Pääkalloennakko: Sveitsin naisten liigan välierät – ”Joukkueet eivät varsinaisesti pyri välttämään virheitä”

Tiia Ukkosen edustama Piranha Chur juhli viime vuonna cupin voittoa ja Sveitsin mestaruutta. Tänä vuonna joukkue joutuu kovan paikan eteen välierissä, kun vastaan astelee Eija Pasasen Rychenberg, joka tunnetaan tiukasta puolustuksestaan. Kuva: Damian Keller

Tiia Ukkosen edustama Piranha Chur juhli viime vuonna cupin voittoa ja Sveitsin mestaruutta. Tänä vuonna joukkue joutuu kovan paikan eteen välierissä, kun vastaan astelee Eija Pasasen Rychenberg, joka tunnetaan tiukasta puolustuksestaan. Kuva: Damian Keller
Tiia Ukkosen edustama Piranha Chur juhli viime vuonna cupin voittoa ja Sveitsin mestaruutta. Tänä vuonna joukkue joutuu kovan paikan eteen välierissä, kun vastaan astelee Kati Eteläpään luotsaama Rychenberg, joka tunnetaan erityisesti tiukasta puolustuspelistään. Kuva: Damian Keller

Sveitsin naisten NLA-liigan runkosarja päättyi kaksi viikkoa takaperin ja viime viikonloppuna pelattiin Cupin finaalit. Naisten finaalin voiton vei Zug United, joka käänsi tappioaseman ottelun lopussa Piranha Churia vastaan 6-5 -voitoksi. Tuore cup-mestari Zug kohtaa välierässä UHC Dietlikonin ja vahvasti suomalaisten edustama hallitseva mestari Piranha Chur haastaa Red Ants Rychenbergin.

Kolminkertaisena pelatun kahdeksan joukkueen runkosarjan jälkeen neljä parasta pääsivät suoraan välieriin ja kaksi peränpitäjää jatkoi karsintoihin. Välierät pelataan paras viidestä -systeemillä ja ne alkavat jo tänä viikonloppuna.

Suomen maajoukkueen kaikkien aikojen kokenein pelaaja Tiia Ukkonen pelaa Churissa nyt kolmatta kauttaan.

”Voitimme viime kaudella Sveitsin mestaruuden ja nyt kaikki joukkueet haluavat voittaa meidät. En usko että kenenkään olisi vaikea syttyä meitä vastaan. Toisaalta meillä on hyvä yllätysmahdollisuus, kun runkosarjassa emme pystyneet antamaan parastamme,” Ukkonen kertaa asetelmia kauden huipennuksen alla.

”Täällä Sveitsissä tehdään otteluissa paljon maaleja rohkean ja vauhdikkaan pelin ansiosta. Joukkueet eivät varsinaisesti pyri välttämään virheitä, vaan esimerkiksi vastaiskuja tulee ottelussa paljon. Siinä mielessä Dietlikon-Zug -parin välisistä otteluista tulee varmasti sveitsiläisittäin perinteisempi sarja. Rychenbergiä vastaan on vaikea tehdä maaleja, joten uskon meidän sarjastamme tulevan huomattavasti tarkempi,” Ukkonen ennakoi tulevia välieräpareja.

Dietlikon-Zug

Dietlikon ratkaisi runkosarjan voiton viimeisellä kierroksella ja joukkuetta voi pitää sarjan ennakkosuosikkina. Dietlikonin maajoukkuehyökkääjät Julia Suter (30+12) ja Nina Bärtschi (23+19) ottivat pistepörssin kaksoisvoiton kahden pisteen ottelukeskiarvolla ja joukkueen maalia vartioi Sveitsin maajoukkuemaalivahti Monika Schmid. Dietlikonin kaudesta mielenkiintoinen huomio on se, että seura päätyi vaihtamaan päävalmentajaansa kesken kauden, vaikka oli jo silloin hyvissä asemissa runkosarjassa.

Zug on välieräjoukkueiden musta hevonen. Se varmisti paikkansa mitalipeleissä vasta viimeisellä runkosarjakierroksella, mutta ehti sitä ennen pudottamaan juuri Dietlikonin cupin välierässä jatkoajalla lukemin 4-3. Zug on suomalaisittain mielenkiintoinen joukkue, sillä oululaislähtöinen Marjut Mäkelä edustaa seuraa. Tuoreen cup-voiton myötä joukkueella on varmasti itsetunto korkealla, mutta nähtäväksi jää kiidättääkö se joukkueen finaaliin asti. Joukkueen tehokkaimpana on häärinyt Sveitsin maajoukkueen ulkopuolelle jäänyt Priska von Rickenbach (15+11). Myös Zugin maalia vartioi MM-kisoissa Sveitsin mukana pelannut Helen Bircher.

Pääkallon arvio: Entinen suurseura Dietlikon haluaa nousta takaisin mestariksi ja etenee finaaliin 3-1 -otteluvoitoin.

Rychenberg-Chur

Juuri jatkosopimuksen tehneen suomalaisvalmentaja Kati Eteläpään komennossa pelaava Rychenberg sijoittui runkosarjassa toiseksi: pisteen kärkipaikasta, mutta 10 pistettä välierävastustajaansa Churin edellä. Eteläpää on vienyt Rychenbergiin suomalaisen organisoituneen puolustuspelin ja joukkue päästikin keskimäärin alle kolme maalia runkosarjaotteluissaan. Joukkueen tehopelaaja oli runkosarjassa hyökkääjä Andrea Kern (24+17).

Churia voi kutsua hyvillä mielin sarjan suomalaisjoukkueeksi, sillä joukkueen puolustuksen runko on hyvin suomalainen: Tiia Ukkonen, Mia Karjalainen ja Annina Mero edustavat Churia. Kaksinkertainen hallitseva mestari kärsi runkosarjassa loukkaantumisista, mutta varmisti välieräpaikkansa hyvissä ajoin. Joukkue sai kauden aikana kaapattua riveihinsä tshekkihyökkääjä Hanka Lackovan, joka on tuonut joukkueeseen kaivattua syvyyttä. Runkosarjassa joukkueen tehokkain oli MM-kävijä Seraina Ulber (19+18).

Pääkallon arvio: Joukkueiden väliset runkosarjan kohtaamiset menivät Rychenbergille, mutta Chur oli vahvempi cupin alkukierroksilla, joten otteluparista on syytä odottaa tasaista. Rychenberg vie kuitenkin sarjan otteluvoitoin 3-2.

3 comments

  1. Tasaista on kuten ennakoitu. Kahden pelin jälkeen Dietlikon-Zug, voitot 1-1 ja Rychenberg-Chur, voitot 0-2. Joten mikään ei ole vielä selvää, varsinkin kun kyseessä on Sveitsin naistensalibandy.

  2. Pääkallo vaikkaus: joten otteluparista on syytä odottaa tasaista. Rychenberg vie kuitenkin sarjan otteluvoitoin 3-2.

    Ei ihan osunut, Chur vei ottelusarjan 0-3.

    Mutta kuten jo aijemmin sanoin, kun kyseessä on Sveitsin naistensalibandy, niin kaikki on mahdollista.