimesta. Kalastetaan, auotaan päätä, kaatuillaan ja tehdään asioita, jonka johdosta pelille tehdään hallaa. En nyt vertaa Kivirantaa Ruutuun. Mutta jos pelaa kovaa, niin sen takana on vaan seistävä. Ei voi ottaa pelkästään rusinoita pullasta ja antaa itse kovuutta. Sitä kovuutta on otettava myös vastaan.

Savolainen ei tässä tilanteessa tee mitään väärää. Kontakti on kova, hän odottaa, että Kiviranta vastaa kovuuteen. Tunnen Savolaisen erittäin hyvin ja olen vilpittömästi yhtä pahoillani hänen kuin Kivirannan puolesta. Kukaan tuolla ei halua loukata vastustajaa. Tarkoitus oli ainoastaan näyttää, että salibandy on tällä tasolla miesten peli.

Haluan vilpittömästi kysyä Kivirannalta, että mitä meinaat jatkossa tehdä? Tässä tilanteessa et ole hereillä ja todella toivon, että sinulle ei sattunut mitään vakavampaa. Mutta sinun on linjattava pelaamisesi. Mikäli olisit tässä tilanteessa yrittänyt pallon sijaan ajaa Savolaisen pystyyn, olisitte tehneet yhteisen miehekkään sopimuksen, kuten Kavekari ja Blad aikoinaan tekivät. Se olisi tehnyt tuosta ottelutapahtumasta kärkiottelun arvoisen. Nyt tämä jätti pahan maun suuhun kaikille. Tietenkään loukkaantuminen ei ole sinun vikasi. Mutta olisiko se ollut estettävissä?

Nyt meillä ei ole tästä tilanteesta mitään muuta kuin lajin suurin katastrofi viittä vaille valmis. Nyt Savolainen on julkisesti pahoitellut, että sinua on sattunut. Hän todella tarkoittaa sitä. Olen valmentanut Savolaista useamman vuoden ajan ja valmistanut hänet miesten sarjaan. Opettanut hänet käyttämään vartaloaan ja luomalla statuksen, että minua ei kierretä ikinä. Samalla hän on yksi liigan pallollisesti parhaita puolustajia mitä tulee pelin lukemiseen ja rytmittämiseen. Sinä tiedät tämän. Kiviranta, sinun seuraavat kommenttisi ratkaisevat sen, että mihin koko lajimme on menossa. Jos tulet julkisesti nyt esiin ja ilmoitat, että et halua Savolaiselle mitään jatkorangaistusta, teet lajille ison palveluksen.

Seuraavan kerran kun menet pelaamaan Classiccia vastaan ja kohtaat kasvotusten Savolaisen, teillä on äänetön sopimus. Teillä on molemminpuolinen kunnioitus ja te otatte toisianne kovaa. Todella kovaa. Silloin me olemme siinä tilanteessa, jossa peli on palannut kaikkien lajien syntyperäiselle maaperälle. Tuomareita ei tarvita. Pelataan tilanteet siten kun vastapelaaja sitä haluaa. Teidän tapauksessa irtopallo kulmaan, te menette sinne niin, että molemmat ottavat katsekontaktin ja jompikumpi teistä voittaa sen taistelun. Ette te muita vastaan niin voi pelata. Mutta toisianne vastaan voitte. Tämä täyttää teidän molempien kotihallit ja ihmiset tietävät, että kentällä on kaksi gladiaattoria. Kumpikaan ei 100 prosentin varmuudella halua toista satuttaa. Jos nyt Savolaiselle tuomitaan tästä pelikieltoa, kaikki tämä on menetetty. Tule esiin ja ilmoita, että tilanne oli valitettava mutta vahinko ja toivot, että tämän asian käsittelyä ei jatketa. Seuraava peli ja te molemmat pelaatte 2 000 ihmiselle.

Jos Savolaiselle tuomitaan kakkua, niin jatkossa mennään kuten jääkiekossa. Näet, että toinen on tulossa taklaamaan, niin käännetään selkä. Nähdään kuinka kaveri lentää punaisella pihalle. Saadaan ylivoimatilanne. Meidän lajissa jokainen pelaaja on niin fiksu, että voi alkaa filmata. Jokainen valmentaja niin tyhmä, että kuvittelee, että etu on vain minun joukkueellani, kun aletaan filmaamaan. Ollaan tilanteessa, jota kukaan ei halua nähdä.

Ymmärrän, että houkutus saada toiselle pelikieltoa voi olla iso. Mutta siitä ei pitkässä juoksussa hyödy nyt yhtään kukaan. Toivotan sinulle voimaa tehdä oikea päätös ja pikaista paranemista.

91 comments

  1. Kuuntelin sua kerran ku jaksoit rääkyä tuomareille hävityn pelin jälkeen,nyt kun luin tuon tekstin niin entisestään varmistui että olet todella sekaisin!

  2. Huh huh mitä sontaa. Savolaisen aivopieru olisi ollut lisäsanktioiden arvoinen jopa lajeissa, joissa taklaaminen on sallittu. Sählyssä se (taklaaminen) on selkeästi kielletty, joten kakkua pitää nyt tulla reilusti pelkiellon ja sakkojen muodossa.

    Sählyyn on vuosia yritetty ajaa lisää kontakteja ja jopa suoranaisia taklauksia. Liekö syynä pikkuvelisyndrooma jääkiekkoon nähden? Sählynpelaajathan usein tuomitaan niiksi kavereiksi, jotka eivät kiekkokaukaloissa pärjänneet. Nytkö yritetään sitten kompensoida tätä ”antamalla poikien pelata”, vaikka minkäänlaisia suojavarusteita lajissa ei käytetä (pl. lasit)?

  3. Mielenkiintoinen yritys siirtää vastuu uhrille. Oletko sitä mieltä että joka lyö takaisin aloittaa tappelun ja on siis syyllinen? Vaikka en kirjoittajaa henkilökohtaisesti tunne niin tunnen kyllä myötähäpeää häntä kohtaan. Savolaisen ystävänä olet varmaan seurannut enemmänkin näitä jokavuotisia tapauksia, kun läikähtää yli. Koska taklataan päähän, koska lyödään mailalla päähän. Nyt vedetään ihan puuntakaa pystyyn. ”Olisit pelannut kovempaa”… Kuin nyrkkeilyottelussa ennen ottelun alkua löisit vastustajan kumoon. Olisit ollut valmis, tää on nyrkkeilyä. Sääntöjen mukaan pitää mennä kuitenkin. Vertaus Ruutuun oli sinänsä hyvä, koska Rudi ja Tuutsi on samanlaisia miehiä molemmat. Pelissä fyysisiä ja ehdottomasti ärsyttäviä, mutta siviilissä herrasmiehiä. Lopuksi haluan vielä sanoa, että tuli ihan fyysisesti paha olo, kun luki ton kirjoitelman. Niin täyttä skeidaa se oli. Toivottavasti tämä ei ole tämän lajin linja. Itse kannatan loppukauden pelikieltoa Savolaiselle, sekä törkeästä kirjoittelusta Fläppi-miehille muutaman pelin toimitsijakieltoa. Ihan vaan tälläisten lausuntojen antamisesta. Hyi sua! Mene valmentamaan TPS lätkää jos fyysisesti haluat peluuttaa. Saman tappiot ne siellä tulee kuin turku-salibandyssäkin.

