M-Teamille C-tyttöjen mestaruus murskaavasti – ”Olemme kuusi vuotta tehneet töitä taitoon panostaen”

Kuva: Mia Alen

Kuva: Mia Alen
Kuva: Mia Alen

M-Teamin C-tytöt kirkasti viimevuotiset hopeansa kultamitaleihin näytöstyyliin. M-Team vei C-tyttöjen SM-sarjan finaalit nimiinsä otteluvoitoin 2-0. Ratkaiseva voitto tuli lukemin 2-10 Nurmijärvellä.

Helsinkiläiset pääsivät kuin varkain ensimmäiselle erätauolle kolmen maalin johdossa ratkaisuottelun tuomasta hermoilusta huolimatta. Toisessa erässä vierailijat olivat huomattavasti rennompia ja kolmatta erää lähdettiin pelaamaan pois M-Teamin tukevasta 2-9–johdosta.

Mihin ottelu ratkesi?
Ottelun ratkaisu nähtiin ensimmäisen erän viimeisellä 20 sekunnilla. Ensin Maura Paajanen iski Tiimin 2-0–johtoon Taru Nordmanin syötöstä ja vain neljä sekuntia edellisestä Daniela Markelin purjehti keskialoituksesta läpi hölmistyneen Pro-viisikon. Todellisuudessa ottelun ratkaisu nojaa vuosien aikana M-Teamin harjoituksissa tehtyyn työhön: pelaajien henkilökohtaiseen taitoon ja saumattomaan yhteispeliin, niin ylivoimainen joukkue tällä hetkellä on omassa ikäluokassaan.

Ottelun hahmo?
Helsinkiläisjoukkueen ykkösketju 14-vuotiaan Taru Nordmanin johdolla vastasi neljästä joukkueensa maalista. Kapellimestarina häärinyt Nordman syötti lisäksi Markelinin illan toisen osuman ylivoimalla. Koko kauden aikana eri sarjoissa lähes 130 pistettä paukuttanut Nordman syötti ratkaisevassa finaalissa peräti viisi maalia ja harhautteli hallitusti välillä kolmea vastustajan pelaajaa niskastaan.

Ottelun puheenaihe?
M-Teamin ylivoimaisuus C-tytöissä aiheuttaa hämmennystä. Vaikka joukkue vahvistuikin muutaman lähialueen joukkueiden parhaimmistolla, on joukkueen menestyksen salaisuus silti Juha Kantokorven pitkäjänteisessä työssä seuran tyttöjunioreiden valmentajana. ”Kolmatta kierrostaan” helsinkiläisseurassa valmentavan Kantokorven joukkueet ovat parantuneet vuosikertojen vaihtuessa ja nyt kultainen valmennuslinja on löytynyt.

Kuva: Mia Alen
Kuva: Mia Alen

Kommentit:
– Pelasimme tänään omalla tasollamme ja ehkä jopa paremminkin. Ensimmäisessä erässä emme olleet ehkä ihan niin hyviä, mutta toisessa peli lähti rullaamaan. Eilinen peli koitettiin nollata nopeasti ja lähteä tasatilanteesta tämän päivän peliin, M-Teamin vikkelä ja taitava hyökkääjä Taru Nordman kertoi ottelun jälkeen.

– Meillä on hyvä joukkue ja yhteishenki ja pallo kulkee pelaajalta toiselle. Olen ihan tyytyväinen omaan peliini. Flunssasta huolimatta jalka kulki ihan hyvin, vaatimaton Nordman kertoi joukkueensa vahvuuksista ja omasta suorituksestaan SM-kultamitali kaulassaan.

– Olemme kuusi vuotta tehneet töitä nimenomaan taitoon panostaen. Nykyäänhän valtalajeissa puhutaan, että pelaaja on keskiössä ja mielestäni olemme olleet tietyllä tapaa edelläkävijöitä tämän projektin ajan. Olemme pyrkineet rakentamaan pelaajille hyvän minäkuvan ja luomaan edellytykset, jotta he ovat valmiita ottamaan vastuusta ja tekemään viisaita ratkaisuja tarpeen vaatiessa, M-Teamin C-tyttöjen päävalmentaja Juha Kantokorpi kertoi ottelun päätyttyä ja jatkoi:

– Mielestäni tämä ottelu ratkesi siihen, että pelaajamme olivat vähän taitavampia ja heillä oli yksilötasolla rohkeus ottaa vastuuta. Pystyimme pelaamaan kaikki ottelut kolmella ketjulla, vaikka tietysti ratkaisupelaajiakin täytyy nostaa esille. Meillä on mielestäni sarjan pallovahvimmat puolustajat, kuten Elina Vanhanen ja Trine Sällström, jotka ovat vahvoja tiukoissa väännöissä, Kantokorpi päätti ennen kuin lähti joukkuekuvaan ja vastaanottamaan onnitteluita.

