Miehet

Salibandyliiton puheenjohtajaehdokas Haaponiemi: ”Liiton ja seurojen yhteistyötä tulee lähentää”

29.10.
2014
13 Kommenttia
0
Miehet
Kuva: Mika Hilska

Kuva: Mika Hilska

Salibandyliiton puheenjohtajaehdokkaiden asettelu seuraavalle kaksivuotiskaudelle päättyy tämän viikon torstaina. Pääkallo.fi kertoi viime sunnuntaina, että Mika Kaltalan työn jatkajaksi ovat vahvimmin tyrkyllä Tuukka Heinonen ja Ismo Haaponiemi.

Varsinainen puheenjohtajavaali käydään marraskuun lopussa. Puheenjohtajakisa leimahti tosissaan viime viikolla käyntiin, kun Salibandyliittoa vahvasti uudistanut nykyinen puheenjohtaja Mika Kaltala ilmoitti, ettei asetu enää ehdolle.

Pääkallo.fi julkaisi aiemmin tänään puheenjohtajaehdokas Tuukka Heinosen haastattelun. Nyt vuorossa on Ismo Haaponiemen haastattelu.

Parin viime vuoden aikana Haaponiemi ei ole ollut näkyvässä roolissa salibandyssä, mutta vankka lajitausta häneltä löytyy. Hän on muun muassa toiminut sekä Salibandyliiton että Suomessa pelattujen salibandyn miesten MM-kisojen pääsihteerinä. Salibandyliittoon hän tuli aikanaan seurapalvelujohtajan tittelillä. Haaponiemi on myös toiminut useissa eri kotimaisen ja kansainvälisen salibandyn työryhmissä. Tällä hetkellä hän on Kansainvälisen Salibandyliiton IFF:n kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja ja työskentelee Golf Talma Oy:n toimitusjohtajana. Haaponiemi on aikanaan toiminut myös muun muassa jääkiekkoseura Jypin junioripuolen toiminnanjohtajana.

Ismo Haaponiemi, asetutko ehdolle Salibandyliiton puheenjohtajaksi?
– Joo, nyt sen voi jo sanoa, että asetun. Minulle on kerrottu, että ensimmäiset seurat ovat lähettäneet Salibandyliittoon postia ja asettaneet minut ehdolle.

Miksi asetut ehdolle?
– Puhtaasti lähtölaukaus oli se, että minulle soitettiin asiasta. Muutamat seurat olivat pohtineet, että olenko ikinä ajatellut ehdokkuutta, ja haluaisinko lähteä ehdolle. Lopulta tapasimme viiden seuran kanssa. Kuuntelin ensin minkälaisia ajatuksia heillä on salibandystä ja minkälaisia odotuksia heillä on puheenjohtajaa kohtaan. Sitten kerroin heille omasta ajattelumaailmastani. Istunnon päätteeksi vedettiin asioita yhteen. Jokainen seura oli sitä mieltä, että haluavat minut ehdolle. Ja olin halukas lähtemään ehdolle, koska salibandy on minulle rakas laji. Haluan olla aktiivisesti mkana kehittämässä lajia.

Jos sinut valitaan, niin mihin suuntaan haluat viedä lajia? 
– Olen urheillut pitkään monia eri lajeja ja ollut 16-17 vuotta työelämässäkin pääosin urheilun parissa. Minulle on aina ollut seuratoiminta tärkeää. Olin esimerkiksi Jypissä kahdeksan vuotta seuratyöntekijänä. Salibandyliitossakin olin alkuun seurapalvelujohtajan nimikkeellä, joskin hommat muuttuivat hyvin pian ja vastuut laajenivat vähän toiseen suuntaan.

– Kun asioita ajatellaan liiton näkökulmasta, niin eri tavoin tullaan aina seuraan. Tärkeää on, miten seura ja liitto kytkeytyvät yhteen. Liittohan on perustettu seurojen toimesta, koska jotkut asiat on järkevää ja tehokasta tehdä keskitetysti. Tarkoitan tässä arvopohjaista johtamista. Seuratoiminta pitäisi arvottaa liitossa tärkeimmäksi. Tämän arvovalinnan tulisi sitten ohjata päätöksentekoa sekä hallitustasolla että yksittäisen työntekijän tasolla.

Kuva: Taitomylly

Kuva: Taitomylly

– Kohtaamisia pitää pystyä lisäämään liiton työntekijöiden ja seuroissa toimivien ihmisten välillä sekä niin, että tapaamisilla on jokin muodollinen asialista tai koolle kutsuttu ryhmä, mutta myös vapaamuotoisesti kaukalon reunoilla ja tapahtumapaikoilla. Vain tapaamisten ja keskustelun kautta voi syntyä näkemys siitä arkielämästä, missä seuroissa toimitaan, ja siten yhteinen todellisuus ja ymmärrys toisten tarpeista.