  4. Täytyy sanoa, että ihmeellinen avoin kirje kaverilta, jolla on noinkin paljon kokemusta salibandystä. Nyt kehottaisin katsomaan tilanteen uudestaan ja miettimään mitä kirjoitat. Tilanteessahan SPV purkaa ”kukkupallon” kohti Classicin päätyä. Pysäytäpä video kohtaan 0:17 ja mieti sitten miten Savolainen pelaa tilanteen. Kiviranta on pallon perässä ja em. tilanteesta näemme, missä Savolaisen katse menee. Siinä ei pallon tavoittelua yhtään Savolaisen osalta, valitettavasti.

    Nyt ihan oikeasti kaivattaisiin jonkin tahon esiintuloa, jossa myönnetään, että tämä taklaus ei ollut ollenkaan lajin luonteeseen sopivaa eikä varsinkaan liigan kärkipään kamppailuun sopivaa. Mielestäni on tärkeää, että taklauksesta keskustellaan näin laaja-alaisesti ja tämä varsinkin tarkentaa linjavetoja tulevaisuudessa. Tämä lisää varmasti myös pelaajien keskinäistä kunnioitusta.

  5. Joo, verta pakkiin vaan ja miesten peli. Neidit jääköön kotio!

    Ei tässä ole kyse kahden pelaajan egosta, vaan siitä mikä tässä lajissa on oikein ja mikä ei. Näin nyt vaan sattu olemaan se töötin vastaanottaja juuri Kiviranta, joka ei tilanteessa tehnyt kai mitään väärää, eikä kerennyt valmistautumaan taklaukseen. Vaikka oiskin säbän Jarkko Ruutu. Ei kai rudiakaan saa ajella pää edellä laitaan ilman rangaistuksia, vaikka hän saattaiskin sellaisen taklauksen kalastella tarkoituksella…

  6. Tässä on aika turha mistään selänkääntämisistä huudella, kun taklattu ei näytä millään tavalla havaitsevan lähestyvää vaaraa ja tuskin uskoo sellaisen olevan tulossa. Kontakti osuu kuitenkin suoraan vatsanpuolelle. Tuskin Kiviranta tietoisesti antaa itsensä tulla jyrätyksi tuolla tavoin, vaikka vastustaja saisi siitä minkä jäähyn. On vähän eri asia pelata kovaa, kun molemmat näkee ja tiedostaa tilanteen, tai pelata kovaa täysin yllättäen. Peli muuttuu aika paljon, jos joka tilanteessa pitää vilkuilla ympärilleen, mistä niitä vastustajia sinkoilee.

  7. No niih, nyt frenditkin tulee itkemään ettei vaan tulisi pelikieltoa. Voisiko pääkallo tuoda seuraavaksi areenalle savolaisen valmentaja-isän, joka voisi selittää miksi pääkoppa ei kiekkokoulussakaan oikein kestänyt. Olet valmentanut Savolaisesta ”pelaajan”, joka on kärsinyt satoja rangaistusminuutteja viime vuosien aikana. Onneksi olkoon. Miksi itket väärien tuomioiden perään vasta nyt?

  8. Sinäkö sen määrität, mitä Kivirannan tulee tehdä seuraavaksi? Mistä sinä tiedät, mitä he ovat keskenään jutelleet? Mietipä uudelleen.

  9. Mitä ihmettä? : Ja kun katsot stillikuvaa 0:17 niin näet miten Savolaisella on paino. Se on tukijalan jopa yli, eli kontakti on vain ja ainoastaan tahallinen. Tota ei voi tulkita mitenkään muuten kuin todella törkeäksi taklaukseksi.

  10. Loistava teksti. Seinäjoellä eikä aladivareissa tätä ymmärretä mutta fakta on se että Kiviranta pelasi tilanteen kuin D-junnari.

  11. Nimimerkille ”Api”:

    Kommentoida ja kritisoida saa ja pitää, mutta asiattomuuden/alatyylin suuntaan painuvat kommentit heitämme mäkeen.

  12. Nyt petti Järveläisen arviointikyky pahan kerran, mutta eipä ole eka kerta. Kovaa pelaaminen sääntöjen mukaan on ihan eri asia, kuin pelata kovaa sääntöjen yläpuolella. Sääntöjen mukaan pitääkin katsoa kuka on kuka. Jos Blad ja Kavekari ovat aikoinaan saaneet pelata säännöistä piittaamatta, niin sopii kyllä toivoa, että tuomaritoiminta on sen verran kehittynyt niistä päivistä, ettei enää pari pelimiestä tule sanelemaan pelisääntöjä.

  13. Mielestäni Kiviranta on kierehtämässä pallon alta pois odottaen että saa sen haltuunsa, kun taas Savolainen tulee ja taklaa..

    Kyllä, yksi paskimmista pääkallon kirjoituksista. Sähän se päätät mitä tilanteessa tapahtu ja mitä Kivirannan pitää tehdä seuraavaksi.

    Ja kyllä olen sitä mieltä että Savolaisen pitäisi saada lisäsanktiota, sillä tuohan oli jo puhdas taklaus. Hänhän sanoi haastattelussa, että kädet alhaalla eikä hyppyä, merkit JÄÄKIEKON puhtaasta taklauksesta.

    Ja Kiviranta ei ole ainoastaan ”kusipää” pelaaja, senhän kertoo kaverin tehotkin…

  14. Pahoittelut Pääkallolle. Nyt näkyy jälleen myös Mendez, seinäjoki ja Alakatsomo -kommentit. Äsken olivat kovin näkymättömissä. Luotan kyllä teidän kykyynne jättää asiattomuudet pois. En tämän artikkeilin kirjoittajan. Hyvin te vedätte.

    Rakkaudella: Nimim. ”Api”

  15. Mielenkiintoinen näkökulma asiaan. Se, että päästää suustaan sammakon, ei ole syy sensuroida tekstiä tai päättää kolumnistin jatkosta. En mä nyt sitä sano, että tuossa kirjoituksessa mitään järkeä olisi. Hyvittaa vaan, että minkälainen logiikka pään sisällä jyllää kun johtopäätökset on tuollaisia.

  16. Kovaa saa pelata ja mies miestä vastaan. Mutta tuohan on selkeä ”cheapshot” Savolaiselta. Oikeissa tilanteissa saa pelata kovaa ja varmaan tuomari antaakin pelata tiettyjen pelaajien, mutta tossa ei Tuutsi ees pysty ite puolustautua. Herää Järveläinen! Parempi että vaihdat lajia vaikka shakkiin.

  17. asiallista tekstiä! vie salibandya lajina eteepäin, veikkaan että suurin osa pelaajista ajattelee juuri näin mutta tänne kommenttiosastolle kirjoittelee kaikki ei lajia pääsarjatasolla pelaavat, vaan yli 40v katsojat katsomosta..

  18. No itsellä 10v liigaa takana, ja valmennusta samanverran. Kannattaa muistaa että ne 40v katsojat tämän lystin kustantavat

  19. En pelaa enää mitään lajia pääsarjatasolla, olen lähes 50-vuotias ja istun usein katsomossa, mutta siitä huolimatta komppaan Järveläistä.

