Bundesliigassa dynastia jatkuu? Esittelyssä Saksan pääsarjan suomalaiset

Atte Ronkanen(oik.) pelaa jo toista kauttaan Saksan Bundesliigassa. Kuva: Luisa Mocker.

Atte Ronkanen(oik.) pelaa jo toista kauttaan Saksan Bundesliigassa. Kuva: Luisa Mocker.
Atte Ronkanen (oik.) pelaa jo toista kauttaan Saksan Bundesliigassa. Kuva: Luisa Mocker.

Saksan salibandyn Bundesliiga käynnistyi viikonloppuna. Sarjassa on pelannut jo 2000-luvun alkupuolelta saakka suomalaisia, mutta tällä kaudella määrä on erityisen suuri.

UHC Weissenfels on hallitseva mestari ja tälle kaudelle entisestään vahvistunut. Niklas Nordh saapui Ruotsin Allsvenskanista (toiseksi korkein taso) ja David Rezac Tsekistä. Suomalaisnimet joukkueessa ovat OLS:n liigaryhmästä tullut Harri Naumanen sekä Salibandyliigassa viimeksi Nokian KrP:tä edustanut, Sveitsin pääsarjaakin pelannut Jarmo Eskelinen.

Viime kauden toinen finalisti, MFBC Leipzig, sai pidettyä riveissään Atte Ronkasen. Muut suomalaiset ovat Aku Leino, Joonas Hauska sekä Teemu Ahokas. Uudet pelaajat ovat kaikki kakkosdivarista, mutta varmasti nuorentuneelle Leipzigille vahvistuksia.

Varteenotettavaksi finalistiksi ja toiseksi mestarisuosikiksi on tarjolla Red Devils Wernigerode. Ramon Ibold palasi Esport Oilersista, Joel Ekroos vaihtoi Westend Indiansin punaisiin paholaisiin, Markus Piittisjärvi saapui Divarin Blackbirdsista kovien tehojen saattelemana ja Juha-Pekka Kuittinen sekä Vojta Krupicka tekivät jatkosopimukset.

Hampuri alisuoritti viime kaudella totaalisesti, mutta tällä kaudella tilanne voi olla toinen. Timo Koiviston siirto SB Welhoista ei joukkuetta varmasti heikennä. Urheilullinen ja liikkuva joukkue pelasi viime kaudella hyvää salibandya, mutta käsittämättömällä tavalla suli todella monessa matsissa.

Floor Fighters Chemnitz oli viime kaudella häntäpään jengi, mutta paikkakunnalla tehdään kenties itäisen saksan parasta juniorityötä. Edustusjoukkue pestasi nyt suomalaisvalmentaja Aarno Niemen, joka toi mukanaan Jussi Hoikkalan TPS:stä sekä Ali Pekkalan FBC Turusta. Nuorella joukkueella on tällä kaudella yllätyssaumat.

BAT Berlinissä pelaa jälleen pelaajia noin kymmenestä eri maasta. Joukkueen ainoa suomalainen on Sebastian Saariokari, joka siirtyi seuraan M-Teamin organisaatiosta. Pääkaupungin jengi on taattua keskikastin tavaraa tälläkin kaudella.

Muissa joukkueissa ulkomaiset pelaajat tulevat pääosin Tsekistä. Dresdenin jengi on kehno, mutta ulkomaalaispelaajat ja pari Saksan maajoukkuepaikkaa kärkkyvää nuorta peluria muodostavat selkärangan. Viime kaudella yllättänyt Kaufering on niin ikään vahvistunut idästä, mutta yllätysmomentin menetyksen myötä edessä on vaikeampi kausi. Lilienthal ylsi viime kaudella välieriin, mutta nyt moista loistoa ei ole tiedossa.

