Tapanilan Erä B-junioreiden Suomen mestari – Sitkeä Josba kaatui saappaat jalassa

Tapanilan Erä, B-junioreiden Suomen mestarit 2013-14. Kuva: Juhani Järvenpää

Suomen salibandykausi 2013-14 saatiin maanantaina päätökseensä, kun Tapanilan Erä ja Josba ratkoivat B-junioreiden Suomen mestaruuden Helsingin Mosahallissa. Ennakkosuosikki Erä osoittautui kotonaan liian kovaksi vastustajaksi kevätkauden yllättäjäjoukkue Josballe ja vei kultaiset mitalit lukemin 6-0 (1-0, 1-0, 4-0). Otteluvoitot menivät siis helsinkiläisille 2-1.

B-juniorien mestaruusottelu päätti pääsiäisen huikean salibandykimaran ja samalla koko sarjakauden Suomessa. Ottelussa paikalla ollut yleisö ei varmasti jäänyt kaudesta kylmäksi.

Erä pääsi varkain johtoon jo ottelun ensi minuutilla, mutta sen jälkeen nähtiin kovatasoinen ja tasainen salibandyottelu. Siinä missä Erä oli edellä taidossa, Josba vastasi fyysisyydellä.

Kolmanteen erään lähdettiin Erän 2-0-johdossa. Ratkaisu nähtiin ajassa 47.53, kun helsinkiläisten Eero Nuutinen pääsi iskemään läpiajosta tilanteeksi 4-0. Maalin jälkeen suurin paine hävisi ja Erä pääsi vielä kaunistelemaan lukemia kahdesti ennen voitonjuhlia.

Erän korkeampi taitotaso ja tasaisuus korostui etenkin kolmannessa erässä. Joukkueen jokaisesta maalista vastasi eri pelaaja. Josba sen sijaan tuskaili maalinteon kanssa läpi ottelun, vaikka hyviä paikkoja rakensikin.

Siinä missä lauantain ottelussa Joensuussa Josban maalivahti Jimi Miettinen oli huikeassa vireessä, oli tänään Erä-vahti Santeri Kainulaisen vuoro loistaa. Kainulainen tappoi vierailijoiden parhaat maalintekopaikat hienoin ottein ja jätti vastapuolen kollegan selvästi varjoonsa. Hän sai myös runsaasti apuja uhrautuvasti vetoja peittäneiltä kenttäpelaajilta.

Finaalisarjan jokainen ottelu saatiin pelata täydelle katsomolle. Maanantain kohtaamisessa paikalla oli peräti 590 katsojaa, mikä on Mosahallin tämän kauden ennätys. Katsomossa oli myös bussilastillinen hyvin äänekkäitä Josba-kannattajia, jotka vastasivat suurimmasta osasta äänestä ainakin ottelun alussa.

– Vastustaja oli sitkeä. Josba opetti meitäkin pelaamaan fyysisemmin. Lopulta meidän taitotasomme ratkaisi, kun onnistuimme vastaamaan vastustajan fyysisyyteen. Upea joukkue tämä on, todella työteliäs ryhmä, iloitsi Erän päävalmentaja Ilkka Lehtinen kyyneleet silmissään.

Ottelu jäi tällä erää Lehtisen viimeiseksi Suomessa, sillä hän suuntaa ensi kaudeksi Sveitsiin uusiin haasteisiin.

– Avoimin mielin suhtaudun tuleviin haasteisiin Sveitsissä, Lehtinen totesi toimittajalle.

Tilastot:
Erä: Miska Mäkinen 1+1. Santeri Kainulainen 15 torjuntaa (100.0 %).
Josba: Jimi Miettinen 27 torjuntaa (81.8 %).

Teksti: Lauri Havukainen, Helsinki

20 comments

1. ”Ottelun loputtua Erän kovimmat kannattajat villiintyivät sen verran, että yksi nähtiin hyppimässä alasti kentällä päätösvihellyksen jälkeen. Kyseessä oli ilmeisesti sama henkilö, joka oli aiemmin esillä myös Joensuussa, joskin silloin vielä bokserit jalassa.”