    Tästä tapauksesta on noussut varsinainen mediasirkus täällä Pääkallossa. Oliskohan sitä jo vähitellen riittävästi märehditty?

    Muutama yliaktiivinen kirjoittaja jaksaa pitää ääntä tapahtumasta, joka oli kahden ”kovan jätkän” kohtaaminen. Olisiko Kiviranta ajellut tilanteesen vastaavalla tavalla, jos vastapelaaja olisi ollut itseään selvästi pienempi ja heiveröisempi pelaaja – tuskin. Olisiko Savolainen antanut vastavan kontaktin, jos punapaita olisi ollut 165 cm ja 65 kg – epäilen.

    Loukkaantuminen on aina valitettavaa, mutta kun kaksi sonnia keskenään kolistelee sarviaan, niin vahinkoja sattuu. Molemmilla on vastuu omasta roolistaan tilanteen syntymiseksi. Ei suojatiellekään kannata astua jos bussi on viiden metrin päässä ja ajamassa kohti kohti 50 km/h.

  20. Kavekari ei olisi ikinä ajanut vastapalloon vastustajaa, vaikka kovaa toki pelasi. Bladin kanssa olkpää olkapäätä vasten taisteli pallosta, kuten myös muiden kanssa. Kavekarilla oli sen verran älliä ja pelinlukutaitoa, että ei vitosia ottanut. Kiviranta olisi jäänyt Savolaisen taakse myös liikkumalla juoksulinjalla alaspäin. Näin futiksessa fyysisetkin pelaajat tekee.

  21. Erämies kans yhtä pihalla. Menkää äijäileen lätkän puolelle. Siellä neideille voi huutaa, että päätä ylös ja taputtaa komeille niiteille. On varusteita päällä ja kypärät päässä nimittäin. Salibandyyn ei kuulu puun takaa taklailut, eikä muutkaan taklaukset. Ihan on eri asia kulmassa ”nojata” olkapäähän, vaikka sitten liike oliskin terävä/”räjähtävä”.

  22. Juuri syy tapahtumaan oli Kivirannan juoksu päin.
    Hänelle tyypillinen vauhdinotto ja menoksi kohta kolisee. Tällä kertaa toinen vain oli hereillä. Ei tuo ollut edes taklaus vain omien jalkojen maassa piti. Taklauksessa näet otetaan vauhti…

  23. Juuri tälläisten valmentajien takia laji menee alaspäin. Ei muuta kun korvataan laidat häkillä ja jääkiekkovarusteet niskaan ja antaa palaa, kaikki on sallittua… Vai sittenkin tehdään salibandystä taitolaji jossa yleisö kuohtahtaa hienon harhautuksen tai ilmaveivin takia eikä siksi että inhokkipelaaja ajettiin loppukaudeksi kylmäksi.

  24. Näköjään tehdään mitä tahansa, että saataisiin pidettyä pelikielto pois Savolaiselta. Säbä-juniorin isänä toivon todella ettei tämän kirjoituksen kaltaisia valmentajia löydy juniori-puolelta. Otatko vastuun kun joku junnu löytyy sairaalasta pää auki? Taklaaja toteaa vain -”tein just niinkuin Savolainenkin, ei sillekään tullut juuri mitään rangaistusta”. Kannattais tosissaan miettiä mitä kirjoittaa.

  25. Toni Järveläinen sopii hyvin kommenttiensa puolesta alasarjojen valmentajaksi, koska miehellä näyttää olevan pitkästä urasta huolimatta enemmän tahtoa kuin taitoa lajin suhteen.

  26. Ala-arvoinen kirjoitus. Jääkiekossa nämä.

    Jokainen lajia tunteva näkee, että Kiviranta yrittää pelata palloa päästämällä sen menemään ja kääntymään pakin ohi. Toinen vaan ei osaa pelata kuin miestä. Raukkamainen taklaus. Ja niin on kirjoituskin.

    Säälittävää.

  27. Epäsäännöllisen säännöllisesti lipun peleihin ostanut katsoja. Tapahtunut mitä tapahtunut, mutta jos kurinpito ei riittävän selvästi osoita että näin ei vain yksinkertaisesti voi tehdä. On se viesti muille ja valitettavasti myös junioreille. Kovaan peliin kuuluu aina myös reiluus ja vastustajan kunnioitus ja nyt ne puuttui. Jos lajia todella halutaan viedä jääkiekon ”kovaa pelaamisen” ja sitä seuraavan pahenevan filmaamisen suuntaan niin eipä tarvitse jatkossa lippuja katsomoon ostaa.

  28. Samaa lantakasaa jaksetaan kaivaa täällä, jatkuvasti negatiivisesti, ei todellakaan kehitä salibandyä. Onneksi Espoossa pelattiin itse peliä tänään, Inkkarit kaatoi Erän ja huomenna Oilers kaataa öljyä Nokian päälle.

  29. Hetken jo luulin, et Järveläinen olis valmentaja, mutta tämä kirjoitus vahvistaa, sen mikä mies on kyseessä. Tehdään säbästä häkkitappelu!

  30. Ei taida Järveläinen edelleenkään käsittää mikä laji on kyseessä vaikka on toiminut siinä jokusen vuoden. Mitäs se kertoo henkilöstä?

  31. Mainitsis nyt vielä että parikautta sitten savolainen ajoi forstenin täysin puhtaasti kun forsten ei osannut väistää tai viimekaudella väänäsen ajelu oikers pelaajaan oli puhdas koska oilers pelaaja ei tyhmyyksissään osannut väistää

  32. Jos oikeasti pelattaisiin noilla Järveläisen säännöillä, niin esimerkiksi SPV vs. Indians olisi hirveä teurastus, jota ei lapsille voisi näyttää. Kovakuntoiset miehet vastaan hontelot pojat ei kovin hyvin päättyisi, jos taklaaminen sallittaisiin ns. Savolaisen mitalla kaikille kentällä oleville. Nuorin Kotilainen ei olisi tehnyt yhdessäkään SPV-ottelussa yhtään maalia, koska hänet olisi ajeltu ensimmäisissä vaihdoissa seinille. Esimerkkejä liigasta löytyisi helposti lisää. Tietenkään nykyisistä liigapelaajista ja -valmentajista monikaan ei sellaista peliä enää jatkaisi. Miehet ja joukkueet liigassa vaihtuisivat. Aika pian fyysisesti heikommat taitopelaajat häviäisivät liigakentiltä kokonaan. Ja luultavasti jokaisesta liigajoukkueesta löytyisi muutama kaveri, joka erityisesti jahtaisi Savolaisen tyrmäämistä. Ei kuulosta kovin valoisalta tulevaisuudenkuvalta sekään – ainakaan Savolaisen kannalta.

    Olen salibandyfani, mutta en menisi katsomaan pelejä, joissa pelaajille sallittaisiin Savolaisotteet. En myöskään päästäisi alaikäisiä lapsiani katsomaan sellaista peliä. Savolaisen tapa pelata on sivistymätön ja brutaali. Yksittäinen teko voi olla vahinko, mutta toistuvat teot osoittavat vakaana tarkoituksena olevan toisten pelaajien vahingoittamisen.

