Liiga ja seurat kommentoivat yksittäistä finaalia Ylelle – ”Oman sarjankin perustaminen mahdollista”

Mika Kaltala toimii tällä hetkellä Salibandyliiton puheenjohtajana. Kuva: Mikko Hyvärinen

Kuvassa Salibandyliiton puheenjohtaja Mika Kaltala. Kuva: Mikko Hyvärinen
Kuvassa Salibandyliiton puheenjohtaja Mika Kaltala. Kuva: Mikko Hyvärinen

Ylen urheilutoimitus on tehnyt verkkosivuilleen kattavan paketin salibandyn kuumimmasta perunasta eli mahdollisesta yksittäiseen finaaliin siirtymisestä. Yle on haastatellut niin Salibandyliigan kuin seurojen edustajia.

Pääkallo.fi:n perjantai-iltana julkaisemasta joukkueiden tekemästä julkilausumasta käy ilmi, että ainakin toistaiseksi liiga ja seurat ovat asian suhteen eri linjoilla. Viimeksi asiaa pohdittiin tiistaina yhteispalaverissa.

Ylelle Salibandyliigan kantoja asiaan valottavat muun muassa Salibandyliiton puheenjohtaja Mika Kaltala ja Salibandyliigan toimitusjohtaja JP Lehtonen. Kaltalan ja Lehtosen kommenteista käy ilmi, että tahtotila pikaiseen yhteen finaaliin siirtymiseen on kova.

– Jos halutaan lajia kehittää, erilaisia asioita pitää kokeilla, ja salibandy on ennenkin pystynyt nopeisiin muutoksiin. Etenkin jos miesten MM-kisat menevät hyvin joulukuussa, tällainen toinen suuri tapahtuma on markkinointimielessäkin hyvä. Itse näenkin yhden finaalin –mallissa paljon hyviä mahdollisuuksia, Lehtonen muun muassa kommentoi.

Ylen uutinen Kaltalan ja Lehtosen kommenteista:
Salibandypomo kohutusta finaaliaikataulusta: ”Kuuhunkin lennetään muutaman kerran tässä ajassa”

Liigaseuroista Ylen sivuilla pääsevät ääneen useat. Oman näkökantansa kertovat muun muassa SPV:n Tommy Koponen, Classicin Pasi Peltola, Tapanilan Erän Jari Mäki-Arvela, Kooveen Esa Koivisto ja moni muu.

– On jännää, että yksi seura kannattaa ja muut ovat sitä vastaan, mutta silti se jyrätään. Mielestäni se ei ole ihan demokratiaa, Erän puheenjohtaja Mäki Arvela sanoo ja jatkaa:

– Oman sarjankin perustaminen on mahdollista äärimmäisenä keinona. Jos kolmetoista seuraa on eri mieltä kuin yksi seura, niin meneekö se pelaamaan yksin finaalin ja me muut pelataan omaa sarjaa? En toivo sitä missään tapauksessa vaan toivottavasti päästään yhteisymmärrykseen. Haluan, että liiton ihmiset havahtuvat siihen, jotta nyt on otettu varaslähtö ja ollaan vähän liian pitkällä, kun starttilaukausta ei ole tullut.

Ylen uutiset seurojen edustajien kommenteista:
Sarjajärjestelmämuutoksesta kaivataan kirjallisia selvityksiä – ”Tätä minä ja muutkin seurat tuskailevat”
Liigaseurat eivät halua tulla pakotetuksi nopeaan muutokseen – ”Onko siellä oikeita ihmisiä ajamassa meidän asioita?”

31 comments

  1. … No tossahan toi nyt sitten olikin: eli mahdollinen hajaantuminen mikäli noi urpot pitää kynsin hampain kiinni, että ensi jo keevänä pelataan yksi finaali ! Toi on kyllä vastavuorosesti tosi painava argumentti: ”etenkin JOS MM-kisat menee hyvin.” Mitä v….a ?! ( Vertaa seurojen ko. asiasta allekirjoittaman mielipiteen kanssa. )
    Toi ”kuulento” juttu on niin irrallinen, että vois vähän miettiä mitä suustaan päästää ja mitä asioita vertaa keskenään !
    Voisko joku selventää mulle: kun Kaltala hinkuu äkkiänopeesti yksi finaali ensi kevääksi, mutta eikös LIITON pitäisi olla yhtä kuin seurat ? Ja seurat ovat sanoneet mielipiiteensä, niin senhän pitäisi kuunnella sitä messagee eikä kikkailla omiaan ? Vai olenko nyt ihan tuuliajolla ?

