Welhojen taistelu ei riittänyt jatkoaikatrillerissä – OLS säilytti liigapaikkansa

OLS pääsi lauantai-iltana juhlimaan ensi kauden liigapaikkaa. Kuva: Jari Turunen

OLS pääsi lauantai-iltana juhlimaan ensi kauden liigapaikkaa. Kuva: Jari Turunen
OLS pääsi lauantai-iltana juhlimaan ensi kauden liigapaikkaa. Kuva: Jari Turunen

Miesten Salibandyliigan karsinnat saivat päätöksensä lauantaina, kun OLS voitti kotiyleisönsä edessä SB Welhot jatkoajalla numeroin 9–8 (2–3, 2–4, 4–1, 1–0). Linnanmaan täyden kotihallin räjäytti maalillaan riemuun Matias Veikkola ajassa 61.49.

OLS selvitti karsintasarjan voitoin 3–1, joka tarkoittaa, että liigaotteluita pelataan Oulussa myös ensi kaudella.

Mihin ottelu ratkesi?
Neljännestä ottelusta muodostui lopulta varsinainen trilleri, jossa Kuopion SB Welhot laittoi kotijoukkueen todella tiukoille. Welhot hallitsi ottelua käytännössä ensimmäiset 40 minuuttia ja pelasi erittäin kurinalaisesti myös omassa päässä. OLS pääsi ensimmäisen kerran kunnolla peliin mukaan ensimmäisen erän lopussa tehtyään kaksi nopeaa kavennusmaalia. Toisen erän alun tasoituksen jälkeen ote siirtyi kuitenkin jäähyjen myötä takaisin Welhoille. Kolmanteen erään puolestaan tuli täysin erinäköinen OLS, joka hyvin kannustaneen kotiyleisönsä johdolla nousi 4–8-tilanteesta aina tasoihin asti. Jatkoajan alkuun Welhot otti jäähyn, joka kostautui. OLS:n Mikko Saarnio jätti pallon takaa tulleelle Matias Veikkolalle, jonka kääntölaukaus löysi tiensä taka-alakulmaan, ja kotijoukkueen juhlat olivat valmiit alkamaan.

Ottelun hahmo?

Vierasjoukkue SB Welhot oli tehokas laajalla rintamalla ja pelasi joukkueena erittäin hyvin. Yksilöinä parhaiten esille nousivat kahdella maalilla juhlineet Jarno Nikulainen ja Aleksi Viinikainen. Myös 40 torjuntaa tililleen kerännyt maalivahti Joonas Kristiansson otti kourallisen verran todellisia paraatipelastuksia. OLS:lta parrasvaloihin nousi loppua kohden koko ajan parantanut ykköskentällinen, jonka tehokkaimpana olivat kolme maalia viimeistellyt Petri Niemelä ja kolme syöttänyt Mikko Saarnio. Erityisesti pallovarma puolustaja Saarnio pelasi mainiosti läpi ottelun ja oli kentän varmin suorittaja.

Ottelun puheenaihe?

Lauantain ottelu kuvasti hyvin koko OLS:n ja Welhojen välillä käytyä sarjaa. OLS:n peli kulki vuoristoratamaisesti – välillä kaikki onnistui, ja taas välillä oman pelin löytäminen oli todellista tuskaa. Welhot antoi todella kovan haasteen OLS:lle, ja ainoastaan yhdessä ottelussa kuopiolaiset jäivät selvästi ottavaksi osapuoleksi. Yksi heikompi 20-minuuttinen kostautui lauantaina liigajoukkuetta vastaan.

