Kesähaastattelussa Nico Salo – “Taistelen kynsin hampain paikasta MM-kisajoukkueeseen”

Nico Salon pelit alkavat huomenna Players' Nightissa. Arkistokuva: Topi Naskali
Nico Salon pelit alkavat huomenna Players’ Nightissa. Arkistokuva: Topi Naskali

Tampereen Classicin juniorilupaus Nico Salo, 20, puhkuu intoa uuden liigakauden kynnyksellä. Salo pääsi viime kaudella pitkästä aikaa luutimaan Classicin puolustuslinjoilla ilman loukkaantumishuolia, ja tuloksena palkintokaapissa komeilevat nyt Suomen cupin kulta- ja miesten Salibandyliigan hopeamitalit.

Salo nousi näkyvään rooliin Classicin “mukulakentäksi” nimetyssä kakkosviisikossa. Myös maajoukkueen päävalmentaja Petri Kettunen huomasi Salon kypsät otteet ja palkitsi tämän maajoukkuevalinnalla Tshekin EFT:hen. Turnaus pelattiin huhtikuun lopussa.

Mennyt kausi oli lähes napakymppi, mutta nyt tavoitteet on hilattu entistäkin korkeammalle, Salo paljastaa Pääkallo.fin kesähaastattelussa.

‒ Classicin tavoite on tietysti parantaa viime kauden sijoitusta eli voittaa liigamestaruus. Henkilökohtaisesti taistelen kynsin hampain paikasta MM-kisajoukkueeseen Ruotsiin, Salo kiteyttää.

Hän on leireillyt kesällä kolmesti maajoukkueen mukana. Nyt jännittää, käykö kutsu syyskuun Ruotsi-maaotteluihin.

‒ Pidän toiveita yllä, ja teen kovasti hommia. Kilpailu on kovaa, totta kai, mutta en olisi lähtenyt leikkiin mukaan, ellen tavoittelisi pelipaikkaa jo näihin kisoihin, nuorten maajoukkueessa maailmanmestaruuden voittanut Salo kertoo.

Classic treenasi kesäkuussa joukkueen kesken ja heinäkuussa omatoimisesti pienissä ryhmissä. Uutta väriä harjoitteluun toi UKK-instituutista Juha Koskela, joka on pitänyt Classic-pelaajille juoksukoulua.

‒ Olemme keskittyneet nopeuteen ja juoksutekniikan hiomiseen. Se on ollut minulle juuri oikeanlaista treeniä, koska olen aina ollut vähän hidas. Vielä ei ole testattu tämänhetkistä spurttiaikaani, joten en osaa sanoa, onko juoksukoulusta ollut konkreettista hyötyä.

Salon kesä on muutenkin ollut mielenkiintoinen, sillä hän muutti ensimmäistä kertaa omilleen Tampereelle. Aiemmin hän asui naapurikunnassa Pirkkalassa vanhempiensa luona. Salon ei tarvitse selviytyä kotitöistä yksin, sillä kämppäkaveriksi tuli Turun Palloseurasta Classiciin siirtynyt Tino Salminen.

‒ Ei se turkulainen yksin Tampereella pärjää, niin oli pakko mennä sen avuksi.

Salo ja Salminen tuntevat toisensa nuorten maajoukkueesta. Salo arvelee, että omaan kämppään muutto on peliuralle vain hyvä asia.

‒ Salminen ainakin on treenihullu. Luulen, että meidän molempien urheilu-uraa vain auttaa se, että muutimme kaksin. Tykkäämme treenata, ja nyt aina kaveri lähdössä mukaan omatoimisiin tai joukkueen harjoituksiin.

Mutta kotihuolto ei enää pelaa yhtä hyvin kuin ennen?

‒ Se on totta. En varmaan saa enää ruokaa niin paljon. Tulee varmaan laihduttua, Salo vitsailee.

Nico Salo(vas.) ja Sami Johansson olivat Classicin "mukulakentän" kulmakiviä viime kaudella. Arkistokuva: Olli Laukkanen
Nico Salo(vas.) ja Sami Johansson olivat Classicin ”mukulakentän” kulmakiviä viime kaudella. Arkistokuva: Olli Laukkanen

Uusia tuulia siviilielämään lennättää myös työ Classicin markkinointipäällikkönä. Toimenkuvaan kuuluu viestinnän ja markkinoinnin ohella ruotsalaistulokkaiden Jesper Kivipaasin ja Jesper Thorbergin opastaminen Suomen ja Tampereen tavoille. Kaksikko saapui Suomeen elokuun alussa.

‒ Esittelen vähän kaupunkia, etteivät he joudu olemaan ihan kaksistaan. Ruotsi ei taivu yhtään ja englantikin juuri ja juuri, mutta eiköhän siitä ihan hauskaa tule. He ovat mukavan oloisia kavereita.