  2. Liitto haluaa päästä osalliseksi finaalien tulovirtoihin. Nyt se joutuu istumaan täpötäydessä hallissa seuraamassa Happeen järjestämää tapahtumaa ja nuolee näppejään. Nyt olisi kyllä kuuhun lähetettäviä nimeltä mainitsematta.

  3. Kaltalan live-esiintymisiä en ole nähnyt kuin kerran kevättalvella ylen urheiluviikonlopussa ja sen perusteella ei jäänyt kuvaa mistään suuresta visionääristä. Hiljaisella äänellä toisteli jotain vanhoja fraaseja, aivan ohi kysymystenkin välillä. Mutta näköjään jonkunlaista diktaattorin asemaa tuo itselleen suunnittelee ja ihmettelee varmaan illalla kotonaan, miten KAIKKI muut voi olla niin ulkona, kun on keksitty tällainen mahdottoman kiva kopioitu juttu, mitä vähän kokeilla. Että kun ennenkin on asioita tehty nopeasti, niin voidaanhan tässäkin vähän hosua ja odotellaan hitaampienkin lampaiden seuraavan kiltisti. Suurin ihmetykseni on, että millä tavalla nykyinen järjestelmä on rikki, kun sitä niin kovasti halutaan korjata. Vai haluaako nämä korjaajat vaan päästä osingoille korjauskuluista, vaikka vikaa ei olisikaan.

  4. Eihän tässä asiassa ole kuin yksi oikea vaihtoehto ensi kautta ajatellen, eli ei yksittäistä finaalia! Liitonmiehet todellakin ulos jos eivät nyt laita jäitä hattuunsa… Ja muutenkin toi yhden finaalin systeemi ei mun mielestä kuulu lajiin, tämä kevät todisti mun mielestä! Aivan loistava finaalisarja–> npita lisää eikä mitään nukketeatteria

  5. Luulin että Erä on Liiton kanssa hyväveli järjestössä mukana, mutta hienoa että puheenjohtaja näyttää ettei olekkaan.Yksi finaali voi olla ok, mutta jos suunnitelma on tällainen,sehän on ihan järjetön. Seuroja pitää kuulla ja sopia yksityiskohdat hyvässä yhteishengessä. Aikaisintaan 2016, jos tämän sotkun jälkeen päästään siihen . Seuroilla pitää olla mahdollisuus vaikuttaa finaalin tulohi, 30 000€ on typerä tarjous.

  6. Kannattaisikohan Kaltalan ja Lehtosen selvittää kuinka kauan sitä yhtäkin kuulentoa suunnitellaan ja valmistellaan. Tuskin alle vuosi siihen ihan riittää.
    No jos mennään yhteen finaaliin niin saavathan taas tehtyä pelistä DVD:n vai mentäisikö jo markkinavoimien vietäväksi ja panostettaisiin ihan Blu-rayhin.

  7. Kuulennon suosittelu on 10 vuoden prijekti, mutta mitä nuo liitonäijät siitä tietää,kun joukueitakaan eivät halua kuunnella. Oliskin mielenkiintoista jos päätös jyrätään ja Oilers pelaa yksin Baroona Araenalla ja muut taistelee omassa liigassaan. Hienoa että Erällä uskalletaan sanoa asiat ääneen.

  8. Nyt Erän kommentointi alkaa näyttämään siltä, että joskus vielä Helsingissäkin on suuremman yleisön suosiossa oleva liigaseura. Ei haihatella pikavoittoja vaan rakennetaan kannatuksen perusta huolella. Erällä on joskus vielä mahdollisuus hyödyntää paras viidestä -finaalisarjaa.

  9. Liitto ei luota seuroihin ja seuroilla mennyt usko Kaltalan ideoihin. Miten tästä eteenpäin, toivottavasti pikavoitto pöydälle ja valmistellaan sitä seurojen kanssa yhdessä asiallisesti. Nyt kinastelu poikki ja ei muuta kun kaikki tahot yhdessä muokkaamaan yhteistä juttua, muuten ei yhden finaalin malli toimi,jos sittenkään? Onko niin että vain Classic, SPV, Happee ja Erä uskoo että niillä itselläkin riittävä markkina-arvo hyödyntämään paras viidestä-finaalisarja.

