Maajoukkueet

Pääkalloanalyysi: Suomen killerikuusiminuuttinen kaatoi Latvian

07.12.
2014
0 Kommenttia
7
Maajoukkueet
Suomi karkasi Latvialta heti avauserässä. Kuva: IFF

Suomi karkasi Latvialta heti avauserässä. Kuva: IFF

Sinivalkoinen kisajuna jatkoi oikealla raiteella puksuttamista myös toisessa ottelussa Latviaa vastaan. Ottelu ratkaistiin heti alussa ja huonosta toisesta erästä huolimatta homma hoidettiin helposti kotiin lukemin 7-1. Latvialla ei ollut mitään mahdollisuuksia horjuttaa Suomea, vaikka se roikkui Suomessa fyysisenä joukkueena kuin räkä.

Tällä kertaa killerikuusiminuuttisesta vastasi Suomen ykköskenttä Jani Kukkolan johdolla. Avausottelussa Saksaa vastaan Kukkolat olivat vielä unisia, mutta nyt rävähti heti aluksi. Yksi nopea ja yksi pitkä hyökkäys ja peli oli 2-0 ajassa 5.28. Varsinkin Lauri Kapasen 2-0 oli upea suora hyökkäys paraatiovista Latvian ”mökin” (1-2-2) keskelle. Oivaltavan syötön Kapaselle tarjoili rystyllä Juha Kivilehto.

Kukkolat pääsivät kolmannen erän aluksi vielä kaunistelemaan lukemansa 3-0:aan. Kapasen illan toinen osuma oli tärkeä 5-0-maali sekavan toisen erän jälkeen. Se takasi Suomelle helpon laskettelun voittoon energiaa säästäen. Oli erinomaista, että Suomi pääsi kahdessa ensimmäisessä pelissä helpolla. Jatkossa säästössä olevaa energiaa tarvitaan.

Oscar Hännisen kakkoskenttä jatkoi Saksa ottelun vahvaa virettään. Kun Kukkoloiden pelin taso laski kolmannessa erässä, Hänniset paransivat kuin sika juoksuaan. Hännisen ja Rickie Hyvärisen kemiat osuvat selvästi kentällä kohdalleen. Viisikko on ollut toistaiseksi Suomen paras.

Suomen murheenkryyninä oli Kari Koskelaisen kolmoskenttä. Se jäi omassa osuudessaan nollaan nollaan. Tilastoanalyysiohjelma MyCoazh antoi viisikolle arvosanan 7.5, kun Hänniset merkkauttivat 9.1. Varsinkin Jami Manninen (6.5) ja huittislaiset puolustajat Lauri Stenfors (7.5) ja Mikael Lax (8-) olivat kaukana parhaasta tasostaan.

Koskelaisten peli olikin hyökkäyksen osalta hyvin tukkoista. Viisikko ei saanut aikaan syöttö-liike-jatkumoita latvialaisten puristuksessa. Sentteri jäi pelin ulkopuolelle, mitä osoittaa hänen peliä edistävien tekojensa määrä: 25 (Kukkola 59 ja Hänninen 47). Tämä varmasti pistää valmennusjohdon mietintämyssyyn liikettä ennen tiistain Ruotsi-ottelua. Silloin puristus on aivan eri luokkaa kuin sunnuntaina.

Syytä on myös ottaa huomioon, että kummassakin Suomen ottelussa yksi viisikko on hieman kyykännyt. Liian huolestunut ei kuitenkaan kannata olla, koska sinikeltaisia vastaan Scandinaviumin huutomyrskyssä jokainen pelaaja syttyy aivan varmasti.

Yksilöistä MyCoazh nostaa esille myönteisessä valossa Hännisen (9), Hyvärisen (9) Kapasen (10-), Kukkolan (10-), Tatu Väänäsen (9.5). Maalissa Eero Kosonen oli itse varmuus. Hän antoi hyvän näytön jatkoa silmälläpitäen. Uskon kuitenkin, että Ruotsia vastaan tolppien välissä on Tomi Ikonen. Hän sai aloittaa turnauksen, mikä kielii ykkösmaalivahdin asemasta.

Suomen viisikkotilastoja:
Lauri Kapanen – Jani Kukkola – Mika Moilanen
Janne Lamminen – Juha Kivilehto
3-0, 8.8, peliä edistävät tapahtumat 230

Eemeli Salin – Oscar Hänninen – Rickie Hyvärinen
Tatu Väänänen – Risto Töllikkö
4-0, 9.1, peliä edistävät tapahtumat 217

Tero Tiitu/Jami Manninen – Kari Koskelainen – Miko Kailiala/Manninen
Mikael Lax/Nico Salo – Lauri Stenfors
0-0, 7.5, peliä edistävät tapahtumat 144

YV: 0/1
AV: 1/3

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Jani Hakkarainen
Jani Hakkarainen
Analyytikko, asiantuntija ja filosofi.
Twitter: @hakkarainenjani

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.