Pääkalloennakko: Koovee haastaa PSS:n tyttöjen finaaleissa – kesäharjoittelu ja fysiikka voivat ratkaista

PSS juhli mestaruutta viime keväänä ja lähtee ennakkosuosikkina tämänkin vuoden finaaleihin. Kuva: Tuula Heino-Kyllönen

PSS juhli mestaruutta viime keväänä ja lähtee ennakkosuosikkina tämänkin vuoden finaaleihin. Kuva: Tuula Heino-Kyllönen
PSS juhli mestaruutta viime keväänä ja lähtee ennakkosuosikkina tämänkin vuoden finaaleihin. Kuva: Tuula Heino-Kyllönen

Tyttöjen SM-sarjan välierät saatiin päätökseen viime maanantaina, kun Koovee kukisti Uudessakaupungissa ratkaisevassa kolmannessa ottelussa KaPa-65:n. Ratkaisu meni voittolaukauskilpailun ensimmäiseen jatkopariin, jossa joukkueet vihdoin saivat selvää keskinäisestä paremmuudestaan. Toisessa välieräparissa liigavahvistuksensa peleihin saanut PSS otti yllättävän selkeän välierävoiton SB-Prosta suoraan kahdessa ottelussa.

PSS otti välieräsarjan voiton kahdella selvällä voitolla: ensin 3-8 vieraissa ja sitten 7-1 kotisalissa. Kaksikon paremmuudesta ei jäänyt mitään epäselvää, sillä PSS pystyi pelaamaan täydellä kokoonpanollaan ja hallitsemaan molempia otteluita. Tyttöjen SM-sarjan voimasuhteisiin vaikuttavat keväällä aina naisten Salibandyliigan pudotuspelit ja niiden aikataulut. Tällä kertaa kärsijänä oli SB-Pro, joka lähti tyttöjen välieriin ilman profiilipelaajiaan, kun taas PSS sai kaikki pelaajansa mukaan. Toki on sanottava, että voittaja olisi voinut olla sama muutenkin, mutta numerot varmasti tiukemmat.

Toisessa välieräsarjassa KaPa-65:n kotietu näytti pitävän, mutta Koovee pystyi sarjan kolmannessa ottelussa Pohitullissa nousemaan tasoihin kahdella alivoimamaalilla ottelun toisen erän lopulla. Kaikki kolme sarjan ottelua ratkesivat pienillä marginaaleilla. KaPa johti kaikkia otteluita puolessavälissä ja kaksi kertaa Kooveen kiri riitti, kerran ei.

Finaaliparissa kotiedun saa runkosarjan kolmannen sijan turvin Koovee. Ottelusarja pelataan ensimmäistä kertaa paras viidestä –systeemillä ja voittaja on selvillä viimeistään sunnuntaina 13.4. Pronssiottelun kotiedun saa runkosarjan voittaja SB-Pro ja pronssiottelu pelataan 6.4.

Ennakko finaaleista:  Koovee – PSS (paras viidestä –järjestelmällä)

Finaalissa kohtaavat kaksi toisensa erittäin hyvin tuntevaa joukkuetta. Sekä PSS että Koovee ovat täynnä tulevaisuuden liiga- ja maajoukkuetähtiä. Nämä kaksi seuraa ovat olleet vastakkain myös kahden edellisen kauden tyttöjen SM-sarjan finaalissa, joista molemmilla on yksi voitto: Kooveella kaudelta 2011-12 ja PSS:llä viime kaudelta. Seurojen liigajoukkueet ovat myös erittäin nuoria, joten samat pelaajat ovat pelanneet toisiaan vastaan myös naisten liigassa tällä kaudella.

Tämän kauden tyttöjen runkosarjassa molemmat voittivat kotiottelunsa, Koovee alkukaudesta 8-2 ja PSS loppukaudesta 8-5. Molemmat joukkueet edustavat taitosalibandya, kovin fyysistä peliä kumpikaan tuskin lähtee pelaamaan, vaan ottelut ratkaistaan pallollisella taidolla, jota molemmissa joukkueissa riittää.

Seuraa heitä:

PSS:n maalivahtiosasto on kovaa luokkaa. Ykköstorjuja lienee nuorten maajoukkuevahti Aliisa Levälampi, mutta myös Teea Lehikoinen oli torjuntaprosentilla mitaten runkosarjan kolmanneksi paras maalivahti. PSS:n puolustuspäässä löytyy huippuosaamista Kristiina Järvisen ja Hilma Haakanan johdolla, mutta erityisesti hyökkäysosasto vahvistui, kun liigajoukkueen pelaajat saatiin mukaan. Maalintekoon PSS kykenee laajalla sektorilla, Holmberg-Björkman-Holmberg –ketju on erittäin vaarallinen, mutta maalintekovoimaa löytyy kahdesta muustakin ketjusta ja seurata kannattaa myös Daniela Westerlundia, Kia Kunttua ja Milla Korhosta.

