Maajoukkueet

Pääkalloennakko: MM-kisojen B-lohko esittelyssä – Tshekki, Viro, Sveitsi ja Norja

04.12.
2014
0 Kommenttia
13
Maajoukkueet
Tshekin edelliset MM-kisat olivat pannukakku. Nyt sopii odottaa enemmän. Kuva: IFF

Tshekin edelliset MM-kisat olivat pannukakku. Nyt sopii odottaa enemmän. Kuva: IFF

Kovimmiksi rankatuista lohkoista B on ennakkoon A-lohkoa tasaisempi. Lohkossa toisiaan vastaan mittelevät Sveitsi, Tshekki, Norja ja Viro.

Lohkon ennakkosuosikkina voidaan pitää hiukan yllättäenkin Tshekkiä. Mistään selkeästä dominanssista ei kuitenkaan ole kyse, vaan joukkue on ollut varsinkin tänä vuonna aina vaarallista Sveitsiä vahvempi. Lohkovoitto jaettaneen näiden kahden joukkueen välillä.

Norja on yksi salibandymaailman mielenkiintoisimmista maajoukkueista. Joukkueelta odotetaan nyt venymistä ja jopa kiilaamista neljän parhaan joukkoon. Yllätysvalmis joukkue voi nämä odotukset lunastaakin jos kaikki osuu kohdalleen. Viro on lohkon ennakkoon heikoin nippu, mutta ei mitenkään aliarvioitavissa. Tässä lohkossa voi tapahtua suuriakin yllätyksiä.

Myös B-lohkon kaksi ensimmäistä joukkuetta matkaavat suoraan puolivälieriin. Sijoille 3-4 sijoittuneet pelaavat puolivälierissä C-lohko 1-2 sijoittuneita vastaan.

Joukkue-esittelyt

Tshekki

Tshekki sukelsi edellisissä salibandyn MM-kisoissa pahemman kerran sijoittumalla seitsemänneksi. Tuon jälkeen on tehty isoja muutoksia, jotka ovat näkyneet myös maajoukkueen pelissä.

Nuorennusleikkausta on suoritettu ja kahdesti MM-mitaleilla ollut Tshekki tuleekin kisoihin kunnianhimoisella ryhmällä, josta löytyy paljon yksilötaitoa. Tshekki pelaa nopeaa ja varsin modernia salibandya ja on selkeästi vankistanut viime kisojen pettymyksen jälkeen asemiaan neljän kovimman salibandymaan joukossa.

Tuosta osoituksena ovat muun muassa viimeisimmät EFT-turnaukset, joissa se on kaatanut Sveitsin kahdesti ja kertaalleen 2012 kisojen MM-finalistit, Suomen ja Ruotsin. Viimeisimmässä turnauksessa Tshekki kärsi selvän tappion Ruotsille, mutta potentiaalia ryhmästä löytyy.

Tshekki onkin joidenkin papereissa jopa ennakkosuosikki tähän lohkoon. Varautuneemmat uskovat vielä Sveitsiin, mutta luottavat Tshekin varmasti klaaraavan lohkon kakkostilan.

Tshekin joukkueesta kannattaa nostaa esille nopea ja taitava Martin Tokos sekä Salibandyliigan TPS:ää edustava Michal Podharsky. Mielenkiintoinen nimi on myös SC Vitkovicen 1992 syntynyt puolustaja Lukas Veltsmid.

Sijoitus viime MM-kisoissa: 7.

Mitalit: 2 (hopea 2004 ja pronssi 2010)

Paras sijoitus MM-kisoissa: 2. (2004)

Seuraa häntä: Martin Tokos. Vitkovicen 24-vuotias kasvatti Martin Tokos on yksi Tshekin uuden sukupolven huippunimistä. IBK Dalenia Ruotsissa edustava Tokos on todella nopea ja teknisesti taitava pelaaja, jolta löytyy taskustaan mm. näyttäviä rangaistuslaukauksia. Hyökkäyspäässä joukkueen johtavia pelaajia.

Valmennus: Radim Cepek (päävalmentaja), Zdenek Skruzny ja Michal Jedlicka

Rekisteröityjä pelaajia: 38 122

Joukkuekortti IFF:n sivuilla

Viro

Suomen MM-kisoissa 2010 hienosti seitsemänneksi venynyt Viro jäi Sveitsissä 2012 ulos puolivälieristä, ja nyt joukkueella on kova hinku sinne takaisin. Päävalmentaja Jari-Petri Anttila tiimeineen on luonut joukkueelle pelisysteemin, joka sopii fyysisille ja hyväjalkaisille pelaajille. Pitkään maajoukkuetta edustaneet Kiven ja Talmen veljekset ovat ulkona joukkueesta, ja nuorilla pelaajilla on nyt tilaa joukkueessa enemmän.