Ainoa täysin saksalainen joukkue on sarjanousija SSF Bonn, joka sai maajoukkuepakki Lutz Ackermannin takaisin kotimaahan Sveitsin Wiler-Ersigenistä. Sarjanousijalta ei tarvitse odottaa paljon, mutta hyvien nuorten pelaajiensa myötä se ei taistele pelkästään tippumisesta.

Pääkallo.fi:n arvio ennakkoarvio Bundesliigan sijoituksista:

1. UHC Weissenfels
Vaikea syöstä vallankahvasta. Hyvät vahvistukset ja maajoukkuepelaajia vilisevä saksalaisrunko. Laadukkaampi ja leveämpi rosteri kuin viime kaudella.

2. Red Devils Wernigerode
Joni Liikasen lähtö kirpaisee, mutta uudet tulijat ovat tälle tasolle todella kovia. Finaaliainesta, mahdollisuus haastaa jopa Weissenfels mestaruustaistossa.

3. Red Hocks Kaufering
Nuori joukkue, joka opetteli viime kaudella voittamaan. Voi olla nihkeämpi kausi, mutta kovien pelien koittaessa on niihin valmiimpi. Välierissä lauluun.

4. MFBC Leipzig
Ulkomaalaistensa varassa, täysin. Vaikka kakkosdivarista tulleet suomalaiset ovatkin vahvistuksia, ei rosteri kestä vertailua Wernigerodeen tai Weissenfelsiin. Välieriin tyssää ”leijonien” laukka.

5. ETV Hampuri
Viime kaudella kyykkäsi, mutta nyt menee play-offeihin. Maajoukkuepelaaja Jonas Hoffmanin paluu parin vuoden jälkeen tuo rutkasti ratkaisuvoimaa.

6. BAT Berlin
Berliiniläiset nappaavat viimeisen pudotuspelipaikan. Ei hienouksia, mutta paljon ihmeellisiä juttuja sattuu ja tapahtuu peleissä kauden aikana. Tasaisen varmaa ailahtelua.

7. Floor Fighters Chemnitz
Taistelee eri sijoista kuin viime vuoden pohjamudissa. Nuorisotyö tuottaa pikkuhiljaa tulosta ja suomalaisosaaminen valmennuksessa nostaa joukkueen tasoa. Musta hevonen, ehdottomasti.

8. SSF Bonn
Sarjanousija, jossa pelaa todella nuoria Saksan maajoukkueen tulevaisuuden nimiä, mm. Brökerin veljekset. Säilyy heittämällä.

9. TV Lilienthal
Viime kauden välieräjengi notkahtaa ja pahasti. Kotikentällään raapii pisteitä, mutta taistelu vaihtuu viime kautta tasaisemmassa sarjassa säilymiseksi pudotuspelien sijaan.

10. Unihockey Igels Dresden
Dresden raapi kuin ihmeen kaupalla viime kaudella pinnoja, mutta tällä kaudella niin ei tule käymään. Taistelee pelkästään tippumista vastaan.

Saksan Bundesliigan tilastot näet täältä.

6 comments

  1. Nimet voisi tummentaa ensimmäisellä maininnalla. Helpottaisi lukemista mielestäni.

  2. Onko Latvian pääsarjaa käsitelty pääkallossa? Joku sen sarjan joukkuehan kävi mm. Tallinnan turnauksessa ja jätti muistaakseni pari suomenkin liigajengiä taakseen.

  3. Lisää siirtoja Suomesta Saksaan joita ei vielä ollut mainittu:

    TV Lilienthal:
    ————–
    Elvis Aug (ÅIF/Finnland)
    Miro Siljamo (Chiefs Keijot/Finnland)

    BAT Berlin:
    ———–
    Caspar Friberg (BK-Bärs/Finland)

  4. Miro ”Tottenham” Siljamo on TV Lilienthalin historian paras hankinta. Uskomattoman pelisilmän omaava mailataituri noussee parin kauden sisällä maajoukkuerinkiin. Onnittelut Saksan mestaruuudesta jo etukäteen!