Miehet

Pääkalloennakko: Ruotsin Superliiga kahden kauppa – suomalaiset isossa roolissa

16.09.
2014
5 Kommenttia
0
Miehet
Kuvat: perwiklund.se

Kuvat: perwiklund.se

Ruotsin Superliiga starttaa tänään kahden ottelun voimin. Tuleva kausi huipentuu jälleen ensi keväänä pelattavaan yksittäiseen finaalin, joka palaa tällä kaudella kotikonnuilleen, eli Tukholman Globeniin. Pääkallo.fi arvioi sarjan joukkueet ja sijoitukset sarja-avauksen aattona.

1. IBF Falun
Voittanut kaksi kertaa putkeen Ruotsin mestaruuden. Viime kaudella irtosi myös Champions Cupin voitto Tampereella. Alexander Ruddin menetys Storvretalle oli kova isku, mutta toisaalta joukkue marssi mestaruuteen kevällä ilman Ruddiakin. Hurjia minuutteja ottelusta toiseen pelaavat supertähdet Rasmus Enström ja Alexander Galante Carlström hilaavat jälleen Falunin finaaliin asti. Warbergista siirtynyt kokenut Tero Tiitu on oiva vahvike Falunin kapeaan ja nuoreen rosteriin.

Vahvuudet/heikkoudet
+ Huippuyksilöt maailman ehdotonta kärkeä
– Kapea pelaajarinki ja tähtipelaajien ylikuormittuminen (MM-kisat Champions Cup)

Paras pelaaja: Rasmus Enström 

Nouseva tähti: Casper Backby

Päävalmentaja: Thomas Brottman

2. Storvreta IBK
Alexander Rudd on toki kova vahvistus, mutta olennaisin muutos kesällä tapahtui valmennuksessa. Uusvanha Stefan Forsman palasi ruoriin, minkä jälkeen touhussa huomattavasti enemmän järkeä ja ammattimaisuutta. Uppsalasta kuuluneiden puheiden mukaan tekemisen taso on noussut valtavasti. Tämä tietää huonoa vastustajien kannalta. Tällä kaudella ennakkoasetelmissa Falun ja Storvreta ovat suhteellisen selkeästi kaksi parasta. Ja kun Storvreta saa vielä Mika Kohosen takaisin, niin homma on hyvällä mallilla.

Vahvuudet/heikkoudet
+ Erinomainen ja laaja materiaali
+ Menestymisen kulttuuri
– Roolittamisella iso merkitys, miten pitää tähtikatras tyytyväisenä?
– 7–10 miestä MM-kisoissa kuormittaa

Paras pelaaja: Alexander Rudd
Nouseva tähti: Albin Sjögren

Päävalmentaja: Stefan Forsman

3. Pixbo Wallenstam
Ennakolta vahvimmin tyrkyllä kolmospaikalle. Pixbon jälkeen keskikasti onkin huipputasainen. Pelaajarunko säilyi hyvin. Saivat vielä hyviä vahvikkeita Warbergin Linus Henrikssonin ja Jönköpingin Martin Ojaniemen muodossa. Supertähtinä häärivät puolustaja Martin Östholm sekä viime kauden runkosarjan pistepörssin voittanut Patrik Malmström. Pelitapa on Pixbon kohdalla iso kysymysmerkki. Pixbo pelannut perinteisesti hitaan puoleista ja palloa hautovaa peliä. Se ei tänä päivänä enää ole kuuminta hottia.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Tasainen, mutta laadukas pelaajamateriaali
– Taso ailahdellut viime kausina
– Peli yksipuolista ja hidasta
– Voittamisen kulttuuri uupuu

Paras pelaaja: Martin Östholm

Nouseva tähti: Isak Julkunen

Päävalmentaja: David Jansson

4. AIK
AIK koki koko sarjan kovimman menetyksen, kun sen ykköstähti Kim Nilsson suuntasi Sveitsiin ammattilaiseksi. Uusista tulijoista maajoukkuesentteri Joel Kanebjörk on varsin erilainen pelaaja, vaikka onkin nimenomaan puolustavan sentterin roolissa yksi maailman parhaista. Kokeneemmista pelaajista Patrik Åman, Patrik Hagberg, Kevin Björkström, Alexander Egebrant ja Karl-Johan Iraeus ovat tulevalla kaudella isossa roolissa. Tosin viime käden tiedon mukaan Egebrant missaa ainakin alkukauden henkilökohtaisista syistä. Nuoremmista varsinkin Kevin Lieback Aspilta, Simon Jirebeckiltä ja Alex Kjellbrisiltä voidaan odottaa nousua yhä suurempaan asemaan. AIK:n suurin vahvuus tai heikkous on seura itse. AIK on AIK, seurassa on vahva kulttuuri ja aina pitäisi olla vähän parempia ja isompia kuin muut. Tämä on toisaalta vahvuus, mutta tuo myös paineita. Pudotuspeleihin joka tapauksessa heittämällä.