  10. Eikös nyt ole salibandyliitossa ns. kokousvuosi eli elo-syyskuussa on valtuusto ja loka-marraskuussa liittokokous.

    Jos hallitus päättää siirtyä yhden finaalin järjestelmään, niin valtuusto voi halutessaan ko. päätöksen kumota.

    Seurat voivat sitten liittokokouksessa ehdottaa uutta puheenjohtajaa ja uusia jäseniä liittohallitukseen.

    Antaapa tulla julki hyviä ehdotuksia uudeksi puheenjohtajaksi!

  11. Aika hurja tilanne jos seurat perustaa oman liigan, no kilpailu on tietysti terve asia, mutta sittenkin tuntuu resurssien hajaantumiselta, jos Suomesssa aletaan pelata kahta liigaa. Mutta taas toisaalta seurojen johtama liiga saattaisi hyvinkin vetää paremmin yleisöä kuin liiton jäärien puuhastelu.

  12. Joo tää Kaltalan touhu omine hämärine bisneskytköksineen saa epäilykset heräämään, lehtonen laulaa hänen laulujaan, tietysti hyväpalkkainen duunipaikka kiinni siitä että tulee puheenjohtajan kanssa toimeen. Itsellä alkoi hälytyskellot soida toissa vuoden finaalien aikaan, kun liiton toppatakkiosasto pyöräytti helikopterilla Seinäjoelle finaaleihin. Aina tuollainen pröystäily jostain suhteellisuuden tajuttomuudesta kertoo.

  13. Eikös Säbässä ole nyt muotia polkea jalkaa ja kiukutella, et jos ette leiki mun kanssa ja mun säännöillä, niin sitten kyllä minä ja mun kaverit perustetaan ihan uusi säbäseura. Tai oma säbäliitto. Tai oma säbäliiga.

  14. Taitaa pahasti nyt mopo keulia jyväskylän suunnalla, vaikka voititte upesti mestaruuden ja kerran jäähallin täyteen niin ei se salibandymaailma kuitenkaan ala pyöriä vain teidän ympärillä. Nyt oikeasti jalat maahan ja yhteistyötä kehittämään.
    Oma säbäliitto, heh

  15. En tiedä muistanko väärin, mutta silloin kun Happee taisteli sijoista ynnä muut, niin Riitesuo adjutantteineen huuteli yhden finaalin perään. Nyt kun itse saatiin käsi hunajapurkkiin, niin ääni kellossa muuttui.

  16. Kyllähän tässä on kyse siitä että kaikki haluaa ajaa omaa etuaan. Raha ratkaisee. Kenelle ei kelpaisi esim. Happeen 60k lipputulot. Siinä jos sopivasti on oma firma mukana tai jonkinlaiset bonarit myydyistä lipputuloista, niin aika kivalta kuulostaa tai sitten kuulostaa huonolta jos ne viedään.

    Mielenkiintoista olisi kuulla näistä herrojen Kaltala yms kytköksistä enemmän. Raha on ainut asia mikä tässä merkkaa sanon minä. Pyh urheilullisuus, Pyh laji, Pyh kaikki muu.

  17. Hetkonen Etelän mies, julkilausuman oli laatinut 13 miesten – ja 11 naisten liigajoukketta, ei siis yksin Happee. Jos jollain keulii, niin ne taitaa olla nää liiton herrat, jotka kyllä voi laittaa vaihtoon. Ei tässä uusia säbäliittoja tai -liigoja tarvita, ettei käy kuin kaukalopallolle aikoinaan.

  18. Keskusteluhan on ihan järjetöntä.Seurojen valitsemat edustajat päättää miten toimitaan,ei kaltiala ole mikään diktaattori.Seurat kertoo edustajille että mitä tehdään ja vuoden aikalisällä ja fiksulla suunnittelulla oltaisiin yhteisrintamassa viemässä säbää eteenpäin. Nyt kunnon valmistelut ja vuoden vaihteessa asiat on sovittu,niin että se yksi ja ainut finaali pelataan 2016 alkaen.Mikä liiton herroilla on ongelmana tässä?

  19. Kyl olis parasta , että 4 Pro näyttäis säbää paras kaikista uskon ja toivon , että säbä palaa vielä 4 Prolle miksi ihmeessä se edes siirrettiin pois johonki ylel ei mitään järkeä . Kiitos !!!!

