Divarinousija joutumassa evakkoon – ”Kaukaloa ei pysty leventämään”

Vakka-Suomen Sanomat uutisoi, että miesten Divariin ensi kaudeksi noussut SBS Masku ei saa pelata kotipelejään Hemmingin liikuntahallilla, joka on toiminut vuosia Maskun kotihallina.

Mynämäkeläinen SBS Wirmo pelasi kaudella 2003-2004 Hemmingin liikuntahallissa silloista ykkösdivisioonaa, mutta noista ajoista ovat vaatimukset tiukentuneet, eikä Hemminki enää täytä divarivaatimuksia.

Salibandyliiton liigapäällikkö Jyrki Paajanen kävi tarkastamassa kaukalon koon ja totesi, että Hemminki olisi loistava paikka pelata Divaria, mutta kaukalo on liian kapea.

– Päädyissä on tarpeeksi tilaa, mutta kaukaloa ei kuitenkaan pysty leventämään, koska jo nyt vaihtopenkillä istutaan melkein polvet suussa ja toisella puolella on katsomo, Paajanen totesi SBS Maskun kotisivuilla.

Hemminkiin pystytään kasaamaan riittävän pitkä kaukalo, mutta leveys jää 18 metriin.

– Päättyneellä kaudella myönnettiin divaripeleihin poikkeuslupa neljään halliin, joissa kaukalon leveys oli 19 metriä, Paajanen kommentoi.

SBS Maskun puheenjohtajan Jouko Salo kertoo, että Masku aikoo silti hakea Hemminkiin divarimatseihin oikeuttavaa poikkeuslupaa. Salibandyliiton hallitus päättää poikkeusluvista toukokuun aikana.

Alkuperäinen uutinen aiheesta.

22 comments

  1. Käykö tässä nyt niin, että lajiliitto tappaa lajin ja nousumahdollisuudet pienemmiltä paikkakunnilta vaatimalla olosuhteita, joihin ei kerta kaikkiaan ole varaa?
    Olisi lajille vain eduksi, että sitä voitaisiin harrastaa tosissaan myös vähän vaatimattomammissa oloissa.
    Turvallisuudesta ei tietenkään pidä tinkiä, mutta onhan eri kokoisia kaukaloita jääkiekossakin.

  2. Nimenomaan näistä olosuhdevaatimuksista täytyy pitää kiinni ja sitä kautta luoda päättäjiin paikkakunnalla painetta, että olosuhteet kohenevat.

  3. Hyviä kommentteja.

    Tärkeimpinä vaatimuksina näen alustan, ns. turvavälin kaukalon ja seinän välillä sekä katsojakapasiteetin.

    ”Mattopakko” antaa mielestäni tasavertaisen taistelun joukkueiden välillä, ja yleisöllle mielekkäämmän kokemuksen katsella tasokasta peliä.

    Laidan jälkeinen turvaväli on mielestäni monessa paikassa huolestuttavan pieni, ja siihen pitäisi puuttua.
    Jos kentän koko on 20*40, mutta turvaväli olematon, niin mielelläni näkisin ratkaisun (18-19)*(38-39).

    Kentän koon vaihtelu on mielestäni pienempi ”etu”, kuin alustan vaihto matosta parkettiin.

  4. ahtaassa on nii kivvoo viäntää ja kiäntää, tulokee tänne ni laitetttahan kuopijjohallihin pelikenttä teillehii!

  5. Olisiko ensi kaudella sama tilanne, jos/kun Masku säilyisi? Kuinka kauan erityislupia voidaan myöntää? Vuosi toisensa jälkeen?

    Mitä vaihtoehtoja Maskulla on, jos lupaa ei tule? Pelata Turussa/Raisiossa/muualla? Tai luopua paikasta jonkun hyväksi, mitä tuskin tapahtuu.

    Kiharainen tilanne, jonka soisi ratkeavan hyvin pian.