    Erittäin huono idea blogin kirjoittajalta ja aika hämmentynyt pitää olla, jos oikeasti noin ajattelee. Olisiko blogistin tarkoituksena kuitenkin vain provosoida keskustelua? Jos kirjoitus ei ole provo, niin kirjoittajan kannattaa nyt kiireesti hakea apua ja kertoa noista ajatuksistaan ihan ammattilaisille. You have some serious issues, man.

    Eiköhän jatketa salibandyssä salibandyn säännöillä. Peli paranee kun savolaisotteet karsitaan ankaralla kurinpidolla pois.

  33. Tämä ajatuksen virta piti lukea moneen kertaan läpi että ymmärsi mistä ihmeestä kaveri oikein puhuu. Gladiaattorit kentällä, tuomareita ei tarvita. Siis HERRAN JESTAS! Nyt puhutaan urheilusta ja pelataan salibandyä. Jos halutaan ottaa miehestä eikä taidosta mittaa niin sitten vaihdetaan lajia tai liitytään johonkin Fight clubiin. Tällaiset kirjoitukset ja asenteet tuhoavat lajin nopeammin kuin typerät, vastuuttomat sikataklaukset. Siinä vaiheessa kun mennään kovaa tarkoituksella ja ilman järkeä päälle ei vakavan loukkaantumisen ja läheltä piti tapauksen välillä ole kuin hiuksen hieno ero. Kirjoitus kertoo enemmän kirjoittajasta kuin lajista.

  34. Kiitos kaikille palautteen antajille. Hyviä kommentteja kaikki.

    Haluanko nähdä tuolla kentällä verta ja luunpätkiä? En todellakaan. Saako tuolla kentällä ottaa kontakteja ja taklata? Saa kun voima suhteutetaan oikein. Savolaisella ei ole kova vauhti. Kädet pysyvät alhaalla ja kontaktia ei haeta päähän.
    Kiekkotermejä? No, turha keksiä pyörää uudelleen.

    Tuolla kentällä liikutaan kengät jalassa. Tärkeimmät matkat liikkua räjähtävästi ovat n. 4-6 ensimmäistä askelta. Sinä aikana ei kehitetä kovaa vauhtia.
    Johtuuko tässä tilanteessa loukkaantuminen kontaktista vai sen seurauksesta? Kivirannalla osuu pää lattiaan todella kovaa ja se voi olla syy ikävään loukkaantumiseen. Loukkaantuminen ei automaattisesti tarkoita, että kentällä olisi tehty yhtään mitään väärää. Kirjoitukseni pointti ja iso kuva on se, että kontaktit ovat tätä päivää salibandyssä, haluttiin sitä tai ei.

    Mikä on paras ennalta ehkäisevä tekijä välttää loukkaantumisia? Tiedosta vaarat. Kun opetatte lastanne koulutielle, kerrotte hänelle, että tämä on paha risteys. Siinä talutat pyöräsi aina.
    Tässä seuraavassa risteyksessä muista myös katsoa taaksesi sillä sieltäkin voi tulla auto.

    Oman joukkueeni harjoituksissa – kuten varmasti arvaatte – sattuu ja tapahtuu. Kontaktitilanteessa n. kk sitten meni ristiside polvesta poikki. Tilanne oli vahinko vaikka siinä mukana oli kontakti. Ei kukaan suuttunut kenellekkään tai vaatinut mitään oikeutta. Huonompi tuuri. Pari viikkoa tästä ja siellä tuli lievä aivovamma (ex-aivotärähdys). siinä tilanteessa pelaaja ryntäsi maalineteen pää alhaalla ja ei ollut valmis ottamaan kontaktia vastaan vaikka nimenomaan sitä osaa pelistä juuri harjoittelimme. Taklattu pelaaja tiesi heti, että vastuu loukkaantumisesta oli hänellä ihan itsellään. Harjoituksen tarkoitus oli hahmottaa 1 vs. 1 pelitilanneroolit ja osata ennakoida tapahtumia. Mitä tämän tyyppisellä harjoittelulla haemme? Ennaltaehkäisemme loukkaantumisia. Jos nämä tilanteet olisivat videolla, pidettäisiin kaikkia täysin sekopäisinä kavereina. Siltä se välillä videolta katsottuna voi näyttää.

    Pointtini kirjoituksessani oli juuri tämä. Lisärangaistuksen signaali on se, että tuolla on turva juoksennella miten sattuu ja tämä voi johtaa jatkossakin loukkaantumisiin. Jos lisärangaistusta ei anneta, johtaa se vääjäämättä siihen, että joukkueiden valmentajien vastuu kasvaa. On opetettava harjoittelukentällä se, että kontakteja tulee ja ennen kaikkea se miten niitä otetaan vastaan.On katsottava nyt isoa kuvaa eikä tuijotettava sokeasti hidastuskuvia.

    Tässä on kysymys nyt ystävät siitä mitä on kokemus. Ymmärrän jokaista kirjoittajaa, jotka vaativat rangaistusta. Mutta meidän pelimme on niin nuori, että nyt olisi mahdollisuus linjata edellä mainitsemaani ennalta ehkäisevää toimintaa.

  35. Kirjoituksestasi päätellen et ole koskaan ollut kentällä vastaavassa tilanteessa. Jos olisit, niin todennäköisesti tietäisit, että Savolaisen paikalla ollessa ei juuri vauhtia tarvitse, jotta vastustajan saa lanattua lattiaan. Et todennäköisesti myöskään koskaan ole nähnyt ihmisen menevän tajuttomaksi iskusta, sillä muuten huomaisit videolta tajun lähtevän muille maille jo tuossa pystykontaktissa.

    Pointtisi (ja ammattitaitosi) kävi selväksi jo blogikirjoituksessasi. Ei kannata enää yrittää paikkailla.

  36. Yksinkertainen tosiasia on kuitenkin se, että kun katsot hidastuskuvaa, niin et voi tosissasi väittää, että tilanteessa ei olisi vauhtia ja liikevoimaa. Kivirannalta irtoaa taklauksen voimasta molemmat jalat maasta kun lentää taaksappäin. Kovuus ei ole sama asia kuin taklaukset.

  37. Toni Järveläinen suosittelen lämpimästi lajin vaihtoa sinulle.
    Jos valmentaa haluat, amerikkalainen jalkapallo on ihan ok. Toisena hyvänä voisi käydä sitten ihan perus kendo.

    Jos kommenttejasi mietitään suosittelen jotain helevetin paljon hitaampaa lajia kuin salibandy.Ykkös vaihtoehtoina tulee mieleen Golf tai Darts.

  38. voima = massa kertaa kiihtyvyys, siinä ei oo vauhtia eikä askelmäärää, se opetetaan jo koulussa melko aikaisin. naurettavaa alkaa selitellä sitä faktaa toiseksi että savo tiesi mitä tekee.

  39. Kirjoitus on lähinnä samaa tasoa mitä Salutskij jutut kun se koittaa vastustajia kuumentaa. Suu käy mutta kyllä sieltä aina 100% p*sk** tulee joka lähinnä aiheuttaa myötähäpeää.

  40. En ole lähessäkään kaikessa samaa mieltä kuin Järveläinen (alkuperäinen kirjoitus). Silti ymmärrän hyvin hänen näkökulmansa.