Heikkoudet/vahvuudet:

+ Kaksi hyökkäysvahvaa ketjua
+ Logo ja sille pelaaminen, AIK on AIK
– Kim Nilssonin menetys

– Kuka tekee maalit?

Paras pelaaja: Patrik Åman

Nouseva tähti: Alex Kjellbris
Päävalmentaja: Patrik Edgren

Rasmus Enströmin Falun on mestarisuosikki numero yksi. Kuva: perwiklund.se

Rasmus Enströmin Falun on mestarisuosikki numero yksi. Kuva: perwiklund.se

5. Helsingborg
Sarjan ”suomalaisjoukkueessa” ei ole tapahtunut kesän aikana erityisen suuria muutoksia. Asser Jääskeläinen on joukkueen nimekkäin uusi pelaaja. Alexander Neden lopettamista voidaan pitää suurimpana menetyksenä. Hyökkäyksestä löytyvät Jani Kukkolan johdolla joukkueen suurimmat tähdet. Viime kaudella läpi lyönyt Mika Moilanen sekä ruotsalaiset Linus Nordgren ja ilmaveivaaja Daniel Johnsson ovat isossa roolissa maalinteon suhteen. Helsinborg ponnistaa pudotuspeleihin kyllä, mutta toisaalta moni odottanut joukkueelta isompiakin askeleita viime vuosina.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Valmennus parantunut (Magnus Anderberg)
+ Viime kauden paras ylivoima yli 50 % osumatarkkuudella
– Puolustus
– Kapea rinki kärkipelaajien osalta

Paras pelaaja: Jani Kukkola
Nouseva tähti: Jonathan Skloglösä

Päävalmentaja: Magnus Anderberg

6. Sirius
Storvretan uppsalalainen pikkuveli yllättää vielä monet. Viime kaudeksi sarjaan noussut Sirius jäi keväällä pisteen päähän pudotuspeleistä. Nyt joukkue on vahvasti tyrkyllä pudotuspeleihin. Joukkue vahvistui selkeästi muun muassa Erik Svenssonin ja Billy Nilssonin muodossa. Joukkue on vahva pallosena ja yrittää pelata peliä, eikä vain roiskia. Ruotsista kantautuneiden tietojen perusteella Sirius voi yltää vaikka välieriin asti, jos kupoli kestää. Joukkue on antaa myös nuorille pelaajille hyvän kasvualustan ja sen toimintaa pidetään positiivisena ja ennakkoluulottomana Ruotsissa.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Pallollinen peli
+ Käyttää resurssit ja maalipaikat hyvin hyödykseen
– Kestääkö nyt nousseet odotukset?
– Puolustuspeli ei sarjan kärkeä

Paras pelaaja: Johan Eriksson
Nouseva tähti: Joel Ahlin

Päävalmentaja: David Ahlmark

7. Mullsjö AIS
Mullsjö pudotti tulevaa kautta ajatellen erikoisen Hide-a-lite-etuliitteen pois käytöstä ja tunnetaan nyt pelkästää nimellä Mullsjö AIS. Joukkueen viime kausi oli hyvä. Mullsjö onnistui haastamaan yllättäen Storvretan puolivälierissä aina seitsemänteen peliin asti. Nyt kuitenkin Mullsjö punnitaan kunnolla, kun se ei pääse enää iskemään puskista. Puolustus on Mullsjön paras osa-alue – se jopa vahvistui entisestään, kun joukkue sai Anton Hedinin Jönköpingistä. Puolustajat Adam Fransson ja Kasper Hedlund ovat päässeet kesällä myös maajoukkueen mukaan. Hyökkäyksessä Jimmie Petterssonilla ja David Gillekillä on edelleen suuri vastuu tehojen tehtailusta. Merkille pantavaa on myös se, että viime kaudella Mullsjöllä oli yksi sarjan heikoimmista veskariosastoista, mutta nyt maalille saatiin naarattua lupaava Benjamin Löfdahl Tyresöstä.

