Kesähaastattelussa Arttu Kukko – ”Muutto Raumalle kuin köyhän miehen etelänmatka – siellä on oma kielikin”

Arttu Kukko (oik.) pelaa ensi kaudella Salibandyliigaa Raumalla. Arkistokuva: Jari Turunen

Arttu Kukko (oik.) pelaa ensi kaudella Salibandyliigaa Raumalla. Arkistokuva: Jari Turunen
Arttu Kukko (oik.) pelaa ensi kaudella Salibandyliigaa Raumalla. Arkistokuva: Jari Turunen

Arttu Kukko on ollut vaasalaisen salibandyn potentiaalisimpia pelaajia jo pitkään. SB Vaasan puolustuksen kapellimestari ja joukkueen kapteeni pääsee nyt tosissaan kokeilemaan siipiään liigatasolla. Pääkallo.fi tavoitti Kukon kesähaastattalun muodossa ja kyseli heti kärkeen taustoja ja fiiliksiä seurasiirrosta.

– Fiilikset siirtyä SalBaan ovat huippuhyvät. Kauden jälkeen (SalBa-valmentaja Juha) Mäkilä jo soitti ja kysyi kiinnostaako. Olen ollut jo monta vuotta lähdössä muualle pelaamaan, mutta nyt oli sopiva rako, kun mikään ei enää varsinaisesti pidättele Pohjanmaalla. Koulu on loppusuoralla ja parempi puoliskokin näytti vihreätä valoa, Kukko sanailee.

Siirron suhteen kehuja saa myös SalBan organisaatio.

– Käytännön järjestelyt on hoidettu esimerkillisesti. Seuran taustajoukot ovat muun muassa tehneet muuttamisen paikkakunnalle todella helpoksi.

Seuravaihtoehdot ensi kautta ajatellen olivat käytännössä SalBa ja SB Vaasa, mutta myös ulkomaille lähtö kävi 24-vuotiaan puolustajan mielessä.

– Alkukeväästä avovaimon kanssa leikiteltiin ajatuksella ulkomailla pelaamisesta, mutta mitään vakavasti otettavia vaihtoehtoja Vaasan ja Rauman lisäksi ei ollut. On tuo Raumalle muuttokin köyhän miehen ulkomaanmatka. Se on etelämpänä ja siellä on oma kielensä. Saa olla tarkkana, että ”raumangiälen” kanssa selviää, Kukko naurahtaa.

SB Vaasa pääsi viime keväänä liigakarsintoihin, mutta nöyrtyi Nokian KrP:lle lopulta suoraan voitoin 3-0. Tämän vuoden uusittu sarjajärjestelmä ja karsintapaikkaan pysähtynyt matka Vaasan kanssa herättää Kukossa haikeutta.

– Olisi ollut hienoa yrittää Vaasan kanssa vielä liigaan, sillä siellä on jälleen tosi kova nippu kasassa. Mielenkiintoinen Divari-kausi kyllä tulossa pudotuspeleineen, jotka olisi ollut mahtava kokea. Mutta eipä siinä, ensimmäinen täysipainoinen liigakausi kelpaa varsin hyvin.

Kukko oli yksi tärkeimmistä, ehkä jopa tärkein yksittäinen keskustelun avaaja Divarin pudotuspelien tuloa ajatellen. Miten kauan ajatusta asiasta oli kypsytelty?

– Se oli jokunen kausi takaperin, kun sitä aloin miettiä. Oma kausi loppui helmi-maaliskuun vaihteessa ja seurasin kavereiden pelejä Divarikarsinnoissa, jotka jatkuivat hyvä ettei toukokuuhun. Kun lopulta sain ajatukseni paperille, ajankohta oli täydellinen, kun Porkkanamaa-blogia oltiin starttaamassa.

Kunniaa play-off-keskustelun avaamisesta mies ei kuitenkaan ota itselleen, vaikka onkin mielissään, että kirjoitus otettiin niin hyvin haaviin.

– Onhan tuosta puhuttu muuallakin jo paljon aiemmin, en varmasti ollut ensimmäinen. Mukavaa, että tekstistä lähti saman tien sellainen lumipalloefekti, asiaa käsiteltiin nopeasti ja uudistus konkretisoitui näin nopeasti.

Kyseisiä play-offeja Arttu Kukko ei kuitenkaan tulevalla kaudella koe, vaan pelit pelataan tasoa korkeammalla. Miltä Rauman SalBa näyttää seurahistoriansa ensimmäistä liigakautta ajatellen?