Kommentit:
– Kaksi erää pystyimme pelaamaan tänään todella hyvin, mutta kolmannessa pallollinen pelimme vain jostain syystä jäätyi. Emme tehneet suuria muutoksia tähän otteluun, vaan tiesimme, että heidän mökkinsä saadaan auki poikittaissyötöillä, Welhojen valmentaja Mikko Tiihonen totesi lehdistötilaisuudessa.
– Pakko sanoa, että Welhot on kyllä todella hyvä, nuori joukkue, ja heillä on varmasti hieno tulevaisuus vielä edessä. Tänään ottelu kuvasti hyvin meidän kautta eli peli toimii sykleissä. Meidän peli oli tänään pelokasta, emmekä oikein uskaltaneet ratkaista, OLS-kapteeni Niko Kvist analysoi ja jatkoi:
– Kolmanteen erään sitten löysimme ihan uuden vaihteen. Aloimme tehdä töitä enemmän ja pitää tempoa. Suoraviivaistimme peliä paljon kolmanteen erään.
– Welhot yllätti meidät tässä sarjassa, ja pitää nostaa hattua heille siitä, miten hyvin he pelasivat. Tämä kausi on ollut pitkä matka ja tarina meille, ja mukaan on mahtunut paljon vaikeuksia, oululaisten valmentaja Jarmo Härmä aloitti ja jatkoi:
– Kaksi kertaa tässä sarjassa luulimme itsestämme jotain ja fokus karkasi. Lähdimme otteluihin tänäänkin hieman ehkä miettien jo tulevaa. Welhot pelasivat todella hyvin kaksi ensimmäistä erää, ja kunnioitimme heitä vähän liikaa. Sitten kolmannessa erässä saimme luotua pitkiä hyökkäyksiä ja täytyy sanoa, että olen hemmetin ylpeä siitä, miten joukkue sai pelin vielä käännettyä, Härmä iloitsi.
– Ensi kautta ajatellen meidän joukkue näyttää erittäin hyvältä. Olemme ajaneet uusia pelaajia sisään, ja sieltä on murtautumassa nuoria pelaajia joukkueeseen. Meillä on muutama pitkäaikaispotilas, joille olisi ollut isoa roolia tällä kaudella luvassa, joten toivottavasti saamme heidät ensi kaudeksi kuntoon, Jarmo Härmä spekuloi tulevaa.

Tilastohuomiot:
OLS: Petri Niemelä 3+0, Mikko Saarnio 0+3, Ville Oksa 2+0, Tatu Kiipeli 2+0, Harri Naumanen 1+1
SB Welhot: 2+1, Aleksi Viinikainen 2+0, Iiro Lankinen 1+1, Matti Turunen 0+2, Tero Korhonen 0+2, Joonas Kristiansson 40 torjuntaa

24 comments

  1. Welhot pelasivat hyvin joukkueena. Kuntopuoli ei kestänyt OLS:n laittaessa isomman vaihteen päälle. Hermot pitäisi myös pystyä pitämään kurissa, mikäli haluaa joskus pärjätä isojen poikien peleissä.

    OLS voitti kaksinkamppailut varsinkin pelin loppupuolella. OLS:n kova karvaus pelin loppupuolella teki Welhojen avaamisen vaikeaksi. Virheistä rangaistaan liigassa maalilla.

  2. Ei selityksiä betonista, loukkaantumisista, tuomareista, ei jatkuvaa itkua vastustajan rikkeen johdosta hävityistä kaksinkamppailuista…kypsää toimintaa Welhojen valmennukselta. Valmentajaa lainatakseni – on nostettava oman tekemisen taso näiden tekijöiden yläpuolelle. Hyvä kommentti, joka savolaisittain tarkoittaa että paikka liigassa on ansaittava ilman selitystä ja vaikerrusta. Jatkakaa samaan tahtiin, niin hyvä tulee.

  3. Onnittelut Olssille liigapaikasta !!! (ei me Torin faniklubilaiset olis sinne teidän uuteen monitoimitaloon haluttukaan, vaan suunnataan Kuopion hehtaarihallin betonille…no eij vaineskaan…

  4. Toivotaan että Loviisa ja Porvoo pystyvät jossakin vaiheessa yhdistämään voimansa yhden kovan miesten joukkueen taakse.
    Welhot on hyvin joukkueena pelaava ryhmä. Lisäksi joukkueela on kaksi hyvää maalivahtia. Tsemppiä Welhoille tulevalle kaudelle.

  5. Welhoilla tosiaan kaksi liigatason maalivahtia. Kristiansson ja Lesch. Kuopioon meno on varmasti ollut kummallekin hyvä ratkaisu…

  6. Kyllä Kuopion pojilla kunto on kohdallaan, eivät vaan pystyneet vastaamaan kolmannen erän karvaukseen.

  7. Kokemus oli ratkaisevana tekijänä, päälle muut muuttuvat tekijät. Ei vielä liigaan, mutta 2 vuoden sisällä ehkä..

  8. Tässä on liigan ja divarin ero . Liigassa rangaistaan aina maalilla virheistä ja pallonmenetyksistä . Welhot ja vaasa nousevat vielä lähivuosina liigaan . Parin vuoden sisällä .

  9. Hieno sarja Welholta. Hyvin haastitte liigajengiä.

    Jos sarjan voittaminen olisi teille helpompaa, niin olisitte ekäpä voittaneet samantien Divarin ja siten liigassa suoraan.