Tuleeko tuosta se ” Meidän Tapa” ?

2. Lattea finaali. Josba oli paha pettymys. Olis pitänyt päästä Calssic finaaliin! Tai TPS, eri lohkosta = olis tullut kiihkeempää vääntöö ehdottomasti. Eräkin oli voitettavissa.

3. Miten niin muka Classc tai TPS ois pitäny päästä finaaliin ja ois ollu parempi. TEPSI taisi törmätä Moilaseen Joensuussa, olikohan peräti hattutemppu ja saman verran syöttöjä ja Classic sitten hävisi runkosarjan pelit ja taisi Moilanen olla semiä ratkaisemassa Tampereella. Loppuottelusarjassa vielä toipilaana hattutemppu Erän kivikovaa joukkuetta vastaan Joensuussa ja voitto Josballe.
    Loppuotteluihin pääsee voittamalla ja tänä vuonna paikan ansaitsi Josba ja ennakoodotusten vastaisesti pisti Eränkin ahtaalle, HIENOA JOSBA, HOPPEE EI OO HÄPPEE, tuollaisen sarjan jälkeen.

4. Rehellisyyden nimissä täytyy todeta että ei josba lla
    oikeasti ollut mitään saumaa finaaleissa. Sen verran iso taitoero kuitenkin joukkueiden välillä.

5. Ei hirveesti näillä kirjoittajilla ”josballa ollut mahdollisuuksia” ole mitään tietoa peleistä… voitot 2-1 erällä ja taisi viimeinenkin peli vasta ratketa kolmannessa erässä? Vaikka erä hallitsi peliä niin josballa aivan yhtä hyviä paikkoja mutta ei vaan uponnut kainulaisen taakse..

6. ..että runkosarjassa Inkkarit aloitti pisteiden nappaamisen Erältä, ilman A:ssa pelaavia vahvistuksia ja olis ansainnu voittaakin sen matsin! Classic kärsi samasta ongelmasta PlayOffseissa. Ei saanu omiin ikäluokkiinsa vahvistuksia tarvittaessa. Koskahan liitto älyää peluuttaa esim A:n ja B:n pudotuspelit eriaikoina!??? Ei paljon vaatis! Sais tason nostettua. Kyllä toi B:n vika finaalimatsi oli alusta asti Erän. Oli pirteä,halukkaampi ja rohkeampi voittamaan mestiksen. Ilmeisesti tokassa matsissa olivat hiukka takkiauki jo voittamassa. Finaalipelit pitää olla tiukkoja joka matsi tällä tasolla. Ei mitään 19-11 kokonaismaalieroja.

7. Eikö ne finaalipaikat pelaamalla nyt kuitenkin ratkennut ja sinne selvinneet on aina paikkansa ansainnut. Ja pitäisikö A vai B pitää runkosarjan jälkeen parin kuukauden tauko, että toiset pelaa pudotuspelit ja sitten toiset? Samaan aikaan ne vaan tahtoo sattua pelipäivien rajallisuudesta johtuen. Eikä liiton päätehtävä tai intressi ole taata, että jokainen pelaaja voi pelata jokaisen pelin eri ikäluokissa, siksihän niitä ikäluokkia on, että jokaiselle on omansa. Ja jokainen joukkue voi arvioida pelaajansa ja laittaa ne pelaamaan sinne mihin haluaa.

8. Ja huhhuh tuohon kokonaismaalieroon… Ei kai miestenkään finaaliin pitäisi päästää noin huonoja joukkueita, jotka häviää kokonaismaalierolla 23-16? Aikamoista saivartelua.

