Miehet

Janne Hyvönen SalBan historiallisen kauden ykköstähti – ”Nyt päästään isojen poikien piireihin”

17.09.
2014
5 Kommenttia
0
Miehet
Kuva: Elmeri Elo

Kuva: Elmeri Elo

Rauman SalBalla on alkamassa historiansa ensimmäinen kausi Salibandyliigassa. Ennätystasaisen Divari-kauden päätteeksi suoran nousun varmistanut raumalaisjoukkue on vahvistanut rivejään useilla Divarista tutuilla pelaajilla, mutta suurimmassa ruudussa on silti Divarin kärkipelaajiin jo vuosia kuulunut Janne Hyvönen. Pääkallo.fi haastatteli Hyvöstä kauden kynnyksellä.

Porin Karhuista Raumalle siirtyivät puolustaja Tatu Ruohonen ja hyökkääjä Ville Salonen. Salbaa vahvistavat myös Hämeenlinnan Steelersistä tullut hyökkääjä Jussi Tammi sekä SBS Wirmon tähtipelaajiin kuulunut Joni Peltola. Myös SalBassa juniorivuotensa viettänyt, Salibandyliigaakin pelannut Jonne Haapasalo palasi alkavaksi kaudeksi kasvattajaseuraansa.

Joukkueen rakentamisessa on panostettu päävalmentaja Juha Mäkilän mukaan ensisijaisesti siihen, että uudet pelimiehet istuvat joukkueen henkiseen tilaan, joka oli SalBan vahvuus myös menneellä kaudella. Pääperiaatteena on, että SalBassa yksikään pelaaja ei ole joukkuetta isompi.

Viime kauden runko on säilynyt hyvin kasassa, ja ne tärkeimmät palaset eli tehokkaan ykkösketjun muodostaneet Janne Hyvönen, Antti Keskitalo ja Tomi Pihkoluoma ovat kaikki mukana myös tulevalla sesongilla.

Viime kausi salibandyn Divarissa oli ennätystasainen. Suoran nousijan paikka varmistui vasta viimeisellä kierroksella ja jopa liigakarsijan paikasta käytiin taistelua useamman joukkueen kesken aivan sarjan loppumetreille saakka. Hyvönen kertoo nauttineensa jokaisesta ottelusta, sillä panos oli huomattavasti kovempi kuin aiemmilla kausilla.

– Viime kausi oli hieno. Sarja oli tasainen verrattuna edelliseen kauteen. Silloin mukana oli niin sanottuja heikompia joukkueita. Eihän noista matseista pystynyt ennustamaan lopputulosta millään, se oli huikeaa kun jokainen matsi oli aivan kuin pudotuspeli, Hyvönen muistelee Pääkallo.fi:lle.

SalBan kausi oli komeaa lentoa, joukkue ja käytännössä koko jääkiekkokaupunkina tunnettu Rauma eteni läpi talven alati kasvavassa salibandyhuumassa.

– Luulen, että nousu on pitkältikin sen ansiota, että kyseessä oli SalBan kolmas Divari-kausi. Työtä tämän eteen on tehty jo useampi vuosi. Viime kaudella sitten alkoi näkyä ne asiat, mitä noina vuosina on harjoiteltu, hikoiltu ja hiottu, palaset loksahtelevat kohdalleen. Joukkueen tekeminen, positiivinen asenne ja ennen kaikkea viimeisen päälle toimiva joukkuehenki – siinä on ne suurimmat syyt liiganousuun, Hyvönen listaa.

SalBa menetti kauden aikana pisteitä niille joukkueille, jotka majailivat Divarin sarjataulukon häntäpäässä, ja joilta olisi pitänyt ottaa ne niin sanotut varmat sarjapisteet. Kaudesta tehtiin Hyvösen mukaan itse jännittävä loppuun asti, mutta minkäänlaisia paineita ei kauden aikana hartioille kasattu, ei joukkueen sisältä eikä kannattajien toimesta.

Kuva: Elmeri Elo

Kuva: Elmeri Elo

– Mäkilän Juha totesi jo alkuvuodesta jossain haastattelussa, että olimme pelanneet siihen mennessä jo hyvän kauden, eikä näin ollen tulevaa tarvitsisi miettiä sen enempää. Kunhan hoidettaisiin loppukausi kunnialla ja katsottaisiin sitten lopuksi mihin se riitti. Tuon jälkeen oli helppo unohtaa kaikki paineet ja nauttia keväästä, hyvinhän siinä sitten kävi, Hyvönen naurahtaa.

Hannes-lempinimeä joukkueessa kantava Hyvönen valittiin viime kaudella Divarin tammikuun pelaajaksi. SalBalle osui kauden aikana myös toinen samanlainen kunnia kun puolustaja Niko Kaerla pokkasi puolestaan marraskuun parhaan pelaajan tittelin.