  20. Netti on tulevaisuus, kaikki sen tietää jo. Tämä antaa mahdollisuuden, että joukkueet voivat tuottaaa pelit omatoimisesti, näin mahdollinen hyöty menisi oikeaan osoitteeseen. Lähetyksiin saadaan paikallista nyanssia, mikä on vain hyvästä – pitääkö kaiken näyttää aina samalta?

  21. 4Pro? Miksi juuri se? Onhan näitä maksukanavia muitakin. Nelosella toki mahdollista saada maan paras sählyselostaja Jantta Alkio ääneen, mutta muuten ei mikään puolla juuri Nelosen valintaa.

  22. Kyllä nelosella on myös ollut hyvä kuvaus, kameramiehet osaavat paremmin seurata salibandyä kun ylen vastaavat.

  23. Nelonen on lätkäkanava, ja pysyy sellaisena, ei kiitos. Nettistreamit toimivat tosi hyvin. Joka liigajoukkue vain panostamaan laatuun.

  24. En ole aktiivisesti salibandya seuraava mutta kun tämän luin en voinut olla kirjoittamatta. Onko nyt puuro ja velli mennyt sekaisin. Cup systeemiin kuuluu yhden ottelun ratkaisut, ei pitkien sarjojen päätökseen. Ensin pelataan ja puoli vuotta ja sitten illassa kaikki on ohi. Vaikea on myös nähdä miten tälläinen toisi lisää rahaakaan seuroille, eikös jonkunlaisia pääsylippujakin myydä peleihin. Yleensä finaaleihin kehittyy ainakin kiekossa jonkunlainen draamankaari. Tätä siis salibandyväki tai osa siitä ei halua, ehkä päätöstä ajaa joku sydänvikainen jonka sydän ei kestä monia pelejä. Toinen vaihtoehto on hankkia nuorempia johtajia, joiden sydän kestää. Helsingin herrat käykää maalla, siellä on ns. maalaisjärki.

  25. Tästä taas huomataan, että puheenjohtajaksi pitäisi valita sellainen henkilö, jolla ei ole omia tai kavereitten liiketaloudellisia intressejä lajin piirissä.

    Vaikka poliitikkoja urheilujohtajina on tapana pilkata, niin politiikassa toimiva tai toiminut pj ei varmasti olisi aloittanut seurojen vastaista kampanjaa sarjajärjestelmän muuttamiseksi. Esimerkiksi sopivat vaikkapa aikaisempi Salibandyliiton pj Matti Ahde tai Palloliiton pj Sauli Niinistö. Vaikea olisi kuvitella kummankaan em. herroista toimineen Kaltalan tavoin.

    Syksyn pj valinta on seuroille näytön paikka. Löydetäänkö arvovaltainen ja maltillinen henkilö seurojen etua ajamaan?

  26. Edellinen kommentoija on oikeassa. Nykyinen piiri näyttää olevan niin pieni, että asioista ”sovitaan” jo etukäteen ja seurojen edustajat tai asioiden valmisteluun liittyvät toimikunnat ohitetaan kokonaan.

    Katsokaa joskus oikeasti läpi tota hallintorakennetta liiton ja liigan osalta. Liitolla on toiminnanjohtaja J. Kinnunen, talouspäällikkö, viestintäpäällikkö Henriksson, tiedotuspäällikkö Huoponen ja (osa-aikainen) tiedottaja Hilska (Mitä v…ua! 3 tiedotuksen henkilöä joista viimeinen taitaa tehdä lähes kaikki työt).

    Liigalta löytyy oma toimitusjohtaja J.P. Lehtonen, myyntikoordinaattori ja -neuvottelija. Näiden kohdalla ei ole mainintaa osa-aikaisuudesta. Käsittääkseni myös tj osallistuu myyntiin (tai ainakin pitäisi), joten aika paljon saavat nämä kolme myydä, että siitä jää palkkojen yms. menojen jälkeen jotain liigallekin.

    Eiköhän tälle lajille riittäisi yksi tj, yksi HYVÄ tiedottaja, sihteeri ja yksi myyjä. Jäisi reilut 100 000 euroa käytettäväksi lajin edistämikseksi. Suurimman osan käytännön työstä tekee kuitenkin aluevastaavat. Eihän toi kilpailutoiminnan päällikkö ja liiton liigapäällikkö (mikä tämä on? Liigallahan on oma tj!) ole palkattuja työntekijöitä?