Miehet

Pääkalloennakko: Vitkovice taas suosikki Tshekissä – sarjassa yksi suomalaispelaaja

30.09.
2014
1 Kommentti
0
Miehet
Viime kaudella Westend Indiansissa Salibandyliiga pelannut Julius Jousi on Tshekin Extraliigan ainoa suomalaispelaaja. Kuva: Mikko Hyvärinen

Viime kaudella Westend Indiansissa Salibandyliiga pelannut Julius Jousi on Tshekin Extraliigan ainoa suomalaispelaaja. Kuva: Mikko Hyvärinen

Pääkallo.fi tekee tänä syksynä uuden aluevaltauksen, sillä ensimmäistä kertaa sivuston historiassa tarjolla on ennakko myös Tshekin pääsarjasta, Extraligasta.

Tshekin pääsarjassa on käväissyt jokunen suomalainen vuosien varrella, mutta siitä tiedetään hurjan vähän. Nyt Pääkallo.fi otti selvää millainen on salibandyn huippumaiden joukkoon nousseen slaavivaltion sarja ja minkälaisia voimasuhteita siellä on joukkueiden välillä.

Mestaruudesta täysin realistisesti taistelee pitkässä juoksussa kolme-neljä porukkaa. Tuon kovan kärjen takana on muutama nuori ja potentiaalinen joukkue, jotka pystyvät haastamaan huippuseurat, etenkin yksittäisissä otteluissa. Tämä tietää hyvää Extraligan tulevaisuudelle. Sitten taso tippuukin melko paljon ja tilanne on kutakuinkin samanlainen kuin Sveitsissä. Pudotuspelijoukkueiden ulkopuolelle jäävät seurat ovat materiaaliltaan sinänsä tasaisia, mutta eivät tarpeeksi laadukkaita pystyäkseen kampeamaan play-offeihin, saatika sitten taistelemaan mitaleista. Viime kaudella Otrokovice toki oli todistaa tämän ennakkokäsityksen vääräksi.

Pääkallo.fi:n Tshekin ennakko tulee jutturuuhkan takia himpun verran jälkijunassa, sillä Extraligaa on pelattu jo pari kierrosta. Sarjan tilastot näet kätevästi tästä.

1. SC Vitkovice (Ostrava)

Kahden edellisen kauden mestari SC Vitkovice on ennakkosuosikki tällekin sesongille. Joukkue menetti maajoukkuepuolustaja Jan Jelinekin Mlada Boleslaviin, mutta hyökkäyspää vahvistui Marek Matejcikilla ja Slovakian maajoukkuepelaaja Ladislav Galilla. Joukkue sai myös suomalaisvahvistuksen, kun Julius Jousi liittyi seuraan Westend Indiansista. Joukkueen tärkeimpiin pelaajiin kuuluvat viime kevään finaalin parhaana palkittu Lukas Hajek, viime kevään EFT-turnauksen tähdistöpuolustaja Lukas Veltsmid sekä Salibandyliigastakin tuttu Pavel Brus. Keväällä Prahan O2-areenalla 10 000 katsojan edessä kannua nostellut Vitkovice on vahvoilla uusia tittelinsä jälleen kerran.

Vahvuudet/Heikkoudet:
+ Materiaalin leveys ja tasaisuus
– Varsinaisen ”ykköspyssyn” puute

2. Florbal Mlada Boleslav

Mlada Boleslav tipahti viime kaudella välierissä Vitkovicelle, mutta vahvistui kesällä paljon. Viime kaudella joukkue taisteli runkosarjan voitosta ja nyt odotukset ovat korkeammalla. Mlada Boleslav on Tshekin vaurain seura, mikä houkuttaa tunnettuja pelaajia puoleensa. Tänä suvena joukkueeseen liittyivät mm. Jan Jelinek, suomalaisille hyvinkin tuttu maalivahti David Rytych, sekä Sveitsistä tullut Petr Kolos. Uusien tulokkaiden lisäksi joukkueen profiilipelaajiin kuuluu Petr Novotny. Paperilla kova nippu ei ole kuitenkaan kestänyt paineita niin kauan, kun Tshekissä on pelattu yksittäinen loppuottelu (viimeisen kolmen vuoden ajan), sillä se ei ole vielä kertaakaan kavunnut superfinaaliin saakka, nyt saattaa kuitenkin olla sen aika.

