Maajoukkueet

Kommentti: Suomen synkkä sentteritilanne

02.12.
2014
9 Kommenttia
21
Maajoukkueet
Martin Östholmin vetoa peittävä Jani Kukkola on Suomen selkeä ykkössentteri. Kuva: Salibandyliiga

Martin Östholmin vetoa peittävä Jani Kukkola on Suomen selkeä ykkössentteri. Kuva: Salibandyliiga

Suomen Göteborgin joulukuun miesten MM-kisojen joukkueessa on kolme varsinaista keskushyökkääjää: Oscar Hänninen (Oilers), Mika Kohonen (Storvreta) ja Jani Kukkola (Helsingborg). Lisäksi Rickie Hyvärinen (Storvreta), Juha Kivilehto (SPV) ja Kari Koskelainen (Chur) ovat urallaan pelanneet sentterinä.

Paljon pitää kuitenkin kisoissa tapahtua, että Hyvärinen ja Kivilehto istutetaan keskushyökkääjän paikalle. Koskelainen tullee pelaamaan helpommissa otteluissa Kohosen sijasta keskellä. Kohosen ei ole järkeä nykykunnossa pelata kaikkia kisaotteluita.

Suomen sentteritilanteesta kertookin kaiken, että Kohonen valittiin joukkueeseen, vaikka hän oli vielä Hämeenlinnan EFT-turnauksessa marraskuun alussa ymmärrettävästi täysin keskenkuntoinen. Kohonen tuo tietenkin johtajuutta ja kokemusta joukkueeseen roppakaupalla. Tuskin valmennusjohto olisi kuitenkaan Kohosta kisoihin valinnut, jos varmasti parempi sentteri olisi ollut tarjolla. Kuntoutuuko hän riittävään kuntoon vai ei, on Suomen pelille riski. Jos Kohonen joudutaan viltittämään, pelaa Suomi kahdella varsinaisella keskushyökkääjällä.

Karu fakta on, että ainoastaan Kukkola on tällä hetkellä sen tasoinen keskushyökkääjä, jolla Suomi voisi saada puntit Ruotsin kanssa tasoihin etukäteisarvioissa. Nimitän tällaista pelaajaa ”ruotsintasoiseksi pelaajaksi”.
Hänninen on ehdottomasti kansainvälisen tason sentteri ja hän onnistui EFT:ssä Ruotsia vastaan vähemmän hohdokkaista liigaesityksistä huolimatta. Mutta ruotsintasoinen pelaaja hän ei valitettavasti ole. Kaksinkamppailukovuus, lähtönopeus ja pelinopeus eivät aivan riitä.

Kukkolalla nämä asiat ovat kunnossa. Toivottavasti myös Kohonen pääse edes niin lähelle, että hän pärjää pelisilmällään.

Suomi lähteekin Göteborgiin yhdellä ruotsintasoisella keskushyökkääjällä.

Tekikö valmennusjohto siis virheen kisajoukkuetta valitessaan, kun kultaa tavoitellaan vain yhdellä ruotsintasoisella sentterillä? Miksi SPV:n ykköskentän keskushyökkääjä Janne Hulmi ei nouse kisakoneeseen vaan on ainoastaan varamies? Missä ovat viime kevään finaalijoukkueiden Jussi Piha (Classic) ja Petri Kauko (Happee), jotka eivät mahtunut edes 30:n pelaajan listalle?

Tässä asiassa luotan Suomen valmentajien arvostelukykyyn. Kyllin hyviä senttereitä ei yksinkertaisesti tällä hetkellä ole (Kohonen varauksella), eivätkä Hulmi, Piha ja Kauko kuulu kisajoukkueeseen. Suomalaisen miessalibandyn sentteritilanne on synkkä.

Sinivalkoisessa valmennusryhmässä on maailmanluokan pelaajatarkkailijoita, keihäänkärkenä Jussi Jäntti, joka vastasi pelaajatarkkailusta jo Petteri Nykyn kultaisina vuosina. Jokaista sentterikandidaattia on takuuvarmasti tarkkailtu yksityiskohtaisesti liigan huippupeleissä ja kansainvälisissä otteluissa. Heistä on valmennusjohdolla tiedossa täsmällinen pelaajaprofiili. Siitä ei ole epäilystä. Ja profiilit kertovat, että nykyisellä kolmikolla on vain mentävä.

