”Olemme ylittäneet jälleen yhden esteen Kansainvälisen olympiakomitean laatimalla vaatimuslistalla”

Kuva: Iiro Karesniemi
Kuva: Iiro Karesniemi

Kansainvälinen World Games -järjestö (IWGA) on hyväksynyt salibandyn viralliseksi lajiksi vuoden 2017 World Games -tapahtumaan. Monilajikisat järjestetään tuolloin Puolan Wroclawissa. Tunnustus on huomattava kansainväliselle salibandylle, joka tavoittelee pääsyä olympialajiksi 2020-luvulla.

Päätös salibandyn hyväksymisestä WG-tapahtuman ohjelmaan pitkän työn tulos. Salibandy oli mukana näytöslajina Lahdessa vuonna 1997 järjestetyssä World Games -tapahtumassa. Silloin osallistujamaat olivat Suomi, Ruotsi, Sveitsi ja Latvia.

Vuosi sitten Kansainvälinen salibandyliitto (IFF) sai IWGA-jäsenyyden. Se merkitsi, että salibandy ei voinut enää hakea mukaan näytöslajiksi, joten IFF haki varsinaisen lajin asemaa kattojärjestöltä 33 muun lajin mukana. Myönteinen päätös salibandyn osalta tehtiin 16. huhtikuuta. Paikka aukesi kun verkkopallo (netball) ei pystynyt varmistamaan lajinsa korkeimman tason edustusta seuraaviin WG-kisoihin.

IFF:ssä tieto salibandyn mukaanottamisesta on otettu vastaan erittäin tyytyväisenä.

– Tämä on ollut IFF:n ja koko kansainvälisen salibandyperheen yhteinen tavoite viime vuodet ja unelmamme on nyt toteutumassa. Tämä on samalla todiste, että salibandy on kehittynyt oikeaan suuntaan ja että meidät on huomioitu nyt kansainvälisessä urheilujärjestöelämässä, toteaa IFF:n ruotsalainen puheenjohtaja Tomas Eriksson iloisena.

World Games -status on tärkeä askel salibandylle matkalla kohti olympialaisia.

– Tämä on ilman muuta yksi tärkeimpiä saavutuksiamme urheilukabineteissa KOK:lta saamamme tunnustuksen jälkeen, tietää IFF:n suomalainen pääsihteeri John Liljelund.

– Olemme ylittäneet jälleen yhden esteen Kansainvälisen olympiakomitean laatimalla vaatimuslistalla. On tärkeää, että salibandy-yhteisö ymmärtää arvon, jonka olemme saaneet World Games -monilajitapahtumassa ja eritoten, koska KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach on myös antanut voimakkaan tukensa World Games -tapahtumalle. Tämä on samalla tärkeä testi meille kohti seuraavaa tavoitettamme olla mukana jonain päivänä olympialaisissa ja nuorten olympialaisissa, Liljelund painottaa.

Näillä näkymin salibandy on Puolan Wroclawissa esillä kuuden miesmaajoukkueen voimin. Elokuussa 2017 järjestettävä tapahtuma kestää neljä päivää. Lopulliset joukkueiden koot ja kilpailujärjestelmä varmistuu elokuussa.

World Games on kansainvälinen neljän vuoden välein järjestettävä urheilutapahtuma, jossa kilpaillaan useissa erilaisissa urheilulajeissa. Kisat järjestää Kansainvälisen olympiakomitean suojeluksessa toimiva IWGA-järjestö (International World Games Association). Ensimmäiset World Games -urheilukilpailut järjestettiin vuonna 1981.

2 comments

  1. Hieno ja kannatettava tavoite päästä joskus olympialajiksi, mutta kesäkisoihin pääsy on realismia 2032 tai joskus sen jälkeen. Se edellyttää, että muutama urheilumuoto putoaa pois 2010- ja 2020-luvuilla. KOK ei lisää lajien ja urheilijoiden kokonaismäärää. Uusi laji pääsee sisään vain jos joku muu pudotetaan pois. Ja MM-kisojen osanottajamaiden luku pitää saada yli 50:n.

    Tulevat salibandyn olympiapelaajat ovat vasta syntyneet ja aloittelevat lähivuosina pelaamista. Hyvä tietysti jos esimerkiksi vuonna 2032…

    Kun USA, Kiina, Venäjä ja vaikkapa Saksa alkavat ottaa salibandyn tosissaan niin muitakin maita tulee perässä ja 2030-luvulla Suomi taistelee tiukasti pääsystä edes joskus MM-kisoissa kymmenen parhaan sakkiin.

  2. Tälläiset uutiset ovat lajin kannalta äärimmäisen tärkeitä. Toivottavasti lajiväki ymmärtää mikä merkitys kansainvälisillä onnistumisilla on salibandyn tulevaisuudelle. Laji etenee hitaasti mutta varmasti maailmalla.