Liigat

Liigaseuran pomolta hurja heitto Ylelle – valmis pohtimaan sarjan sulkemista

16.12.
2014
21 Kommenttia
3
Kuvassa valkoinen salibandypallo. Kuvan pallo ei tiettävästi liity keskusteluun. Kuva: Anssi Koskinen

Kuvassa valkoinen salibandypallo. Kuvan pallo ei tiettävästi liity keskusteluun. Kuva: Anssi Koskinen

Yle kysyi Salibandyliigan seuroilta Salibandyliigan sopivista joukkuemääristä. Ainoastaan kahden seuran edustajat, eli Tapanilan Erän urheilujohtaja Joonas Naava ja Esport Oilersin toiminnanjohtaja Jouni Vehkaoja kannattivat joukkuemäärän laskemista nykyisestä 14 joukkueesta.

Pääosin seurat olivat kuitenkin sitä mieltä, että pelaajien taso riittää ja sarjaa ei tarvitse supistaa. SSV:n Kurt Westerlund sanoi, että jos sarjassa pelaisi 12 joukkuetta, niin se pitäisi pelata kolminkertaisena.

Yle kysyi liigaseuroilta myös muista uudistuksista ja yksi näistä oli Salibandyliigan sulkeminen. OLS:in salibandyjaoston puheenjohtaja Janne Siitonen kommentoi ajatusta seuraavanlaisesti:

– Sarjaa ei saa missään nimessä sulkea. Se tappaisi lajin, sanoi Siitonen.

Nokian KrP:n Marko Salmela sanoi, että on valmis pohtimaan sarjan sulkemista.

Yle teki samalla myös muita kyselyitä. Kyselyistä kävi ilmi muun muassa se, että liigaseurat ovat olleet tyytymättömiä Salibandyliigan toimintaan.

Linkit Yle:n juttuihin:

YLE:Vain kaksi seuraa haluaisi pudottaa joukkuemäärää salibandyliigassa
YLE:Nämä aiheuttavat riemunkiljahduksia suomalaisessa salibandyssä
YLE:Mikä suomalaisessa salibandyssä on pielessä? – seurapäättäjät kertovat
YLE:Seurat tyytymättömiä salibandyliigan toimintaan

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
Koovee
16/12/2014
No ei sitten niin missään tapauksessa pitäisi sulkea. Miksi pitäisi? Mitä se auttaisi?
Jonsku
16/12/2014
Hurja heitto :) Hyvänen aika sentään. Nyt kyllä Pääkallo otsikoi raflaavasti. Siis yhden häntäpään liigajoukkueen tyyppi on sanonut jotain epämääräistä liigan sulkemisesta. Tästä sitten kohua rakentamaan :)
Fiilistelijä
16/12/2014
Tottakai Nokia haluaa sulkee liigan ettei ne putoo ku häntäpääs yleensä keikkuu :D
JZ
16/12/2014
Kyllä sitä nyt minusta pitää olla valmis pohtimaan ihan mitä tahansa, ei heti kannata herneitä vetää.

Eri asia on sitten voiko ajatukselle löytää järkeviä perusteluita. Salibandyssä en näe hirveästi hyötyjä mitä suljetulla sarjalla saavutettaisiin. Jos ajatukselle on kannattajia, heillä varmaan on jotain mielessä? Kysynkin siis, miksi?
Jonsku
16/12/2014
Jääkiekossa on tilanne totaalisen toinen kuin sählyssä. Jääkiekko on ammattilaisurheilua, jossa yksi liigajoukkue työllistää 30-40 ihmistä. Siis puhutaan ihmisten toimeentulosta. Silloin on tilanne aidosti vakava, jos liigasta putoamisen seuraksena voivat ihmiset menettää työpaikkansa. Sähly on kuitenkin amatöörilaji, jossa seuralla on yleensä palkattuja työntekijöitä 0-2 ja hekin saavat palkkatulonsa avustuksina ja junnujen kausimaksuista. Sählyssä liigasta putoaminen ei näihin avustuksiin tai junnujen kausimaksuihin juurikaan vaikuta.
Arto Kilponen
16/12/2014
Jonskun kanssa samaa mieltä. Kertokaapa joku salibandyn raha-asioiden tuntija, että kuinka suuret erot ovat liigan "köyhimpien" (anteeksi, en keksinyt parempaakaa sanaa) ja divarin rikkaimpien välillä. Siis jos ajatellaan vaikka liikevaihtoa tai pelaajabudjettia.

