Slovenia – salibandyn lilliputti suurella sydämellä

Kuva: Janne Kalluinen

Kuva: Janne Kalluinen
Kuva: Martin Metelko

Slovenia valtiona on suomalaisille melko vieras. Kesäkuussa 23. itsenäisyyspäiväänsä viettänyt maa tunnetaan parhaiten viime kauden NHL:n pudotuspelien pistepörssin voittaja Anže Kopitarista, olympiakultamitalisti Tina Mazesta ja menestystä niittäneistä mäkihyppääjistään.

Tätä maata asuttaa noin kahden miljoonaan asukkaan kansa, joka on lyhyen historiansa aikana ehtinyt niittää paljonkin menestystä kansainvälisillä urheilunäyttämöillä. Slovenian koripallomaajoukkue sijoittui viime MM-kisoissa kahdeksanneksi, jalkapallomaajoukkue on osallistunut arvokisoihin jo kolmesti, käsipallomaajoukkue jäi katkerasti viime vuoden MM-kilpailuissa neljänneksi, ja olympiakiekossakin maa oli Sotshissa peräti kahdeksas. Kaiken tämän ohella se sijoittui sekä viime talvi- että kesäolympilaisten mitalitaulukossa Suomen edelle. Mikäli Suomea pidetään kovana urheilumaana, Slovenia voidaan luokitella poikkeukselliseksi sellaiseksi.

Salibandy on kuitenkin urheilulaji, jossa Suomen voidaan katsoa vielä olevan turvallisesti Sloveniaa edellä. Rekisteröityneet lisenssipelaajat lasketaan Sloveniassa sadoissa, eikä virallisia joukkueitakaan ole kuin tusinan verran. Suosion maltillisuudesta huolimatta salibandyn ympärille on Sloveniaan muodostunut sitäkin tiiviimpi ja innostuneempi ydinjoukko. Slovenian mestaruudesta pelataan kaudella 2014-15 järjestyksessään 15. kertaa.

Ennen kauden alkua maan pääkaupungissa Ljubljanassa järjestettiin elokuun 22.-24. päivänä jo 11. kerran kansainvälinen kauteen valmistava salibandyturnaus Ljubljana Open (aikaisemmin Slo Open). Turnaus keräsi tänä vuonna miesten ja naisten sarjoihin yhteensä 21 joukkuetta kuudesta eri maasta. Suomea tänä vuonna edustivat Hakunila Pirates (2.div), VKTP (3. div) sekä SB Kotkan Pojat. Tänä vuonna ottelut pelattiin sisäpalloilupyhättö Hala Tivolissa, joka loi mainiot puitteet turnauksen järjestämiselle.

Tämän vuoden turnaus oli suomalaisten näytöstä. Kotkan Pojat jäi isäntäjoukkue Olimpija Ljubljanan kanssa jaetulle 5. sijalle, siinä missä Hakunila Piratesin pelaajien kauloihin puhjotettiin himmeimmät mitalit. Turnauksen finaalissa kohtasivat IBK Nimble Old Man (CZE) sekä VKTP, joista jälkimmäinen poistui Ljubljanan yöhön mestarina selvin loppuluvuin 8-1. Naisten viiden joukkueen sarjan voitti FBC Borovnica (SLO).

Kuva: Janne Kalluinen
Kuva: Martin Metelko

Turnauksen toinen pääorganisaattoreista, FBK Olimpijan nykyinen päävalmentaja Janez Jugovic kertoo, että turnauksen järjesteleminen polkaistiin käyntiin jo vuoden 2013 syyskuussa. Jugovicin aisaparina turnausjärjestelyissä hääri FBK Olimpija Ljubljanan entinen päävalmentaja Blaž Lasič. He 60 vapaaehtoisen salibandyn ystävän kanssa saivat aikaan erinomaisen harjoitusturnauksen, joka tänäkin vuonna sai osaakseen vuolaita kehuja. Vuosien varrella karttuneen kokemuksen myötä herrat tietävät, miten turnaus tulee järjestää.

– Teemme tätä asiaa sydämellä. Voisimme halutessamme kasvattaa turnauksen joukkuemäärää, mutta meille on ensisijaisen tärkeää, että jokainen osallistuva joukkue on tyytyväinen turnaukseen. Tavoitteemme onkin olla kesän parhaiten järjestetty harjoitusturnaus. Emme pyri olemaan suuri salibandyturnaus kuten esimerkiksi Czech Open, jossa turnauksen järjestämisen taustalla ovat myös liiketoiminnalliset hyödyt. Katsommekin, että maksimimäärä omassa turnauksessamme on 24 joukkuetta, vaikka voisimme halutessamme saada Ljubljanaan jopa 60-100 joukkuetta. Tiedämme turnauksemme olevan tunnettu muun muassa Itävallassa ja Tsekissä ja vuosittain osallistuu vuosittain myös pari-kolme suomalaista joukkuetta, Jugovic kertoo ja jatkaa:

– Slovenialainen salibandy ei tietenkään voi kilpailla Suomea vastaan suosiossa. Tällaiset turnaukset ovat kuitenkin meille tärkeitä siitäkin syystä, että ne tuovat lajille hyvää näkyvyyttä. Tästä tietynlainen osoitus on, että sekä sponsorit ja Ljubljanan kaupunki ovat tukeneet toimintaamme. Teemmekin kaikkemme, että näkyisimme ja kuuluisimme mahdollisimman kauas. Tämän vuoden turnaus uutisoitiin valtakunnan iltauutislähetyksessä, jota todisti lähes miljoona slovenialaista. Tässä mielessä onnistuimme siis täydellisesti, Jugovic iloitsee.

Kuva: Janne Kalluinen
Kuva: Martin Metelko

Ljubljana ja Slovenia on suomalaisittain hyvä paikka paitsi lähteä hiomaan viimeisiä pelillisiä kuvioita valmiiksi, myös turvallinen ja mukava paikka viettää kesäloman viimeiset päivät. Jugovicin mukaan osallistujat pääsevät halutessaan nauttimaan paitsi turnauksesta, myös Ljubljanan kaupungista, kauniista luonnosta tai Adrianmeren rannoista, jotka ovat lyhyen ajomatkan päässä maan pääkaupungista.

Turnauksen miesten sarjan voittajajoukkue VKTP:n veräjänvartija Janne Teliranta on Jugovicin kanssa yhtä mieltä. Hän on kaikin puolin tyytyväinen turnausmatkan antiin myös muilta osin.

– VKTP koki tämänvuotisen Ljubljana Openin huikeana turnauksena järjestelyiltään ja fiilikseltään. Joukkueemme on kiertänyt vastaavia turnauksia ympäri Eurooppaa ja Ljubljanan turnaus on aikaisemmin ollut aivan kärkipäässä tapahtuman puolesta, mutta nyt Hala Tivoli -hallikompleksi tarjosi täysin kansainvälisten salibandyn huippunormien mittaiset puitteet osallistujille, turnauksen parhaaksi maalivahdiksi valittu Teliranta hehkuttaa.

– Suosittelen suomalaisille joukkueille ehdottomasti visiittiä Sloveniaan ja Ljubljanan turnaukseen. Tapahtuma on upeasti järjestetty ja kaikesta tekemisestä huokuu aito innostuminen ja rakkaus lajiin. Maana Slovenia on tietenkin erittäin upea ja monipuolinen. VKTP:n turnausmatka piti tällä kertaa sisällään myös vierailun Adrianmeren rannalle, Portoroziin, kuten myös Bledin luonnopuistoon. Sanomattakin on myös selvää, että mahdollisen turnausmenestyksen juhliminen luonnistuu Ljubljanan keskustan lukuisien yökerhojen puitteissa vallan mainiosti.

Slovenian matka salibandyn huippumaaksi on vielä hyvin pitkä. Urheiluhullussa maassa on paljon koripalloa ja käsipalloa varten suunniteltuja sisähalleja, jotka soveltuivat myös salibandyn pelaamiseen. Slovenialaiset ovat myös yllättävän innokasta jääkiekkokansaa, mikä sekin on positiivinen tekijä salibandyn promoamisen kannalta. Niin kasvuvaraa kuin –potentiaaliakin slovenialaisella salibandylla siis on. Lajin kasvu ei ainakaan jää toimijoiden aktiivisuudesta kiinni, eikä välttämättä kestä kauaa, että Slovenia pelaa MM-kisojen A-sarjassa. Töitä sen eteen on kuitenkin tehtävä vielä paljon.

Linkkejä:
Ljubljana Openin nettisivut
Ljubljana Openin Facebook-sivut
Ljubljana Openin Twitter-tili
FBK Olimpija Ljubljana

Teksti: Janne Kalluinen (@jannekalluinen)

Kirjoittaja on mynämäkeläinen, toistaiseksi Vaasassa majaileva, Sloveniassakin piipahtanut 23-vuotias kauppatieteen opiskelija, jonka nimi on nykyisin useammin lehdessä kuin lapa jäässä.

3 comments

  1. Mielenkiintoinen juttu! Lisää vain tekstejä myös lajin marginaalista 🙂

  2. Viime vuoden turnauksesta jäi hyvin mieleen hallilla ovimiehinä toimineet aseistetut sotilaat ja tankki millä ne paikalle tulivat 🙂

    ja kyltti mikä kielsi aseiden viemisen katsomoon.

  3. Hienoa lukea näiden pienempien salibandymaiden edesottamuksista. Olis hienoa lukea esim. Venäjän, Norjan, Singaporen, Kiinan, Australian, Hollannin, Italian tai Itävallan kaltaisten salibandymaiden kuulumisista entistä enemmän. Laji globalisoituu koko ajan ja sen on kaikkien etu.