    Sarjan vaihto vaatii aina ekstra ponnistuksia ja vielä tähdet oikeaan asentoon.

    Jokatapauksessa oli mukava nähdä ettei ero liigan häntäpäähän ole mitenkään dramaattinen.

  10. Jos Welhot ja Vaasa nousee muutaman vuoden sisällä, ketkä kaksi tippuu? Veikkaan että Nokia ja Josba ?

  11. siis hetkinen, miks toi jatkoajan jalkasyöttö vihellettiin, josta OLS sai pallon ja teki voittomaalin?
    Eikös jalkasyötöt olleet sallittuja tällä kaudella pääsarjoissa?

    Tuomarifarssi?

  12. Parempi joukkue voitti selvästi.. Olssilta nousivat hienosti esiin kokeneemmat pelaajat viimeisessä pelissä, kuten Niemelä, Tornberg, saarnio. Ja olihan Olssin maalivahti loistava!

  13. Kaikissa salibandysarjoissa maalivahti voi ”torjua” jaloillaan omalla alueellaan ja myös oma pelaaja voi pelata palloa tämän jälkeen.

    Jalkasyötön vastaanottamiskokeilu ei siis liity tähän mitenkään.

  14. miten tuo maalivahdin jalan alueella oleminen vaikutti tilanteeseen?

  15. aikanaanhan sääntöjä muokattiin siten että sisäänlyöntiä ei saanut vipata maalivahdille. Ehkä tässä tulkittiin tilanne sellaiseksi. Näyttikö tuomari palautuksen? Luulen että asiasta on keskusteltu sisäpiireissä. Ensivuoden säännöissä se on erikseen mainittu ja tämä oli ennakkotapaus.

  16. Tuota Welhojen kulmasta-mokelle syöttöä on tehty sallitusti koko kauden ajan ja nyt sitten pahimmalla mahdollisella hetkellä vihelletään rike.

    Veikkaan että ei tuomarikaan ollut varma mitä tekee.

  17. Welhojen kannalta sinällään huonoa tsägää jatkoajalla.
    Ensin se kiista siitä kun pallo osuu tuomariin missä Welhojen pelaaja olisi selvästi päässyt ykkösenä palloon.
    Sitten tuo virheellinen vihellys maalivahdin jalkaan pelaamisesta.

    Ja juuri samat tuomarit jättivät Erä-Happee pelissä punaisen nostamatta Jalo Kouvoselle 4 ottelun pelikiellon myöhemmin tuottaneesta tilanteesta.

  18. Kyllä täällä jaksetaan itkeä….parempi voitti ja sillä selvä! !! Welhot tekivät yhden maalin tuomarivirheeen ansiosta myös.. aika raju maasta pelaaminen edelsi yhtä heidän maaliaan…

  19. Erikoinen oli kyllä tuo jalkasyöttötuomio. Itsekin olettaisin että se katsotaan ”torjunnaksi”. Toisaalta, eipä tuo mitää oikeasti ratkaissut. Jos tilanne olisi mennyt läpi, niin Welhot olisivat saattaneet pitää hetken av:lla palloa, mutta luonnollisesti YV:llä pelaava OLS olisi ryöstänyt pallon takaisin. Nyt he saivat sen vain sitten joitain sekunteja aiemmin.

  20. En mä tässä mitään itkemistä näe, enemmänkin sellaista ihmettelyä ja spekulointia. Useinhan se on niin, että kun pienet asiat ratkaisevat, niin tärkeillä hetkillä sattumakin menee sille kokeneemmalle joukkueelle, tällä kertaa luistinseuralle.

    Lajin ja puolta Suomea edustavan seuran suuren juniorimäärän puolesta hienoa, että Oulussa on ensi vuonnakin liigasabaa.

    Welhojen aika tulee vielä, jos on tullakseen. Määrätietoisella työllä sen aika voi olla jo vaikka ensi keväänä. Kasvamiselle ja kehittymiselle tämä oli varmasti tärkeä kokemus.

  21. Toisaalta mikäpä estää maalivahtia menemästä vaikka selin seisomaan pallon viereen, pelaaja lyö pallon paikallaan olevan maalivahdin jalkaan ja lähtee hyökkäämään itse. Ei potkua -> ei jalkasyöttö. Ei palautusta -> maalivahti ei pelaa itse palloa. Eipä kai tätäkään mikään estäisi?