Miehet

Pääkalloennakko: Kim Nilsson johtaa Zürichin kultaan – Sveitsin liigan suomalaiset listattuna

26.09.
2014
3 Kommenttia
0
Ruotsin maajoukkueen vakikasvo Kim Nilsson on Sveitsin liigan kallein, mutta myös paras pelaaja. Hän johtaa GC Zürichin tällä kaudella kultaan. Kuva: perwiklund.se

Ruotsin maajoukkueen vakikasvo Kim Nilsson on Sveitsin liigan kallein, mutta myös paras pelaaja. Hän johtaa GC Zürichin tällä kaudella kultaan. Kuva: perwiklund.se

Viime viikolla Pääkallo.fi laittoi resurssinsa laajoihin kotimaan ennakoihin. Näin ollen ulkomaisten sarjojen ennakot tulevat pienellä viiveellä. Sveitsissä pelattiin jo viime viikonloppuna ensimmäinen kierros, eivätkä avausmatsit tuottaneet suuria yllätyksiä.

Ensimmäisen kierroksen tulokset, sarjataulukon ynnä muut tilastofaktat näet kätevästi täältä. Niiden ohella Pääkallo.fi ennakoi suomalaispelaajiakin vilisevän Sveitsin sarjan menevän näin. Voimasuhteet joukkueiden välillä ovat aiempien vuosien tapaan melko selkeät, vaikka play-off -joukkueissa onkin tapahtunut muutoksia. Pääsääntöisesti kuitenkin kärkijengeissä sveitsiläisten taso on korkea ja häntäpäässä ulkomaalaisvahvistukset ovat joukkueilleen lähes kaikki kaikessa. Tiedossa on siis suomalaisittain varsin mielenkiintoinen kausi.

1. GC Zürich
Zürich avasi rutiinivoitolla Waldkirch-St.Gallenista. Joukkue oli jo viime kaudella hyvä ja nyt se sai Ruotsista yhden maailman parhaista pelaajista, Kim Nilssonin. Yksi mies ei ole koskaan sotaa ratkaissut, mutta tämän tason hyökkäyspään spesialisti on NLA:han todella kova tekijä. Viime kauden päättyminen välieriin jätti nälkää ja nyt aavistuksen vahvistunut joukkue nostelee keväällä mestaruuspyttyä.

Paras pelaaja: Kim Nilsson
Joukkueen suomalaiset:
Päävalmentaja: Luan Misini

2. SV Wiler-Ersigen
Kestomenestyjä ja viime kauden mestari. Avasi 7-5-voitolla HC Rychenberg Winterthurista. Edelleen iso mestarisuosikki, jota valmentaa etenkin kotimaassaan Ruotsissa isoa arvostusta nauttiva Johan Schönbeck. Warbergista tullut Henrik Olofsson varmasti oiva lisä Wiler-puolustukselle. Myös alemmilla sarjatasoilla aiempina vuosina loistanut tsekki Daniel Sebek on mielenkiintoinen kiinnitys. Wilerin voittamisen rutiini on kova, mutta tänä keväänä on tyytyminen kakkostilaan.

Paras pelaaja: Tatu Väänänen
Suomalaiset: Tatu Väänänen
Päävalmentaja: Johan Schönbeck

3. Floorball Köniz
Köniz teki kesällä fiksuja hankintoja ja sai mm. Kaspar Schmockerin tyylisiä paluumuuttajia joukkueeseensa. Joukkue oli jo viime kaudella mustien hevosten listalla, mutta nyt sitä voidaan pitää jo varteenotettavana haastajana taistelussa mestaruudesta. Könizin kausi alkoi niin ikään voitolla, kun se kaatoi Kloten-Bülach Jetsin vieraissa 7-4. Potku ei aivan riitä vieläkään, vaan Könizin mestaruusjuna pysähtää välieriin.