9. Taitaa harmittaa

Samaa mieltä imhon kanssa. Taittaa harmittaa ankarasti isoissa joukkueissa, kun pitää lässyttää tuollaista potaskaa.
    Josba oli runkosarjassa neljäs ja voitti puolivälierissä Happeen 2-0 ja Classicin samoin 2-0. Tamperelaisilla oli Joensuussa kaikki parhaat mukana, mutta eipä tullut jatkopaikkaa. Josba on kiistatta tällä kaudella eniten peliään kehittänyt joukkue tässa sarjassa. Eikä ole yhden eikä kahden tähden varassa, vaan erittäin tasainen nippu. Siksi joukkue oli finaaleissa.

Finaaleissa Erä oli parempi. Toinen peli Joensuussa oli tasoltaan HUIPPUPELI joka olisi kaikkien kannattanut nähdä. Sekin olisi kannattanut nähdä kun Josba nousi ylivertaista Erää vastaan 2-5 tappiolta 7-5 voittoon. Oli mielenkiintoista seurata Erän penkin reaktioita. Sellaista on urheilu parhaimmillaan. Hopea on makea saavutus ja olisi kiva jos nämä tänne kirjoittavat ”asiantuntijat” olisivat laadukkaampia. On todella ala-arvoista kirjoittelua.

10. Ei hyvänen aika tampere, runkosarjassa kahdesti turpaan, plaijareitre ensimmäiseen peliin takki auki ja häviö. Joensuussa kaikki kultapojat mukana ja josba vei. Uskomatonta katkeruutta. Voitot 4-0, itse en näe epäselvyyttä paremmasta jengistä t ylpeä

11. Kommenttini ei nyt liity meneillä olevaan kiistelyyn, vaan kunnioitukseen, joka todellakin luhistui Erän supertähti Eero Nuutista kohtaan.

Viimeisessä finaalipelissä Mosalla Josbalta oli reilun 70 hengen fanikatsomo seuraamassa peliä. Siellä oli useitakin henkilöitä, jotka huutelivat Nuutiselle sitä sun tätä, joskin muutamia hävyttömyyksiäkin, mutta kaikki se tavallaan kuuluu asiaan. Eihän se sopivaa ole, mutta melko väistämätöntä kun ottaa huomioon huutelijoiden promillemäärän. Oli tietenkin hyvin odotettavissa se, että jos Eero Nuutinen tekee maalin ottelussa, hän juoksee Josbakatsomon eteen tuulettamaan, niinkuin voisi odottaa muiltakin erän pelaajilta, sillä olisihan se hyvä pieni kiusa. Nuutinen sitten teki kuin tekikin maalin, samantien juoksi kohti Josban faneja kädet ilmassa ja huutaen, ja juuri ennenkuin hänen joukkuetoverinsa saapuvat paikalle, hän vilauttaa keskisormeaan Josbakatsomolle. Tämä oli varmaan epäurheilijamaisinta mitä olen koskaan nähnyt.

Temppua ei Erän sivuilta löytyvältä videolta tarkasti löydy, mutta paikan päällä olleet josbalaiset ja muut sopivasta kulmasta katselleet näkivät eleen varmasti. Eihän niin voi eikä saa tehdä. Hän saattoi olla hieman suutuspäissään Josban faneille, mutta ei tuolla tavalla voi Suomen junioreiden terävimpään kärkeen kuuluva pelaaja käyttäytyä.

Tapanilan Erä on SM kultansa ansainnut, mutta arvostusta ei minulta eikä monelta muultakaan teon nähneeltä löydy tätä kyseistä pelaajaa kohtaan.

12. On hyvinkin mahdollista että kommentissasi mainitsemalla tavalla on käynyt, mutta epäilen sitä suuresti. Katsoin ottelukoosteesta Nuutisen maalin monta kertaa, enkä missään vaiheessa nähnyt erikseen provokaatiotarkoitukseen nostettua keskisormea. Joten väität siis että näit jotain mitä muut ilmeisesti eivät, jotain sellaista mikä ei näy videolle, joka on hyvästä kulmasta kuvattu? Vaikea uskoa sinua. Oletan että kuulut Josban bussin mukana tulleisiin faneihin, sillä istuit samassa paikassa ja tiedät ilmeisesti kuinka monta teitä oli yms. Voisitko lopettaa yhden pelaajan parjaamisen? Varsin sopivaa on että juuri Nuutinen, joka teki Josban verkkoon 4 miesten pelissä Joensuussa, on syypää.