    Suurin osa tähän kirjoittaneista on valinnut näkökulmansa toisin ja antinsa taas mielikuvien sekä seurauksien mukaan. Eihän tapahtunutta tarvitse edes katsoa. Tai vaikka katsoisikin, voi aina ummistaa silmänsä, koska olen jo päättänyt miten tämä menee.

    Otetaan nyt vaikkapa esimerkiksi tässä pari viimeistä, Api ja Fysiikan lait. Se vauhti tulee nimenomaan Kivirannasta, ei Savolaisesta. Ja järki, missä pelaa – ei ainakaan Kivirannan päässä. Sitten kerta vielä kiellon päälle säbä-isälle Pekulle; jokainen on liigakaukalossa etupäässä vastuussa itsestään.

    Mutta jotta tästä nyt päästään jotenkin myös eteenpäin, haluaisin nähdä ja kuulla kurinpitoryhmän päätöksen ensin. Toivottavasti siinä linjataan sallittua kontaktia myös tulevaisuudessa ja otetaan kantaa tämän tilanteen tahallisuuteen vs. syy-seuraussuhteeseen.

    Jos lopputulos on suurimmalle osalle kommentoijista pettymys, niin veikkaan että keskustelu ei lopu tähän. Jos taas linjausta ei yksinkertaisesti tule, pelkään että asiaan joudutaan palaamaan uudestaan ja uudestaan.

    Huonoin tilanne kaikkien kannalta olisi kontaktien yksinkertainen ja yksiselitteinen kieltäminen vahinkojenkin nojalla. Tämä olisi tieysti luonnollinen askel kohti nykyistä yhteiskuntarealismia. Jos jokin ei miellytä, säädetään laki joka kieltää ongelman olemassaolon. Ikävää vaan, että reaalimaailmassa asiaan joutuu törmäämään silti.

    Itselleni lopputulos, oli se mikä hyvänsä, ei aiheuta suurtakaan shokkia. Tarvittaessa pelaan edelleen ensin miestä silloin kuin tarvitaan ja muutoin palloa jos se sattuu olemaan tavoitteideni kannalta tarkoituksenmukaista. Ja luulenpa, että saan kohdata aika monta samaan pyrkivää vastakappaletta kentällä. Tätä Järveläinen yrittää sentään edes tuoda esiin. Nyt herätys piireissä, joissa halutaan kentälle lisää ilmaveiviä ..

  41. Ei kukaan muukaan varmasti kovaa peliä vastaan ole. Hienohan kunnon kaksinkamppailuita on katsella. Tällaisia raukkamaisuuksia en vain kentällä halua nähdä ja mielestäni ne eivät kuulu lajin luonteeseen. Reilut kylki kulkeä vasten ajelut ja kulmaväännöt ovat hienoja. Niiden ilmaveivien ja muiden hienojen taitosioritusten ohella.

    Nämä ”itse otan miestä” -puheet kannattaa jättää sinne oman puulaakiporukan pukuhuoneeseen.. Siinä voi olla syy, miksi koskaan ei ole ura vienyt ylemmille sarjaportaille

  42. Selvyyden vuoksi sanottakoon, että treeneissä noita kontakteja kuuluukin treenata. Ja turvallisuuden vuoksi niin jokainen varmasti tekeekin, mutta tässä tilanteessa ei mielestäni puhuta kontaktista / kovuudesta, vaan törkeäst puuntakaa tulevasta taklauksesta, joka ei meidän lajiin vain kuulu.

  43. Vieläkö te jälkivisastelijat jaksatte jauhaa tätä samaa p-aa!

    Elämä jatkuu. Te olette juuttuneet, sanonko mihin?

    Tuomio tulee, jos ja kun on tullakseen.

  44. Niin ja ihan sama vaikkei pelais koko keväänä. Kyllä täällä pakkeja riittää, saatta taso jopa nousta;) Kivirannalle paranemisia, elämä on.

  45. En pääse jyvälle oikeasti tuosta ”suhteuta voima oikein” jutusta. Eli Kivirantako ei suhteuta voimaansa oikein tuossa kontaktissa jos se on nyt hänen vastuullaan? Minusta Savolainen ei toimi oppiesi mukaan: ”Jos pelaaja ei odota kontaktia, suhteuta voima siihen ja ota pallo vain pois.” Eikö tällöin juuri pitäisi rangaista, koska ei pelaa sääntöjen, eikä selkeästi yhteisten ”sopimusten” mukaan?

  46. Muun muuasssa: ”Itse tilanteessa Savolainen menee tähän kovaa siksi, että vastakkain on statuksella mitattuna kaksi kentän kovinta jätkää. Silloin on se ja sama mitä sääntökirja sanoo.”

    Onpas kyllä aivan järkyttävän hirveää tekstiä. Pääkallo voisi poistaa herralta oikeudet kirjoitella tänne enää yhtään mitään. Melkoinen asiantuntija. Oksettaa.

  47. Tekisi mieli kommentoida, mutta se on turhaa koska toimitusta ja Järveläistä ei saa kritisoida. Jos sen teet huomaat kuinka sensuuri iskee ja kommenttisi poistetaan. If you can´t stand the heat get out from the kitchen.

  48. Toni Järveläisen kirjoitus kuvastaa sitä näkökulmaa mikä hänellä on pelistä, se tyyli millä hänen nykyjoukkuuensa pelaa sekä ilmeisesti tämä Savolaisen ”valmistelukin” on sitten tätä samaa jatkumoa johon kuuluu useat toimitsijakiellot.

    Onko kyseessä salibandyn oma ”kiakkovieras”?

    Otan kantaa tähän ilmiöön yleisesti mitä tämä kirjoitus jatkaa linjakkaasti, tuomareiden vika kun oma joukkue ei pärjää, taklattavan vika kun ei ollut valmis tuohon niittiin, ja sen ohijuoksevan pelaajan vika kun provosoi, sen kuuluikin saada fläpistä, silmä silmästä jne.

    Miksi muistelet vanhoja aikoja, se on nyt täysin eri laji mitä pelataan, Blad tai Kavekari ei tänä päivänä erottuisi tuolta kentällä mitenkään, he olivat ehkä aikaansa edellä fyysisyydessä pelikentällä.

    HERÄTYS! No onhan se tosiasia ettei he mitään rehtejä kavereita olleet, molemmilla hyvä läjä ylilyöntejä vyöllä pelaajauran aikana (olen ollut näitä muutamia todistamassa samassa laatikossa).

    Toni, näin meidän kesken, meni vähän kuralle tuo sinun kirjottelu tästä aiheesta.

  49. Pieni ujo kysymys tähän henkilökuvaan vielä?

    ”Fläppitaululla on toki saatu aikaiseksi muutakin kuin tuhoa, sillä Järveläinen on valmentanut eri joukkueita salibandyssä jo kohta 20 vuotta. Viimeiset viisi vuotta hän on valmentanut ammatikseen.”

    Mitä on saanut aikaiseksi?