Vahvuudet/Heikkoudet:
+ Taloudelliset resurssit
+ Nimivahva joukkue
– Puolustuspää ei hyökkäyksen veroinen
– Ylimielisyys
– Pelaajaringin kapeus verrattuna muihin kärkiseuroihin

3. Tatran Stresovice (Praha)

Tshekin salibandyhistorian menestynein seura. Kahdella edellisellä kaudella finaaleissa. Viime kauden runkosarjan ykkönen ja pudotuspeleissä tappioitta finaaliin marssinut joukkue, joka hävisi mestaruuden toista kertaa putkeen Vitkovicelle. Tähän asti kuulostaa hyvältä, mutta Michal Podharskyn (TPS) ja Milan Garcarin (Nokian KrP) lähtö heikentää puolustusta merkittävästi. Kaatoi Czech Openissa Happeen 6-1 ja IBK Dalenin 4-3, ja on vahva ja tasainen joukkue, joka kyttää vastustajan virheitä. Tärkeimmät pelaajat nuoret Marek Vavra ja Jan Natov, sekä kokenut kolossimainen Milan Fridrich. Maalinsuulla Tshekin salibandylegenda Tomas Kafka. Ei silti taida riittää tänäkään vuonna mestaruuteen saakka.

Vahvuudet/Heikkoudet:
+ Tiivis puolustuspelaaminen
+ Tehokkaat vastaiskut
+ Hyvä sekoitus kokemusta ja nuoruutta
– Luovuuden puute
– Passiivisuus

4. Florbal Chodov

Chodov oli viime kauden runkosarjan kolmonen, mutta putosi yllättäen puolivälierissä Otrokovicelle. Heikentyi viime kaudesta menetettyään avainpelaajia ulkomaille. Silti Chodovilla on sarjaan hyvä porukka, joka voi hyvänä päivänä voittaa kenet vain. Joukkueesta löytyy taitavia yksilöitä, mutta taso ailahtelee liikaa. Se korostunee tällä kaudella, kun ratkaisijoita ei ole montaa ja puolustus ei kestä vertailua kärkiseuroihin. Tilannetta ei auta sekään, että Chodov pyrkii pelaamaan ajoittain jopa yltiöviihdyttävää salibandya, mikä kostautuu herkästi omissa. On silti ennakkosuosikki nappaamaan kotiedun play-offeihin.

Vahvuudet/Heikkoudet:
+ Taitavia yksilöitä
+ Hyvänä päivänä todella hyvä joukkue
– Ailahtelevuus
– Liiankin suuri itseluottamus
– Puolustus

5. FbS Bohemians

Kaudella 2013-2014 Bohemians lähti lauluun puolivälierissä Mlada Boleslavin kovassa käsittelyssä. Potentiaalia kuitenkin löytyy, ja joukkue on sarjan nuorimmasta päästä. Joukkue on lähes pullollaan ”oman kylän poikia”. Seurassa tehdään pitkäjänteistä työtä. Ei ole vielä valmis haastamaan kärkeä, mutta tulevaisuus näyttää valoisalta. Hyvänä päivänä voi yllättää ennakkoon kovemmatkin jengit ja keskikastin taistossa on eväitä pärjätä – ja taistella jopa nappikauden sattuessa kotiedusta play-offeihin, jonne se ainakin menee heittämällä.

Vahvuudet/Heikkoiudet:
+ Iso potentiaali
+ Nuoren joukkueen into
– Nuoren joukkueen into
– Kokemattomuus

6. Bulldogs Brno

Etelä-Tshekin jengi oli viime keväänä runkosarjan kahdeksas, mutta pisti puolivälierissä mestari Vitkovicen koville. Bohemiansin tavoin kyseessä on nuori porukka, joka koostuu sekin lähinnä omista kasvateista. Brno on tasainen nippu, jolla on mahdollisuudet haastaa huippujengit, mutta laatu ei vielä ole riittänyt mitalipeleihin. Eikä todennäköisesti riitä nytkään. Joukkueessa on monia turhankin kuumaverisiä pelaajia. Mainitsemisen arvoisia pelimanneja ovat Jiri Juhanak sekä kokenut pakki Ales Jakubek. Tulevaisuus näyttää todella hyvältä, jos potentiaaliset nuorukaiset pysyvät seurassa ja kehittyvät joukkueena. Pudotuspeleihin selvästi silti.

Vahvuudet/Heikkoudet:
+ Tasainen materiaali
+ Runsaasti potentiaalia
– Mentaalipuolen kestävyys
– Pelaajien laatu ei kestä vertailua huippuihin

7. AC Sparta Praha

Viime kaudella runkosarjassa kutonen. Tippui Tatranille puolivälierissä suoraan 4-0-voitoin. Sparta on niin ikään nuori ja tasainen ryhmä, jossa on jokunen Tshekin U19-maajoukkuepelaaja. Yksittäiset tähdet kuitenkin uupuvat. Sparta kerää useimmiten pelaajia, jotka eivät mahdu Prahan parempiin joukkueisiin mahdu. Aktiivinen pelitapa ja korkea karvaus viihdyttää yleisöä ja kausi on alkanut hienosti kahdella voitolla, mutta silti sijoitus ei varmaankaan viime kaudesta parane.

