Maajoukkueet

Haastattelussa Juhani Henriksson – ”Vuodenvaihteeseen mennessä lähetetään yhteensä yli 80 suoraa salibandylähetystä”

01.10.
2014
15 Kommenttia
0
Maajoukkueet
Kuva: Mika Hilska

Kuva: Mika Hilska

Salibandyliiton viestintäpäällikkö Juhani Henriksson on työskennellyt lajin parissa nyt lähes 1,5 vuotta. Tälle nyt alkaneelle pelikaudelle Salibandyliiton osalta satsattiin erityisesti siihen, että salibandyn seuraamisesta tulisi katsojille entistä helpompaa. Henriksson kertoi Pääkallo.fi:lle muun muassa livelähetysten toteutustavoista, tulospalvelun uudistumisesta ja halustaan lisätä salibandyn näkyvyyttä myös kesäaikaan.

Juhani Henriksson, tulospalvelu toimii ja nettilähetyksiä tulee tuutin täydeltä. Kliseinen kysymys: miltä nyt tuntuu?
– Se on toki lähtökohta, että niiden tulee toimia ja sen eteen on tehty töitä. Kokonaisuudistus nettisivuilla on ollut tärkeä. Pyrimme olemaan viestijänä uskottava sähköinen media. Hyvä ja toimiva tulospalvelu sekä kattava tilastointi ovat tärkeitä osia siinä. Tilastoissa pyritään parantamaan vielä ainakin historiatilastoja ja muutenkin pelaajakohtaisia tilastoja.

– Netissä meillä on myös muita uusia elementtejä, kuten esimerkiksi sosiaalisen median seinä, eli niin kutsuttu mosaiikki. Sitä kautta pystyy seuraamaan salibandyn kuumia puheenaiheita. Jääkiekon Liigalla on myös samanlainen käytössään. Meidän on hyvä olla luovia edelläkävijöitä. Rohkeus ja ongelmanratkaisukyky kuuluvat tähän. Internet ja nämä livepelit ovat mahdollisuus siihen, että seurat voivat tuoda esille joukkueitaan helpolla tavalla ja myös katsojien on entistä helpompaa seurata joukkueiden edesottamuksia. Kaikki nämä eri netti-tv:t ovat laadukkaita vaihtoehtoja. Nämä ovat uusia ratkaisuja näkyvyyden kannalta.

Tulospalvelu näyttää nyt toimivan moitteetta. Vieläkö sen toteutusta viilataan syksyn aikana?
– Tiettyjä elementtejä uupuu vielä. Mahdollisimman nopeasti pyritään ne sinne lisäämään. Olen myös itse kova tilastofriikki – mielestäni enemmän on aina parempi niiden suhteen. Toki resurssit pitää ottaa huomioon. Kuitenkin voi aina pyrkiä parempaan ja suunnata kohti sellaista, mitä esimerkiksi maailman huippusarjat Pohjois-Amerikassa tarjoavat tilastojen suhteen.

Nettilähetyksiä on tullut ja tulee komeasti peräti 25 syys-lokakuun aikana. Pysyykö määrä samanlaisena läpi kauden?
– Laskin tuossa juuri, että vuodenvaihteeseen mennessä lähetetään yhteensä yli 80 suoraa salibandylähetystä Ylen, Yle Areenan, SBTV:n, ISTV:n ja Veikkaus-TV:n kautta. Tässä ovat mukana miesten- ja naisten Salibandyliigan sekä Divarin lisäksi myös maaottelut, Champions Cup, EFT ja joulukuun miesten MM-kisat.

Nettilähetyksiä on tekemässä useita eri tahoja. Miten yksittäiset nettilähetykset toteutetaan?
– Meillä on mukana toiminnassa muutama yksityinen tuottaja tai tuotantoyhtiö. Eri tahot tekevät lähetyksiä hieman eri tavoin. Seinäjoki-Jyväskylä-akselilla toimii yksi, länsirannikolla yksi ja pääkaupunkiseudulla on omansa. Kontakteja näihin on hankittu minun ja seurojen kautta. Tämä on ikäänkuin tuottajien yhteinen verkosto. Nämä tehdään sellaisilla kustannuksilla, että varmasti eri toimijoilla on varaa niihin. Viisi vuotta sitten tämä olisi ollut todella kallista ja ehkä juuri ja juuri lätkällä olisi ollut tähän varaa. Nyt kun tekniikka on kehittynyt, niin myös kustannukset on saatu alas.