  50. Ihmettelen vaan näitä kommentteja. Onhan peruskoulua kritisoitu, mutta että ei ymmärretä kirjoitettua tekstiä, ei peliä, ei strategiaa, ei mitään. Onkohan koulujen liikunnanopetuksessa parannettavaa? Äidinkielenopetus on näemmä ainakin ihan retuperällä 🙁

  51. Nyt meinas tulla lounaat pitkänä sylkenä näppikselle. Todella typerä kirjoitus Järveläiseltä. Samalla lailla Kiviranta olisi tilanteen todennäköisesti pelannut vaikka vastassa olisi ollut sitten Savonen, Salo, kukatahansamuu Classicin pakki. Ja voiko kukaan todistaa, että Kiviranta tiesi, että Savolainen on samaan aikaan kentällä? Hänhän seuraa oman pään kulmassa olevaa tilannetta ja kun kaaripallo lähtee, niin rintamasuunta vasta kääntyy. Tuskin kukaan muukaan kurkkii selkänsä taakse oman pään puolustustilanteessa, että kuka siellä on vastassa jos vaikka sattuisi päästä läpi.
    Edelleen sanon myös sen, että Kiviranta ei koskaan ole tarkoituksella vastustajaa vahingoittanut. Savolaisen osalta voidaan mainita esim. Hulmi-case.
    Lisäksi, mitä sitten vaikka Kiviranta toivoisi, että Savo ei saa rangaistusta? Voihan liiga silti kakkua antaa.

  52. Älä nyt koko joukkuetta sotke tähän tööttiin, J….ta!
    Eiköhän classic pelaa normisti ihan niin kun muutkin.
    TV. Ei tamperelainen

  53. No ei tässä kukaan sotkekaan paitsi ehkä sä itse? Kyse on Järveläisen arvomaailmasta ja toiminnasta, eikä liity mitenkään classicin toimintaan.

    Ainoa asia miten tässä viitataan Classiciin on se että jos Järveläisen kädenjälki omien puheiden mukaan näkyy Savolaisen otteissa: ”Olen valmentanut Savolaista useamman vuoden ajan ja valmistanut hänet miesten sarjaan. Opettanut hänet käyttämään vartaloaan ja luomalla statuksen, että minua ei kierretä ikinä.”

    Valoja päälle sinnekin ”ei tampereelle”

  54. Teukka ja Repa, teillon sana hallussa. Kiitos siis mielipiteistänne.
    Ihanko tosissaan tuolla joku kirjoittaa, että pelikentällä on vastuussa vain itsestään?? Alakoululaisetko tänne kirjoittelee? ”Saa jyrätä kun tuo ärsytti!!”

    Lainaanpa tässä joutessani vielä Lasse Vuolaa ihan täältä Pääkallon sivuilta.
    ”Jokaisen henkinen ja fyysinen koskemattomuus on turvattu perustuslaissa. Urheilija, joka osallistuu fyysiseen kilpaurheilutapahtumaan, antaa kuitenkin suostumuksensa lajin sääntöjen ja pelin hengen puitteissa tapahtuvasta koskemattomuudesta. Vapaaottelun kuristus olisi törkeä pahoinpitely Rugbyssa ja puhdas rugbytaklaus olisi pahoinpitely salibandyssa. Rikosoikeudellisesti sanktioitua teosta tulee yleensä siinä vaiheessa, kun teko selvästi ylittää sen, mihin pelaajan voidaan katsoa antaneen suostumuksensa.”

  55. onkohan nyt näin, että suurimman osan mielipiteet perustuvat muutaman sekunnin videopätkään ja siihen että pitää vaan huudella asiasta sen enempää tietämättä, koska tekijä oli Savolainen. Siihen verrattuna mitä Aso yritti pelin myöhäisemmässä vaiheessa, onneksi ei osunut, niin Savon teko oli tavanomainen pelitilanne jossa kaksi sonnia osuu toisiinsa. Kyllä nämä tapaukset vähenevät muutamassa vuodessa kun nämä ”vanhatparrat” putoavat pois ja säbä ikäpolvi askuu kehiin.

  56. Passo hereille – tässähän on potentiaalinen valkku lassikkiin. Järveläinen edustaisi hienosti Perheen arvoja. Järveläinen varmasti kehittäisi ja syventäisi hienosti Rantalan Manseen tuomaa cusipääsalibandyä.

  57. No hätä, seinäjoen huutelu loppuu tähän kauteen. Ens vuonna sijoilla 8-10.
    Ykkös kenttä lähtee meneen ja seinäjojelle kukaaan täysjärkinen muuta säbän takia! Piste .Aamen, sanos Koponen:)

  58. kysymys herra Järveläiselle.. kun olet herra savolaista valmentanut Hämeenlinnassa, niin eikös samainen herra saanut juuri silloin melkein 10 pelin pelikiellon, kun ajeli pari viikkoa ennen liigakauden alkua Tampereella vastustajan vastaavalla taklauksella kylmäksi?
    Verta kenttä täynnä ja peli taidettiin keskeyttää turvallisyys syistä..

    Ei todellakaan ollut ensimmäinen kerta Savolaiselta.

  59. Tuolta Järveläiseltä olisi pitänyt kieltää valmentaminen kokonaan jo sen fläppitauluepisodin seurauksena. Ylläoleva kirjoitus on lähestulkoon kuvottavinta mihin olen tässä lajissa törmännyt yli 20 vuoden salibandyuran aikana. Pelottavaa jos tuo mies päästetään valmentamaan nuoria pelaajia. Herätys Turun Urheiluakatemia! Ei voi olla mahdollista että aikuisella miehellä on noin vääristynyt arvomaailma…

  60. komppaan täysin Järveläistä. Vastuu tilanteessa oli molemmilla, ei liigassa voi juosta vaan pallon perässä pää alhaalla niinkuin tuutsi tilanteessa tekee.

  61. Kirjoituksen lähtökohta tuntuu olevan puolustella virheen tehnyttä. Kirjoitus ei juuri pyri käsittelemään tapahtunutta laaja-alaisesti, joten voisiko ko. termin poistaa esittelystä kiitos?

    Perusteet ovat enemmän lätkästä kuin säbästä. Tarkoituksella? Tolla kokemuksella lajit pitäisi jo erottaa.

    Provosoimalla saa huomiota ja se tulee väistämättä kirjoituksesta mieleen. Pystyynajaminen on sairasta. Se kuuluu siihen ainoaan lajiin, jossa tappeleminen on sallittua.

  62. Hei oikeesti…olen saanut kaksi todella tärkeää ohjetta salibandy urallani :Pidä pää pystyssä jos tulee ”kukku” pallo.ja Aina pelaa joukkueelle!!mitä Tampereen tapahtumiin tulee silloin joskus..niin ei ollut meidän vika että tykkimiehet juoksi kentällä ihan miten sattui.Liigassa on vain kaksi mohikaania jota arvostan:Savo ja Mikael Järvi

  63. Voiko kukaan kuitenkaan kiistää sitä, että lopputulos (loukkaantuminen) olisi ollut eri, mikäli Kiviranta olisi itsekin pelannut miestä, eikä pelkkää palloa? En siis syyllistä mitenkään Kivirantaa ja Savolaisen kontaktikin oli varmasti liian kova, mutta yhtä hyvin hän olisi voinut tilannetta erilailla lähteä pelaamaan.
    Salibandyn kontaktipelaamisessa on ylipäätään pieni epäkohta siinä, että rangaistukset tulevat, sen lisäksi miten itse tilanteeseen menet, myös hyvin pitkälti sen mukaan miten vastustaja tilanteessa pelaa!

