Uusi salibandykausi, uudet säännöt

Oletko kuullut huudot: ”Takaapäin!” tai ”Aina sama mies!”?

Takaapäin pallon pelaaminen taisi olla kiellettyä viime vuosituhannella. Nyt jälkimmäinenkin huuto on siirtymässä historiankirjaan.


Alkava kausi tuo mukanaan uudistuneet pelisäännöt. Edellinen versio ehti palvella lajia vuodesta 2010. Usean vuoden kestävä prosessi on käytännössä jatkuva ja uudistuksia pelisääntöihin tulee maltillisesti IFF:n myöntämien kansallisten kokeilujen kautta. Suomessa kokeiltu jalkasyötön salliminen on oivallinen esimerkki pelin sujuvoittamisesta ja kansallisen kokeilun onnistumisesta. Uusissa pelisäännöissä ei enää kielletä jalkasyötön vastaanottomista.

Nyt voimaan tulevat sääntömuutokset ovat monelta osin kosmeettisia ja niiden tehtävänä on ollut selventää välillä hivenen hankalaselkoista säännön tekstiä. Esimerkkeinä mainittakoon, että pelikenttä on nykyään kaukalo ja kiistapallopisteet voidaan merkitä muutenkin kuin ristin muotoisin merkein.

Peliin vaikuttavia muutoksia on kuitenkin muutamia. Ohessa on listattuna mielestäni merkittävimmät muutokset:

Pelinjohdollisesti suurin muutos on pelaajan jatkuvan väärän pelitavan poistuminen kahden minuutin rangaistuksen arvoisista rikkeistä ja syykoodeista. Edelleen joukkueen jatkuvasta tai systemaattisesta rikkomisesta voi saada palkinnoksi kakkosen, mutta syykoodiksi merkitään viimeisimmän rikkeen syykoodi. Tämä haastaa erotuomarin, koska joukkueille ja yleisöön asti menevää jatkuvan väärän pelitavan signaalia ei enää ole. Esimerkiksi samanlainen kulmatilanteen työntämisrike voi poikia ensin vaparin ja myöhemmin toistuvana joukkueen rikkeenä kakkosen. Kaksi yksittäistä tilannetta eivät ole linjassa keskenään, mutta kokonaisuus on pelisääntöjen mukainen. Ymmärrän yleisöstä kantautuvat ”kani hatusta” -huudot.

Jalkasyöttö kanssapelaajalle on sallittu. Jalkasyöttö itselle siten, että pallon ottaa vastaan uudelleen jalalla on sen sijaan vapaalyönin arvoinen rike. Maalikin pitää edelleen tehdä mailalla eikä potkumaalia hyväksytä. Tarkoituksellisen jalkasyötön ohjautuminen maaliin vastapelaajasta on kuitenkin hyväksyttävien maalien listalla. Tästä seurannee kauden mittaan ja jalkasyötön yleistyessä joitakin mielenkiintoisia tilanteita: Oliko kyseessä tarkoituksellinen jalkasyöttö takatolpalle vai potku kohti takanurkkaa?

Verta vuotava pelaaja ei saa osallistua peliin, ennen kuin verenvuoto on saatu hallintaan.

Pallon sulkeminen maaliverkon läpi maalivahdin toimesta aiheuttaa vapaalyönnin vastajoukkueelle. Tämä sääntö on ollut Suomen pelisääntötulkinnoissa jo aiemmin.

Rangaistuslaukauksen osuessa kohdalla, on maalivahdin tultava ensin kentälle.

Ottelurangaistus ja törkeä ottelurangaistus poistuvat niin ikään syykoodeista. Ilman isoja rangaistuksia ei silti selvitä. Riittävällä hölmöilyllä lunastaa edelleen itselleen velvollisuuden kokeilla kopin kahvaa välittömästi punaisen kortin nähtyään. Tilalle tulee kansainvälisestä sääntökirjasta tutut pelirangaistukset: PR1, PR2 ja PR3 (aiemmin pelirangaistus, ottelurangaistus ja törkeä ottelurangaistus).

Sääntönikkareille suosittelen iltalukemiseksi IFF:n tekemää listaa kaikista sääntömuuntoksista.

19 comments

  1. ”Rangaistuslaukauksen osuessa kohdalla, on maalivahdin tultava ensin kentälle.”