Tilastohuomiot:
SB-Pro: Tuija Heinonen, RL-maali.
M-Team: Taru Nordman 0+5, Maura Paajanen, Fanny Sillman, Daniela Markelin ja Liisa Kantokorpi 2+0.

Westend Indians otti pronssimitalit voittamalla PSS:n lukemin 6-4.

6 comments

  1. Onneksi olkoon M-Team! Harmiksi vaan tuo pelaajakeskeisyys käsittää vain kyseisen joukkueen. Nyt kun siirrytään naisten ja B-tyttöjen joukkueen rakentamiseen, itsekkyys valtaa valmentajien mielen ja loputon luottamus tyttöpelaajien taitoihin ja voimavaroihin. Se ei valitetttavasti riitä. Silti toivon menestystä näille tytöille. Pelaajakeskeisyys valmentajien ajatuksissa pitäisi tarkoittaa muutakin kuin tämän joukkueen ylivertaisuuteen uskomista. Uskokaa pois, muutkin pelaajat osaavat pelata, ja heihin voi luottaa myös tulevaisuudessa. Tsemppiä tytöt, ja valoja päälle koutsit.

  2. Tuon kirjoittaja ei todellakaan ollut naissalibandyn ystävä, katkera kylläkin jostakin?

  3. Mistä naissalibandyn ystävä kirjoittaa? Nykyinen joukkue siirtyy kokonaisuudessa AB-tyttöihin. Ensi kaudella vielä C-ikäisille katsotaan myös toinen peliryhmä. Lisäksi osa tytöistä pääsee pelaamaan (mikäli rahkeet riittävät) oman seuran liigapelejä. Mielestäni hieno asia. Ja tietysti muutkin osaavat pelata! Jos kritiikki perustuu siihen, että oman seuran tyttöjä nostetaan liigarinkiin, niin se on mielestäni itsekästä kritisointia? Vai mihin tämä kritiikki pohjautuu? Asiat voi sanoa suoraan, niin seura/joukkue/valmennus voi kehittää toimintaansa. Nyt se jäi tyypilliseksi epämääräiseksi nettikritiikiksi vailla mitään faktaa. Mitä asioita on tehty huonosti/väärin?

  4. Arvon naissalibandyn ystävä. Onkohan nyt kovin järkevää esittää ton kaltaista kritiikkä joukkueesta joka juuri voitti suomenmestaruuden?

  5. Kommentoidaan M-Teamin valmennuksen puolesta muutamia asioita. Mikään asia tai joukkue ei tietenkään ole täydellinen. Nykyiseen nettikirjoitteluun kuuluu heittää kuitteja ja valittevan usein halu arvostella muita tuntematta edes faktoja. Ei olla herkkänahkaisia, mutta asiassa olisi hyvä pysyä. Suomen mestaruuden voittaneet tytöt ovat tehneet pitkään töitä mestaruuden eteen. Kommentoidaan nyt muutamaa ”heittoa” mitä näissä Pääkallon juttujen yhteydessä on esitetty. Avoimuudella ja postiivisuudella voimme viedä arvon naissalibandyn ystävät toimintaa eteenpäin.