  64. Järveläisellä taitaa olla eri ajatus sääntötulkinnoista kuin tuomareilla. Joka pelin jälkeen haukutaan että tuomarit ovat olleet väärässä ja jäähypörssin kärki koostuu hänen valmentamistaan pelaajista.

    Säännöt on ne joiden mukaan vihelletään. Ei se niin toimi että opetetaan joukkue pelaamaan sääntöjen vastaisesti ja sitten valitetaan tuomareille.

    Järveläisen ”omat säännöt” -ideologia paistaa läpi myös tästä hänen kirjoituksestaan; pitäisi saada pelata kovemmin. Ja kovemmin tässä mielessä tarkoittaa nykysääntöjen vastaisesti. Oikea salibandyn kovaa pelaaminen on kaukana Tonin joukkueen peliotteista.

  65. Avoin (lyhyt) kirje Järveläiselle

    Lopeta lajin parissa, salibandy on älykkäiden pelaajien ja valmentajien laji.

  66. Toivottavasti Pääkallo jatkossa sensuroi myös tällaisten ”järveläisten” kirjoitukset, pidän sitä lajin kehittymisen kannalta ehdottoman tärkeänä.

  67. Epäkohdalle: Näinhän se on, mutta miten muuttaa tulkintoja? Kyllä jääkiekossakin tulkinnat menee samalla tavalla. Vaikka taklauksen vastaanottava pelaaja kääntää selän laidan vieressä ja rysähtää pää edellä laitaan, tulee siitä penaltia. Joo joo, ei saa kääntää selkää, pää pystyyn, kiviä taskuun jne. mutta miten muuttaa sääntöjen tulkintaa? Ei oo helppoa. Toisaalta taklaajan pitäisi tulla tilanteeseen sellaisella nopeudella, että ehtii muuttaa omaa tekemistään ja jättää esim. selkään taklaus suorittamatta.

  68. En itse haikaile varsinaisesti takaisin parkettikenttien aikaan, mutta kyllähän tuo Arposen keräämä jäähytilasto toi mieleen kaikenlaisia takavuosien väriläiskiä. Nämä jäähykuninkaat olivat kovia tahtopelaajia ja ottivat monesti suoraselkäisesti yhteen keskenäänkin. Sitä Järveläinenkin mielestäni tekstissään hakee, että kenestä saisi tänä päivänä Savolaiselle vastuksen. Ja jos Kiviranta ei siihen pysty, niin kuka sitten?

    Tänä päivänä pelissä on keskimäärin paljon enemmän taitoa ja moni 90-luvun liigapelaaja ei yksinkertaisesti silloisella tekemisellä pärjäisi alkuunkaan. Siinä mielessä on varmasti jotenkin ymmärrettävää, että löytyy pelaajia jotka vetävät sata peliä kananmunakerhossa, mutta kyllä se aika väritöntä ja hajutonta loppujen lopuksi on.

    Kaikkia ei tietysti voikaan miellyttää, mutta sirkushuvit salibandykaukalossa tarkoittavat kuitenkin itselleni jotain muuta kuin tämä liigan virallinen Floorball Circus. Itse lähden ottelutapahtumaan näkemään persoonia, edelleen. Tai lähtisin, jos niitä olisi ..

  69. Jotenkin hassua nämä väkivaltaa ihannoivat kirjoitukset.

    Kovaa voi pelata sääntöjen puitteissa. Jos osaat, niin pelaa kovaa sääntöjen rajoissa. Ei tarvitse selitellä kun kaveria viedään.

    Kun taidot ei riitä niin huomiota pitää hakea pelaamalla törkeästi. Sekö sitten on hienoa?

  70. Asiahan on just niinkuin fläppitaulu-Järveläinen kirjoittaa. Ei koriksessa ja käsipallossakaan ”virallisesti” saa runkoon vetää mutta mikä on totuus?

  71. Liiga täynnä erilaisia rooleja

    ”Sankari”
    Maajoukkueessakin meritoitunut vastuunkantaja. Pelaaja joka jo pelkästään olemuksellaan saa muunkin joukkueen ryhdin kasvamaan kymmenen senttiä. Järvi, Johansson, Wardit, Iiskola yms. Pelaajia joita ei välttämättä oteta fyysisesti ja kyseisten henkilöiden osalta tuomarilinjakin on tarkka.

    ”Luottopelaaja”
    Joukkueen pitkäaikainen, hivenen hajuton ja mauton pelaaja, joka on kuitenkin erittäin hyvä ja luotettava peruspelaaja. Taso säilyy illasta toiseen korkeana ja valmentaja ”tietää” jo, että luottopelaajan taso on ainakin sama, jos sitten kentän virtuooseilla ei joskus onnistuisikaan.

    ”Konkari”
    Entinen suuruus, jonka parasta ennen-päivämäärä on liigassa lähestymässä. Vaikka ei nopeudella huimaa, eikä taitotasolla ole nuorempiensa tasolla, on kuitenkin pelikäsitys ja syöttöpeli sen verran kokemuskella, että tuo varmutta tekemiseen. Seuran omassa ”pitkävedossa” kaverit miettivät montako vuotta vielä on ennenkuin konkari lopettaa ja alkaako valmentamaan vai meneekö ”jäähdyttelemään” alempiin sarjoihin.

    ”Snaipperi”
    Kaveri joka ampuu paikasta kuin paikasta. Tarkka rannelaukaus ja hyvä kiertorannari. Vastustajan kommenteissa viljellään kommenttia että ei näe kenttää eikä muita pelaajia niin pakkohan sen on ampua. Harjoittelee omalla ajallaan tarkkuutta ja vainuaa maalin jo pidempään.

    ”Duunari”
    Tekee armottomasti töitä. Hyökkäyksessä se karvaaja ja ikiliikkuja joka pistää itsensä likoon joukkueen puolesta. Menee vetojen peitoille vaikka tietää, että ”leppäpirkkoja” sieltä tulee reisiin ja vaikka mihin. Puolustuksessa käy pelotta kulmavääntöihin ja 1vs1 tilanteisiin.

    ”Rotta”
    Duunari-tyylinen pelaaja, joka höystää hivenen omaa tekemistään pienellä keljuudella. Ottaa tilanteet hivenen turhan ”railakkaasti” ja ”poikamaisen rempseästi”. Unohtaa aivan murto-osaksi sen vastustajan kunnioittamisen ja omasta mielestään aina auttaa joukkuetta. Oman joukkueen etu on se, jos horjutetaan vastustajan ”peliminää” tai ”henkistä kanttia”. Peli ei ole fyysistä vaan fyysistä ja henkistä. Pientä kyynärpäätä selkään, muutama kovempi kontakti, mailaa hivenen sukille yms. Herättää voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan. Rotat harvemmin viihtyvät keskenään, jos näin kuitenkin käy, niin keskenäinen ”viaton” rottailu voi olla jopa sinfonian arvoista nähtävää joka osaa pientä loukutusta arvostaa. Menee niin pelaajien kuin katsojien ”ihon alle”.