Sen sijaan voidaan perustellusti kysyä, miksi kuluneella kisaperiodilla ei ole onnistuttu ajamaan sisään yhtään nuoren polven sentteriä? Hänninen, Kohonen ja Kukkola olivat mukana jo kaksissa edellisissä MM-kisoissa. Ainoastaan uransa lopettanut Harri Forstén on poissa. Tässä suhteessa valmennus ei ole onnistunut yhteistyössä potentiaalisten pelaajien kanssa. Vanhoilla mennään.

Testejä on kyllä tehty. Pihan lisäksi kokeilemassa ovat käyneet mm. Oilersin Teemu Aaltonen ja Happeen Joonas Kaasalainen.

Seuraavalle kisaperiodille tärkeimpiä kehityskohteita onkin lähteä rakentamaan uuden sukupolven sentterikaartia. Tästä vastuun kantavat lupaavien sentterien lisäksi maajoukkue- ja seuravalmentajat. Toivottavasti Kohoseen ei tarvitse turvautua enää 2016 vaan lajilegenda pääsee nauttimaan kisoista arvokkaasti katsomon puolella.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Jani Hakkarainen
Jani Hakkarainen
Analyytikko, asiantuntija ja filosofi.
Twitter: @hakkarainenjani
Mika Hilska
02/12/2014
Keitä potentiaalisia nuoria senttereitä on tyrkyllä seuraaviin kisoihin? Ranking?
Mustapartainen mies
02/12/2014
Olisiko viime aikoina hienosti sentterin paikkaa pelannut Krister Savonen ollut vaihtoehto? Tulevaisuudenkin näkökulmasta!
Katsoja
02/12/2014
Krister Savonen olisi ollut hyvä vaihtoehto Kohoselle, samoin Hulmi joka näytöt oli riittävät EFT turnauksessa.
Kettunen ottaa harkitun riskin Kohosen kohdalla kun miestä voi käyttää vain ylivoimassa kovemmissa matseissa.
Mihin kadonnut?
02/12/2014
Mihin on muuten tekstissä mainittu Teemu Aaltonen kadonnut? Ei ole pahemmin peleissä näkynyt viime eikä tälläkään kaudella. Jollain tietoa asiasta?
Totoro
02/12/2014
Teemu Aaltonen "pelaa" Oilersissa.. Ollut loukissa koko kauden...
Poro
02/12/2014
Hakkarainen, olet mielestäni väärässä Hännisen suhteen. Kyllä Hännisen pallovarmuus, kaksinkamppailukovuus, lähtönopeus yhdistettynä hyvään tasapainoon riittävät Ruotsia vastaan. Tosin hän ei ole niitä nopeimpia laittamaan kuulaa liikkeelle, joten olet pelinopeuden osalta osittain oikeassa. Hän on kuitenkin oikeassa roolissa (lue: puolustava-, välivaihtoja antava-, palloa näennäisesti hallitseva kenttä) mielestäni ruotsintasoinen pelaaja.

Hulmia olisin itsekin odotellut mukaan. Ehkä koutsit laskivat, että Rickie tarvittaessa sena ja Mihu pakki.
jaska
02/12/2014
Kyllä Hulmi olis ollut hyvä lisä sentteriosastolle. Erittäin hyvä kokonaisuus pelaajana... olis vain pitänyt lähteä ulkomaille että mahtuisi joukkueeseen.
S7
02/12/2014
En nyt tiedä riittävätkö Hulmin EFT-näytöt? Ei ainakaan mua häikäissyt--> mieluummin selvästi nuorempi Savonen hakemaan kokemusta mun mielestä. Mutta näillä mennään nyt...
Moi
03/12/2014
Ruotsilla on mahdollisesti kaikkien aikojen kovin joukkue, joten sen rinnalla näyttää synkältä Suomen joka osastolla. Meillä on kuitenkin todella lahjakkaita pelaajia maailmanmestari -92 ikäluokasta ylöspäin, valoa tunnelin päässä on siis näkyvissä.. Mielestäni ei ole väärin, että heidän aikansa joukkueessa ei ole vielä, sillä vanhemmat ovat yksinkertaisesti tällä hetkellä vielä parempia.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.