– Meillä on nyt mahdollisuus näyttää paljon pelejä, kun tämä verkosto on luotu. Se verkoston luominen oli kaikkein työläin osuus. Seinäjoki-Jyväskylä-akselilla näitä on tehty ennenkin ja tuotanto on ollut tosi laadukasta. Raumalla ja Turussa tuotannosta vastaa taho, joka on tehnyt Lukolle videotuotantoa. Pääkaupunkiseudulla tilanne on vähän toinen, kun kilpailu on kovempaa, niin ollaan valittu se, jonka hinta-laatu-suhde on kaikkein paras. Tietysti tarvitaan myös huippuselostajia ja varsinkin Tuomo ”Miha” Reponen tekee tässä varmasti enemmän lähetyksiä kuin moni päätoiminen selostaja. Seinäjoelta ja Jyväskylästä löytyvät omat selostajat. Reposelle on tuuraaja, jos hän on jostain syystä estynyt.

Ovatko seurat mukana tekemässä lähetyksiä?
– Seurat, jotka tuottavat lähetyksiä SBTV:lle, tekevät sen itse monikameratuotannolla. Ensimmäinen viikonloppuhan oli ilmainen, mutta jatkossa se on maksullista Watsonin kautta. Se kustantaa noin viisi euroa per lähetys katsojalle. Rahoilla on tarkoitus pystyä kattamaan lähetysten tuotantokustannukset. Seurat saavat siitä suurimman osan. Osa rahoista käytetään sitten esimerkiksi markkinointiin. Ollaan pystytty luomaan tällainen tehokas malli, jonka avulla seurat pystyvät toteuttamaan lähetyksiä.

Kuva: Mika Hilska

Kuva: Mika Hilska

Lähetyksiä tulee viikkotasolla useita, joten niihin kuluu myös paljon aikaa. Mitkä ovat suurimmat haasteet lähetyksiä toteutettaessa?
– Suurimmat haasteet ovat tekniikan toimivuudessa. Striimauksessa tietysti myös internetyhteyden toimivuus vaikuttaa. Netissä voidaan kuitenkin tehdä nykyisin laadukkaita lähetyksiä ja päästä lähes telkkarin tasolle. Tekniikkakin kehittyy jatkuvasti. Ensimmäistä peliä lukuunottamatta se on meillä toiminut. Tämä on iso juttu lajin kannalta. Haaste on siinä, että saadaan jatkossa maksimoitua näkyvyys yhä laajemmalle volyymille ja saadaan sitä kautta katsojia myös katsomoihin sekä kehitettyä pohjaa lajikulttuurille. Kovalla työllä saadaan laji tunnetummaksi. Pyritään tiivinpään kontaktiin joukkueiden ja katsojien välillä. Se, että katsojat ottaisivat joukkueet omakseen myös tunnetasolla ja henkilökohtaisiksi asioikseen.

Lähetyksiä tulee Veikkaus TV:stä, ISTV:stä ja Salibandy TV:stä. Kuka kantaa lähetysten taloudellisen vastuun?
– Viime kädessä Salibandyliiga. Veikkaus-TV:n ja ISTV:n osalta Salibandyliigalla on yhteistyösopimukset. SBTV on taas seurojen itse vastaamaa tuotantoa, mutta pienistä summista puhutaan. Riskit ovat seurojen kannalta edulliset ja seurat saavat tuottoja katsojamaksuista. Ei tässä taloudellista riskiä tai vaaraa ole.

Voitko myös kertoa mitä yksittäisen lähetyksen tuottaminen suunnilleen kustantaa?
– No se voi olla useampi tonni yhdestä nettilähetyksestä. Se on ihan katalogihinta, että mennään tuhannesta eurosta ylöspäin, kun tehdään monikameratuotantoa. Meillä on toki myös yhteistyösopimuksia. Tuhannesta eurosta ylöspäin se on kuitenkin, jos lähdet itse kyselemään monikameratuotantoa vaikkapa omaan lähetykseen. Mitä enemmän on tekniikkaa, niin sitä enemmän on tietysti sitten kustannuksia.

Onko lähetyksille asetettu jonkinlaisia katsojatavoitteita?
– Nettilähetyksille ei ole suoraa tavoitetta, mutta toki mahdollisimman suuri joukko on tavoite. Katsojamääriä seurataan kuitenkin tarkkaan ja kehityskäyrää samalla. Eli kuinka pitää panostaa vaikkapa markkinointiin, jos katsojia kaivataan lisää. Jos taas menee hirmuisen hyvin, niin kannattaako sitten tehdä yhä lisää vai jopa enemmän.