    ”Pelinrakentaja”
    Joukkueen henkinen sentteri, jolla on sisäänrakennettu kysy ymmärtää peliä ja olla koko ajan pelin sisällä. Rakentaa sekä aikaa, että tyhjiä tiloja ja ymmärtää näiden merkityksen. Ei välttämättä perusta läheisestä tuttavuudesta vastustajan kanssa ja kokee epäonnistuneensa kun vastustaja pääsee iholle.

    ”Junnu”
    Se meidän seuran oma ”A-junnu” joka on kasvanut miehen mittaan. Hontelo mutta hyvin liikkuva ja ultra-taitava nuori, joka pääsee nyt ennakkoluulottomasti kokeilemaan siipiään miesten kanssa. ”Poika”, kunnes ensimmäiset parranhaituvat kasvavat tai ”pikkusisko”, kunnes saa ajokortin. Yrittää tasaannuttaa tekemistään muiden pelipeikkojen tasalle.

    ”Taitopelaaja”
    Pelaaja, joka osaa pelata ja haastaa ja tilanteissa jopa pääsee hyvällä prosentilla vastustajasta ohitse. pallo on kuin liimattuna lapaan ja tekee itse oman tilansa ja vetonsa tai syöttönsä pienestä tilasta.

    ”Sonni”
    Taitopelaaja-kortin tosella puolella on sonni, joissakin joukkueissa biisoni. Yleinen fyysinen ilme, habitus, kertoo sen, että minä olen ”MIES”. olen ”ÄIJÄ” ja syön pienempiä pelaajia aamupalaksi ja juon poronverta litran ennen peliä. Kopissa ja siviilissä mukava leppoisa nallekarhu, mutta kentällä fyysinen pelote, vaikka ei tekisi muuta kuin odottaisi peliasennossa aloitusvihellystä. Kun sonni mylväsee niin kansa vapisee. Kulmaväännöissä raakaa voimaa. Sonnilla on usein kehittynyt ymmärrys omasta fyysisyydestä. Jos kyseinen henkilö ei ole kovinkaan empaattinen, saattaa välillä vastustajan kunnioituksessa tulla opetusteknisiä haluja, jolloin halutaan ”näyttää”, mihin sonni pystyy. Silloin usein syntyy rumaa jälkeä. Useimmissä pelaajissa asuu piilevänä ominaisuuksinä vähän sonnia, mutta ollakseen mahtisonni, tarvitaan sisäistä testosteronia. Kutosdivarissa on muutamia joukkueita, missä on puolet joukkueesta sonneja, yksi junnu, paljon besserwissereitä ja loput konkareita 🙂

    ”Besserwisser”
    Pelaaja, tai yllättävän usein valmentaja joka on faktisesti joka asiassa aina oikeassa. Oma pelikäsitys on puhdasoppinen ja lajin juurista ponnistava. Lähes ainoa, joka ymmärtää lajia ja myös muistaa kertoa tämän. Kaikki muut ovat enemmän tai vähemmän oikeassa. Besserwisser saattaa ”teknisesti” jopa ymmärtää mistä hänen mielestään kerettiläiset näkemykset saavat voimansa, mutta ymmärtää vain sen verran, että pystyy paremmin vasta-argumentoimaan nämä suohon. Omaa toisaalta narsistisia piirteitä ja pitää usein itseään joukon älykkäimpänä. Näyttää tämän non-verbaalisella viestinnällä, vaikka joskus sanookin muuta 🙂

    ”Tulisielu”
    Pelaaja (tai valmentaja) joka syttyy pelille. Pystyäkseen pelaamaan omalla tasollaan tai aivan oman tasonsa yläviivoilla, tarvitsee sen vahvan tunnelatauksen, mihin liittyy riittävä ”syke”. Tulisieluisuutta ja besserwisseriä joskus sekoitetaan ja tämä varmaan tule siitä, että kun tunnelataus menee ylitse, ei pelaaja (eikä valmentaja) käytännössä pysty enää itseään eikä joukkuetta auttamaan. Teho laskee 80% sen takia, että ajoittain tunne sumentaa järjen. Joskus hyväkin tarkoitus ja uusi näkökulma asiaan jää esittäjän persoonallisuuden varjoon.

    Osa näkee tässä kirjoituksessa:
    a) Ei mitään järkeä
    b) kuulumattomuuden tähän viestiketjuun
    c) syitä ja seurauksia
    d) Selittelyä ja sympatiaa
    e) Syyn
    f)

    Kun liiga on täynnä erilaisia pelaajarooleja, niin olisikohan niin, että niitä on myös tällä kommenteissa: on tulisielua, junnua sekä konkaria.

  72. Toni Järveläinen.. oliko ihan tarkoituksella kirjoitettu näin paska artikkeli. En tunne sua pelaajana, mutta en halua sua tuntea myöskään kirjoittajana näillä sivuilla.. missä tunnetilassa kirjoitit tämän jutun? Oliko tonttulakki liian kireällä?

  73. Itse tilannetta en näe edes kovinkaan pahana koska mielestäni Kiviranta tekee todella arvaaamattoman liikkeen juuri ennen kontaktia ja Savolaiselle ei välttämättä jäänyt aikaa reagoida. Tuutsin outoa liikettä korostaa se virhearvio että pallohan napsahtaa häntä selkään, joten Savo luki pallon lentoradan eritavalla ja oli valmiina erilaiseen kontaktiin?

    Anywei, jotenkin kammottava kirjoitus blogistilta. Kävi itseäni ihan oksettamaan, en kyllä osaa sanoa että miksi.

    Sääntöjen osalta pitäytyisin siinä linjassa että olkapää olkapäähän saa ottaa kontaktia mikäli liikesuunta pelaajilla on ”sama”.

    Tai emt. Hyvää joulua kaikille sählyääliöille.

    Ps. pelaajaroolit nimimerkin teksti oli perin osuva moneenkin joukkueeseen mitä olen nähnyt 🙂

  74. JVM mitä sinä oikein sekoilet! Puhut ihan eri lajista jopa! Sählyn ja salibandyn vertaaminen ois ku vertais jalkapalloa ja futsalia! Eli sun kommentti menee roskiin ihan vaa sen takia että et edes tiedä mist lajista puhut! Hyvä kirjoitus! Ja hyviä kommenteja monelta! Kontakti oli mun mielestä tahellinen ja 2min arvoinen mutta ei missään nimessä vahingoittamis tarkoituksessa ja loukkaantuminen oli vahiko ja rangaistus sen takia on juuri lätkän liigan mukainen mikä pidemmän päälle johtaa pahaan kierteeseen missä laji ei kehity vaan kaikki vaa ihmettelee mitä saa tehdä ja mitä ei.

  75. Olisikos Järveläinen taas ”Avoimen kirjeen” paikka? Tämä oli nyt vähintään kolmas päähän kohdistuva, vaarallinen isku Savolaiselta muutaman vuoden aikana (Hulmi, Kiviranta, Hynynen). Toivon hartaasti piiiiiiiiiiiitkäääää pelikieltoa, jotta tällaiset saadaan karsittua lajistamme pois. Salibandya pelataan ilman suojia, joten kuka tahansa kukkakeppi voi halutessaan alkaa telomaan vastustajia, ja jos sinä olet tosiaan ”opettanut Savolaisen käyttämään vartaloaan” noin, niin toivon hartaasti että sinua ei enää koskaan päästetä valmentamaan mitään palloilujoukkuetta.