Pelinpalvelijat

Uusi salibandykausi, uudet säännöt

25.09.
2014
19 Kommenttia
1

Oletko kuullut huudot: ”Takaapäin!” tai ”Aina sama mies!”?

Takaapäin pallon pelaaminen taisi olla kiellettyä viime vuosituhannella. Nyt jälkimmäinenkin huuto on siirtymässä historiankirjaan.


Alkava kausi tuo mukanaan uudistuneet pelisäännöt. Edellinen versio ehti palvella lajia vuodesta 2010. Usean vuoden kestävä prosessi on käytännössä jatkuva ja uudistuksia pelisääntöihin tulee maltillisesti IFF:n myöntämien kansallisten kokeilujen kautta. Suomessa kokeiltu jalkasyötön salliminen on oivallinen esimerkki pelin sujuvoittamisesta ja kansallisen kokeilun onnistumisesta. Uusissa pelisäännöissä ei enää kielletä jalkasyötön vastaanottomista.

Nyt voimaan tulevat sääntömuutokset ovat monelta osin kosmeettisia ja niiden tehtävänä on ollut selventää välillä hivenen hankalaselkoista säännön tekstiä. Esimerkkeinä mainittakoon, että pelikenttä on nykyään kaukalo ja kiistapallopisteet voidaan merkitä muutenkin kuin ristin muotoisin merkein.

Peliin vaikuttavia muutoksia on kuitenkin muutamia. Ohessa on listattuna mielestäni merkittävimmät muutokset:

Pelinjohdollisesti suurin muutos on pelaajan jatkuvan väärän pelitavan poistuminen kahden minuutin rangaistuksen arvoisista rikkeistä ja syykoodeista. Edelleen joukkueen jatkuvasta tai systemaattisesta rikkomisesta voi saada palkinnoksi kakkosen, mutta syykoodiksi merkitään viimeisimmän rikkeen syykoodi. Tämä haastaa erotuomarin, koska joukkueille ja yleisöön asti menevää jatkuvan väärän pelitavan signaalia ei enää ole. Esimerkiksi samanlainen kulmatilanteen työntämisrike voi poikia ensin vaparin ja myöhemmin toistuvana joukkueen rikkeenä kakkosen. Kaksi yksittäistä tilannetta eivät ole linjassa keskenään, mutta kokonaisuus on pelisääntöjen mukainen. Ymmärrän yleisöstä kantautuvat ”kani hatusta” -huudot.

Jalkasyöttö kanssapelaajalle on sallittu. Jalkasyöttö itselle siten, että pallon ottaa vastaan uudelleen jalalla on sen sijaan vapaalyönin arvoinen rike. Maalikin pitää edelleen tehdä mailalla eikä potkumaalia hyväksytä. Tarkoituksellisen jalkasyötön ohjautuminen maaliin vastapelaajasta on kuitenkin hyväksyttävien maalien listalla. Tästä seurannee kauden mittaan ja jalkasyötön yleistyessä joitakin mielenkiintoisia tilanteita: Oliko kyseessä tarkoituksellinen jalkasyöttö takatolpalle vai potku kohti takanurkkaa?

Verta vuotava pelaaja ei saa osallistua peliin, ennen kuin verenvuoto on saatu hallintaan.

Pallon sulkeminen maaliverkon läpi maalivahdin toimesta aiheuttaa vapaalyönnin vastajoukkueelle. Tämä sääntö on ollut Suomen pelisääntötulkinnoissa jo aiemmin.

Rangaistuslaukauksen osuessa kohdalla, on maalivahdin tultava ensin kentälle.

Ottelurangaistus ja törkeä ottelurangaistus poistuvat niin ikään syykoodeista. Ilman isoja rangaistuksia ei silti selvitä. Riittävällä hölmöilyllä lunastaa edelleen itselleen velvollisuuden kokeilla kopin kahvaa välittömästi punaisen kortin nähtyään. Tilalle tulee kansainvälisestä sääntökirjasta tutut pelirangaistukset: PR1, PR2 ja PR3 (aiemmin pelirangaistus, ottelurangaistus ja törkeä ottelurangaistus).

Sääntönikkareille suosittelen iltalukemiseksi IFF:n tekemää listaa kaikista sääntömuuntoksista.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Petri Suhonen
pohdiskelija
25/09/2014
"Rangaistuslaukauksen osuessa kohdalla, on maalivahdin tultava ensin kentälle."

