Pitäisikö lajin salibandy nimi muuttaa?

Kuva: IFF

Kuva: IFF
Kuva: IFF

Kansainvälinen salibandyliitto IFF tuo esille mielenkiintoisen kysymyksen: tulisiko salibandymaailman käyttää lajistaan jatkossa yhtenäistä termiä floorball?

Kysymyksen tuo ilmi IFF:n puheenjohtaja Tomas Eriksson Innebandymagazinetin haastattelussa. Kysymys ja pohdinta on itse asiassa samankaltainen, jonka IFF:n suomalainen pääsihteeri John Liljelund esitti Pääkallo.fi:n Vieraskynä-blogissa syyskuussa 2012.

Yhtenäisen nimityksen käyttäminen perustuisi Tomas Erikssonin mukaan siihen, että lajin ympärille olisi helpompi rakentaa brändiä yhtenäisen nimikkeen alla.

– On vaikeampaa rakentaa tuotetta, jos lajia kutsutaan neljällä tai viidellä eri nimikkeellä, Eriksson kommentoi.

Toistaiseksi ei ole tarkoitus tehdä hätiköityjä ratkaisuja, vaan nostaa asia esille keskustelun herättämiseksi. Ensin asiaa puidaan EFT-maiden kanssa ja yleisemmin vuoden lopussa pelattavissa miesten MM-kisoissa Göteborgissa.

Eriksson näkee asian tärkeäksi varsinkin olympialaisten kannalta. Toisekseen tietoa kerääntyisi internetissä ja muualla enemmän yhden nimen alle. Yhtenäisen nimityksen hyötyjen lisäksi Eriksson ymmärtää myös asian tiimoilla esiintyvät ongelmat.

– Ei tarvitse olla einstein, että tajuaa nimenmuutoksen olevan huomattavasti vaikeampaa Suomessa, Ruotsissa ja Sveitsissä.

Sen vuoksi Eriksson vielä korostaa, että toistaiseksi on tarkoitus herättää keskustelua.

– Näen kyllä ongelmia muutoksen suhteen siinä, että lajia on kutsuttu innebandyksi ja salibandyksi niin pitkään. Tästä on kuitenkin käytävä keskustelua, koska brändiä on vaikeampaa rakentaa useiden eri nimitysten alle.

Lähde: Innebandymagazinet

26 comments

  1. Hyvinpä tuo tuntuu jääkiekon osaltakin brändin rakennus toimineen, vaikka sille on ihan omat nimet eri kielillä. Voihan sitä aikaa kuluttaa mukavia puuhastellen, jos ei työt edisty.

  2. Meiltä ei todellakaan juttuaiheet ole vähissä. Päinvastoin. Ongelmana on ehtiä tekemään kaikki mahdollinen suunnitteilla oleva.

    Ja jos kv-liiton iso pomo ehdottaa jotain näinkin radikaalia, niin tottakai se on uutisen paikka.

  3. On se kyllä erikoista, että nimi pitää kääntää englanniksi, vaikka se ei taida kovin monen mm-kisoissa pelaavan maan kieli olla. Melko helppoa on nykyään internetin kautta seurata eurooppalaisia jalkapalloliigoja, vaikka niilläkin on joka maassa eri nimet lajille sekä sarjalle. Tai mikä on tämä brändi tai tuote, mikä yritetään luoda? Eikö peli ole itsessään se tuote, mitä markkinoidaan. Pelin takia seuraan monia muitakin lajeja, enkä oikeastaan edes tiedä onko jollain lajilla jotain luotuja brändejä. Mutta ehkä niillä sitten on merkitystä jossain sponsorineuvotteluissa, mitkä ei koske normaalia kuluttajaa?

  4. Tietenki se nimi pitäs muuttaa. Lahjattomien laji!!!!! On niin turha laji, että pitäs kieltää sen pelaaminen. Peliä pelaa ne jotka ei koskaan oppineet luisteleen! Tasokkaampaa peliä sählynä kaveri porukassa!!!!!!

  5. Olen antanut kuulua tästä suunnitelmasta jo muissa medioissa, mutta tuotakoon tässäkin julki, että ajatus on aivan loistava!

    Ei vaiskaan. Aivan älytön. Jo kielellisesti liki mahdoton. Kamalinta on se tausta-ajatus, joka näissä umpiälyttömissä kv. liiton ehdotuksissa esitetään olevan taustalla: lajia pitää tehdä olympiakelpoiseksi. Nuollaan totaalisesti jonkun fantasiaolion persuksuksia, valmiina uhraamaan tälle omaa tuhoaan kohti kulkevalle Olympialiikkeelle koko oma nuori laji ja sen raikas, elävä identiteetti.

    Olisin toivonut, että salibandy olisi joidenkin muiden uusien, freshien, nuorten lajien tavoin ylpeä itsestään. Nyt halutaan näyttää koko maailmalle, että lajilla ei ole itsetuntoa eikä itsekunnioitusta sitten alkuunkaan!

  6. Siinä olen samaa mieltä että Olympialaiset on se tavoite minne kuljetaan, (ihan sama vaikka menisi 100 vuotta), mutta kannattaa miettiä kuinka paljon pelin ”sielua” myydään tuon tavoitteen takia.