– Tiedän, että Salibandyliitossa on tehty hyviä asioita, mutta haluaisin vielä lähentää liiton ja seurojen yhteistyötä. Liiton täytyy tunnistaa seurojen arjen haasteet. Kaikessa liiton toiminnassa tulee olla vuorovaikutuksellinen, kuunteleva ja rakentava keskusteluote. Jos yhteen sanaan tiivistän ajatukseni, niin kyse on kohtaamisista.

– Minua on myös mietityttänyt salibandyssä ja vähän muussakin urheilussa yksi asia. Salibandy on nopeasti kasvanut laji, ja liian harvoin ehditään pysähtyä miettimään. On vain kova paine tehdä ja saada aikaiseksi, mikä on tietenkin myös hyvä asia, koska silloin tapahtuu. Näen tärkeänä lajin yhteisen strategian ja lajin yhteisen tavoitteiden tekemisen. Tässä kohtaa erityisesti seurojen ja liiton tulisi olla samalla puolella pöytää.
 
– Salibandyn strategia, tai paremmin sanottuna ehkä lähivuosien tärkeimmät tavoitteet pitää tehdä seuraavan hallituskauden aikana. Liiton tulisi olla tässä koolle kutsuva voima. Näkisin, että homman voisi hoitaa siten, että liitto vastaisi prosessista ja yhdessä seurojen kanssa tehtäisiin strategia.

– Samalla määriteltäisiin ja päätettäisiin sekä koko lajin että mukana olevien seurojen tärkeimmät tavoitteet. Näin valittavat toimenpiteet palvelisivat samaa päämäärää ja tavoitteita, kun ne määriteltäisiin sekä liittotasolle että seuratasolle yhtä aikaa. Yhdessä tehty työ myös lähentäisi liittoa ja seuroja, ja saavutettaisiin saumattomampaa yhteistyötä yhteisten valittujen päämäärien hyväksi.

– Tärkeää on myös halu toimia hyvän rakentavan ilmapiirin puolesta. Jos vaikeita asioita on edessä, niistä tulee keskustella avoimesti ja rakentavasti. Tulee olla aito halu kuunnella ja ymmärtää toista osapuolta. Talous tulee hoitaa kurinalaisesti ja kestävästi. Viestinnässä liiton omien kanavien sisällöntuotantoa pitää kehittää runsaampaan ja avoimempaan suuntaan. 

Pääkallo.fi:n tietojen mukaan kisaan on lähdössä myös Tuukka Heinonen. Miten kommentoit vastusta?
– En hirveän hyvin tunne Tuukkaa. Jossain olemme muutaman sanan vaihtaneet. Ihan hyvä kuva on henkilöstä. Hyvä ja osaava tyyppi. Nykypäivää on, että on useita puheenjohtajaehdokkaita esillä ja he kertovat omia näkemyksiään. Ja sitten seurat voivat tehdä päätöksensä kenen taakse asettuvat. Mieluummin näin päin kuin, että jossain pieni porukka päättäisi kuka valitaan.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Jussi Ojala
Jussi Ojala
Twitter: @ojalajus
Kaksi kovaa
29/10/2014
Hyvät ehdokkaat. Kerrankin on kahdesta hyvästä valita, eikä vaan Ahdetta tarjolla.
keskisuomi
29/10/2014
Hyvä Ismo, haastaja Talmasta.
Samoilla linjoilla, hyvät ehdokkaat. Hieman on samaa ajatusta, että viedään liitto lähemmäksi seuroja, eli juuri sitä mitä ssbl:n porukka on tehnyt nyt viimeisen vuoden paremmin. Apuja on tullut nyt hyvin meillekin ja on nostettu avainseuroja ja heidän pieniä lähiseuroja otettu rinnalle luupille vähän niinkuin kummiseuraksi. Juuri näin on tehty ja liiton henkilökunta on siinä onnistunut hienosti. Samoja asioita Ismo ajaa, mitä strategiassa ollut jo vuosia, paitsi Ahteen aikana oli hieman hiljaisempaa.
Jotain uutta pitäisi Ismon vielä keksiä, niin ajaisi itsensä piikkipaikalle. Liikaa samaa?
Junnun isä
30/10/2014
Näin on, molemmat vaikuttavat positiivisilta vaihtoehdoilta.

Kallistuisin kuitenkin Haaponiemeen. Yhteistyökykyinen ja suoraselkäinen kaveri. Jypissä kuunteli kaikkia osapuolia ja lujalla tahdolla vei yhdessä päätettyjä asioita eteenpäin. Ihmisenä reilu, rakentava ja tavoitteellinen. Tekee, kuten sanoo.