Omasta mielestäni Nuutisen ja seuraavan maalin tehneen Mäkisen ei olisi pitänyt osoittaa maalia tuulettaessa mikäänlaisia elkeitä vastustajan faniryhmille. Pitää kestää paine mikä sieltä tulee ja keskittyä peliin, turha mennä siihen eteen rähisemään. Sama pätee Josba-faneihin, älä huutele pelaajille jos sitten harmittaa kun ne tekee maalin väärään häkkiin ja juhlii nenäsi edessä.

Yleisesti suomalaisessa ”fani-kulttuurissa” mennään jo vikaan, kun keskitytään toisen joukkueen halveksumiseen ja pelaajille vittuiluun. _Aidot fanit_ tukevat joukkuettaan ja saavat sen pelaamaan paremmin. Piste.

13. Pettynyt pelaajien kuittailuun katsomolle. Kunnon pelimiehet EI tee niin. Nuutinen kehuttu yli ymmärryksen. Ei esittänyt mitään ihmeellistä A:n välierissä. Kouluarvosanat 1-5: Pelikäsitys 2, kädet 2, vedot 4=osoitteessa, tsemppi 5 (mutta niin muillakin pelaajilla), itseluottamus 5. Pitkä matka vielä tod kovaksi pelaajaksi. Ja jos ei leijjuminen lopu, jää rivipelaajaksi. Mielestäni Ailio pitkässä juoksussa parempi, näistä exSSV:läisistä.

14. Omasta mielestäni pelaajaan kohdistunut loukkaava huutelu on B-junnuissa erittäin halveksittava teko. Tässä iässä monet junnut muodostavat omaa identiteettiään (olipa hienosti sanottu) ja halveksiva huutelu voi vaikuttaa jatkossa heidän asenteisiinsa koko loppu elämän, mahdollisesti jopa heidän myöhempiin ratkaisuihin ja asenteisiin. Jos on pakko haukkua jotain, niin haukutaan sitten liigan aikuisia pelaajia. Ne on jo ymmärtäneet oman roolinsa pelissä, eivätkä ole yhtä herkkiä arvosteluille.

Valmentajien olisi syytä käydä tätä asiaa läpi kauden aikana. Ne pelaajat kenen ihon alle loukkaava kannustus ei ole päässyt, ei tule tuulettamaan maaliaan vastustajan kannattajien eteen. Jos tulee, jotain on mennyt väärin.

Toivottavasti jatkossa kuullaan vaan omaa joukkuetta kannustavia huutoja junnupelien katsomoista ja arvostetaan myös vastajoukkueen pelaajia. Yhteisellä salibandyasialla kuitenkin ollaan.

15. Lopettakaa. Kausi on ohi. Ottakaa lääkkeet ja menkää muualle tupruttelemaan.

16. mielestäni positiivinen vivahdus suomalaisessa urheilussa ylipäätänsä että saadaan BJUNNU peleihin tollanen karnevaali tunnelma. Futiksessa tollaanen fanikullttuuri ois normaalia esim eteläeuroopassaa ois kyseessä minkä sarjan peli tahansa ja kyllähän pelaajat ottaa sielläkin yleisön mukaan kuk tekevät maalin. Mutta halpamainen temppu Nuutiselta tulla näyttämään keskaria!! Kyllä tällaista yleisöä kaivataankin suomalaiseen salibandyyn ja tuulettaa PITÄÄ MENNÄ katsomon luokse mutta pelaajien ei pidä ampua yli

17. Jojensuusta kuultu, et Josban poikien lähtö uuteen seuraan, SB Kareliaan meni jo komeasti munilleen. Ei ole lähtijöitä ja se siitä.