Paras pelaaja: Emanuel Antener
Suomalaiset:
Päävalmentaja: Tomas Trnavsky

4. Tigers Langnau
Viime kaudella joukkue oli sarjan musta hevonen ja jäi lopulta täpärästi hopealle, vaikka taisteli hienosti Wileriä vastaan finaaleissa. Langnau on kuitenkin heikentynyt hieman, tai se ei ainakaan ole vahvistunut sillä tavoin kuin kärkikolmikko. Kesällä yritettiin tehdä kovalla rahalla hankintoja Suomesta. Huhuissa liikkui muun muassa, että hulppeita sopimuksia olisi tarjottu Henri Johanssonille ja Lassi Vänttiselle. Pitivät paikkansa tai ei, niin nuo kalat eivät koukkuun tarttuneet ja viime kauden yllätysmomentti alkaa olla käytetty. Joonas Pylsyllä on varmasti iso rooli tarjolla. Langnau, huolimatta tyylipuhtaasta 8-1 -avausvoitosta sarjavoittaja Thunista, rankataan sijalle neljä.

Paras pelaaja: Simon Stucki
Suomalaiset: Joonas Pylsy
Päävalmentaja: Nicklaus Engel

5. Chur Unihockey
Chur on kärsinyt sentteriongelmista viime vuosina, mutta nyt se sai sille osastolle isot kiinnitykset, kun Tomas Sladky ja Riku Kekkonen liittyivät seuraan. Chur hävisi avausmatsinsa kotona Alligator Malansille, mutta silti tällä kaudella näyttää, että pistetehtailu ei ole Sandro Caveltin harteilla. Myös Kari Koskelainen haluaa varmasti selättää edellisillä kausilla vaivanneet loukkaantumiset ja onnistua MM-kisojen alla. Churilla on mahdollisuus mennä välieriin saakka, mutta veskariosasto on sen verran kysymysmerkki, että ennakointi suuntautuu sijalle viisi.

Paras pelaaja: Sandro Cavelti
Suomalaiset: Kari Koskelainen, Riku Kekkonen
Päävalmentaja: Thomas Berger

6. Alligator Malans
Lauri Kapanen, Tommi Aro ja Sandro Dominioni. Siinä on lähtijöiden nimekäs lista, jota Malans ei kesällä pystynyt paikkaamaan kovinkaan hyvin. Suomalaisnuorukainen Vertti Wigren on kovien odotusten alla ja häneltä odotetaan kypsymistä jopa joukkueen ykköspakin rooliin. Hyvä päänahka avauskierroksella paikallisvastustaja Churista, mutta Malans ailahtelee ulos jo puolivälierissä. Ruotsalaiskoutsi Daniel Hahnen valmennus on myös arvoitus verrattuna viime kausiin, kun Akseli Ahtiainen oli ruorissa.

Paras pelaaja: Claudio Laely
Suomalaiset: Vertti Wigren
Päävalmentaja: Daniel Hahne

7. HC Rychenberg Winterthur
Winterthur piti Wileriä avauskierroksella kohtalaisen ahtaalla. Siitä piti huolen etenkin neljä maalia hallitsevan mestarin reppuun lyönyt Mikko Hautaniemi. Winterthur on melko fiksusti kasattu joukkue, jossa ulkomaalaispelaajilla on toki suuri merkitys menestymistä ajatellen. Joukkue on etenkin hyökkäysosastoltaan nuori, mutta sillä on mahdollisuus kiusata ketä vain sarjassa. Heittämällä pudotuspeleihin, niukasti ulos jo ensimmäisellä kierroksella.

Paras pelaaja: Mikko Hautaniemi
Suomalaiset: Mikko Hautaniemi, Niklas Niiranen
Päävalmentaja: Rolf Kern

8. UHC Grünenmatt
Viime kaudella Kloten ajoi viime hetkillä Grünenmattista ohi ja pääsi play-offeihin. Täksi kaudeksi Grünenmatt on tehnyt hankintoja etenkin Ruotsin suunnalta – ja hyviä hankintoja onkin tehnyt. Mullsjöstä tulleesta Victor Ferraresista voi odottaa kovan luokan maalinsylkijää tälle tasolle ja Caperio Täbyn pakkikalustoon kuulunut Robin Markström on todella kova lisä sveitsiläisten takalinjoille. Joukkueen sveitsiläispelaajien taso ei kuitenkaan päätä huimaa, minkä takia viimeinen play-off-paikka ja tipahtaminen ensimmäisellä kierroksella lienevät karu fakta.