– Tottakai se oli hieno homma. Kunnianosoitus siitä, että teimme joukkueena ja henkilökohtaisestikin joitain asioita oikein. Kaikki lähtee kuitenkin joukkueen pelaamisesta ja jos vielä pilkotaan pienemmäksi niin myös ketjun yhteen pelaamisesta, nämä asiat kun toimivat niin tulee siinä myös itselle onnistumisia, Hyvönen sanoo.

Pelkkää sattumaa Hyvösen valinta ei ollut, sillä mies oli kauden päätyttyä sekä SalBan paras pistemies että koko Divarin plus/miinus-tilaston kärkinimi. Viimeksi mainittu tilasto oli muutenkin raumalaispainotteinen, sillä SalBan ykkösketjun takana luutinut puolustaja Joni Rokosa valloitti kakkossijan.

– Meidän ketjumme, jolla olemme pelanneet kauan yhdessä, roolitettiin todella hyvin. Eihän yksi mies pysty otteluita ratkomaan kummassakaan päässä. Ketjun peli kun toimii, niin kaikki toimii. Liikutat ja syötät palloa, ja tiedät, että saat sen pallon myös takaisin, ehkä siinä on se vahvuus. Pari kautta on myös puolustettu hyvin eli uskon, että tuon plus/miinus-tilaston voitto tulee pitkästä yhteisestä pelihistoriasta tuttujen kavereiden kanssa.

Vaikka Hyvönen onkin tehtaillut urallaan pisteitä tappavan tehokkaasti ja hän on luontaisesti taitava pelaaja, tunnetaan hänet myös joukkuepelaajana. Kannustava pukukoppipelaaja valittiin viime kauden tavoin myös alkavalle kaudelle joukkueensa varakapteeniksi. Hyvönen korostaa, että kokemus muista joukkuelajeista sekä pihapeleistä ovat se pohja, jolla tähän pisteeseen on päästy.

– Alun alkaen jo pelkkä siirtyminen salibandyyn oli aikanaan sikäli helppo, että minulla oli jääkiekko- ja jalkapallotaustaa. Lisäksi kun on koko ikänsä hakannut pihapelejä, niin ehkä se pallosilmä on tarttunut sieltä. Kuntopuolikin oli ihan hyvässä kunnossa valmiiksi kun oli tullut kasvatettua juniorina jonkin verran jo lajiin soveltuvaa lihastakin. Tämä niin sanottu kokonaispaketti on näyttänyt istuvan ihan hyvin tähän lajiin.

Joukkuepelaaja mikä joukkuepelaaja, kysyttäessä Hyvösen omia vahvuuksia, mies siirtää keskustelun takaisin yhteisen tekemisen suuntaan.

– Joukkuepelaaminen ja yhteistyö. Siinä ne omat vahvuuteni ovat omasta mielestäni, hassua tässä on itseään ruveta sen enempää kehumaan, mutta uskon, että olen kova tekemään joukkueen eteen töitä. Mielestäni se on se suurin ja tärkein vahvuus, palkinnot tulevat sitten sitä kautta.

Heikkouksia udeltaessa Hyvösen vastaus tulee kuitenkin kuin tykin suusta.

– Laukaus ei ehkä koskaan ole ollut se vahvin puoli, pari kautta tässä nyt olen yrittänyt keskittyä siihen tarkemmin. Viime kaudella Divarissa alkoi jo hiukan osuakin, eli ehkä siinäkin on menty hieman eteenpäin.

Hyvösellä vierähti kausi 2011-2012 Sveitsissä yhdessä muutaman muun suomalaispelaajan kanssa, kun viime kaudella Porin Karhuja luotsannut ex-SalBa-valmentaja Jukka Leino houkutteli tuttuja pelimiehiä pelaamaan puoliammattilaisena käkikellomaan kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle. Mukana oli myös SalBan hyökkääjä Juhani Niemi.
Hyvönen itse kokee saaneensa kyseiseltä ulkomaanreissulta eniten henkiselle puolelle.

– Hyvä kokemus, tosin pelilliseltä tasolta ei ehkä saanut sellaista haastetta kuin olisi halunnut. Suomessa ollaan kuitenkin aika paljon edellä tässä lajissa. Pelasimme aladivaria siellä, mutta tarttuihan sieltä uusia ystäviä ja elämänkokemuksia. Tietynlainen kasvunpaikkahan se oli. Eli ennen kaikkea päällimmäisenä jäi käteen kentän ulkopuolisia juttuja, joskin pelaaminen ulkomailla oli myös hienoa, Hyvönen muistelee.

Hyvösen tulevaisuuden suunnitelmiin uusi ulkomaankokemus ei juuri tällä hetkellä kuulu, joskin vaihtoehtoa ei ole kuitenkaan täysin poissuljettu.

