Kommentti: Tulospalvelu taas tapetilla – tieto kuuluu kansalle

Viime viikonlopun nuorten SM-karsinnat toivat hiukan synkkiä pilviä alkavan salibandykauden suhteen. Useilta eri tahoilta kuului jälleen viime kaudelta tuttu virsi: ”Tulospalvelujärjestelmä ei toimi kunnolla”.

Omakohtainen deja vu iski, kun lähdin selvittämään asian laitaa Salibandyliiton puolelta. Soitto kilpailupäällikkö Ari Vehniäiselle, jolle taisin soittaa viime syksynä pariinkin otteeseen samasta aiheesta. Esimerkkinä tämä juttu.

Vehniäinen kommentoi asiaa tällä viikolla Pääkallo.fi:lle siten, että uusien sivujen kapasiteetti ei ollut riittävä ensimmäisellä yrittämällä (viime viikonloppuna). Vehniäinen myös korosti, että ongelma ei ole varsinaisessa tulospalvelujärjestelmässä, joten sinänsä ongelma oli tällä kertaa toisaalla. Vehniäinen korosti, että ongelma ei ole iso.

Tämä pitää varmasti paikkansa, enkä syytä häntä mistään, mutta lajista kiinnostuneelle, uudelle seuraajalle ja vaikkapa todelliselle sählyniilolle ”ongelmat palveluntarjoajan kanssa” tai ”kapasiteetin puuttuminen” ovat pitkälti sanahelinää, jos palvelu ei yksinkertaisesti toimi helpoimmalla mahdollisella tavalla ja näkyvimmällä paikalla.

Vaikka tilastot näkyvätkin tilastopalvelu.fi/fb -osoitteessa, niin se tuskin palvelee parhaimmalla mahdollisella tavalla lajin ulkopuolelta tulevaa kiinnostunutta. Puhumattakaan siitä, jos lajista haluaisi kirjoittaa jokin muukin mediataho kuin Pääkallo.fi.

Tuntuu ikävältä kirjoittaa tästä aiheesta uudestaan ja uudestaan, koska se tuntuu ajoittain jopa kiusanteolta liittoa kohtaan. Jotenkin sitä kuitenkin jaksoi viime kauden kömmähdysten jälkeen uskoa parempaan. Tarkoitus ei ole ristiinnaulita ketään ja kukaan ei varmasti nauti tästä tilanteesta. Liiton sisällä tämä asia on ollut varmasti yksi suurimmista murheenkryyneistä sen historian aikana.

Kuitenkin. Jos ajatellaan asiaa lajin kannalta, niin sen tulospalvelun pitää toimia kuten on luvattu. Tänä vuonna pääosin moitteettomasti, koska viime kaudesta lähes puolet meni niin sanotusti tulospimennossa. Tämän vuoksi useat laji-ihmiset ovat reagoineet uusiin ongelmiin varsin voimakkaasti ja historian tuntien ihan syystäkin.

Tilastot ja tulokset ovat usein tärkeitä katsojille sekä vaikkapa urheiluvedonlyöjille. Urheilun suurmaassa Yhdysvalloissa niiden merkitystä on korostettu aina. Jos salibandya vertaa tässä asiassa muihin lajeihin, niin olemme tilastojen suhteen melko alhaisella kehitysasteella niiden saatavuuden takia.

Tilastoja ja tuloksia sekä muuta informaatiota täytyy toistaiseksi kaivaa liikaakin, vaikka tilanteen pitäisi olla jotain aivan muuta. Salibandyn pitäisi freesinä lajina esittäytyä julkisuuteen enemmänkin näin vaikka yksittäistä ottelua ajatellen:

Ennakkoon: Katsokaa tuolla kohtaavat tuolloin nämä joukkueet, tuolta voit tarkistaa kuinka nämä joukkueet ovat kohdanneet läpi historian ja kuka on tälle joukkueelle erityisen vaikea pideltävä ja mikä tässä kohtaamisessa on erityisen kiinnostavaa.

Ottelun aikana: Rookiepelaaja X 3 maalia ekaan erään, mutta kuka sammutti hallin valot toisessa erässä? Viimeisen minuutin viikate läpiajoon ja rankkarista videokuvaa Vineen ja Youtubeen.

Pelin jälkeen: Rankkari puhutti, koska samanlainen viikate nähtiin myös ekassa erässä eikä siitä tullut mitään rangaistusta. Videoraportti ja tekstiraportti sosiaalisen median parhailla höystettynä ulos.

Tiedän, että näihin pyritään ja resursseita on pulaa, mutta vuonna 2014 nämä ovat jo ihan toteutettavissa, koska lähes kaikilla on se henkilökohtainen mediacenter taskussaan. Oli miten oli: ei ainakaan istuta tiedon päällä kaudella 2014-2015.

Kommentin kirjoittaja Joel Siltanen on Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö.

