Paluusta iloinnut Mika Kohonen: ”Siinä on nyt se puolen sekunnin viive, joka korjaantuu pelikunnon parantuessa”

Kuva: Salibandyliiga

Kuva: Salibandyliiga
Kuva: Salibandyliiga

Suomen kaikkien aikojen salibandynpelaaja Mika Kohonen teki paluun maajoukkueeseen Hämeenlinnan EFT-turnauksessa. Kohonen, Tero Tiitu ja Rickie Hyvärinen muodostivat Suomen kokeneimman hyökkäyskolmikon turnauksessa.

Suomen otteista Ruotsi-ottelussa Kohosella oli selkeä kuva. MM-kenraalissa Ruotsi oli Suomea parempi lukemin 4–2.

– Tänään kamppailtiin hyvin ja ilme oli taisteleva. Paikkojakin oli. Oltiin tehottomia niissä. Pari vähän helppoa meni omiin ja aika monessa olin itsekin kentällä. Yksi tai kaksi maalia vähemmän saisi mennä omiin, mutta toisaalta kaksi tehtyä maalia ei riitä. Tiukkaa oli ja kääntyi sitten Ruotsille. Joulukuussa kääntyy sitten meille, Kohonen Pääkallo.fi:lle.

Kohosella on masennuksen vuoksi ollut taukoa seura- ja maajoukkuepeleistä. EFT-turnauksessa mies ei ollut vielä parhaassa kunnossaan, mutta uskoi, että on hyvässä pelikunnossa joulukuussa.

– Pirun kivaa ollut ja hyvin on jaksanut. Puoleen vuoteen vain yksi sarjapeli. Tässä on vielä 1,5 kuukautta MM-kisoihin. Oli tärkeää saada tähän väliin tärkeitä minuutteja ja treenejä. Pari ensimmäistä askelta ovat aika köykäisiä nyt. Räjähtävyyttä pitäisi treenata lisää samoin kuin sitten ihan pelikuntoa muutenkin. Olen kuitenkin luottavainen, että minä ja joukkue ollaan kunnossa joulukuussa.

Kuva: Salibandyliiga
Kuva: Salibandyliiga

Kohoselle kesä ja syksy ovat olleet vaikeaa aikaa. Nyt ääni on kuitenkin muuttunut kellossa ja mies vaikuttaa nauttivan elämästään ja eritoten elämästään salibandyn parissa.

– Tosiaan 18 kautta ollut maajoukkueen mukana. Tämä oli aika hienoa. Pitkään tässä välissä tsempannut kropan eri vaivojen ja väsymyksen kanssa. Koko viikon ollut todella innoissaan. Ensimmäinen kerta maajoukkueessa toki spesiaali, mutta tämä myös hieno kokemus. Hienoa treenata, olla hotellilla, palavereissa ja joukkueen toiminnassa mukana. Hyvä jengi ja hyvä henki, vaikka kilpailutilanne on tietysti tosi kova.

Kohosen tilanne on aivan uudenlainen hänen urallaan. Yllättävän sairastumisen jälkeen hän lähtee hiukan eri lähtöviivalta muun joukkueen kanssa.

– Nyt aikaa on ollut vähän. Pitänyt treenata kovaa, mutta polven ehdoilla ja järjen kanssa. Toki pohjatyö on tehty kesän ja syksyn aikana levon muodossa. Hienosäätöä on vielä. Maila ja pallo tuntuu ihan normaaleilta, mutta fysiikka ja kuntopuoli vaatii parannusta. Aivot tietää ja näkee asioita kentällä ihan kuten ennenkin, mutta siinä on nyt se puolen sekunnin viive, joka korjaantuu pelikunnon parantuessa. Tulee sitten automaattisesti, kun jalat ovat kunnossa, nuorten salibandyfanien piirittämä Kohonen päätti.

33 comments

  1. Kohosta ei voi valita ainakaan pelillisin perustein. Vaatii kyllä Kettuselta pokka olla hänet valitsematta, mutta niin täytyisi tehdä jos halutaan paras mahdollinen joukkue kisoihin.

  2. Reenaamattomuus näkyy kyl Mihun pelissä (ja pyöristyneessä mahassa), jalka ei vaan riitä huippu maita vastaan. Ei kisakoneeseen mun mielestä. Hattu nousee ukolle urasta mutta aikansa kutakin.