  6. 18 m leveä kaukalo tarkoittaa 80m2 pienennystä pelialaan. On melkomoinen ero pelissä tuolla postimerkillä normikaukaloon verrattuna.

  7. Mielipiteeni on että liitto tekee aivan oikein jos ei anna lupaa pelata maskussa.Juurikin tällä tavalla saadaan vietyä lajia eteenpäin.Itse n.14v salibandya pelanneena on nähnyt monen monta kaukaloa ja sarjaa ja kylmä fakta on että sarjat on lyhyet (n.20) matsia kauteen,siinä kun pelaa välillä isolla matolla ja joutuu sen jälkeen pieneen parketti askiin niin ei kukaan voi sanoa että se olisi laadukasta salibandya.toisaalta sama se on kaikilla joukkueilla mutta ehdottomasti mattopakko ja kentät todella isoon syyniin jo lähtien 2 divarista.ei ole mukavaa pelata kun ei pysty ottamaan laidan vieressä yhtään kontaktia jos kaveri sattuukin vahingossa lentämään pöydän kulmaan ja tuomari antaa 5min jäähyn vaarallisesta pelistä kun ei varonut.Liitto HEREILLÄ!

  8. Samaa mieltä. Ei vajaamittaisia kenttiä enää Divariin! Kärsii sarjan arvostus kun peliolosuhteet eivät ole vakiot.

  9. Ei missään nimessä saa antaa poikkeuslupaa. Divariin ei tarvitse päästä kyläjengien joilla ei kunnon olosuhteita.

  10. Itse Hemmingissä pelanneena niin kyllä tuo kapeus tuntuu aikalailla pelissä. Mielestäni 20×37 on parempi kenttä kuin 18×40. Lyhyessä kaukalossa on vai keskialuetta hieman vähemmän, ei vaikuta esim. ylivoimapeliin. Kapeus sen sijaan vaikuttaa peliä ahtauttavasti koko kentän matkalla. Mattohan siellä on erinomainen.

  11. Miksei koululiikuntaa saisi pelata koulun liikuntasalissa???

  12. Ei poikkeuslupia. Esimerkiksi Masku pystyy pelaamaan kotiottelunsa Turussa tai Mynämäessä. Vai mahtaako Mynämäki edes maskulaisille kelvata..?

    Divarin pitää myös ottaa tiukka linja sarjapaikasta luopumisiin. Jos joukkue nousee divariin, se joko pelaa divarissa tai luopuu paikastaan ja putoaa viitoseen ottamaan vauhtia. Pakkohan ei ole nousta. Aina voi hävitä sen viimeisen matsin, jos ei nousu ole mahdollinen. Sarjapaikan vaihdoksilla divariin tekee itsestään pellen. Toivottavasti edes salibandyssa pelipaikat ratkotaan pelaamalla, eikä kabineteissa.

    Ja jos joukkue luopuu liiga- tai divaripaikastaan, ei nosteta toista joukkuetta tilalle. Sitten vedetään yksi kausi yhden vajaalla, 13 joukkueella. Kauden päätteeksi putoaa yksi vähemmän ja seuraavalla kaudella määrä kohoaa normaalisti karsintojen kautta neljääntoista.

  13. Nyt Sukari herätys! Maskussa ei ole koskaan ollut missään joukkuelajissa joukkuetta näin korkealla sarjatasolla, joten kaivappa kuvettas ja rakenna Topi-Areena niin loppuu ruikutus.

    Eihän tämmöistä mahdollisuutta, jossa pienen kunnan imagoa/tunnettavuutta, kannata heittää kaivoon! Jos/kun Masku nyt joutuu siirtämään kotipelinsä vaikkapa Mynämäkeen, niin onko ne enää kotipelejä? Ja löytääkö Maskulainen sälibandy-yleisö (joka on muutenkin ollut vähissä poislukien playoffit) tiensä Mynämäkeen? Ei varmasti!

