”Valmennuksen kuumin sana on tällä hetkellä pelaajakeskeisyys”

Happee kohtaa sunnuntaina Indiansin. Kuva: Mika Hilska

Kuva: Mika Hilska
Kuva: Mika Hilska

Filosofi ja salibandyanalyytikko Jani Hakkarainen on mielenkiintoisten asioiden äärellä tuoreessa Iltalehden sivujen bloggauksessaan. Hakkarainen kirjoittaa valmentamisesta ja sen kuumimmasta trendistä – ja salibandy on isossa osassa pohdinnassa.

– Julkisuudessa suomalaisen joukkueurheiluvalmennuksen kuumin sana on tällä hetkellä pelaajakeskeisyys. Hiljattain esimerkiksi Leijonien, Huuhkajien, Susijengin, lentopallomaajoukkueen ja salibandymiehistön päävalmentajat julistivat median mukaan, että vanha päävalmentajakeskeinen lähestymistapa on historiaa. Siitä ollaan siirtymässä valmennusotteeseen, jossa keskiössä ovat yksittäiset pelaajat. Päävalmentaja ei ole enää herra ja hidalgo, joka käskee ja pelaajat vikisevät. Hän ei kohtele pelaajia enää vain muovailtavana materiaalina tai massana, esineinä, vaan kokonaisvaltaisesti ihmisinä, Hakkarainen alustaa tekstiään.

Salibandy nousee kirjoituksen keskiöön Happee-valmentajien kirjoittaman kirjan kautta. Seppo Pulkkisen, Jyri Korsmanin ja Jouko Mustosen kirjoittama Valmentaminen salibandyssä -kirja on ajankohtainen, kun Pulkkisen ja Korsmanin Happee aloittaa tänään Salibandyliigan finaalitaiston Classicia vastaan.

– Valmentamisen salibandyssä valmennusfilosofian voikin tiivistää termillä pelaajalähtöinen joukkuekeskeisyys. Se kuvaa paljon paremmin oikeaa joukkuevalmennustapaa kuin muodikas ”pelaajakeskeisyys”, Hakkarainen muun muassa kirjoittaa.

Lue Jani Hakkaraisen bloggaus kokonaisuudessaan Iltalehden sivuilta:
Pelaajalähtöinen joukkuekeskeisyys