  3. Kettuselle annettiin mahdollisuus tehdä nuorennusleikkaus 2011, ei tehty ja tästä päätöksestä seuraukset on nyt nähtävissä.
    Salibandy on nuori laji joka on mennyt vauhdikkaasti eteenpäin. Tämä kehitys ei ole näkynyt maajoukkueen valinnoissa, pelaajaprofiilit on liian suurelta osin neljä vuotta sitten menestykseen perustuvia.
    Urheilukulttuuriin kuuluu että arvostetaan entisiä tähtiä mutta onko maajoukueeseen valinta oikea tapa palkita, muitakin tehtäviä voisi löytyä kuten jääkiekossa ja jalkapallossa on esimerkiksi tehty.
    Myös salibandyn asiantuntijat nostivat entiset tähdet valokeilaan ennen EFT turnausta ja näin odotukset olivat suuret näiden pelaajien suhteen. Valitettavasti totuus paljastui kun pelit alkoivat, varsinkin Ruotsi ottelussa kun tuloksena oli -3.
    Olisiko valmennus voinut olla rohkeampi eilisen ottelun kokeilussa ja valita tsekkimatsissa loistaneen kolmosketjun kokonaisuutena konkareiden tilalle ja olisiko tulos ollut erillainen?
    Ruotsin ei tarvinnut eilen näyttää parasta osaamistaan, rutiinin omainen suoritus riitti.

  4. Palaan lukemaan näitä kommentteja mm-kisojen jälkeen, kun Mika päättää maajoukkueuransa yhtenä kisojen tärkeimmistä suomalaispelaajista. On siellä taustalla niin paljon tälle kaudelle käyttämätöntä potentiaalia ja johtajuutta, että turha sinne on turistiksi valita mitään koheltajaa tai löysää kukkakeppiä Kohosen sijaan. Kuukaudessa voi kehittyä paljonkin, kun pohjat on kunnossa.

  5. Valitettavasti pelaamattomuus näkyi ja tulee näkymään jos kisoihin valitaan. Vaikka kuinka kova jätkä olis, ei 6 vk riitä huippukuntoon pääsemiseen ees M.Kohosella. Jos toiset reenannu 1,5 vuotta kisoihin, niin kyllä se pelaamisessa näkyy. Yhtä lailla se Kohonen on turistina jos ei jalka ei riitä kovia maita vastaan pelatessa.

  6. Oon samaa mieltä Elman kanssa, että riski on olemassa ettei Kohonen saa itseään kuntoon. Kumminkin siellä on niitä hyviäkin puolia, joiden takia Kohosen kortti kannattaa vielä kerran katsoa kisoissa. Vaikka Kohonen ei toivotulla tavalla onnistuisikaan, ei siellä taustalla ole oikein muitakaan pelaajia etteikö kokeilla kannattaisi. Järkevällä peluutuksella uskon että Kohonen on vielä hyödyllinen joukkueelle.

  7. Missä näiden eurohöntsien maalikoosteet on? Vai pyritäänkö, ettei satunnaiset katsojat pääsisivät kiinnostumaan lajista?

  8. Nöyrä ja iso hatunnosto Kohosen Mikalle, kuka tahansa ei pysty kertomaan omasta tilanteestaan yhtä avoimesti. Mies ansaitsee paikan kisa joukkueessa, valmennuksen tulee peluuttaa häntä oikealla tavalla ja oikeaan aikaan otteluissa. Onhan suomalaisissa muissakin palloilulajeissa tällä tavalla toimittu lajin isoimpien legendojen kanssa. Tsemppiä maajoukkueelle ja Kohosen Mikalle MM-turnauksen viimeisiin valmistaviin tapahtumiin!

  9. ”kuka tahansa ei pysty kertomaan omasta tilanteestaan yhtä avoimesti. Mies ansaitsee paikan kisa joukkueessa”
    Ja tämäkö on mielestäsi peruste ottaa Kohonen mukaan mm-joukkueeseen?

    ”Onhan suomalaisissa muissakin palloilulajeissa tällä tavalla toimittu lajin isoimpien legendojen kanssa”
    Ja tälla tavallako pitää muita lajeja apinoida?

    Jos pelaaja ei pärjää, niin silloin ei ole asiaa kisajoukkueeseen.

