Suomi käänsi kaaoksen voitoksi – loistava Loisa viimeisenä lukkona

Nina Rantala (#21) loukkaantui ottelun toisessa erässä. Tuomarit antoivat pelin jatkua ja Ruotsi siirtyi johtoon. Kuva: Mia Alén.

Suomen naiset otti Eerikkilän EFT-turnauksen päätösottelussa makoisan 7-4 –voiton Ruotsista. Länsinaapuri aloitti ottelun vahvasti, kun Sandra Mattsson teki vapaalyönnistä avausmaalin ennen viiden minuutin täyttymistä. Maaleja ladottiin vuorotahtiin, kunnes Suomi käänsi toisen erän hetkellisen kaaostilanteen johtoasemakseen ja kolmannessa erässä Elina Kujala ja Mira Wickman kaunistelivat Suomen maalisaldon seitsemään.

Ottelun ratkaisu?
Suomen hyökkääjä Nina Rantalan pakara revähti ottelun toisen erän puolivälissä ja ruotsalaiset käyttivät tilanteesta johtuneen kaaoksen hyödykseen tekemällä 2-3 –johtomaalin Victoria Wickströmin toimesta. Kovasti protestoineet suomalaiset eivät kuitenkaan jääneet miettimään tilannetta liian pitkään, vaan Eliisa Alanko tasoitti pelin nopeasti spinaroundin päätteeksi. Alisa Pöllänen vei Suomen jälleen johtoon toisen erän lopulla, ja kolmannessa erässä Pro-ketju Elina Kujalan johdolla kasvatti eron nopeasti neljään maaliin.

Laura Loisa Suomen maalilla oli itse varmuus hyvin peittäneen suomalaispuolustuksen takana. Peräti 28 maalia ennen sunnuntaita tehnyt Ruotsi oli yllättävänkin aseeton Suomea vastaan. Vain toisessa erässä koko suomen kuusikon pysäyttänyt Nina Rantalan loukkaantumistilanne sai myös Loisan jäätymään. Viimeisen viidentoista minuutin ajan Ruotsi haki kavennusmaaleja vimmatusti, mutta Loisa johdatti Suomen joukkueen turnausvoittoon.

Suomen peli-ilme oli Tshekki-ottelun avauserää lukuun ottamatta läpi turnauksen positiivisen aggressiivinen ja iloisen aktiivinen. Joulukuun MM-kisoissa vaivanneesta epävarmuudesta ja hyökkäysalueen passiivisuudesta ei ollut tietoakaan. Lähtölaukauksen saanut kisaprojekti uuden valmennusryhmän johdolla sai näin hyvän aloituksen.

Suomi: Elina Kujala 2+0, Mira Wickman 1+1, Laura Loisa 27 torjuntaa
Ruotsi: Sandra Mattsson 2+0

1. Pelasiko suomi ”longballia”? Ilmeisesti ei ainakaan oltu ”so tired”, kuten ostravassa.