En oikein ymmärtänyt tätä. Siis maalivahdin on tultava kentälle, jos ammutaan rangaistuslaukaus? Enpä tiedä tapausta jossa rankkaria oltaisiin koskaan vedetty ilman maalivahtia.
spekuloija
25/09/2014
oisko tossa ideana että rikkoneen joukkueen pitää ensin näyttää kuka on veskana ja sitten voi rikottu joukkue valita vetäjän
maalivahti
25/09/2014
Vastustaja voi vielä taktikoida nähdessään, kuka maaliin asettuu. Iso vai pieni maalivahti, peittävä vai hyvin liikkuva? Rankkarin vetäjä voidaan valita sen mukaan.
Thunder
25/09/2014
Pohdiskelijalle: Ymmärtääkseni sääntö tarkoittaa sitä, että maalivahdin on tultava ennen laukojaa kentälle jottei rangaistu joukkue pysty vaihdattamaan maalivahtia laukojan mukaan ja saa näin etua rankkariin.
KWF
25/09/2014
Saako vaparin syöttää jalalla?
Kaizla
25/09/2014
Ei saa, palloa tulee pelata vaparissa(kin) mailalla (506, kohta 3)
jeejee
25/09/2014
pohdiskelija: Muut vastasivatkin jo tuosta miksi maalivahdin pitää tulla ensin kentälle.

Lisäksi on periaatteellinen mahdollisuus että joukkueella on vähän pelaajia ja eivät halua kenenkään menevän rankkarissa maalivahdiksi koska sääntöjen mukaan maalivahdiksi nimetty ei voi enää pelata kenttäpelaajana samassa ottelussa. Esimerkki: Joukkueella 5+1 pelaajaa ja se ainoa maalivahti tyhmäilee itselleen punaisen kortin. 6 pelaajaa -1 pukukoppiin, -1 jäähypenkille. Joukkue voisi pelata neljällä kenttäpelaajalla, mutta mahdollisessa rankkarissa on pakko nimetä uusi maalivahti.
pohdiskelija
25/09/2014
Aa joo. Kiitos selvennyksestä, eipähän jääny kaivamaan mieltä. :)
niin että häh
25/09/2014
Niin että jalalla siis saa syöttää joukkuekaverilleen?
Lahjamaton
25/09/2014
Juu. Kaverille, tutulle ja tuntemattomille myös...
Timonenä
25/09/2014
Ruotsalaiset tekivät uusista säännöistä ohjevideon: https://www.youtube.com/watch?v=nvKY7FZr-UM
Möö
25/09/2014
Itse olen ymmärtänyt, että hyvän potkutekniikan omaava maalivahti voi jatkossa avata pelin potkaisemalla palloa pompusta keskiviivan yli. Parin kerran kokeilun jälkeen huomio oli, että jos tämä on sallittua luvassa voi olla pitkiäkin kaaria.
lombardo
25/09/2014
Jos jalkasyöttö on sallittu, miksi maalivahti ei voi avata suoraan "käsistä potkuna yli keskiviivan? Vai voiko.
ööö
25/09/2014
olisikohan niin että vihtaasi on kustu, ei ku, maalivahdin avaus ei saa mennä keskiviivan yli. Tälläisten mullistavien ideoiden takia pitää sääntöjä vääntää rautalangasta.
Pasi
25/09/2014
Taitaa olla raskas elämä tolla kuvan SB Pron valmentajalla. Hirveä itku päällä twitterissä ja peleissä. Joku voisi kuvitella että salibandyssä elämyksiä haetaan positiivisen kautta. Ei istumalla kaktusten päällä. Lapsellinen tapaus.
antti
25/09/2014
säännoistä:
507 Vapaalyönnin aiheuttavia rikkeitä
15) Maalivahti heittää tai potkaisee pallon keskiviivan yli.

Ei siis ole mitään merkitystä sillä tapahtuuko potku suoraan käsistä, pompusta vai maasta. Henkilönä maalivahti voi tosin uusilla säännöillä viedä pallon alueensa ulkopuolelle, jolloin hän rinnastuu kenttäpelaajaan, ja potkaista pallon siellä vaikka suoraan vastustajan maalille asti.
ööö
26/09/2014
ja saa kakkosen ilman mailaa pelaamisesta
Auvo
26/09/2014
Maalivahti saa tehdä noin kuin nimimerkki "antti" kuvailee. Ei tulisi mitään kakkosta.
Sibylla
26/09/2014
Ei jäähyä molarille jos vipeltää kentällä ilman mailaa

2) Mikäli maalivahti pelin aikana kokonaan jättää maalialueen­sa, hänet rinnastetaan paluuseen asti kenttäpelaajaan, joskaan hänellä ei ole mailaa.

8) Kenttäpelaaja osallistuu peliin ilman mailaa. (ei erotuomari­näyttöä)
Tämä ei koske maalivahtia, joka rinnastetaan väliaikaisesti kenttäpe­laajaan.

Twitterissä eilen hyvää keskustelua toimihenkilöistä (pääsarjoissa 7kpl).

Siby

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.