    Värväys: Joukkueeseen on vuosien saatossa liittynyt uusia pelaajia myös muista joukkueista. Joukkueen runko on kuitenkin ollut kasassa kerhosta lähtien Kantokorven ohjauksessa. Muutamaan pelaajasiirtoon syynä on ollut oman ikäluokan kilpajoukkueen puuttuminen / tai pelaajan halua kehittyä ja mennä eteenpäin ja saada lisähaasteita. Pelaaja, vanhempi tai jopa sen hetkinen valmentaja on ollut aktiivinen osapuoli siirrossa. Monelle kyselleelle pelaajalle olemme suositelleet toista seuraa omaa kotia lähempää tai suuremman peliroolin takia. Yhden pelaajan isään (valmentajien kaveri) ja seurajohtoon olemme vuosien varressa olleet yhteydessä. Seurasta loppui hänen ikäluokan toiminta ja halusimme tarjota hänelle mielestämme sopivan kasvuympäristön. Tällä hetkellä meillä on ilmoitus tyttösäbäsivustolla, että joukkueeseen mahtuu 1-2 tyttöä lisää. Siinä on meidän värväystoiminta. En nyt viitsi kertoa millaisia värväyksiä on kohdistunut meidän pelaajiin. Tänä päivänä ainut mahdollisuus on hoitaa oma toiminta mahdollisimman hyvin. Silloin harva pelaaja haluaa lähteä pois. joskus lähtee silloinkin.

    Muiden kunnioittaminen: Viimeisen kahden vuoden aikana olemme pelanneet SM- pleikkareita. Viime vuonna KOOVEEN, tänä vuonna PSS:n ja Pron kanssa yhdessä etsittiin peliajat otteluille, jotta kaikki ikäluokan parhaat juniorit pääsivät pelaamaan. Toivottavasti sellainen kulttuuri leviää tyttösalibandyssa. Toisenlaisia periaatteitakin on nähty otteluasetteluissa ja niihinkin varmasti omat syynsä, mutta olisi kiva luoda tässäkin uutta kulttuuria. Vanhoja ei kannata muistella tässä tapauksessa. Voitto maistuu aina paremmalta kun on ollut fair play henki ja kaikki parhaat kaukalossa.

    Pelaajakeskeisyys: Joukkueen kokoa ei ole kasvatettu suuremmaksi (18 kpl), jotta voisimme pitää huolta pelaajista ja tarjota heille peliaikaa. Jokainen pelaaja pelasi kaikissa loppupeleissäkin. Osa vähän suuremmalla peliajalla ja osa pienemmällä. Jos pelaa kaikki pelit läpi kolmella ketjulla ja pelaajia on 18, niin kyllä kaikille peliaikaa riitti. Finaaleissa varmasti kaikki kokivat pelihuumaa ja tunsivat olevansa osa joukkuetta. Harjoittelu pohjautuu yksilön taitojen opettamiseen ja joukkuepelin jäsentämiseen. Pelituokiot ovat ohjaavia, joissa positiivisella palautteella yritetään jalostaa yksilötaitoja palvelemaan joukkueen etua. Välillä epäonnistutaan yrittämällä liikaa yksin, välillä tulee sarjan hienoimpia yhden kosketuksen syöttöketjuja, joiden päätteeksi lyödään pallo tyhjään maaliin takatolpalta. Ne pohjautuvat reagointiin/kykyyn jäsentää peliä, yksilötaitoihin ja pelirohkeuteen.

    Tulevaisuus / pelaajapolku seurassa: Seurassa on pidetty kevään aikana useitakin palaverja tyttö/naispuolen tulevaisuudesta ja tietysti ensi kaudesta. Ensi kauden tyttöjen SM-joukkue pohjautuu nykyiseen C-ryhmään ja viiteen -97 syntyneeseen tyttöön. Tämä ryhmä tulee harjoittelemaan osin yhdessä naisten liigajoukkueen kanssa. Tarkoituksena on lisätä yksilökeskeistä valmennusta myös naisten joukkueessa, kasvattaa pelirohkeutta ja kehityä pelaajina ja joukkueena. Joukkueiden valmennukset ja pelaajat julkistetaan varmasti lähi aikoina. M-Teamin C-tytöt ovat taitavia, mutta motivoituneita ja taitavia pelaajia on Suomessa joka puolella. Toivottavasti kaikille löytyy sopiva pelipaikka ja osaava valmennus. M-Teamiin naisten joukkuetta kasataan ja sinne toivotaan pelaajia, jotka haluavat kehittyä yksilöinä joukkuelajissa ja arvostavat urheilullisuutta. Ja tyttöjen SM joukkue ja lliga tekevät paljon yhteistyötä. Tyttöjen SM- joukkueen ja liiganvalmennus julkaistaan varmaan lähiaikoina.

    Tsemiä kauden päätösturnauksiin ja intoa kesätreeneihin!