Kesähaastattelussa Jani Lipsanen – ”Haluan kasvattaa joukkuetta ja urheilijoita omatoimisuuteen”

Kuva: Jari Turunen

Jani Lipsanen vaihtoi naisten valmentamisen miehiin. Kuva: Jari Turunen
Jani Lipsanen vaihtoi naisten valmentamisen miehiin. Kuva: Jari Turunen

Liigakarsintoihin yltänyt kuopiolainen SB Welhot teki kesän kynnyksellä valmentajanvaihdoksen. Mikko Tiihonen väistyi päävalmentajan pallilta, ja Jani Lipsanen astui saappaisiin. Pääkallo.fi tavoitti Lipsasen ja otti selvää minkälainen persoona Welhojen ruoriin on hypännyt.

Lipsanen itse muistetaan Kajaanin Papasista pelaajana sekä valmentajana. Hän teki pelaajana Divarissa Papasin paidassa 116 ottelussa mainiot 204 tehopistettä ja on toiminut kakkosdivisioonassa joukkueen pelaaja-valmentajana. Papasin naisia hän on valmentanut aina Naisten Salibandyliigassa saakka.

Nyt Lipsasella on edessä tietynlainen läpimurron paikka, kun hän astuu ensi kertaa päävalmentajan saappaisiin miehissä pääsarjatasolla.

Kesä Divari-joukkueen peräsimessä on sujunut odotetusti ja tuleva viikko näyttää paremmin suuntaa.

– Meillä on ollut neljän viikon omatoiminen jakso, ja ensi viikolla palataan ruotuun sekä testataan joukkueen kunto. Testien tuloksista näkee pitkälti joukkueen sisäisen motivaation. Yhdessä kun tehtiin juhannukseen saakka, niin touhu näytti hyvältä.

Liigakarsintoihin yltäneen joukkueen tavoitteena on varmasti parantaa vielä himpun verran viime kaudesta. Lipsasen mukaan liiganousua ei kuitenkaan saavuteta noin vain, eikä se ole ihan yksinkertainen homma.

– Todennäköisyys riippuu paljolti siitä, miten tässä muutaman palapelin palanen loksahtaa vielä kohdilleen. Ihan ei ole vielä sellainen rosteri vielä, minkälaisen toivoisin, mutta lopullinen kokoonpano selviää lähiviikkojen aikana. Kova sarja on tulevalla kaudella, ei auta mennä soitellen sotaan. Hyviä porukoita on ja tavoite on lähteä viime kauden tulosta parantamaan. Tammi-helmikuussahan sen näkee paremmin, että missä mennään, Lipsanen sanailee.

Omasta kesästään Lipsanen on raapaissut ison siivun joukkueen ja seuran eteen.

– Tein tuon kesäsuunnitelman jo syksylle ensimmäiseen otteluun asti, ettei kesän aikana tarvitse sen kummemmin päätä vaivata, mutta ei tässä ole juuri lomailemaan kerennyt. Elokuun loppuun asti olen Kajaanissa töissä ja sen jälkeen pääsen Kuopioon pysyvästi. Siihen asti reissaan Kajaanista Kuopioon treeneihin, loman aika on sitten huhti­-toukokuussa, Lipsanen veistelee.

Varsin juonikkaana pelaajana tunnettu ja potentiaaliseksi valmentajaksi tiedetty Lipsanen on valmentajana omasta mielestään pelaajalähtöinen, eikä halua olla kovalla kädellä käskevä auktoriteetti.

– Valmentajana haluaisin aika paljon kasvattaa joukkuetta ja urheilijoita yksilöinä siihen, että he olisivat hyvin omatoimisia. En halua olla koko ajan itse patistamassa urheilijoita, vaan haluaisin homman toimivan sillä tavoin, että joukkueeni yksilöt kantaisivat paljon vastuuta niin ottelutapahtumissa kuin harjoituksissakin. En halua olla sellainen, jolla on kaikki langat tiukasti käsissä. Viime kädessä se on kuitenkin se urheilija, joka tekee ne ratkaisut kentällä. Vapaa­-ajalla olen hyvin sosiaalinen ja hauska tyyppi, ainakin omasta mielestäni, Lipsanen letkauttaa.

Pääsarjatasolla Limingassa pelaajauransa aloittanut Lipsanen on melko kokematon valmentaja ja suurelle yleisölle uudempi tuttavuus. Millä mielin hän lähtee ohjaamaan Welhoja tulevan kauden Divarissa?

– Lähdetään onnistumaan. Naisten puolelta kokemusta on, ja miesten kakkosdivarissa olen toiminut pelaaja-valmentajana. Todella innokkaana lähden miesten Divarin pariin valmentajana. Odotan isolla mielenkiinnolla mahdollisuutta pelata Divarissakin pleijareita.

Omat vahvuutensa ja heikkoutensa valmentajana Lipsanen linjaa selkeästi.

– Olen sosiaalinen ja oman pelaajataustan kautta pystyn menemään pelaajien saappaisiin, enkä hae auktoriteettia etäisyyksien kautta. Heikkouksina voi varmasti mainita kokemuksen puutteen.

Minkälaisia tavoitteita Lipsasella sitten on valmentajana?

-Joskus sanoin tavoitteekseni, että olisi hauska tehdä tätä täysipäiväisenä ja nyt kun se on tavoitettu, niin miettii tulevia juttuja. Olisi mukava käydä ulkomailla ja tietysti aina kiinnostavat suuremmat haasteet, kuten Salibandyliigassa valmentaminen. Ajan kanssa tulee mahdollisuuksia, kun ne ansaitsee, enkä siten liikaa jumita siihen että jotain tiettyä juttua haluaisin. Teen hommani hyvin ja mahdollisesti sitä kautta tarjoutuu hyviä mahdollisuuksia valmentaja­uralla, mutta voihan myös olla että ura jää lyhytaikaiseksikin jutuksi, aika näyttää, Lipsanen päättää.