Vahvuudet/Heikkoudet:
+ Aktiivisuus
+ Hyvä startti kauteen
– Kokemattomuus
– Tähtipelaajien puute

8. Sokol Pardubice

Alemman keskikastin joukkueista Sokol Pardubice jäi viime kaudella ensimmäisenä ulos pudotuspeleistä. Tämä(kin) nuori ja kokematon ryhmä on morivoitunut, töitä paiskiva ja fyysinen jengi. Pardubice pelaa kovaa ja sekoittaa sillä parempien joukkueidensa pasmoja. Laatu ei vain yksinkertaisesti riitä pitkässä juoksussa. Pelitapa on myös hieman köyhä ja ennalta-arvattava, minkä vuoksi se harvoin ottaa yllätyspäänahkoja kärkijengeistä. Kiitos heikentyneen Otrokovicen, se menee kuitenkin tänä vuonna play-offeihin.

Vahvuudet/Heikkoudet:
+ Motiovoitunut ryhmä
+ Fyysisyys
– Laatupelaajien puute
– Ennalta-arvattavuus

9. Panthers Otrokovice

Pienen paikkakunnan sympaattinen porukka. Viime kaudella sensaatiomaisesti välieriin, joissa tuli kuitenkin vastaan seinä nimeltä Tatran. Otrokovice menetti ratkaisupelaajiaan muualle ja alkukaudesta loukkaantumiset verottavat rosteria entisestään. Vahvuutena Otrokovicellä on parketin tuoma isohko kotietu, mutta play-off-paikka olisi suuri onnistuminen tällä kaudella.

Vahvuudet/Heikkoudet:
+ Kotietu: fanaattinen kotiyleisö ja parkettilattia
– Pallollisten pelaajien puute
– Aneeminen hyökkäyspelaaminen
– Avainpelaajien lähdöt ja loukkaantumiset

10. Sokol Kralovske Vinohrady

Nousijajoukkue, joka avasi kauden pirteästi niukalla tappiolla Chodovia vastaan. Intoa piisaa, mutta konkretisoituuko se voittoina ja pisteinä? Alkukausi näyttänee suunnan, sillä tappioputki kauden alkuun voi masentaa nousijajoukkueen pahemman kerran. Joukkueen runko koostuu pelaajista, jotka eivät ole mahtuneet laadukkaampiin joukkueisiin, joskin riveistä löytyy ripaus yksilötaitoa mm. kokeneen ja ovelan Jan Svobodan muodossa. Hyvä valmennus mahdollistaa potentiaalin hyvän ulosmittaamisen, mutta nousijalle tyypillinen pelillinen haavoittuvaisuus ja kokemuksen puute muistuttavat Vinohradya siitä, että sarjapaikan uusiminen lienee se realistinen tavoite.

Vahvuudet/Heikkoudet:
+ Innokkuus
+ Laadukas valmennus
– Kokemattomuus
– Itseluottamus melkoinen kysymysmerkki

11. FBC Liberec

Libereciläiset saavat olla tyytyväisiä, että pelaavat tällä kaudella Extraliigassa. Viime kaudella joukkue naarasi vain 10 pistettä ja sijoittui toiseksi viimeiseksi runkosarjassa. Joukkue on tunnettu todella fyysisestä, jopa sääntöjen rajamailla keikkuvasta pelityylistään. Pallollisuus ei ole joukkueen vahvuus, joten tarkoituksena on yrittää rikkoa vastustajan peli ja tehdä heidän olostaan epämukava. Välillä jopa arvelluttavin ja epäurheilijamaisin keinoin. Ei asiaa play-offeihin, sarjapaikka saattaa säilyä.

Vahvuudet/Heikkoudet:
+ Hämmentää kovaluisella pelityylillään
– Pallollinen peli – tai sen olemattomuus
– Taktinen köyhyys

12. FBC Ostrava

Sarjan toisen ostravalaisjoukkueen tilanne on tukala. Sillä on jopa paikallisvastustaja Vitkoviceä suuremmat resurssit, mutta se ei ole koskaan kyennyt suuntaamaan niitä menestyksekkäästi. Joukkueeseen on houkuteltu yksittäisiä huippupelaajia, jotka ovat kuitenkin lähteneet yhtä nopeasti kuin ovat tulleetkin. Vaihtuvuus on niin pelaajien kuin valmennuksenkin kohdalla ollut aina suuri ja joukkuehenki on kärsinyt tästä. Seuralta puuttuu pitkäjänteisyyttä toiminnan kehittämiseen. Nyt edessä lienee taistelu sarjapaikasta, kun rosterikin on ennakkoon sarjan heikoin. Ainoastaan jokunen yksittäinen juonikas pelaaja hyökkäyspäässä tuo valoa tunnelin päähän. Kausi saattaa päättyä katastrofiin tippumisen muodossa.

Vahvuudet/Heikkoudet:
+ Muutama hyvä hyökkäyspään yksilö
– Yhtenäisyyden puute
– Iso vaihtuvuus
– Pitkäjänteisyyden puute

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
juu
30/09/2014
Vitkovice mukana sekä naisissa että miehissä Champions cupissa.
Molemmissa yksi suomalaispelaaja.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.