Video: Tämä päähän osunut taklaus kuumensi tunteet – ei punaista korttia, mutta tilanne kurinpitäjän käsiteltäväksi

Salibandyliigan puolivälierässä nähtiin sunnuntaina hurja tilanne, joka nosti tunteet pintaan Happeen ja Tapanilan Erän välisessä ottelusarjassa.

Happeen Jalo Kouvonen taklasi Erän Miika Iskaniusta kamppailun loppuhetkillä. Tämän jutun lopussa olevasta videosta näkee, että kontakti tulee Iskaniukselle yllätyksenä ja se osuu pahasti pään seudulle.

Kouvonen sai tilanteesta viiden minuutin rangaistuksen, mutta moni vaati muun muassa Twitterin puolella kovempaa rangaistusta eli punaista korttia. Myös ottelun kommentaattorina VeikkausTV:n lähetyksessä toiminut ex-pelaaja ja nykyään Ylijohtava-nimellä lajin parissa tunnettu Toni Lötjönen totesi tilanteen olleen ottelurangaistuksen paikka.

Asiasta ensimmäisenä uutisoineen Yle Urheilun mukaan Iskanius sai tilanteesta lievän aivotärähdyksen. Ylen mukaan Erä teki myös rikkomusilmoituksen Salibandyliitolle. Ratkaisu asiasta on luvassa tänään tiistai-illalla.

– Tapaus etenee nyt pääsarjan kurinpitäjän Tommi Koposen käsiteltäväksi. Tänään (maanantaina) lähtee ottelun muille osapuolille eli vastustajalle ja erotuomareille vastinepyynnöt, mistä kartoitetaan eri osapuolien näkemykset asiasta. Sen jälkeen kurinpitäjä tekee näiden ja videomateriaalin perusteella ratkaisunsa, Salibandyliiton liigapäällikkö Jyrki Paajanen kommentoi Yle Urheilulle.

Happeen ja Erän kolmas puolivälierä pelataan keskiviikkona Jyväskylässä. Voitot ovat sarjassa tasan 1–1.

Yle Urheilu: Törkeä taklaus kuohutti salibandyn pudotuspeleissä – katso video

29 comments

  1. ”nykyään Ylijohtaja-nimellä lajin parissa tunnettu Toni Lötjönen totesi tilanteen olleen ottelurangaistuksen paikka.”

    Kommentoida voi kuka tahansa, mutta sääntöjen osaamisen ja soveltamisen osalta asia ei ole aivan yhtä yksiselitteistä. Kyllä Ylijohtajana ja Kommentaattorina toiminen tulisi velvoittaa edes välttävään lajin sääntöjen hallintaan. Sivuhuomautuksena todettakoon, että salibandyn peli- ja kilpailussääntöjen mukaan kyseisestä tilanteesta ei voi tuomita ottelurangaistusta.
    #Lötjönen#laiskanläksyt

  2. Tuomitsen,nämä mat cooke tyyliset pitäis kieltää niin kovin et tietää tehneensä.
    Jos ois pitäny kädet alhaalla ja mennyt vaan tilanteeseen ”iholle” ois ollu hyväksyttävää vaikkakin toiseen olisi silti tehnyt kipeää mutta tämä HYIYÖK,toivottavasti seura tekee oman hyllytyksensä

  3. Tässäkin tilanteessa Erän pelaaja ryntäilee pääalhaalla ja Happeen pelaaja on sopivasti paikalla?
    Miten siis pelata tämmöisiä ryntäilijöitä vastaan jos väistät olet idiootti kun päästät ohi jos et väistä niin olet ’rikollinen’ kun noin ajelet viatonta?
    Haluaisinkin ottaa tässäkin mukaan pelaajan vastuun omasta tekemisestä (siis tämä erän pelaaja).

  4. Oli kyllä täysin oksettava teko. Loppukevät penaltia sopisi minulle.

    Tunnetaan että Lötjönen kutsuu itseään ylijohtavaksi. Kaukana siitä ollaan silti. Taisi Toni itse kirjoittaa artikkelin. Tai no on tämä yli 140 merkkiä pitkä, joten ehkä se sittenkin oli joku muu.

  5. Ai miten pelata? Käännyt liikkumaan siihen suuntaan mihin pallo on menossa, kaveri tulee selkään ja sinä voitat pallon.

  6. pelaajan vastuu my ass tässä tapauksessa! Jos oiskin ollut paikallaan niin kyllä, mutta tässä tapauksessa oli kaikkea muuta kuin paikallaan.

  7. 2 kaveria samaan aikaan samassa paikassa ja pienempi lentää. Ei mitään sen kummempaa.