    En lähtisi muuttamaan esim. pelin fyysisyyttä kovemmaksi, kaukalon kokoa pienemmäksi tai lajin nimeä.

  7. Jos katsotaan vain suomalaisittain, niin salibandy on erinomainen nimi, vaikka vieläkin puhutaan sählystä myös lajin sisällä. Jos halutaan kommunikoida muiden maiden kanssa niin sitten aina floorball, paitsi Ruotsissa. En usko etä ruotsalaiset haluavat muuttaa nimeä innebandy, on samalla tavalla jo vakiintunut kansan suussa.

  8. Olen valmis nimenmuutokseen siinä vaiheessa kun jalkapalloa kutsutaan footballiksi joka kielellä.

  9. Nimenmuutoksen taustalla varmasti suurin tekijä on se, että nimien kirjona kaventamiseksi halutaan mielleyhtymät muihin lajeihin pois.
    Kuten: uniHOCKEY, inneBANDY, saliBANDY

    Floorball on hyvä nimi ja sama selkeä logiikka kuin vaikka basketball, volleyball, handball, football jne.

    Think out of box – jos taas haluttaisiin erottua muista lajeista, meillä Suomessa olisi hyvä iskevä, mitään tarkoittamaton nimi puhekielessä tarjolla, eikuin brandataan se kansainväliseksi: Saba

  10. Ehdottomasti, tää on kutakuinkin ainoa asia joka estää salibandyä nousemasta maailman suosituimmaksi lajiksi. Esim. jalkapallo on lajina ihan näivettynyt, syynä juurikin se, että jopa englanniksi lajilla on kaksi eri nimiä muista kielistä puhumattakaan (football, soccer, fußball, calcio, Piłka nożna…)

  11. Jääkiekko heikko vertaus. Pieni laji maailmalla. Jalkapallostakin toki monia versioita Soccer ja Football kai käytetyimmät.

  12. ”Jääkiekko heikko vertaus. Pieni laji maailmalla. Jalkapallostakin toki monia versioita Soccer ja Football kai käytetyimmät.”

    Näinhän se menee vaikka me ei monet sitä täällä pohjolassa tajuta. Sitten koriksen ja lentiksen majujen suoritukset aliarvioidaan törkeällä tavalla, mainitsematta yksilölajien huippuja. Se yksi taikasana löytyi kanssa ”ei ole oppinut luistelemaan”, mikä voi tulevaisuudessa olla se yksi asia mikä kasvattaa säbän tai floorballin suosiota, harrastajamäärissähän jo ollaa korkealla. Aika kova suoritus lajilta mikä näin uusi…

    En sitten tiedä tämän nimi asian tarpeellisuutta.

  13. Ja tuo nyt on älyttömin väite. Että salibandyn pellaajat eivät osaa luistella! Ehkä osa pelaa salibandyä senkin takia. Että kaikista ei vain tule jääkiekossa liiga tason pellaajaa. Tai osa lopettaa jääkiekon esimerkiksi B-juniori iässä vaikka olisikin hyvä pellaaja. Syitä voi olla monia. Ei pidä yleistää.

  14. Hyvä ehdotus! Noin puolet suomen kansasta ei vieläkään tiedä mitä salibandy on koska osittain vieraskielisen sanan vuoksi siitä ei paljoo voi päätellä…. MUTTA kun kääntäisimme ”floorball” nimen sitten suomeksi niin kaikki tietäisivät mistä on kyse eli pelatkaamme tästä lähin:
    LATTIAPALLOA 😀

  15. Pitäisköhän toi Eriksson vaihtaa? Ei tosiaan tarvii olla Einstein tajutakseen, että salibandyn brändäykseen ei toi nimi vaikuta mitään.

  16. Salibandysta vois muuttaa sähläpalloon…eiku siis mielipiteeni on että ei kiitos kansainväliselle nimelle.

  17. junnulle: monissa maissa ei juuri kukaan osaa luistella, joten laajenemisen kannalta toi on säbän etu lätkään verrattuna, eli mä en tarkoittanut vain suomea. Uskaltaisin väittää, että lätkä ei kyll leviä enää uusiin maihin.

  18. Olympialaisista haaveillaan mielestäni aivan liikaa. Menestyshullussa suomessa toki aina näin…

    Eikö oleellisinta olisi vain keskittyä ottelutapahtumien parantamiseen kaikissa pääsarjoissa? Siitä se brändi vähitellen rakentuu, ei sitä osteta latomalla lisää muovia sääntöjen tai nimistön päälle.

    Jos katsojat eivät viihdy peleissä, on se sitten lopulta ihan sama että onko ottelutapahtuma paskaa vai shittiä…

  19. Floorball, salibandy, sähly…rakkaalla lapsella on monta nimeä!

  20. Hockey eli maahockey on liian samankaltainen ja katkaisee olympiahaaveet. Heillä on vielä sisävaersio. Tajuispa he ottaa vähän ergonomisemmat mailat ja lapasääntöä tarkastella järkevämmäksi.