Pääkallo.fi:n kommenttiosastolla on useaan otteeseen pyydetty listaamaan ”uudistuneen Salibandyliiton” saavutuksia. Tv- ja nettilähetykset ovat nyt kova voimannäyttö. Mitä meinasitte seuraavaksi keksiä? Mikä on seuraava kehitysaskel?

– No, edelleen pysyä kehityksen edelläkävijänä, kun puhutaan viestinnästä ja markkinoinnista. Toivotaan, että oltaisiin todella ajan hermoilla ja nettilähetyksissä löytyisi uusia tasoja. Myös sosiaalisessa mediassa olisi tärkeä olla mukana ja kehittyä ennen muita. Siinä on haastetta ja tavoitetta. Henkilökohtainen toiveeni, että salibandy näkyisi enemmän myös kesällä, jolloin on yli neljän kuukauden tauko huhtikuun ja syyskuun välissä. Henkilökohtaisesti ja juuri kannalta viestinnän olen miettinyt semmoista kesäliigan tyyppistä vaihoehtoa, jossa miesten ja naisten huiput pelaisivat tällaista kesäliigaa vaikkapa festareiden yhteydessä, kun nuo ulkoilmakentätkin ovat kehittyneet. Näin markkinointi ja viestintä jatkaisi kauden jälkeen ja buumi ei kuolisi heti kun kausi päättyy. Näin ollen pelaajat ja naamat tulisivat paremmin tutuiksi.

– Semmoisia ihmisiä on kuitenkin paljon, joilla ei ole mitään tunnesidettä lajiin tai tietoa. Se on lajin kuvan ja seuraamisen kannalta harmittavaa. Lisää pr:ää ja huomiota kaivataan. Se on kovin haaste. Tietysti sitten tärkeitä projekteja, joissa olen mukana ovat nämä naisten MM-kotikisat 2015, joiden projektityö on tietysti jo käynnissä. Toisena projektina kevään 2016 yksittäisten finaalien kehitys on käynnissä. Positiivisia yllätyksiä on luvassa näiden projektien osalta ja uusia juttuja kokeillaan. Ihan suomalaisessa palloilukulttuurissakin merkittäviä asioita, mutta en niistä paljasta sen enempää, koska ovat tarkoitettu yllätyksiksi.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen
Simo
01/10/2014
Loistavaa duunia Juhani! Jatka samaan malliin.
Noinko
01/10/2014
Hyvää settiä kyllä faneille tarjolla! Ainoa mikä itseä arveluttaa on se, paljonko Watsonin maksullisille lähetyksille löytyy tilaajia, kun maksutonta on niin paljon tarjolla.

ISTV toki myös maksullinen, mutta lehti tulee kylkiäisenä.
S
01/10/2014
Hyvähän se on että näytetään. Harmi että nelonen pro tasoista juttua ei ole enää tarjolla. Nelosta pysty nauhoittamaan, näitä ei joten jää ainakin multa moni matsi kattomatta.. Mutta minkäs teet kun lajin vetovoima ei ole vielä riittävällä tasolla. Tämähän ei ole liiton syytä ja kyll mun nähdäkseni yritystä tuolla on, vaikka mollausta saavat niskaan, turhankin paljon
rankat ankat
01/10/2014
En tule kyllä viittä euroa maksamaan pelistä, kun ei ole mitään takeita lähetyksen laadusta...
gosse
01/10/2014
Hei tähän liittyen, voisko pääkallossa olla vaikka joku ihan oma palsta tai nosto jossain tossa oikeassa palkissa, missä lukis aina kaikki tulevat netti- ja tv-lähetykset? Kiinnostaa aina katsoa pelejä, mutta tosi usein menee ohitse ja vasta jälkeenpäin saa jostain lukea, että peli olisi ollut katsottavissa.

Kiitos, jos kykenette palvelemaan.
JZ
01/10/2014
Hyvää duunia. Vaikuttais että Henrikssonin visio lajin kehityssuunnasta on nykymaailmaan aikalailla oikea ja resursseihin nähden järkevä.

Itse uskon kanssa, että ei kaiken tarvitse ollakaan niin suurta, kunhan tehdään laadulla se vähäinen. Ottelutapahtumissa pitää vähitellen pyrkiä tiettyyn yhtenäisyyteen, visuaalisuuteen ja puitteiden tasoon, kuin myös otteluraportoinnissa ja videoiden tuotannossa.