  8. Yrittikö Kouvonen muka edes pelata palloa tuossa tilanteessa? Kyynerpää ylhäällä ja suoraan pelaajaa päin, ihan tolkutonta.

    Ja Happee kuitenkin lähes joka vuosi playoffporukoista ensimmäinen joka aloittaa itkupotkuraivarit kovista kontakteista. Nyt on peiliinkatsomisen paikka..

  9. Ideana ottaa kontakti, se on ihan ok! Ihan sama minkä väristen lasien läpi tilannetta katselee, niin Kouvosen kyynärpää on vaan ylhäällä ja osu Iskaniusta päähän. Kontaktina pahempi kun Savolaisen taklaus, toivottavasti tulee pelikieltoa! Muuten laji ei voi hyvin, eikä kurinpito hoida hommiaan oikein.

    Terveisin, Katsoja

  10. Erittäin pahannäköinen niitti kyllä. Ihan joutavaa väittää, että sininen tuossa muka ryntäämisellään aiheuttaa tilanteen.

    Sitä ei kyllä tuosta videosta minusta vielä selvästi näe, että osuuko siihen päähän nyt kyynärpää, olkapää vai mikä. Livenä luultavasti näki paremmin.

  11. Nämä jotka leukailevat, että sääntöjen mukaan tilanteesta ei voi antaa ottelurangaistusta, ovat sekä väärässä että oikeassa.

    Sääntöjen mukaan vaihtoehto 5:lle minuutille olisi Pelirangaistus PR tai Törkeä ottelurangaistus TOR (ottelurangaistus sekin on, mutta törkeä sellainen)

    Ottelussa annettiin 5 minuuttia:
    607 Viiden minuutin joukkuerangaistuksen aiheuttavia rikkeitä
    4) Pelaaja heittäytyy vastapelaajaa päin tai muuten hyökkää väkivaltaisesti tämän kimppuun. (909)

    Vaihtoehdot:

    Pelirangaistus:
    613
    6) Pelaaja syyllistyy vaaralliseen fyysiseen peliin. (909)
    Tähän kuuluvat vaaralliset, väkivaltaiset tai epäurheilijamaiset rikkomukset, jotka voidaan tulkita tarkoituksellisiksi tai provosoimattomiksi.

    Törkeä ottelurangaistus:
    617
    2) Pelaaja tai toimihenkilö syyllistyy raakaan rikkomukseen. (909)

    Tätä voi kukin tykönään miettiä, minkä antaisi jos olisi erotuomari.

    Kurinpitäjän päätöksestä selviää sitten se, mikä olisi pitänyt tulla, sillä vain Törkeä ottelurangaistus tuo mukanaan pelikieltoa.

    Jos pelikieltoa tulee, olisi siis pitänyt tulla pelissä TOR.
    Jos ei tule, erotuomarien antama 5 min (tai mahdollisesti 5+20 PR) on oikein.

  12. Kiltisti haluaa ihmiset tässäkin keskustelussa vaan provosoida. Videolta näkee päivän selvästi miten ajelee kyynerpäällä suoraan päähän. Ei mitään vastustajan kunnioittamista tilanteessa. Puhdas vahingoittaminen mielessä. Lopussa näkee vielä miten ponnistaa ylöspäin ennen kontaktia. Pitää tulla isoa kakkua. Huomattavasti törkeämpi, kuin case Savolainen.

  13. he+herralle. Pelirangaistus (PR) tuo pelikiellon kyseiseen otteluun, ottelurangaistus (OR) tuo pelikiellon kyseiseen ja sitä seuraavaan otteluun, törkeä ottelurangaistus (TOR) tuo pelikiellon kyseiseen otteluun ja sitä seuraavaan otteluun sekä kurinpitoelimen määräämän lisärangaistuksen. Ottelurangaistusta (OR), josta siis seuraisi pelikielto kyseiseen ja sitä seuraavaan otteluun, ei kyseisestä teosta voi sääntömääräisesti seurata.

  14. Tilanteen jälkeen Kouvonen ei vaivautunut käymään telomansa kaverin luona, ”pahoittelemassa” tapahtunutta. Osoittaa puutteellista tilannetajua ja/tai käsittämätöntä välinpitämättömyyttä ?

  15. Miksi hieno laji pitää pilata moisella toiminnalla. Ei tarvi edes minkään värisiä laseja niin näkee ettei ole vahingosta kyse. Tarkoituksenmukainen kontakti vastustajaan. Ei minkäänlaista pelin ja vastustajan kunnioitusta. Vielä kun tulee pelin ratkettua niin kertoo sekin jotain. Väitän ettei moista nähdä pelien alkuminuuteilla, koska silloin moinen typeryys voi ratkaista pelin. Nytkin peli oli jo taputeltu.