Viime kaudesta jäi Salolle pääosin hyvä maku, kun Classic eteni finaaleihin asti sekä Cupissa että liigassa.

‒ Henkilökohtaisesti tärkeintä oli, että pysyin koko ajan kunnossa. Pääsin pelaamaan ja itseluottamus kasvoi kauden mittaan koko ajan. Olen nyt päässyt treenaamaan enemmän sellaisia juttuja, joita en aiemmin ole pystynyt tekemään polvivamman takia. Niitä ovat esimerkiksi hypyt ja kyykyt, joista saan lisää räjähtävyyttä. Toivottavasti muutos näkyy myös kentällä.

Salo kärsi pitkään vaikeasta hyppääjän polvi -rasitusvammasta. Patellajänne tulehtui niin pahoin, että se piti leikata. Enää jalka ei pahemmin vaivaa.

Tärkeimpänä oppina viime kaudesta Salo pitää finaalikokemusta. Nyt hän ja muut Classicin nuoret pelaajat tietävät, millaista peli loppuotteluissa on ja miten tilanteisiin pitää reagoida pitkässä ottelusarjassa.

Salon mukaan viime finaaleista jäivät eniten hampaankoloon toisen finaalin tappio ja kolmannen lipsahdus.

‒  Emme olleet niin valmiita kuin olisi pitänyt. Happee janosi voittoa enemmän kuin me. Pääkoppa on tärkein kehityskohde. Koko sarjan ajaksi pitää saada sitkeyttä ja taisteluilmettä. On oltava henkisesti kypsä.

Nico Salon palkintokaappia komistaa myös nuorten MM-kulta.
Nico Salon palkintokaappia komistaa myös nuorten MM-kulta.

Salo uskoo Classicin vahvistuneen viime kaudesta. Nyt finaalista on kokemusta, ja joukkueeseen on tullut kovia pelimiehiä.

‒ Ruotsalaiset tuovat ihan erilaisen pelityylin. He tykkäävät laukoa ja ovat yksilötaidoiltaan loistavia. He tulevat oppimaan paljon meiltä ja me heiltä.

Muita nimekkäitä tulijoita Classiciin ovat Salon kämppäkaveri Salminen TPS:stä, Tommi Ahola SPV:stä ja Joni Järviö Kooveesta.

Menetyksiä ovat ainakin uransa lopettanut veräjänvartija Pekka Nieminen, Ruotsiin lähtenyt Asser Jääskeläinen ja Sveitsissä siipiään kokeileva Vertti Wigren sekä Happeeseen palannut Peter Kotilainen. Mika Savolainen ei ole vielä tehnyt päätöstä uransa jatkosta.

Salo arvioi, että liigajoukkueista ovat vahvistuneet erityisesti Erä, Oilers ja Koovee.

‒ Kärjessä tulee olemaan entistä ahtaampaa, mutta olen siihen valmis.

Classic aloittaa tulevan kauden harjoituspelinsä ensi viikonloppuna Players’ Night -tapahtumassa. Siellä vastaan juoksevat Indians Espoosta ja Seinäjoen Peliveljet.

‒ Meillä on tosi hyvän oloinen jengi kasassa nyt, kun olemme saaneet muutaman uuden kasvon mukaan. Kovia äijiä löytyy penkiltäkin, ja peliajastaan saa taistella joka päivä. Se on hyvä juttu joukkueen kannalta, pelejä innolla odottava Salo toteaa.

Players’ Nightissä Classic-tulikasteensa saavat ruotsalaisvahvistukset Jesper Kivipaasi ja Jesper Thorberg. Sen sijaan vasta Tampere-areenalla selviää, onko konkaripakki Mika Savolainen isäntien kokoonpanossa.

Players’ Night Tampere-areenassa 8.‒9. elokuuta:

Players’ Night, miesten liiga:
Pe 8.8. klo 18.30 Classic‒SPV
La 9.8 klo 11.00 Indians‒Koovee
La 9.8. klo 17.00 Classic‒Indians

Players’ Night, naisten liiga:

Pe 8.8 klo 20.15 Classic‒Koovee 

2 comments

  1. Ihan ok kundi mutta ei ehkä ihan vielä MM kisa tasoa. Kehittämistä liikkeessä ja laukausta ei ole tai sitten sitä ei käytetä. Tosin pelityyli on varmaan sellainen että laukaisu ei olennainen. Classicissa on vaan pistänyt silmään hyvät laukojat pakin tontilta (Jääskeläinen, Leikkanen, Lamminen, Savolainen ja nuoremmat heidän kasvatit).