Kesähaastattelussa Miikka Sokka – ”Saappaita olisi täytettäväksi”

Miikka Sokka. Kuva: Anssi Koskinen.

Miikka Sokka. Kuva: Anssi Koskinen.
Miikka Sokka. Kuva: Anssi Koskinen.

Turkulaisyleisö on viime vuosina saanut seurata läheltä junioritasolla mitaleja kahmineiden pelaajien kasvamista kohti Salibandyliigan terävintä kärkeä. 21-vuotias Miikka Sokka oli pitkään yksi TPS Salibandyn juniorikoulun kirkkaimpia lupauksia ja on nyt nousemassa turkulaisen salibandyn uuden sukupolven eturiviin.

Miten kesäharjoittelu on sujunut tähän mennessä?

– Kesä on sujunut varsin mallikkaasti ja jopa yllättävän nopeasti saatiin pakettiin tämä täysin fysiikkapainoitteinen jakso. Työt aloitettiin jo huhtikuun puolella ja testitulosten perusteella kehitystä on tapahtunut kesäkuukausien aikana.

– Urallani olen kärsinyt kaksi pidempää loukkaantumista, jotka kahtena kesänä estivät täysipainoisen harjoittelun. Myös nuorten MM-kisojen myötä oli yksi pitkälle venynyt kausi, jolloin alkukesästä muiden jo harjoitellessa itsellä oli taukoa ja toisena vuonna kesäharjoittelujakso keskeytyi armeijan alkamisen takia. Omalta osaltani tämä kesä on ollut ehjin sitten juniorivuosien.

TPS-vaihtoaition takana Aki Vilanderilla alkaa toinen kausi päävalmentajana. Onko toiminta on ollut erilaista verrattuna aikaisempiin liigavalmentajiisi, Perttu Kytöhonkaan ja Teemu Varikseen?

– On vaikea verrata suoraan eri valmentajien toimintamalleja, tai niiden eroja – hyvässä ja pahassa. Mitään radikaaleja toimenpiteitä ei kuitenkaan kukaan valmentajista ole harrastanut minun aikanani, joten isommilta kulttuurishokeilta ollaan vältytty. Vilander ja Kytöhonka olivat minulle tuttuja valmentajia jo junioriajalta. Lisäksi valmennusryhmässä mukana oleva Eero Juvonen on tuttu vanhana joukkuekaverina ja tämä luonnollisesti helpottaa yhdessä työskentelyä hieman isommissa ympyröissä.

TPS:n joukkueessa on perinteisesti tapahtunut kourallinen muutoksia. Viime kaudella ryhmän kärkikentällisen Joonas Föhrin ja Mikko Hautaniemen kanssa muodostanut ja 26 ottelussa tehot 13+12=25 kellottanut Sokka suhtautuu uusiin pelaajiin positiivisesti, mutta pohtii myös miten kova joukkue seurassa optimitilanteessa olisi kasassa.

– Nyt elokuussa alkaa olla joukkueen kokoonpano jo hyvin tiedossa ja suhteellisen valmiina, joten olen tutustunut kaikkiin uusiin pelaajiin. Odotan innolla, että liigatulokkaat, esimerkiksi Oliver Järvinen, Sami Tuominen, Kasper Sundelin ja Michal Podhrasky, pyöräyttävät hyvän debyyttikauden käyntiin.

– Tottakai jokaista pois siirtynyttä pelimiestä jää kaipaamaan. Useamman vuoden olen nyt nähnyt todella läheltä Palloseuran rosterin elämistä ja kehitystä, ja mukana on ollut lukuisia kavereita, jotka enemmän kuin mielellään olisin pitänyt omassa ryhmässä, eikä vastapuolella. Parhaassa tapauksessa meillä voisi nyt olla kasassa joukkue, joka olisi yksi suurimpia mestarikandidaatteja.

Poikien 2011 MM-kullan lisäksi juniorimitaleja pienen palkintokaapillisen verran keränneen Sokan rooli joukkueessa on kasvanut tasaisesti viime kausina ja ahkerana harjoittelijana tunnetun pelaajan kasvu kohti valtakunnan kärkeä vaikuttaisi olevan hyvässä vauhdissa.

– Erään tamperelaisen rillimestarin ajatonta letkautusta lainatakseni – mennään eteenpäin. Konkreettisia tavoitteita en juurikaan ole vielä elokuun alussa asettanut joukkueelle tai itselleni. Laadukkaasta päivittäisestä tekemisestä se kaikki lähtee – hitaasti, mutta varmasti. Saappaita olisi täytettäväksi, se on varma juttu se!

Miikka Sokka. Kuva: Anssi Koskinen.