9 comments

  1. Toimiiko erinomainen pojot.fi alkavalla kaudella? Pelasti pelipäivät viime kaudella.

  2. Hyviä ideoita ja ajatuksia ja samaa mieltä siitä, että liittoa tästä ei jaksaisi syytellä ja kiusata, varmasti yrittävät tehdä parhaansa. Ehkä vain tämä heidän partnerinsa R**** ei ole ihan ajan tasalla tässä heidän tehtävässään.

    KAPASITEETTI
    Ei ole kovinkaan vaikea laskea, montako joukkuetta osallistuu SM-karsintoihin viikonlopun aikana. Tästä tietää, montako pelaajaa otetaan laskennallisesti joukkueisiin. Näin saadaan pelaajien määrä ja tuplataan tämä niin saadaan laskennallisesti vanhempien + huoltajien määrä. Toki kaikki eivät tulospalvelua käytä, mutta toisaalta usea käyttää tämän ulkopuolelta. sitten vielä otanta valmentajista jotka seuraavat ja ainakin itse pyrin päivittämään tuota noin minuutin välein. kun vielä kerrotaan tämä koko setti kahdella tai kolmella, niin saadaan varmasti sellainen määrä kyselyitä palvelimelle, että jos stressitesti tai latenssitesti olisi tehty, olisi tämä ollut ennakkoon katsottavissa. ja maallikolle tiedoksi, että kyseisten testien ajaminen ei ole monimutkaista eikä kestä kauaa. Toisaalta palveluntarjoajalla on varmasti aikaisempaakin kokemusta.

    KÄYTETTÄVYYS
    Käytettävyys mobiililaitteilla oli hyvä. toisaalta askeettisen ”spartalainen” tilastopalvelu.fi/fb riensi avuksi ja toivon, että tätä ei jatkossakaan laiteta pois vaan pidetään ns. backuppina. Eli käyttöliittymän ja tämän mobiilin käytettävyyden suhteen oltiin menty eteenpäin…. silti ihmetyttää se, että tulokset eivät olleet reaaliaikaisia ja jälkeenpäin itsellekin on tullut paljon kysymyksiä, että mistä löytyy pistepörssit ja maalintekoajat yms. rangaistukset. Nämä eivät ehkä tule mukaan ikinä. Tämä lisäisi puolestaan taustajärjestelmien kompleksisuutta, lisäisi taas ”tietokantakyselyiden” määrää ja varmaan hyydyttäisi tämän routaisen roottorin uudestaan.

    No, ensiviikonloppuna käytän suoraan tuota tilastopalvelu.fi/fb:tä ja toivon että sen annetaan olla toiminnassa. pojot.fi ei tuottanut mitään tietoa eikä floorball.fi uudesta ulkoasustaan huolimatta ole kovinkaan tuttu ja käytettävä vielä, joten olemme varmasti jonkiasteisessa muurrosvaiheessa 🙂

  3. Turha miettiä teknisiä ongelmia, kun selitys löytyy norsunluutornista. Henkilöt valikoitu tehtäviinsä ilman todellista ammattitaitoa ja siihen kun lisätään erittäin laiska työmotivaatio ja -vauhti, niin eihän tästä voi tämän parempaa saadakkaan.

    Jos ei lajin kattojärjestöissä (toimihenkilöt sekä erotuomatitoiminta organisaationa) päästä kaverikähmonnöistä eroon on turha KUVITELLAKKAAN, että asiat muuttuisivat. Ainoa selkeä ammattilainen joka lajin tekijäpiiriin on palkattu on Juhani Henriksson. Kaikki muut on peliaikisia ketjukavereita, tai joukkueenjohtajia.

    Todellisilla ammattilaisilla ei tule ongelmia asiassa, jossa vuosien tiedot ja tilastot kertovat tarvittavan kapasiteetin määrän + laskennallisen kasvun. Tässä vaiheessa kautta kävijämäärät ovat vielä alhaisella tasolla, joten jos nyt jo kusee, niin se on taas näkemiin seurannalle.

    Selitykset on kuultu (liian usein). Nyt pitää jo tapahtua (vihdoinkin)

  4. Mitens sitten nämä samat ongelmat vaivasi Mestistä ja kiekkoliittoa viime kaudella?
    Siellä on kuitenkin ammattilaisia työssä ja ihan eri budjetit.

    Vai ootko vaan joku katkera seuratoimija, joka ei ole saanut ssbl:sta töitä?

  5. Juhani Henrikssonia kehutaan salibandypiireissä joka paikassa. Hän on piinkova ammattilainen, sitä en kiellä – sen todistavat hänen näyttönsä jääkiekkostudioissa. MUTTA: missä ovat Juhanin näytöt salibandyn viestintäpäällikkönä? Sen arvaa, että televisioalalta siirtyneenä hän ei operoi millään pikkurahoilla, mutta kysyn yhä: missä näytöt? En syyllistä Henrikssonia mistään, mutta toivon ja pyydän vastauksia.

  6. Kyllähän Henriksson keväällä puffas Classicin Ruotsi-junnujen sopparijulkistukset… No leikki sikseen, kaveri on kyllä vetänyt mediatilaisuudet mutta mielestäni päällikön mandaatti vaatii VÄHÄN enemmän.