Vastaavasti, millaiset organisaatiomuutokset esim. Loviisan Tor tai Rauman Salba kävivät lävitse viime kesänä kun sarjataso muuttui? Ja nyt en puhu mistään "no valmentaja vaihtui", vaan siitä, että kuinka monta ihmistä palkattiin lisää, kuinka monen työsopimus purettiin, kuinka moni osa-aikaistettiin jne. jne.
Pihvi
16/12/2014
Helvetti että on pimeitä noi Oilersin jampat,sulkea liiga..mitä ihmeessä pyörii hemmojen yläkerrassa,onko pelkoa että Oilers putoo vai mistä on kysymys?Nokian Krp:een Salmelan ehkä ymmärrän kun ovat joka vuosi pohjalla..
Ööö
16/12/2014
Pihvi voisi opetella lukemaan. Oilersin toiminnanjohtaja kannatti liigan joukkuemäärän supistamista 14--> 12 eikä suinkaan liigan sulkemista. Herätys
Arto Kilponen
16/12/2014
Mitä tulee joukuemäärään, niin sen on oltava sellainen, jolla voi pelata niitä pelejä säännöllisesti ja suhteellisen usein. Noin esimerkiksi pidän täysin älyttömänä tätä tämän hetken tilannetta, jossa Oilers yhden kotipelin välillä 22.11. - 22.1 ja Nokia kolme kotipeliä välillä 25.11. - 18.2. Ja kyllä, oli jossain vaiheessa niitä kotipelejäkin, silloin niitä oli oikeaan tahtiin. Se tahti läpi koko kauden, kiitos.

Minusta 12 joukkuetta olisi ok mikäli se takaisi sen, että pelattaisiin _vähintään_ kolminkertainen sarja. Jääkiekon Suomi-sarjassa (joka ei varmaan taloudellisesti ole valovuotta Salibandyliigaa edellä?) pelataan 36 ottelua ja playoffit. Siinä voisi olla se ensimmäinen askel oikeaan suuntaan, nythän tässä on otettu takapakkia finaaliotteluiden vähentämisen myötä. Viime kaudella finaaleita suunniteltiin pelattavaksi neljällä viikolla, minkä ihmeen takia on pakko mennä tämmöisellä mustavalkoisella linjalla, että se toinen vaihtoehto on, että finaalivaihe kestää, mitä, kaksi tuntia?
Sylinteri-Simo
16/12/2014
Saisiko Pihville tehtyä sarjakuvaversion jutusta kun lukeminen on liian vaikeaa.?
Petteri
16/12/2014
"...liigaseurat ovat olleet tyytymättömiä Salibandyliigan toimintaan." Ja jäsenseurat tyytymättömiä SSBL:n toimintaan. Milloin arvoisat Pääkallon reportterit tarttuvat tähän asiaan? Parhaassa tapauksessa päästään vaikuttamaan asioihin kun nostetaan kunnolla kissa pöydälle eikä vain tupista kaukalon laidalla.

Terveisin nimimerkillä:

Joskus v@tutti kun pistepörssit tuli vain jouluna ja juhannuksena, nyt korkeintaan juhannuksena.
Realisti
17/12/2014
Arto Kilposelle: Salban ja Loviisan "organisaatiot" eivät tainneet kovin suuresti muuttua, kun kummallekaan ei liene palkattua henkilökuntaa. (Vai onko 1?)
Arto Kilponen
17/12/2014
Kiitos tästä Realisti, näin vähän ajattelinkin, ettei siellä aivan järjettömän isoja muutoksia tapahtunut. Se tarkoittaa mielestäni aika suoraan myös sitä, ettei liigaa tarvitsisi sulkea.

Olisi toki mukava kuulla perusteluja sarjan sulkemisen puolesta. Perusteluja sulkemista vastaan meistä varmasti jokainen keksii aika monta muutenkin.
stadi50
17/12/2014
Minä kannatan että pysyttäis edelleen samassa määrässä joukkueita kuin nyt mutta pelattais kolmen kertainen sarja,nyt pelataa 4 päivässä 3 peliä ja huilataan 2-3 viikkoa sitten taas pari peliä ja taas pitkä huili ja onhan tuo liiton toiminta jotenki pielessä kun jo tässä vaiheessa pyydetään lisää rahaa joukueelta erotuomari maksuihin (liiga,naisten liiga,divari)eli onko pudjetti tehty pein mäntyä.
PR
17/12/2014
Liigan sulkemiselle ainoa järkevä perustelu voisi olla se, että sen jälkeen liigaan jäävät seurat voisivat pitkäjänteisesti kehittää omaa toimintaansa ammattimaisempaan suuntaan, joka sitten mahdollisesti voisi nostaa lajin parissa liikkuvan rahan määrää ja tätä kautta myös pelaajapalkkioita. Tämä taas voisi mahdollistaa joku päivä jopa ammattilaiset lajiin myös Suomessa ja sitä kautta Suomen salibandyn kehittymisen. Seurat voisivat myös nykyistä selkeämmin panostaa junioritoimintaan, koska junnuille se tähtäin olisi selkeämmin liigassa. Varsinkin paikkakunnilla, jotka eivät ole isojen kaupunkien kyljessä, joissa on nykyisellään jo useampia liigaseuroja.