Kooveen ykkösnyrkki on Kauppien sisaruskaksikko Oona ja Veera, joista Oonan pelikunto oli välieräsarjassa puolinainen sairastelun takia. Tähän ketjuun kolmantena tulee todennäköisesti 98-syntynyt Tuulia Aho, joka on esiintynyt tämän kevään pudotuspeleissä ”isojen maalien” tekijänä. Puolustuspäässä rutinoitunut Tiia Leppänen luutii varmoin ottein, säestäjinään Annika Kulmala ja Helene Kynäsniemi. Liigassakin pelanneet Roosa Salmela ja Miia Vallenius voivat pelata sekä hyökkääjinä että puolustajina, joten kokoonpanoon saadaan tarvittaessa paljonkin variaatiota. Raatajaosastolta kannattaa seurata paljon töitä tekeviä Hanna Puolakkaa ja Laura Lainetta.

Kooveen maalivahtiosastolla on pudotuspeleissä enemmän pelannut liigajoukkueen Noora Laakso. Koovee ei tässäkään juuri PSS:stä jää jälkeen, sillä kakkosvahti Kristiina Tarkiainenkin on 97-syntyneiden ikäluokan huipputorjujia.

Pääkallo.fi:n arvio:

Finaalisarjaan lievänä ennakkosuosikkina lähtee PSS ja se voittaa mestaruuden otteluvoitoin 3-1. PSS voitti ennakkoon suurimman mestarisuosikin ja on pelannut nousujohteiset pudotuspelit. Koovee joutui koville KaPa:n fyysisen pelin kanssa, mutta nyt vastus muuttuu kokonaan erityyppiseksi ja tuo ei voi olla näkymättä ainakaan ottelusarjan ensimmäisessä pelissä. Toki Kooveen kotietu tasoittaa puntteja hieman, mutta tässä sarjassa ei sen varaan voi kovin paljoa laskea, sillä aiemmilla kausilla mestaruuden voittaja on ratkaissut finaalisarjan vieraskentällä.

Molemmat joukkueet pystyvät hyvään ja luovaan hyökkäyspeliin, joten puolustuksen ja maalivahtipelin pitävyys nousee suureen arvoon. Kummankaan joukkueen puolustus ei pallollisia virheitä paljon tee, vaan maalipaikat on luotava itse. Niinpä joukkueista voittaa se, joka onnistuu omassa hyökkäyspelissään paremmin. Kumpikaan joukkue ei ole tottunut peruuttelemaan, vaan molemmat pyrkivät pitämään vauhtia ja kääntämään peliä nopeasti pallon saadessaan.

Ottelusarja tulee olemaan tiivis, pahimmillaan viisi ottelua yhdeksän päivän sisään. Tämä tarkoittaa sitä, että ottelusarjan venyessä kesäharjoittelu ja fysiikka voivat nousta ratkaisevaan asemaan pelattaessa neljättä tai viidettä peliä lyhyen ajan sisään. Materiaalin leveydessä ja fysiikassa hienoinen etu lienee paremmin levänneellä PSS:llä.

Finaalisarjan otteluohjelma:

5.4.2014 18:00 Koovee – PSS Spiral Salit Kaukajärvi

6.4.2014 18:00 PSS – Koovee Aurorahalli

10.4.2014 18:30 Koovee – PSS Spiral Salit Kaukajärvi

12.4.2014 18:00 PSS – Koovee Aurorahalli (tarvittaessa)

13.4.2014 18:30 Koovee – PSS Spiral Salit Kaukajärvi (tarvittaessa)

Pronssiottelu:

6.4.2014 18:30 SB Pro – KaPa-65 Campo Sport Center

Finaalisarjaa voi seurata ainakin Kooveen Tyttöakatemian Twitter-tilin avulla (@KooveeTAk).

5 comments

  1. Koovee pärjää täysin Kauppien varassa, kuten välierässä nähtiin. Kaupit osaavat ratkoa pelejä, ja tekevät sen varmasti nytkin. Ovat jo monta vuotta kannatelleet naisten ja tyttöjen joukkuetta. Huippulahjakkuuksia.

  2. Eipä pelannu oona muita vaihtoja kun yv, ja veti rankkareita . Puoli/ välierissä et joukkueessa löytyy ratkaisijoita laajalla sektorilla kokonaisuutena. Tsemppiä molemmille finaaliin.