Paras pelaaja: Robin Markström
Suomalaiset: Markus Lajunen
Päävalmentaja: Hanspeter Hiltbrunner

9. Kloten-Bülach Jets
Kloten yllätti viime kaudella ja ampaisi pudotuspeleihin. Joukkue on kutakuinkin samanlainen ja yllätysmahdollisuus on tänäkin vuonna. Matti Koskelasta on saatettu puhua Suomessa jopa takana loistava tulevaisuus -tyyppisenä entisenä lupauksena, mutta mies sopeutunee melko passelisti Sveitsin liigaan ja on varmasti Kloten alakerralle suuri apu. Matti Vapaniemi esitti viime kaudella johtajuutta ja iski pisteitä. Hän saattaa johdattaa joukkueen tänäkin vuonna pleijareihin, maksimissaan.

Paras pelaaja: Benjamin Reusser
Suomalaiset: Matti Vapaniemi, Matti Koskela, Juho Miilunpalo
Päävalmentaja: Daniel Meier

10. UHC Uster
Uster on nuori jengi, jossa jälleen kerran ulkomaalaiset ovat todella isossa roolissa. Viime kauden pistenikkarin, Henri Mäenpään, saappaat täyttämään hankittiin Lauri Liikanen ja Kimmo Kontiaisen puolustuksessa korvaa tällä kaudella Aki Hietanen. Liikaselta vaaditaan pisteitä, etenkin maaleja, ja Hietaselta kokonaisvaltaista puolustuspään johtajuutta, mikäli Uster aikoo taistella pudotuspelipaikasta. Mahdollisuus on, mutta se on hyvin pieni.

Paras pelaaja: Thomas Aellig
Suomalaiset: Aki Hietanen, Lauri Liikanen
Päävalmentaja: Philippe Soutter

11. Waldkirch-St. Gallen
WaSa-lyhenteelläkin tunnettu Waldkirch-St.Gallen on hieman samanlaisessa tilanteessa kuin Uster, mutta WaSan sveitsiläisten taso on ehkä himpun verran heikompi. Suomalaispelaajat Riku Laaksonen ja Toni Koskela eivät ole pelanneet niin pitkään Suomessa korkeinta tasoa kuin Usterin ”finskit.” Tämä ei kuitenkaan merkkaa mitään, sillä Koskela ja Laaksonen ovat kyllä NLA:n tasolle pelimiehiä, mistä osoituksena mm. se, että vaikka turpaan tuli ensimmäisellä kierroksella Zürichiltä 9-2, teki Laaksonen ottelussa kummatkin joukkueensa maalit. Potku ei riittäne kuitenkaan play-offeihin, vaan taistelu lienee taulukon toisessa päässä – play-out peleissä ja sarjapaikan uusimisessa.

Paras pelaaja: Ivo Lieberherr
Suomalaiset: Riku Laaksonen ja Toni Koskela
Päävalmentaja: Fabian Arvidsson

12. UHC Thun
Sarjanousija Thunilla on edessään rankka kausi. Matti Tauraman rooli joukkueessa on järjettömän suuri, eikä play-out-taistoon joutumista vältetä millään. Se, mikä etenkin heikompia joukkueita vastaan, sekä NLB:stä kauden päätteeksi ylös karsivia jengejä vastaan muodostuu isoksi eduksi, on kotikenttä. Ainoa parketilla pelinsä pelaava liigajengi saattaa sen turvin kiusata isompiaan, joskin Tigers Langnau käväisi jo avauskierroksella pyyhkimässä Thunilla tuon kotiluolan lattiaa luvuin 8-1. Pitkä kausi, joka vaatii kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä, jotta visiitti ei jää ranskalaiseksi.

Paras pelaaja: Florian Witschi
Suomalaiset: Matti Taurama
Päävalmentaja: Matthias Gafner

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
Masa
26/09/2014
Mitä tällä tarkoitetaan: "Myös alemmilla sarjatasoilla aiempina vuosina loistanut tsekki Daniel Sebek on mielenkiintoinen kiinnitys. "

Eikö Sebek ole pelannut aikaisemmin Grünenmattissa Sveitsin liigaa?
Jakebous
26/09/2014
Missä viipyy nuorten sm-sarja ennakko?
Jukkisb
26/09/2014
Tsekin liigasta olisi myös hyvä olla pikku ennakko.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.