Jos liiga suljettaisiin, niin joukkuemäärä saisi olla minimissään tuo 14. Nykyisellä muodollaan kilpailullisuuden kannalta olisi jopa parempi, jos liiga olisi 12 joukkueen sarja. Kolminkertainen sarja, 8 parasta playoffeihin, viimeinen suoraan ulos ja jopa kaksi seuraavaa karsimaan. Tämä nostaisi varmasti liigassa pelaavien tasoa ja myös divarin, koska jos sinne nyt karsittaisiin kaksi joukkuetta liigasta, niin kärki tiivistyisi entisestään.

Suurin ongelma on kuitenkin taas raha. Jos liigassa on 12 joukkuetta ja divarissa tätä kautta kaksi liigakelpoista joukkuetta lisää, kävisikö niin, että muutama liiganoususta haaveileva joukkue näivettyisi, koska sponsorit eivät halua panostaa divariin ja pelaajat siirtyvät muualle.

Jollain keinolla liigan kannattavuutta ja taloudellista statusta on saatava nostettua. Tähän yksi vaihtoehto voisi olla suljettu liiga, joka takaisi seuroille työrauhan ja mahdollisuuden kehittää toimintaa pidemmällä tähtäimellä kuin kausi kerrallaan.
Salmari
17/12/2014
Salibandyliigan runkosarjassa pitäisi olla ehdottomasti enemmän otteluita.Itse olisin jopa nykyisellä 14 joukkueen sarjalla 39 ottelun kannalla.Tottakai tässäkin asiassa raha painaa merkittävästi vaakakupissa,mutta joku ratkaisu asiaan pitäisi saada kotimaisen liigan eteenpäin viemiseksi.On suorastaan käsittämätöntä että aina MM-kisa vuonna liigajoukkueille tulee kesken kauden 6-8 viikon pelittömiä jaksoja,tai niin kuin aiemmissa kommenteissa tuli ilmi ensin pelataan 4-5 peliä kahteen viikkoon ja sitten huilataan 2-3 viikkoa.
Myös paras seitsemästä play-off sarjat ja jatkoajan jälkeen rangaistuslaukaukset olisivat mielestäni erittäin hyvä uudistus kotoiseen sarjaan.
JZ
17/12/2014
Luulen että ottemäärän kasvattaminen ei ole tälläisessä amatöörilajissa kovinkaan realistista. Esimerkiksi lentopallossahan pelataan käsittääkseni kolminkertaista sarjaa, ja siinä ottelumäärää pidetään yleisesti liian suurena vaikka rahaa onkin liikkeellä salibandyä enemmän. Harjoitusmäärät kärsivät tuossa myös.

Itse kannattaisin ennemmin vaikka sarjan laajentamista 16 joukkueeseen, kuin kaventamista. Alueellinen peitto lisää mielestäni nykytilanteessa tasoa tehokkaammin pitkällä aikavälillä, kuin määrän kaventaminen. Pääsarjan ulkopuolella pelaa nykyäänkin paljon pelaajia, joilla kyllä taso riittäisi mutta elämän realiteetit iskevät vastaan. Tämä tilanne ei muuksi muutu joukkuemääriä supistamalla.
Fiilistelijä
17/12/2014
Kolminkertainen sarja, ja pisteytys uudestaan, voitto kolme ja jatkoaika 2/1 (Rankkarit mukaan)
Tööt
17/12/2014
Salmela oot sä kova!
S7
18/12/2014
Meikä ei kyll diggaa noista jatkuvista rankkikisoista lätkässä, joten ei kiitos sille. Nykyinen jatkoaika jees!
Arto Kilponen
18/12/2014
Jatkoajan pituuden voisi nostaa ainakin 20 minuuttiin. Yleensähän 20 minuutissa syntyy ainakin yksi maali. Playoffeissa ihan ehdottomasti pelattava ratkaisuun asti.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.