  10. Ehdottomasti Mika joukkueeseen mukaan. Vaikka ei tossu kentällä liiku samaan tahtiin kuin parhailla, niin mies tietää kuinka isot pelit voitetaan. Pitää pystyä ajattelemaan kokonaisuutta eikä pelkkää kouhotusta kentällä.
    Suomen pitää pystyä hallitsemaan palloa ja temmottamaan peliä Ruotsia vastaan.

  11. Tuntee ruotsalaisten pelityylin ja pelaajat paremmin kuin kukaan muu. Ilman muuta mukaan vaikka sitten pienemmillä minuuteilla.

  12. Miksei muka mukaan kisoihin? Voi pelata muita maita vastaan täydet matsit ja jos jalka ei kerran riitä Ruotsia vastaan niin otetaan penkiltä joka kerta kun pitää pyörittää ylivoimaa. Ei nimittäin löydy tästä maasta toista yhtä hyvää pelintekijää.

  13. Kiitos muille perusteluista Kohosen Mikan valinnalle. Olen täysin samaa mieltä kanssanne. Aikaisemman kommenttini aloitus on puhtaasti kunnianosoitus Kohosen Mikan rohkeudesta puhua ääneen ja julkisesti asioistaan. Hänen peluuttamisensa MJ:ssa perustelen juurikin hänen pelillisellä osaamisellaan sekä näiden isojen otteluiden kokemuksellaan.

  14. Antaa myös korvaamatonta rauhallisuutta koppiin omalla johtamisellaan. Kyllä Mika itsekin tietää tämän hetkisen kuntonsa ja varmasti sumplivat valmennuksen kanssa hänelle sopivan roolin. Mukaa kisoihin.

  15. Ei joukkueeseen voi valita pelaajaa sen takia, että hänen pelinumeronsa vois nostaa hallin kattoon. Ei maailmanmestruusmatsit ole mitään kunnianosoituspaikkoja.

    Hatunnosto kummallekin Kohoselle mahtavista urista, mutta tulokset puhuvat puolestaan. Ei vain kumpikaan enää ole maailman huippua, ja sikäli se olisi ihme, jos voisivat ikineen ja vammoineen ollakaan.

    Eikä ketään pelajaa voi ottaa pukukoppia varten, josko sellaista edes sinne tarvittaisiin.

    Mukaan vain ne, jotka parhaiten toteuttavat valmennusjohdon kaavailemaa pelitapaa.

  16. Juu kohonen kiistatta hksi suurista andreas hellgårdin kanssa kaikkien aikojen senoja mutta nyt uudet miehet tekemään kohosiA.kiitos mika!!!ja koskelainen toivottavasti poissa…tiukkaa tulee olemaan

  17. Mitä hyötyä on siitä että tietää miten pelit voitetaan, jos oma nopeus ja taidot ei enää riitä näyttämään sitä muille pelillisesti? Siinäkö sitten annetaan nuoremmille ja nopeammille neuvoja että tehkää pojat näin ja noin. Eikös se valmentaja osaa tehdä saman asian, aika kokenut Kettunenkin jo on.

  18. Kertokaa yksikin johtava pelintekijä, jolla kokemusta Ruotsista? Muistakaa sotshissa selännekkin oli liian vanha ja ei riitä nopeus, mites kävi. Odotan innolla kun joku heittää jonkun rymmättylän palloseuran a-junnun nimen tuolta. Nyt valot päälle, Mika koneeseen vaikka yhdellä jalalla.

  19. Valoja päälle nyt. Kohonen mahtuu heittämällä kisakoneeseen ja tulee olemaan yksi Suomen parhaista pelaajista.

    Syötte kaikki negatiiviset sananne kisojen jälkeen.

  20. Tero Tiitu on varmasti paras vaihtoehto joukkueen kapteeniksi ja voi samalla edustaa kokemusta. Lisäksi Kivilehto puolustukseen vaikka teki muutaman virheen Ruotsi matsissa. Muuten tilaa nyt tulevaisuuden pelaajille jotka on jo nyt Kettusen ryhmässä. Eli suomeksi, Hyvärisen ja Kohosen näytöt eivät vaan rittäneet vaikka ovatkin kaikkien arvostamia pelaajia mutta vuosien takaa menneisyydessä. Vastaavasti jos nyt valitaan pelkästään monen vuoden takaisilla meriiteillä niin miksi näitä leirityksiä ja harjoitusmatsien kokeiluja on tehty?

