Konkaripakille pelikieltoa päähän kohdistuneesta taklauksesta – katso video tilanteesta ja tuomion perustelut

Kuvan kontaktista tuli kolme peliä kakkua. Kuva: Esa Takalo

Kuvan kontaktista tuli kolme peliä kakkua. Kuva: Esa Takalo
Kuvan kontaktista tuli kolme peliä kakkua. Kuva: Esa Takalo

Classicin Mika Savolaiselle on määrätty kolmen ottelun pelikielto Salibandyliigassa. Konkaripuolustaja sai rangaistuksen taklattuaan Happeen Veli-Matti Hynystä päähän 19. päivä marraskuuta pelatussa ottelussa.

Viime keväänä Happeen mestaruuden ykköspyssynä häärinyt Hynynen sai tilanteesta aivotärähdyksen.

– Käsillä olevan aineiston perusteella, katson, että Savolaisen kontaktissa Hynyseen on kyse tahallisesta taklauksesta, ei normaalissa pelitilanteessa tapahtuvasta kontaktista. Tätä tukee ennen kaikkea ottelutallenteelta ilmi käyvä. Sen perusteella Savolainen ottaa itseltään ennen kontaktia vauhtia pois ja kääntää kylkensä juuri ennen kontaktia Hynystä kohti sekä ponnistaa kontaktitilanteessa. Savolainen ei törmää Hynyseen vahingossa eikä tilanteessa, jossa molemmat pelaajat juoksisivat tavoittelemaan vain palloa, kurinpitäjä muun muassa kertoo päätöksessään.

Päätöksen perusteluineen voi lukea kokonaisuudessaan tästä linkistä.

Savolainen kärsii pelikieltonsa otteluissa 19.12. SPV-Classic, 21.12. Classic-Oilers ja 7.1. Classic-Indians. Määrälukuisena annettu pelikielto koskee kilpailusääntöjen mukaisesti vain sen sarjan otteluita, jossa rangaistus on tuomittu, eli tässä tapauksessa Salibandyliigan otteluita. Pelikielto ei koske Suomen Cupin otteluita.

Videon taklauksesta voi katsoa alla olevalta videolta.

23 comments

  1. vähän enemmänki olis voinu laittaa kun ei todellakaan ollu eka kerta

  2. Näköjään tommoset ajelut kannattaa, jos loukkaantuminen aiheuttaa pidemmän poissaolon kuin tuomiot.

  3. API…

    …Laadukas kommentti. Ei vaan käy ilmi olisitko halunnut lisää kakkua vai vähemmän.

  4. Aivotärähdyksestä jää usein pysyviä oireita, mm. migreeni ja muut neurologiset ongelmat. Yksi tällainen töötti voi vaikuttaa pelaajaan vuosia, joskus lopun ikää. (yleinen ilmiö kontaktilajeissa) Näyttää siltä, että päähän kohdistuvat taklaukset (ainoa oikea termi) ja niistä seuraavat vammat ovat pesiytyneet pysyvästi myös salibandyyn.

    Ongelman ydin on kanssapelaajan kunnioituksen puute ja se kulminoituu liigassa yksittäisiin pelaajiin, joilla kontrolli pettää toistuvasti. Pelaajatasolla ongelmaa ei kuitenkaan ole mahdollista ratkaista. Valtaosa pelaajista kun ei halua lajiin minkäänlaista ”koodia” tai fyysistä pelotetta. Hyvä niin. Ainoa tehokas ratkaisu on uskottava kurinpito. Lajiliiton jakamista sanktioista on kuitenkin vedettävissä se johtopäätös, että mitään ongelmaa ei virallisesti ole olemassa.

  5. Pitäisi ehdottomasti kitkeä pois lajista. Todella huono päätös olla antamatta vieläkään kunnon kakkua kaverille, joka on jo toistakymmentä vuotta tunnettu kaheleista tempuistaan kaukalossa.