    En oikein ymmärtänyt tätä. Siis maalivahdin on tultava kentälle, jos ammutaan rangaistuslaukaus? Enpä tiedä tapausta jossa rankkaria oltaisiin koskaan vedetty ilman maalivahtia.

  2. oisko tossa ideana että rikkoneen joukkueen pitää ensin näyttää kuka on veskana ja sitten voi rikottu joukkue valita vetäjän

  3. Vastustaja voi vielä taktikoida nähdessään, kuka maaliin asettuu. Iso vai pieni maalivahti, peittävä vai hyvin liikkuva? Rankkarin vetäjä voidaan valita sen mukaan.

  4. Pohdiskelijalle: Ymmärtääkseni sääntö tarkoittaa sitä, että maalivahdin on tultava ennen laukojaa kentälle jottei rangaistu joukkue pysty vaihdattamaan maalivahtia laukojan mukaan ja saa näin etua rankkariin.

  5. Ei saa, palloa tulee pelata vaparissa(kin) mailalla (506, kohta 3)

  6. pohdiskelija: Muut vastasivatkin jo tuosta miksi maalivahdin pitää tulla ensin kentälle.

    Lisäksi on periaatteellinen mahdollisuus että joukkueella on vähän pelaajia ja eivät halua kenenkään menevän rankkarissa maalivahdiksi koska sääntöjen mukaan maalivahdiksi nimetty ei voi enää pelata kenttäpelaajana samassa ottelussa. Esimerkki: Joukkueella 5+1 pelaajaa ja se ainoa maalivahti tyhmäilee itselleen punaisen kortin. 6 pelaajaa -1 pukukoppiin, -1 jäähypenkille. Joukkue voisi pelata neljällä kenttäpelaajalla, mutta mahdollisessa rankkarissa on pakko nimetä uusi maalivahti.

  7. Niin että jalalla siis saa syöttää joukkuekaverilleen?

  8. Itse olen ymmärtänyt, että hyvän potkutekniikan omaava maalivahti voi jatkossa avata pelin potkaisemalla palloa pompusta keskiviivan yli. Parin kerran kokeilun jälkeen huomio oli, että jos tämä on sallittua luvassa voi olla pitkiäkin kaaria.

  9. Jos jalkasyöttö on sallittu, miksi maalivahti ei voi avata suoraan ”käsistä potkuna yli keskiviivan? Vai voiko.

  10. olisikohan niin että vihtaasi on kustu, ei ku, maalivahdin avaus ei saa mennä keskiviivan yli. Tälläisten mullistavien ideoiden takia pitää sääntöjä vääntää rautalangasta.

  11. Taitaa olla raskas elämä tolla kuvan SB Pron valmentajalla. Hirveä itku päällä twitterissä ja peleissä. Joku voisi kuvitella että salibandyssä elämyksiä haetaan positiivisen kautta. Ei istumalla kaktusten päällä. Lapsellinen tapaus.

  12. säännoistä:
    507 Vapaalyönnin aiheuttavia rikkeitä
    15) Maalivahti heittää tai potkaisee pallon keskiviivan yli.

    Ei siis ole mitään merkitystä sillä tapahtuuko potku suoraan käsistä, pompusta vai maasta. Henkilönä maalivahti voi tosin uusilla säännöillä viedä pallon alueensa ulkopuolelle, jolloin hän rinnastuu kenttäpelaajaan, ja potkaista pallon siellä vaikka suoraan vastustajan maalille asti.

  13. Maalivahti saa tehdä noin kuin nimimerkki ”antti” kuvailee. Ei tulisi mitään kakkosta.

  14. Ei jäähyä molarille jos vipeltää kentällä ilman mailaa

    2) Mikäli maalivahti pelin aikana kokonaan jättää maalialueen­sa, hänet rinnastetaan paluuseen asti kenttäpelaajaan, joskaan hänellä ei ole mailaa.

    8) Kenttäpelaaja osallistuu peliin ilman mailaa. (ei erotuomari­näyttöä)
    Tämä ei koske maalivahtia, joka rinnastetaan väliaikaisesti kenttäpe­laajaan.

    Twitterissä eilen hyvää keskustelua toimihenkilöistä (pääsarjoissa 7kpl).

    Siby