Pääkalloennakko: Tyttöjen SM-sarja välierävaiheessa – näitä pelaajia kannattaa seurata

Kuva: Esa Takalo

Kuva: Esa Takalo
Kuva: Esa Takalo

Tyttöjen SM-sarjan runkosarja saatiin päätökseen kaksi viikkoa sitten. Runkosarjan päätyttyä kuusi joukkuetta jatkoi pudotuspeleihin: SB-Pro, KaPa-65, Koovee, PSS, OLS ja Joutsenon Kataja. Suoran putoajan paikalle päätyi SBT Merikoski, jonka SM-sarjassa vierailu jäi yhden kauden mittaiseksi. Karsintoihin päätyivät Classic ja NST.

Runkosarjan positiivisin yllättäjä oli ehdottomasti nousijajoukkue Joutsenon Kataja, joka ennakkoluulottomalla ja suoraviivaisella pelillään nousi pudotuspeleihin. SB-Pron ylivoima runkosarjassa oli murskaavaa. Vaikka seuran kirkkaimmat junioritähdet eivät montaa peliä tässä sarjassa pelanneetkaan, oli saldona vain yksi tappio ja runkosarjan selkeä voitto. SB-Pron takana sarjataulukossa muu porukka olikin sitten tasaisempi ja viimeinen runkosarjakierros muutti vielä asetelmia molempien viivojen tuntumassa.

Puolivälierät runkosarjan sijoille 3-6 sijoittuneiden joukkueiden osalta käynnistyivät viime viikonloppuna. Koovee valitsi puolivälierävastustajakseen Joutsenon Katajan ja raivasi tiensä välieriin tästä ottelusarjasta suoraan kahdella otteluvoitolla. Toiseksi puolivälieräsarjaksi muodostui näin PSS – OLS. Tämä ottelusarja ratkesi vasta kolmannessa pelissä tiistaina Porvoossa ja PSS jatkoi otteluvoitoin 2-1. Näin välieräpareiksi muodostuivat runkosarjan voittaja SB-Pro vastaan neljänneksi sijoittunut PSS ja runkosarjan kakkonen KaPa-65 vastaan runkosarjan kolmonen Koovee.

Ennakot välieräpareista (välierät pelataan paras kolmesta -järjestelmällä):

SB-Pro – PSS

Tässä parissa ennakkosuosikin viitta on ehdottomasti runkosarjan voittaja SB-Prolla. Joukkue voitti molemmat runkosarjan ottelunsa PSS:ää vastaan ja pääsee kotiedun turvin tähän ottelusarjaan. SB-Pro pelaa samaan aikaan myös naisten liigan välieriä, mutta seuran tyttöjoukkueen tason laajuus on kuluneella kaudella ollut suorastaan häkellyttävää. Porvoolaisten kausi tyttöjen sarjassa on ollut ailahtelevaa johtuen paljolti kokoonpanojen vaihtuvuudesta, kun pelit ovat olleet päällekkäin naisten liigan pelien kanssa. Nyt näitä päällekkäisyyksiä ei enää ole, ja porvoolaiset voivat keskittyä täysillä menestykseen tyttöjen sarjassa. Porvoossa nousukiito ja henki on selvästikin päällä ja joukkue tiputti OLS:in puolivälierissä, vaikka hävisikin katkerasti sarjan avausottelun kotikentällään.

Kuva: Esa Takalo
Kuva: Esa Takalo

Pääkallo.fi:n arvio:
SB-Pro menee otteluparista finaaleihin otteluvoitoin 2-1. Nurmijärveläiset ovat osoittaneet kauden aikana tasonsa riippumatta siitä, ovatko seuran liigatähdet mukana vai ei. On myös täysin mahdollista, että joukkueella olisi käytettävissään koko kokoonpanonsa kahdessa viimeisessä tyttöjen välierässä. Porvoolaisten mahdollisuudet piilevät heidän kevään nousukiidossaan tyttöjen sarjassa – jatkuuko hurmos ja kuinka pitkälle?

Seuraa heitä:
SB-Pron liigatähtien lisäksi joukkueesta löytyvät U19-maajoukkueessa hyvin esiintyneet Ina Leminen, Bianca Boman ja Emili Kumpuniemi. Lisäksi kannattaa seurata taitavaa ja ulottuvaa Nina Wickmania sekä joukkueen pistepörssin voittanutta Rina Rautalaa. PSS:n osalta isossa roolissa ovat joukkueen moottori Ella Holmberg ja viime kauden finaalin ratkaissut Fanny Holmberg, joukkueen U19-maajoukkuerinkiin kuuluva maalivahti Alisa Levälampi, jokaisella pelipaikalla taitava Linda Törnqvist sekä kovassa vireessä puolivälieräsarjassa ollut Noona Björkman.

KaPa-65 – Koovee

Tässä parissa kohtaa kaksi toisensa hyvin tuntevaa joukkuetta, jotka ovat viime vuosina kamppailleet kovasti sekä vanhimpien tyttöjen sarjassa että C-tytöissä. Koovee on ollut noissa kamppailuissa niskan päällä, mutta nyt KaPa:lla on kotietu ja Kooveelle Pohitullin palloiluhalli on aina ollut erityisen vaikea paikka pelata. KaPa pelaa fyysisesti ja suoraviivaisesti ja voitti runkosarjassa molemmat joukkueiden keskinäiset kamppailut. KaPa oli sarjan vahvimpia joukkueita ennakkoarvioissa ja pystyi pitämään tasonsa koko kauden ajan. Tässä helpotti vakiintunut kokoonpano, kun taas Koovee on operoinut laajalla ja vaihtuvalla kokoonpanolla varmistaen kolmostilansa vasta viimeisellä sarjakierroksella peliesitysten ailahdellessa kauden aikana melko paljon.