Vahvuudet/heikkoudet

+ Puolustus
+ Pienen kylän hallissa ehkä sarjan paras kotiyleisö
– Yllätysmomentti käytetty

Paras pelaaja: Kasper Hedlund

Nouseva tähti: Anton Hedin
Päävalmentaja: Mikael Hill

8. Linköping
Pelaajamäärällisesti Ruotsin suuri seura jäi viime vuonna sarjan kymmenenneksi, eikä edennyt pudotuspeleihin saakka. Joukkueen puolustus vahvistui Martin Hovlundin tulon myötä, mutta hyökkäys heikkeni maalitykki Marcus Johanssonin lähdettyä Växjön riveihin. Hyökkäyspään merkittävin pelaaja on tulevalla kaudella peliä tekevä Martin Karlsson. Puolustajat Anton Karlsson ja Martin Hovlund ovat tärkeässä roolissa alakerran suhteen – erityisesti isokokoinen Anton Karlsson on joukkueen selkeästi tärkein pelaaja ja johtaja. Linköpingillä on rahaa taustalla, mutta useista yrityksistä isommat pelaajakalat eivät ole tarttuneet haaviin. Tyrkyllä pudotuspeleihin.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Puolustus
+ Seura hyvin hoidettu
– Hyökkäysvoima

Paras pelaaja: Anton Karlsson

Nouseva tähti: Markus Karlsson

Päävalmentaja: Johan Astbrant

9. Växjö
Växjö pelasi viime kaudella yli ennakko-odotusten ja eteni pudotuspeleihin tehden runkosarjassa kolmanneksi eniten maaleja. Toisaalta joukkue myös päästi kolmanneksi eniten maaleja. Tulijapuolella merkittävin lisä on viime kaudella Linköpingin paidassa 33 maalia iskenyt Marcus Johansson. Joukkue on ilkeä vastustaja kenelle tahansa. Pelaavat ylikovaa ja sääntöjen rajamailla. Myös asenne on kunnossa, jokainen pelaaja antaa jokaisessa pelissä 100 prosenttia ja vähän päälle.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Veemäinen vastustaja, asenne kunnossa
+ Maalinteko
– Oma pää vuotaa

Paras pelaaja: Johan Roos

Nouseva tähti: Valdemar Ahlroth
Päävalmentaja: Niklas Norden

10. Granlo
Granlo
 alisuoritti viime kauden Superliigassa ja jäi lopulta sijalle 11 runkosarjassa. Tälle kaudelle ryhmä on hiukan heikentynyt. Christoffer Ekstrandin lähtöä voidaan pitää menetyksenä. Hyökkäyspäästä joukkueelta löytyy muutama kelpo pelimies supertähti Johan Samuelssonin johdolla. Kovasti kehittynyt kolossimainen puolustaja Robin Nilsberth on hyvä pelaamaan molempiin suuntiin.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Kotona äärimmäisen kova, kotihallissa erikoinen parketti ja fanaattinen yleisö
– Pitkälti Samuelssonin ja Nilsberthin varassa

Paras pelaaja: Robin Nilsberth

Nouseva tähti: Adam Persson

Päävalmentaja: John Lehnberg

Norjalainen Ketil Kronberg on Dalenille lähes kaikki kaikessa. Kuva: perwiklund.se

Norjalainen Ketil Kronberg on Dalenille lähes kaikki kaikessa. Kuva: perwiklund.se

11. Dalen
Erittäin vaikea joukkue ennustaa. Pelanneet viime vuosina tyylikkäästi vastoin kaikkia odotuksia – suuntaan tai toiseen. Dalen romahti viime kaudella edellisen kauden finaalipaikan jälkeen sijalle 12. Joukkue ei ole merkittävästi vahvistunut, muttei heikentynytkään. Mielenkiintoinen uusi pelaaja on tshekkiläistaituri Martin Tokos. Materiaali on kuitenkin sitä tasoa, että jos yltävät pudotuspeleihin, niin kausi on mennyt vahvasti yläkanttiin. Norjalaishyökkääjä Ketil Kronbergin ympärille rakennettu ykkösketju on joukkuelle lähes kaikki kaikessa.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Harjoittelukulttuuri ja urheilullisuus, joukkue on kunnossa
– Heikko materiaali

Paras pelaaja: Ketil Kronberg

Nouseva tähti: Viktor Nystedt

Päävalmentaja: Jonathan Brolin

12. Warberg
Näyttää pahasti lopun alulta. Warberg on useana vuonna peräkkäin heikentynyt merkittävästi, eikä vahvistuksia ole tullut tilalle. Nyt Tero Tiitu lähti Faluniin, Linus Henriksson Pixboon, Henrik Olofsson Wiler-Ersigeniin ja kaiken kukkuraksi Magnus Svensson lopetti. Kaupan päälle seuraa painavat julkisesti tiedossa olevat talousongelmat. Perinteinen Ruotsin pääsarjan menestysseura on siis kaikin tavoin heikossa jamassa. Eikä valoa oikein näy tunnelin päässä, sillä oma juniorituotantokin on olemantonta. Nyt jalkeilla on nuori, kokematon ja nimetön joukkue. Voi tulla jopa lähtö alaspäin.

