Kommentti: Suomen maalivahtipaletti kolmen kauppa

Suomen maajoukkueen päävalmentajalla Petri Kettusella voidaan sanoa olevan positiivinen valinnan vaikeus loppusyksystä. Göteborgin MM-turnaukseen lähtee kolme maalivahtia, ja osui valinta keihin tahansa, niin tolppien välissä torjuu yksi sen hetken maailman parhaista. Ongelma on, että yksi todella hyvä vaihtoehto pitää jättää matkasta.

Edessä on erittäin herkullinen ja mielenkiintoinen syksy katsojien näkökulmasta, kun Esport Oilersin Tomi Ikonen, SPV:n Jarno Ihme ja Happeen Eero Kosonen kisaavat maan parhaan torjujan asemasta.

Ilman loukkaantumisia tai muita yllätyksiä nämä kolme ovat kaikkein lähimpänä kisakonetta. Eikä muita potentiaalisia vaihtoehtoja liiemmin tällä hetkellä ole. Classicin Joni Järviöllä on kaikki edellytykset olla MM-tason maalivahti, mutta aika ei ole vielä hänen kohdallaan kypsä.

Tomi Ikonen ja Eero Kosonen edustavat enemmän nykypäivän maalivahdin prototyyppiä. He ovat isokokoisia ja ulottuvia, mutta silti tarpeeksi hyvin liikkuvia ja ketteriä – siis joka valmentajan ”unelmaveskareita”. Jarno Ihme puolestaan kompensoi puutteitaan koossa oikea-aikaisilla vastaantuloilla ja huikealla nopeudella. Ihmeen jalkatyöskentely on lähes taidetta.

Unohtaa ei sovi myöskään pesäpallotaustaisen Ihmeen heittokättä, joka on kiistatta Suomen kovin. Niin pieni todennäköisyys kuin siihen onkin, niin yksi salaman nopeasta avauksesta lähtenyt hyökkäys voi ratkaista ottelun.

Petri Kettusella onkin pohdinnan paikka, minkälaisen parivaljakon hän haluaa kisoihin. Mikäli valinta kohdistuisi Ikoseen ja Kososeen, niin marssijärjestyksen määrittäisi yksinkertaisesti sen hetkinen kunto.

Kuten useilla maalivahdeilla, niin myös Ikosella ja Kososella on taustalla polvivammoja. Erityisesti Kososen torjuntavire on vielä tällä hetkellä täysi arvoitus. Täyteen kuntoon pääseminen kolmessa kuukaudessa onkin silti täysin realistista.

Maalivahtien roolittaminen on myös avainasemassa. Kettunen itse haluaisi kisoihin selkeän ykkösmaalivahdin, joka on mielestäni oikea suunta. Suomi kohtaa Ruotsin jo alkulohkovaiheessa, joten luotto tulee antaa ajoissa.

Pitkäaikainen maajoukkueen ykköstorjuja, Henri Toivoniemi, jätti isot saappaat täytettäväksi, ja nyt jonkun on astuttava niihin.

Kommentin kirjoittaja Anssi Karjalainen on Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö.

3 comments

  1. Kooveen Vonk on jo nyt edellä Järviöö ja Järviön siirto Calassiciin oli Vonkille taivaan lahja

  2. Vonkista nyt on kuitenkin tässä asiayhteydessä turha puhua niin pitkään kun näyttöjä liigatasolta on puolikkaan kauden verran. Hyvä maalivahti kyllä kyseessä on ja ennenkaikkea valtaisasti kehittynyt sellainen.

    Tässä mainituista veskareista luottaisin kyllä tällä käsityksellä eniten Ikoseen. Syyskauden näytöt on kuitenkin varmaan aika ratkaisevia.