Pikkuhiljaa tälläinen duuni sitten alkaa sataa laariin, synnyttää sitä kulttuuria. Näin ainakin haluan uskoa. Tsemppiä toimistoille...
boreal
01/10/2014
Hyvä ehdotus gosselta! Varsinkin kun pelejä nyt näkyy niin monesta eri palvelusta, olisi mahtavaa, jos tiedot lähetyksistä löytyisivät yhdestä paikasta. Juuri kävin tarkistamassa http://floorball.fi/ josko siellä olisi ollut tietoa näkyykö illan Erä - Indians -peli jostain, mutta eihkä siellä kerrottu...

Joka tapauksessa loistavaa, että suoraa salibandya on tarjolla näin paljon. Viime kaudella tuli katsottua muutama SPV:n peli nettistriiminä, ja ainakin nuo Great Playn toteuttamat lähetykset olivat niin erinomaista tasoa, ettei tehnyt ollenkaan pahaa maksaa niistä muutamaa euroa.
Seuraaja
01/10/2014
Arvostan myös Henriksonin saavutuksena salibandyn näkyvyyden kasvua. Edelläkävijänä on oltava nuorten ja perheiden lajissa. Nykyään mallia ei kuitenkaan tarvitse ottaa jääkiekkoliigasta koska ovat menettäneet asemansa, mielummin ideoita suuremmista kuten NBA, NFL, NHL ja kotimaassa Jokereiden viestinnästä ja markkinoinnista.
Kesäliiga on loistava idea, saadaan lisää näkyvyyttä kun liigakausi on muutenkin liian lyhyt myös pelaajille, harjoituskausi 6 kk.
Oku
01/10/2014
Mistä löytyy lista nettilähetyksistä? Taidan olla puolisokea, mutta en löydä floorball.fi -sivustolta enkä paakallo.fi:stä tietoa esim. tämän päivän pelien nettilähetyksistä. Saisiko sivulle kestolinkin josta aina löytyy lista päivän pelien nettilähetyksistä.
ei muuten toimi
01/10/2014
Tulospalvelu ei muuten toimi vieläkään. Ei päivitä ottelukohtaisia sivuja automaattisesti. Että näin...
keisarin vaatteet?
01/10/2014
Tosiasiassa kuherruskuukauden jälkeen näiden lähetysten seuraaminen käy säbäfanille kalliiksi. Jos matsit näkyisivät esim. MTV-Totalista, niin kokonaishinta olisi halvempi. Ja samalla saisi rutkasti muutakin urheilua nähtäväksi. Lentopalloliitto on päättänyt ehdä juuri niin. Lentopalloseuroille tarjotaan TV-näkyvyys hyvillä ehdoilla. Mitä Salibandyliitto tarjoaa seuroille ja niiden faneille?

Onko keisarilla vaatteita? Jutusta ei selviä Salibandyliiton osuutta näiden nettilähetysten tekemisessä. Maksaako liitto nämä lähetykset seuroille tai tuotantoyhtiöille vai pitääkö seurojen maksaa ja tuottaa ne itse? Maksetaanko jokaiselle seuralle/tuotantoyhtiölle sama summa / lähetys? Mitä tämä maksaa liitolle vuositasolla yhteensä? Onko summa suurempi vai pienempi kuin aikanaan NelonenProlle maksettu?
onko
01/10/2014
tulospalvelu nyt muka jotenkin parempi kuin ennen Kaltalaa ja Henriksonia?

Muistelen joskus nähneeni tulospalvelusta esim. pelaajakohtaisen laukaisukartan! Nykyisin saa olla tyytyväinen, jos tehdyt maalit saa selville.
Mikko
01/10/2014
Seuraavaksi sitten ylen, mtv, tai sanoman kanssa yhteistyötä jotta lähetyksiä lisää TV kanaville.

Ei liity niin otteluiden lähettämiseen, mutta yksi kysymys missä markkinointi lajin eteen? Etenkin MM kotikisojen jälkeen olisi ollut hyvä hetki mainostaa lajia. Ja kyllä se onnistuu vieläkin TV mainoksia ja tienvarsi mainokset puuttuvat. Seurat mukaan ja hyvä mainosohjelma liikkeelle!
huoh
01/10/2014
Ja ei näköjään toimi ala-sarjojenkaan floorball.fi uudet tulospalvelusivut saati sitten tilastosivut!!!!
Herätys, nyt sivut toimimaan ennen kuin sarjat alkavat toden teolla tulevana viikonloppuna!
nättiä
01/10/2014
Onko tämä mainos vai juttu? Taitaa Pääkallo olla nykyisin aika nätisti Kaltalan taskussa.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.