Vahvuudet/heikkoudet
+ Nuoruuden into
– Heikko materiaali
– Talousongelmat ja seuran sekava tilanne

Paras pelaaja: Rikhard Eriksson

Nouseva tähti: Sebastian Welin-Odeback
Päävalmentaja: Oscar Lundin

13. KAIS Mora
KAIS Mora on tehnyt aikaisemmin pikavisiitin sarjaan, mutta silloin joukkueella ei ollut juuri mahdollisuuksia. Nyt joukkueella on sarjasta jo jonkin verran kokemusta ja mukana on kuitenkin pitkälti sama joukkue kuin viime kerralla. Joukkueesta löytyy hyviä hyökkääjiä ja on mahdollista, että pysyvät sarjassa jos kaikki menee nappiin tulevalla kaudella.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Hyökkäysvoimaa on
+ Veskarit
– Materiaali heikko ja pitkälti kokematonkin

Paras pelaaja: Bobby Edberg
Nouseva tähti: Tim Strömgren
Päävalmentaja: Peter Wallin

14. Höllviken
Höllviken on noussut ruotsalaisessa salibandyssa raketin lailla. Joukkue pelasi vielä vuonna 2008 Ruotsin nelosdivisioonassa (vastaa Suomen kutosdivisioonaa) ja ovat nousseet lähes joka vuosi yhden sarjatason ylöspäin. Höllviken oli omassa lohkossaan vasta neljäs viime vuoden Allsvenskanissa, mutta nousivat silti. Höllvikenillä on yksi pelaaja ylitse muiden, Johannes Wilhelmsson, joka on sen verran kova pelimies, että voidaan nähdä vielä maajoukkuepaidassa tulevina vuosina. Muuten pelaajisto ei ole sarjatasoon nähden kovatasoinen, mutta joukkue lähtee paineettomasti kiusaamaan ja voi yllättää jotkut kotihallissaan varsinkin syyskaudella, jossa kotietu kohtuullisen hyvä.

Vahvuus/heikkous
+ Hyvä ykkösketju
– Materiaali ei ole pääosin Superliigan tasoa

Paras pelaaja: Johannes Wilhelmsson
Nouseva tähti: Filip Lindkvist
Päävalmentaja: Vidar Johnsson

Ruotsin Superliigan avausottelut:

Tiistai 16.9.
klo 20.00 Storvreta–Växjö
klo 20.10 Mullsjö–AIK

Keskiviikko 17.9.
klo 20.00 Granlo–Falun
klo 20.00 Linköping–Pixbo
klo 20.00 Dalen–Sirius
klo 20.00 KAIS Mora–Warberg

Torstai 18.9.
klo 20.00 Helsingborg–Höllviken

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
mr.+manatee
17/09/2014
AIK:lla tekee tiukkaa playoffeihin, mutta Mullsjö tappelee paikoista kärjen tuntumassa. Sirius väänsi eka matsin aika hyvin Storvretaa vastaan, mutta kaipaisko veskariosasto vähän tsemppiä...
Yx+dumari
17/09/2014
Vaxjö mulsjöö gilekin johdolla yllätysvalmiita..jos ketut julkunen calebson iskus ni pixbo finaaliin
llak
17/09/2014
Nilsberth nykyisellään yksi suosikkipelaajistani. Omissa papereissa maailman paras puolustaja.

Stenber käsittämättömän hyvä maalin edessä vaikka rotta onkin.
S
17/09/2014
Storvreta vs. Falun finaalissa! Tiitu lämää ja kohonen katkoo ja hyvärinen ratkoo mestaruuden Uppsalaan:-).

Omat suosikit Ruotsista on entinen Falunin ykkönen: Gala ykkönen, Rudd kakkonen ja Rasmus kolmonen! Pakeista se Falunin isojätkä nro. 33 tai joku sinne päin
llak
18/09/2014
Piti myös todeta, että manaatin linjoilla. AIK on huomattavasti heikompi mitä Pääkallon ennakko. Pudotuspelit tiukassa.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.