– SalBa on nousijajoukkue ja pitää olla realistinen, eikä hamuta kuuta taivaalta. Tulevan kauden SalBa on taistelevalla ilmeellä ja hyvällä asenteella pelaava jengi, joka on yllätysvalmis mitä tahansa joukkuetta vastaan.

Entä minkälaista roolia A. Kukolle on kaavailtu SalBan miehistössä?

– Ei ole ollut hirveästi puhetta. SalBalla on paljon hyviä ja monipuolisia puolustajia. Tavoitteeni on saavuttaa vakiopaikka pelaavasta kokoonpanosta. Kaikki roolit kolmessa pelaavassa kentässä käyvät. Motivaatiota taistella peliajasta löytyy runsaasti, koska pitää muistaa, että pelipaikka pitää ansaita.

Minkälaisia tavoitteita pienestä ja piskuisesta Merikaarrosta kotoisen olevalla puolustajalla sitten on henkilökohtaisella tasolla?

– Haluan kehittyä joka vuosi pelaajana ja tämä on sitä ajatellen hyvä ratkaisu. Näen uusia tuulia ja minulla on realistinen mahdollisuus saada paljon peliaikaa liigatasolla.

Monen silmään Kukko on todella monipuolinen pelaaja, miten hän itse näkee vahvuutensa ja heikkoutensa?

– Asenne on vahvuus ehdottomasti. En helposti luovuta ja tykkään vääntää kaksinkamppailuissa. Mailatekniikan kanssa olisi vieläkin petrattavaa, pallo saisi pysyä nätimminkin lavassa, Kukko sanailee.

Esikuvista kysyttäessä Kukko vastaa varsin mielenkiintoiseen sävyyn.

– Kun olin junnuikäinen, Vaasassa puhuttiin paljon Harri Karjalasta. Hän on myös startannut pelinsä samasta seurasta kuin minä, Press Team -94:sta, joten sieltä ajoilta on lähtenyt halu olla seuraava Vaasasta ponnistava liigapelaaja. Onhan se aika uskomaton matka, minkä Harri on PT:n nelosdivarijoukkueesta käynyt SPV:n paitaan.

Karjalasta Kukko heittää myös juttua hieman pilke silmäkulmassa.

– ”Haballa” on myös vähän samanlainen pelityyli kuin lätkässä Lasse Kukkosella, joten hänen pelaamistaan on ollut mukava seurata, Kukkosta etenkin sosiaalisessa mediassa paljon hehkuttava Kukko naurahtaa.

Pitkään Divarissa salibandyuraansa luonut Kukko harjoitteli jo viime kauden SPV:n kanssa ja sai maistaa farmisopimuksen kautta myös liigapelejä. Mitkä ovat suurimmat erot liigan ja Divarin välillä?

– Liigajoukkueet treenaavat enemmän. Pelinopeus on liigassa korkeampi. Joukkueilla on myös leveämmät materiaalit kuin Divariseuroilla.

Mitenkäs ne Kukon omat treenit ovat sitten sujuneet kesän aikana ja mitä muuta mies on ehtinyt kesällä tekemään?

– Työpäivät ovat vaihtelevia ja olen ehtinyt treenaamaan välillä jopa pari kertaa päivässä. Opinnäytetyötä on myös tullut väsäiltyä hiljalleen, ehkä liiankin hiljalleen. Tulossa on varmasti kiireinen syksy, joten ihan hyvin on ehtinyt latailla akkujakin sitä varten.

Arttu Kukko on omien sanojensa mukaan hyökkääjä. Viimeisenä kysymyksenä Pääkallo.fi esittääkin, miten asian laita oikeasti on, onko A. Kukko pakki vai hyökkääjä?

– Jos ihan tosissaan puhutaan, niin pakiksi sitä on aika syvästi profiloitunut viime vuosina, eikä minusta hyökkääjänä varmasti olisi paljoa käyttöä. Hyökkääjä-juttu on enemmänkin ollut valmentajien huudatusta Vaasassa, kun kaupunkisarjassa on tullut tehoiltua sillä tontilla. Nyt voi kuitenkin myöntää, kun seura vaihtuu, eikä tarvitse enää huudattaa, että kyllä minä olen ihan oikeasti puolustaja.

2 comments

  1. Eiköhän se ole pitkälti liiton ja Kaltalan ansiota että Divariin tuli pleijarit. Hienoa nopeaa käsittelyä noinkin uudistusmielisessä asiassa. Hyvä Kaltsu!