Kuva: Elmeri Elo

Kuva: Elmeri Elo

– Tottahan toki uusi reissu kiinnostaisi ja emäntä on sitä tuossa jo sanonutkin, että jos tulee paikka niin lähdetään. Ongelma on vain se, että itse en ole mikään itseni tyrkyttäjä, niin ehkä se ajatus on sitäkin kautta jäänyt nyt tässä taka-alalle. Ja toisaalta Salibandyliigan pelaaminen kasvattajaseuran paidassa on kokemus, jota en vaihtaisi yhteenkään ulkomaankeikkaan, joten asia ei ole tällä hetkellä millään muotoa ajankohtainen.

Janne Hyvösellä on jo kokemusta Salibandyliigan otteluista, sillä hän pelasi kauden 2010-2011 FBT Porin riveissä. Naapurikaupunkiin samalla autokyydillä matkasivat myös maalivahti Petri Elo ja laituripari Tomi Pihkoluoma.

– Todella hieno kokemushan se oli, vaikka kausi ei joukkueena ihan täysin putkeen mennytkään, sarjapaikka sentään säilyi. Yleisöä oli peleissä paljon, ja illasta toiseen sai pelata kovia vastustajia vastaan. Siinä näki sen vauhdin millä tuolla tasolla mennään, kun hyppäsi kentälle esimerkiksi SSV:tä tai vaikkapa Classicia vastaan. Onhan se Divarista aika hyppy noihin peleihin.

Kausi liigassa toi Hyvösen mukaan sellaista kokemusta, jota voi nyt hyödyntää ja tarvittaessa antaa eteenpäin nuoremmille joukkuekavereille.

– Ehkä päällimmäisenä tulee mieleen se, että uskaltaa uskoa siihen omaan juttuun. Jos soi omissa niin sitten soi omissa, ei sitä kannata jäädä sen enempää murehtimaan, vaan siitä jatketaan oman työn tekemistä ja kannustetaan kavereita siinä vierellä tekemään samoin, Hyvönen kertoo.

Raumalaisittain historian ensimmäinen Salibandyliiga-kausi starttaa sunnuntaina 21.9. kun uuden katsomon varta vasten SalBan liigakautta varten saaneelle Rauman Kauppaoppilaitokselle saapuu hallitseva Suomen mestari Happee. Hyvönen ei lähde vielä liikaa ennakoimaan tulevan vastustajan meriittejä eikä itse ottelua, sillä kaikki keskittyminen on nyt keskitetty oman pelin hiomiseen. Sen verran ”Hannes” kuitenkin avaa ajatuksiaan, että asioista ei lähdetä liikaa stressaamaan.

– Tämähän on unelmatilanne, kun pääsee SalBan kanssa vetämään liigamatseja. Pitkä ja kivinen tie kuljettiin, ja nyt on auki nauttia kun päästään isojen poikien piireihin.
Joukkueen tavoitteet alkavalle kaudelle on asetettu, mutta henkilökohtaisista tavoitteista kysyttäessä palataan takaisin tuttuun aiheeseen, joukkuepeliin.

– Yritetään nauttia tästä kokemuksesta ja tehdä parhaamme. Henkilökohtaiset tavoitteet eivät ole koskaan olleet minun juttuni, ei tarvitse nähdä omaa nimeäni pistepörssin topkolmosessa, ei oikein sovi tyyliin. Otteluiden voittaminen joukkueena on kaiken A ja O, sieltä ne parhaimmat fiilikset tulee, Hyvönen päättää.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Marko Östman
R
17/09/2014
Jonne Haapasalo ei mitään käyttöä
sakukas
17/09/2014
Varmasti enempi ku sulla
Seuraaja
17/09/2014
Mielenkiinnolla odotetaan miten salibandyliiga polkaistaan käyntiin?

Tuleeko yhteinen infotilaisuus, missä ja milloin? Tyyntä on vielä myrskyn (toivottavasti) edellä. Salibandyllä on kyllä nyt nosteen paikka koska isoveli
jääkiekko on menossa alaspäin suosiossa, ainakin liigan osalta.

Palloilusarjat kuten lentis ja koris ovat nyt nosteessa ja saavat myös yleisökasvua jos osaavat hyödyntää pöhinän jonka saivat aikaan MM - kisoissa.

Liigan seä myös jokaisen joukkueen markkinointi ja tiedotus on nyt haasteelisessa paikassa, toivottavasti onnistumisia tulee näkyvästi yleisömäärien kasvussa kaikilla liigapaikkakunnilla!
Junnu#8
17/09/2014
Rokosa myöskin tärkeässä roolissa puolustuksessa. Mielenkiinnolla seuraa miten Salba pelaa.
Ekonomi
17/09/2014
Kukahan pistäisi liigajoukkueiden pelaajabudjetit samaan tyyliin kuin jääkiekossa, olisi mielenkiintoinen näkökulma.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.