  21. Voi olla, mutta kerro yksikin syy miksi nykyisen kuntoinen Kohonen pitäis valita joukkueseen. Siis muu kuin se että OLI JOSKUS hyvä. Monenko vuoden takaa niitä näyttöjä oikein pitää kaivaa?

  22. Kyllä harmittaa jo valmiiksi Suomen valmennusjohdon puolesta se kritiikin määrä kisojen jälkeen. Oli Kohonen mukana tai ei, niin tappion jälkeen noin puolet kyselee ”miksi näin?”, vaikka ei se Suomi häviä Kohosen takia – tai Kohosen poissaolon takia, vaan Ruotsin ylivertaisuuden takia.

  23. Pekka i´m with you tässä asiassa. Ei Suomi kohosen poissaoloon tai paikalla oloon häviä. Mä jättäisin pois, mutta toisaalta oishan tossa perusteluja ottaakin se mukaan…

  24. Pekalle.
    Olihan ne valmennusjohdon uhot maailman nopeimmasta salibandystä aika moista puhetta.
    Tavoitteeseen pääsy olisi vaatinut täyttä remonttia, uusia pelaajatyyppejä, mutta kun ei.

  25. Sitä mä en tajuu, et miks pääasiassa mietitään yksilön tilaa, ja sitä, miten juuri hän (siis whoever) on kisakunnossa. Oleellista joukkueen toiminnassa on joukkueen toiminta. Kmmallista, että tämä tuntuu unohtuvan kun vain halutaan kilpailuttaa ja puristaa viimeisetkin mehut jätkistä. Ku ei niitä mehuja pitäs viedä ennen MM kisoja, vaan vasta siellä. Mielelläni olisin mukana makustelemassa, mut täytyy tyytyä TV:seen.

  26. Aivan tavatonta kohinaa pidettiin muutamasta nimimiehestä ja kuinka juuri he ”pääsevät” pelille maajoukkuuen niin huudellessa, olis vaan otettu ”ruotsalaiseen tyyliin” pelille ahneesti haluavia uusia pelimiehiä, jostain syystä nämä suomen maajoukkueen mainostamat kohu pelaajat tuntuivat olevan vain tiellä siellä kentällä, tehottomia ainakin olivat, näkeehän sen pisteistä….

  27. En ole aivan varma muistanko oikein, mutta eikö Ruotsi tehnyt juuri 2008 kisoihin nuorennusleikkauksen? Parit kisat tais tulla tukkaan, mutta sen jälkeen on ollut vakuuttavaa. Jos Suomi aikoo todella haastaa tulevaisuudessa Ruotsin, niin nyt alkaa olla korkea aika jakaa vastuuta nuoremmalle sukupolvelle tai he jäävät kehityksessä Ruotsin vastaaville. Se pitää myöntää, että näissä kisoissa tulos saattaa vielä olla hivenen parempi jos nuorennusleikkausta ei tehdä.

  28. Pekka, Suomen voitot 2006 ja 2008 perustuivat enemmänkin pelitapaan, joka meillä oli modernimpi ja Ruotsilla hidas vanhakantainen. Suomen tähän asti paras pelaajasukupolvi oli myös noissa kisoissa parhaimmillaan.

    Todellinen nuorennusleikkaus tehtiin Ruotsissa edellisiin kisoihin (osittain jo 2010), mutta tuossakin suurempi ero tuli pelitavasta, joka meillä piti olla jotain muuta kuin se sitten oli. Ruotsi taas päivitti pelitapansa kertaheitolla meidän ohi.

  29. Iso käsi Mikalle. Arvostan suuresti avoimuutta kertoessa elämäntilanteesta. Sitä suurempaan arvoon nousee se, että takaisin peleille on päästy. Olen saanut nauttia ja nähdä Mikan peliä kaikissa Mm-kisoissa, missä on ollut mukana. Hienoa. En ole oikea osaaja ja arvioija siinä, keitä kisäjoukkueeseen tulee valita. Uskon Kettusen kumppaneineen valitsevan kuitenkin optimaalisen joukkueen. Aina kaikkia valinnat ei mielytä ja näin on varmaan myös tänä vuonna.
    Liput kohti göteborgia varattu jo keväällä ja siellä kannustetaan Suomi takaisin kultakantaan.