Ismon ohjelma kuulostaa selkeältä ja tarkoituksenmukaiselta - salibandy on siinä vaiheessa kehitystään, että kikkailuihin on turha lähteä hajottamaan energiaa ja resursseja. Selkeät tekemiset, yhteistyön lisääminen liiton ja seurojen välille. Vielä enemmän ja vielä paremmin kuin aikaisemmin! Uskon, että tuolla reseptillä laji ottaa selkeän askeleen eteenpäin ja nousee uudelle tasolle.
Vanhaa jaagaa
30/10/2014
Ismo on hyvä mies mutta miksi vanhaa mantraa on tapetilla? Noita samoja asioita on jauhettu vuodesta toiseen. Ismo oli liiton palkkalistoilla vuosia ja samat agendat olivat, mutta mitään edistystä ei tuolloinkaan tapahtunut asiassa.
Eli ei tuo Ismon ohjelma tarjoa mitään uutta esimerkiksi verrattuna edellisen vaalien ehdokkaiden ajatuksiin.
Mielenkiintoinen asetelma on kuitenkin tulossa Tuukan ja Ismon välillä. Molempien motiivit ja taustat tuskin noista haastatteluista paljastuivat.

Luultavammin motiivit paljastuvat kun nähdään ketä on taustajoukoissa. Onko isojen seurojen rahan himo ajamassa vai kunniavelka nykyiselle valtaeliitille. Vai jotakin muuta mielessä. Molempi parempi, huonoa vaihtoehtoa ei ole, motiivit ratkaisevat ainakin meidän keskikokoisen seuran päätöstä.
Hank
30/10/2014
Seuratoiminta pitäisi arvottaa liitossa tärkeimmäksi.Hyvä Ismo tällä tiellä salibandy kehittyy.Selkeät tekemiset, yhteistyön lisääminen liiton ja seurojen välille. Yhteistyöllä ei "jyräämisellä".Yhdessä tehty työ myös lähentäisi liittoa ja seuroja, ja saavutettaisiin saumattomampaa yhteistyötä yhteisten valittujen päämäärien hyväksi.Toivon että päädytään Haaponiemeen , niin ettei seurojen ja liiton yhteistyöhön tule koetun kaltaisia säröjä. Avoimempi ilmapiiri ja saumaton tiedonkulku on avaiasemassa.
tästä on kysymys
30/10/2014
Uudistetaanko liittoa vai annetaanko saman pienen kaveriporukan edelleenkin päättää lajin asioista?

Jos on ollut tyytyväinen nykymenoon, niin sitten äänestää Kaltalan suosittelemaa nykyhallituksen jäsentä. Jos tuntee tarvetta muutokseen, niin sitten äänet haastajalle.
harrastaja
30/10/2014
Juuri näin, jos halutaan muutosta niin kätyrit kehiin ja uusi hallitus, mutta jos ollaan nykyiseen kehitykseen, salibandyn näkyvyyteen ja liiton rahatilanteeseen, niin nykyhallitusta jatkolle, jokainen osaa päättää
höpöt
30/10/2014
Nykyinen Kaltalan juntta ratsastaa näkyvyydellä ja rahalla, näiltä osin asiat aika hyvällä mallilla. Yhteistyö seurojen kanssa ei. Runtataan päätöksiä, kuten se surullisen kuuluisa yksi finaali ihan Putinmaiseen tyyliin. Yhteistyötä ja läpinäkyvyyttä uuteen liittoon lisää.Jos Kaltala on testamentannut perintönsä T. Heinoselle, sekin kuin itänaapurissa. Nyt Haaponiemi,jolla ei ole seurasidonnaisuuksia kehiin ja annetaan hänen luotsata seuraavat vuodet liittoa kohti uusia haasteita.Osa vanhansta hallituksesta nurisematta mukaan , niin saadaan toimiva yhtälö.
Hallitusten roolit
30/10/2014
Eikö tuon yhden finaalin jutun ensi päättänyt liigan hallitus? Se on liigan asia käytännössä. vai onko se OY.
keskisuomi
30/10/2014
Yhdellä finaalilla ei ole mitään tekemistä Kaltalalla, se on Salibandyliigahallituksen juttu!
kimmo
31/10/2014
Tää kaveri on ihan huvikseen ehdolla tai ainakin jonkun muun pyynnöstä, säälittävää muutama liigajoukkue, todella säälittävää ja epäreilua hienoa lajia kohtaan.
Jari
31/10/2014
Haaponiemi on varmasti täysillä mukana, koska on ehdokkaaksi suostunut. Henkilön tietäen hän ei lähtisi mukaan puolivaloilla. Taustat mukavasti lajin ulkopuolelta, joten ei sisäpiirin bisnes- tai muita taustoihin liittyviä sidonnaisuuksia. Lisäksi tyyppi, joka ei ole varmasti minkään intressipiirin vietävissä. Ilman muuta paras vaihtoehto.
Rauno Kari
31/10/2014
Ismo Haaponiemen kanssa olen tehnyt yhteistyötä Golf Talmassa ja voin todeta, että siinä on mies johon voi luottaa. Hän on erittäin toimelias ja yhteistyökykyinen sekä kannustava henkilö.
Rauno.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.