    Tai siellä Hemmingissähän ei pitäisi olla kovin vaikeaa tehdä laajennusta: hallin ulkoseinä on vaihtopenkkien takana, joten seinää 5 metriä kauemmas ja avot!

    Ja kyllä tiedetään, eihän se rahoitus nyt ole Sukarin vastuulla eikä kenenkään muunkaan yksityisen henkilön. Kunhan tässä haaveilen Divarista kotipitäjässä!

  14. Kun SBS Wirmo takavuosina pelasi yhden kauden divaria evakossa Maskussa, löysi yleisö mukavasti matseihin. Matka Mynämäestä ei ollut liian pitkä. Jotenkin näkisin, että mikäli Masku pelaisi HaNi-hallissa, voisi mynämäkeläinen salibandyväki käydä näissäkin matseissa. Ainakin UHV Bullsin HaNi-peleihin väki löysi tiensä.

    Toisaalta, olen samaa mieltä siitä, että optimaalista olisi, jos SBS Masku pelaisi Maskussa. Siihen ei vain taida olla mahdollisuutta.

    Kakkosvaihtoehtona pitäisin itse Mynämäkeä. Turussa pelit häviävät massaan. Mitä enemmän tarjontaa, sitä vähemmän kiinnostusta.

  15. Antakaa masku pelata maskussa.yksi parhaista kentissä missä olen pelannut. Ei niin kapea mitä moni luulee täällä. Hyvä paikka pelata divaria. Kyllähän uus halli olis varmasti maskuun unelma.

  16. Maskusta ei ole pitkä matka täysimittaiselle kentälle HaNi-halliin.

    Ei se tietenkään ole sama fiilis kuin pelata omalla kotipaikkakunnalla, mutta lienee kuitenkin paras tarjolla oleva vaihtoehto täyttää kaukalon vähimmäismittoja koskevat säännöt.

    Hyvät pöhinät kuitenkin luvassa jos pelit ovat Mynämäellä.

  17. Tähän asti on taidettu luottaa pelkkään mittanauhaan kentän koon selvittämiseksi, mutta klo 18.22 ^^ on tullut vapauttava tieto joltain kylänmieheltä. ”Ei niin kapea mitä moni luulee täällä”. Eli mittanauha, puolueettomat tulokset ja liitonmies paajanen joutaa romukoppaan, koska maskulaiset ei halua katsoa pelejään naapurikylän puolella.

  18. Kyllä 2.divaripeleissä Maskun kaukaloa pidetty yleisesti aikasta kauheana paikkana pelata juuri kokonsa takia. Tuo 18 metrin leveys tuntuu jopa aika ylioptimistiselta varsinkin kun turva-alueita ei ole silloin sivuilla edes metriä, hyvä jos 50cm.

    Ei Maskulle mitään hyvää korvaavaa paikkaa ole. Mynämäellä kyllä on halli, mutta suunta vain on maskulaisille ja turkulaispelaajille täysin väärä kiinnostavuuden osalta. Turussa SBS Maskun pelit eivät vähempää voisi kiinnostaa, joten kaikki olisi kiinni siitä miten maskulaiset pelejä lähtisivät katsomaan.

  19. Voisko jatkoa ajatellen kysyä kakkosdivari joukkueilta sarjaan ilmoittautumisen yhteydessä suunnitelmaa pelipaikasta jos onnistuvat nousemaan Divariin? Silloin kysymys nousee esille ajoissa, eikä vasta tässä vaiheessa, jolloin on vain huonoja vaihtoehtoja tarjolla.

    Puitteiden kehittäminen pitää olla pitkäjänteistä. Jokakeväisellä ruletilla se ei onnistu, eikä pidäkkään. Puitteet paranee sitä mukaa kun lajin suosio kasvaa ja lajissa pyörivä talouskasvaa myös. Se tapahtuu askel kerrallaan, joten malttia. Yksi armon vuosi Maskulle ei olisi väärin.