  16. Ehdottomasti rangaistusta asettaessa tulisi ottaa huomioon, että ottelu oli ratkennut, teko on ehdottoman tahallinen ja harvinaisen törkeä.

    Hyvä ratkaisu kurinpitoelimeltä olisi rangaista ajallisesti ensi syksyyn. Myös seuralta odottaisin hyllytystä toiminnasta, ihmeellistä jos edes hiljaisesti hyväksytään tuollainen lajin ja vastustajan epäkunnioitus noinkin aktiivisesti ulospäin käyttäytyvältä seuralta.

  17. heh+herra jätti tuosta lainauksestaan pois yhden kohdan minkä mukaan itse tuomarina menisin:

    Törkeä ottelurangaistus:
    617
    4) Kun pelaaja tai toimihenkilö syyllistyy väkivaltaiseen käyttäytymiseen
    Väkivaltaisella käyttäytymisellä tarkoitetaan tahallista vaikuttamista henkilön fyysiseen koskemattomuuteen aiheuttamatta loukkaantumista

    Säännöistä siis kyllä löytyy perusteet mille tahansa ratkaisulle 5 minuutin jäähystä TOR:iin. Tämän jälkeen on tulkintaa kuinka vakavasta väkivaltaisesta käyttäytymisestä on kysymys ja päätös tulee sen mukaan.

    Puolustaja olisi kyseisessä tilanteessa hyvin voinut lähteä pelaamaan palloa eikä keskittyä mieheen. Vaihtoehtoisesti joko ottaa pallo sen tullessa tai mikäli se menee ohi niin kääntyä sen perään. Jälkimmäisessä tilanteessa hyökkääjä rynnätessää puolustajan ”läpi” olisi se rikkova osapuoli.

  18. Katsottuani videon niin miten kukaan voi edes väittää että Erän pelaaja ”ryntää pää alhaalla…..” ihan on katse eteenpäin. Törkeä taklaus, pitkä pelikielto on ainut oikea tuomio.

  19. Erän pelaaja ei saa palloa haltuun. Pallo jatkaa matkaa ohi happeen puolustajaa kohti joka juoksee erän pelaajaa kohti. Happeen pelaaja ei tule kovaa, selkeästi näkee että yrittää ottaa pallon suoraan lavasta erän pelaajalta. Erän pelaaja katselee maahan ja etsii palloa, kun tulee töötti. Tahallista tästä en saa, kyynerpää tosin nousee, mutta niinhän se aina nousee kun tajuaa osuman tulevan, kokeilkaapa itse. Refleksi. Ehkä voitaisiin laittaa jäätä kypärään. Ei tää musta tahallisesta näytä enemmänkin vahingolta. Enkä muuten kannata Happeeta enkä myöskään Erää. Itseasiassa en kannata mitään säbäjengiä.

  20. Just just, näitä ”refleksejä” omaavia pelaajia löytyy nimenomaan tuolta harrastajaosastolta jotka eivät kannata säbjengejä:-D. No mutta kait sen noinkin voi nähdä, vaikka ainakin mun on vaikeaa ymmärtää tota näkökantaa…

  21. AI salibandyn harrastaminen vaikuttaa reflekseihin. Ootko ajatellut tehdä ihan lääkärin väitöskirjan tosta 😉

  22. Olet oikeassa. Nykyään vaan ei anneta sellaisia rangaistuksia. Nytkin tuli kokonaise4t 4 ottelua. Eli pelaa vielä tälläkaudella, jos eivät tipu puolivälierässä.

  23. ”Tahallista tästä en saa, kyynerpää tosin nousee, mutta niinhän se aina nousee kun tajuaa osuman tulevan, kokeilkaapa itse. Refleksi.”

    Pitäiskö tän nyt olla joku puolustus taklaajalle? 😀

    Jos selkäytimestä vetelee tommosiä niittejä, kannattanee vaihtaa vaikka thainyrkkeilyyn. Valtaosa muista pelaajista kykenee kyllä pitämään kätösensä riittävän alhaalla…

  24. ”Ei tahallinen, refleksi…”.

    Joopa joo. Kun noin monesta kulmasta tapahtuma näytetään, niin eipä voi kenellekään jäädä epäselväksi mikä oli tarkoitus. Ei ehkä vahingoittaa mahdollisimman pahasti, mutta vastustaja noin ”pysäytettäessä” seurauksia täytyy osata miettiä ennen kuin päättää toimia kuten Kouvonen teki. En näe tässä mitään lieventäviä asianhaaroja, seuraukset sen mukaan. Onko neljä peliä sitten tarpeeksi, enpä tiedä.