Kuva: Esa Takalo
Kuva: Esa Takalo

Pääkallo.fi:n arvio:
Tasainen ottelupari, josta KaPa-65 etenee finaaleihin otteluvoitoin 2-1. Kalantilaisilla on varmasti taistelutahto päällä ja he eivät halua jälleen tällä kaudella päätyä tyttöjen juniorisarjoissa hyvän kauden jälkeen pronssiotteluun. Pohitullin palloiluhallista löytyy tyttöjen sarjan äänekkäimmin kannustava kotiyleisö, ja KaPa-65 hyödyntää sen kotietunsa myötä tässä välieräsarjassa. Kooveen mahdollisuudet tässä sarjassa ovat helposti listattavissa: kotiottelu täytyy hoitaa ja sen lisäksi yksi voitto Pohitullissa olisi pakko ottaa. KaPa:n fyysisyyden ja taisteluilmeen täytyy myös pysyä sääntökirjan mukaisina, jäähyaitiosta ei tätäkään ottelusarjaa voiteta.

Kuva: Esa Takalo
Kuva: Esa Takalo

Seuraa heitä:
KaPa:n hyökkäyspelin vahvin lenkki on U19-maajoukkueessakin esiintynyt Sofia Leino. Joukkueen ykköstykki Juulia Peura on ollut sivussa runkosarjan viime peleistä ja maaotteluista, joten Essi Kutila, Veera Laitonen ja Julia Hakanpää ovat jo nousseet suurempiin rooleihin. Maalivahtipelinkin täytyy onnistua, joten KaPa:n Marianne Santanen on myös yksi avainpelaajista. Kooveen osalta isossa roolissa puolivälieräsarjassa olivat maaleja tehtaillut Laura Laine ja puolustusta johtanut Helene Kynäsniemi. Tulevassa välieräsarjassa KaPa:n puolustukselle painetta tulevat antamaan erityisesti Johanna Homi ja Hanna Puolakka. Joukkueen maalivahdit Noora Laakso ja Kristiina Tarkiainen pelasivat myös erinomaisesti puolivälieräottelunsa. Mukana lienee Kaupin sisaruksista ainakin Veera, Oona ei ainakaan puolivälieräsarjassa pelannut.

Tyttöjen SM-sarjan välierien otteluohjelma ja mitalipelien runkopäivät:

La 22.3. klo 14:00 SB-Pro – PSS, Campo Sport Center Vantaa
Ke 26.3. klo 18:30 PSS – SB-Pro, Aurorahalli, Porvoo
Su 30.3. klo 15:30 SB-Pro – PSS, Campo Sport Center, Vantaa (tarvittaessa)

La 22.3. klo 18:30 KaPa-65 – Koovee, Pohitullin palloiluhalli, Uusikaupunki
Pe 28.3. klo 18:30 Koovee – KaPa-65, Spiral salit, Tampere
Ma 31.3. klo 18:30 KaPa-65 – Koovee, Pohitullin palloiluhalli, Uusikaupunki (tarvittaessa)

Pronssiottelu: 6.4.

Finaalit: 5.4, 6.4, 9.4 ja tarvittaessa 12.4 sekä 13.4.

9 comments

  1. Hyvä juttu. Faktat vaan kuntoon…
    Pron liigalla myös keskiviikkona peli
    eli tuskin B-junnuilla liigapelaajia käytössä.
    Boman, Leminen ja Kumpuniemi myös
    varmaan pois laskuista, kun ovat liigan mukana
    jahtaamassa finaalipaikkaa. Ehkä Hartwall mukana
    U19-pelaajista?

  2. Ja kuten tiedetään, joukkueenahan pelataan, joten yksittäisiä henkilöitä ei ihka hirveesti kandeis hehkuttaa, vaikka hyviä ovatkin….Tsemiä kaikille peleihin !

  3. Kooveen menestys runkosarjassa ja erityisesti pleijareissa menee sen mukaan, että onko Kaupit pelissä mukana vai ei…

  4. Hipsi vois tarkistaa ketä ratkaisi puolivälierät Kooveelle. Onhan Kaupit loistavia pelinaisia, mutta löytyy Kooveelta muitakin ratkaisijoita kuten JoKa peleissä nähtiin.

  5. Pro olisi varma mestari, jos saisi liigan peleistä mukaan Kippilän, Wickmanin, Sundströmin, Lemisen, Bomanin, Hartwallin ja Kumpuniemen. Noh, kyllä minäkin panostaisin naisten peleihin.

  6. Turha näistä on vääntää… Ne jengit ja pelaajat jotka ei
    naisten liigassa pärjää, saavat vielä hyviä oman tasonsa
    pelejä ja ratkovat B-junnujen mestaruuden.

  7. Valitettavasti nou. Tähän hätään ei riitä kädet C-tyttöihin. Finaaleista sitten taas.

    Vkonlopusta tulossa kaikin puolin hurja, sillä Pääkallo.fi:n asialistalla isosti mm. mies- ja naisfinaalit, Ruotsin finaalit (toimittaja paikan päällä Malmössä), A-nuorten alkava finaalisarja, katkolla olevat divarikarsinnat…

    Ja vissiin miesten maajoukkuekin julkaistaan lauantaina.