  6. Oot aivan oikeessa. Tuntuu että kunnioitusta puuttuu jokasella sarjatasolla. Itse olen pelannut 2-5 divareista jokaista, ja jokaisella tasolla on tullut tälliä päähän (pelipaikkana mv), joista edellisen tällin jälkeen – joka kylläkin tuli kesällä futiksessa – en ole saanut reikäpalloa pelata. Tasapaino heittelee ajoittain, muisti pätkii ja päätä jomottaa lähes koko ajan. Kesän tälli oli numero 8. Salibandyssa on isketty itseäni pari kertaa tahallaan päähän, yhdestä minulla taitaa olla videokin tallessa jollain ulkosella kovolla, voisin sen melkein kaivaa jostakin esiin. Siinäkin lyöjänä oli muunmuassa liigassa nähty pelaaja

  7. Mahtaa tuntua ilkeältä. Noin monta aivotärähdystä on tullut. Joka on kylläkin virheellinen termi. Muistuu aina mieleen kiekon puolelta tapaus Jani Hassinen. Nuo eivät ole koskaan mukavia asioita! Silli on loistava puolustaja. Ei tarvitsisi pelata tuollaista rottamaista peliä!

  8. Eipä ole linjassa tämä sen kanssa, että rangaistuskertojen määrän luulisi vaikuttavan sanktion ankaruuteen. Nyt ei ole näin käynyt. Kaikki ovat ikään kuin erillisiä tapauksia eikä toistuvuutta huomioida. En usko tämän vaikuttavan kaverin pelitapaan mitenkään, vaan hän heiluu ja yrittää jatkossakin vahingoittaa entiseen malliin. Ja Peltola ja Rantala näyttävät vähättelyllään ja kömpelöllä yrityksellä vierittää syy tuomareiden ja heidän linjansa niskaan millaisia miehiä he todellisuudessa ovat: säälittäviä vastuun pakoilijoita.

  9. Moni tuntuu suhteuttavan rangaistukset lätkään. Siellä tulee kunnolla kakkua. Mutta matemaattisesti menee näin. Salibandyliigassa pelataan 26 ottelua. Lätkäliigassa 60 ottelua.

    Säbässä 3 ottelua (missaa 11,5% kaudesta) olisi lätkän pelimäärään suhteutettuna 7 peliä. Siellähän ne lätkässä pyörivät. Ne jotka huutelevat Savolaiselle tästä 10 ottelun (38,5% kaudesta) pelikieltoa, tiedoksi että suhteutettuna lätkään se olisi 23 ottelun pelikielto. Sen arvoinen tämä rike ei ole. Mielestäni oikea ja kohtuullinen rangaistus.

  10. Mammanpoika kukkoilee täällä neiti lajissa, lätkässä olis saanut nenuunsa jo monta kertaa. Pistäkää ojennukseen, ei se niin kova jätkä ole.

  11. Mikään pelikielto ei tunnu riittävältä jos tahallisesta päähän taklauksesta seuraa aivotärähdys ja pysyviä vaivoja.

    Savolainen oli joskus mun idoli, viime vuosina on hävettänyt että edes koskaan oli…

  12. Veikkaan että sillä ei ole kukaan ruvennut ojennukseen laittamaan, kun siitä tulis sitten omalle joukkueelle niin paljon paskaa niskaan. teddy salutskij tarvittais kaivaa naftaliinista!

  13. Joo, pahoittelut. Aivan liian lyhyt panna. Sääli tälläinen että annetaan esimerkki junioreille että tämä on ok.

  14. Voi päivää tuota Classicin vastinetta. ”…Savolainen ei ehdi reagoida ettei Hynynen käännykään kohti maalia.” Niin, jos olisi kääntyny niin osuma olisi tullut naamaan.
    Jospa kerranki nousis käsi pystyyn ja tunnustettais Savolaisen typerä teko.

  15. Kolme peliä. Mitä ihmettä? Sama mies vuodesta toiseen… Forsten, Hulmi, Kiviranta, Hynynen. Noita ennen LUKUISIA telomisia Divareissa. Minimi olisi pitänyt olla 8-10 peliä ja seuraavasta koko kausi…

  16. Huhu kertoo, että oli jo pikkujunnuna yhtä vaarallinen (lätkässä). Onneksi ei pelaa seuraavassa pelissä seinäjoella. Mahdollisesti ei enää koskaan.

  17. Nyt pitäisi jonkun pestata Salutskijn Tedi ja Vennon Riku opettamaan tolle idiotismin multihuipentumalle tapoja. Laitetaan nyt Häkkinen ja Palmroth samaan kanssa.