Realistisesti ajateltuna Viron tärkein ottelu on alkulohkon jälkeinen neljäs ottelu, jossa se pyrkii varmistamaan puolivälieräpaikkansa. Kahdeksan joukkoon päästessään Viro saisi vastaansa Suomen tai Ruotsin, jotka lienevät virolaisille liikaa.

Viron joukkueen ehkä mielenkiintoisin pelaaja on norjalaista Greitä edustava rightin puolen 28-vuotias hyökkääjä Andreas Wöiduma, joka lähtee ensimmäisiin kisoihinsa hyvässä iskussa. 1992 syntynyttä puolustaja Mats Tammea sekä Ruotsissa pelaavaa älykästä Jonas Thomssonia kannattaa myös tarkkailla. Tamme pelaa vielä Viron liigassa, mutta tuskin enää kovin kauan.

Sijoitus viime kisoissa: 9.

Mitalit:

Paras sijoitus MM-kisoissa: 7. (2010)

Seuraa häntä: Andreas Wöiduma. Viimeisen vuoden aikana isoa ruutua joukkueessa ottanut Wöiduma on erinomainen maalintekijä, joka iski MM-karsinnoissa pallon nuottaan 10 kertaa. Viro tarvitsee melko kokeneella iällä maajoukkueympyröihin löydetyn Wöiduman tehoja myös itse MM-kisoissa.

Valmennus: Argo Kungla, Rein Kivi

Rekisteröityjä pelaajia: 1461

Joukkuekortti IFF:n sivuilla

Sveitsi

Viime MM-kisojen pronssimitalisti jäi kotikisoissaan jatkoaikamaalin päähän finaaliunelmasta. Petteri Nykyn luotsaama joukkue ei ole EFT-turnauksissa onnistunut juuri suuria päänahkoja saalistamaan, ja viimeistelyturnauksessa Hämeenlinnassa se hävisi Tshekille 0-5. Sveitsi tulee kuitenkin varmasti parantamaan peliään MM-turnaukseen tultaessa, se on nähty ennenkin.

Kovan työmoraalin omaava joukkue on fyysinen, mutta mukana on myös hyökkäyspään luovaa osaamista. Viiden ensikertalaisen joukkue on lähiaikoina eräänlaisen sukupolvenvaihdoksen kynnyksellä, sillä kokenut kaarti Hofbauerin veljesten, Markus Gerberin ja Michael Zürcherin johdolla saattaa pelata viimeisiä MM-kilpailujaan.

Sveitsin ja B-lohkon voiton välissä on vain Tshekki, jonka kanssa se ratkaisee piikkipaikan. Finaalipaikka vaatisi venymistä, mutta mahdottomuus se ei tietenkään ole.

Pelaajista valokeilaan nousevat erityisesti liigan viime kauden pörssikärki Nico Scalvinoni, huippumaalivahti Pascal Meier sekä puolustuksesta viidensiin MM-kisoihin lähtevä 30-vuotias Simon Stucki.

Sijoitus viime kisoissa: 3.

Mitalit: 6 (hopea 1998, pronssia 2000,2002,2006,2008,2012)

Paras sijoitus MM-kisoissa: 2. (1998)

Seuraa häntä: Nico Scalvinoni. Opiskelukiireiden vuoksi maajoukkueesta hetken syrjässä ollut 27-vuotias rightin puolen vaarallinen pistenikkari on ollut iskussa myös Sveitsin liigan alkukaudella tehopistein 15+15. Hyökkäyspään osaamisen lisäksi Scalvinoni tekee töitä myös omaan päähän, ja häneltä Sveitsi odottaa näissä kisoissa paljon.

Valmennus: Petteri Nykky (päävalmentaja), Esa Jussila, Samu Kuitunen

Rekisteröityjä pelaajia: 29 804

Joukkuekortti IFF:n sivuilla

Ruotsin Superliigan Dalenia edustava taituri Ketil Kronberg on Norjan tärkein pelimies. Kuva: perwiklund.se

Ruotsin Superliigan Dalenia edustava taituri Ketil Kronberg on Norjan tärkein pelimies. Kuva: perwiklund.se

Norja

Maailmanmestaruuskarkeloissa vuodesta 1996 mukana olleella Norjalla on yksi pronssimitali vuoden -96 MM-kisoista, mutta sen jälkeen norskeja ei ole neljän parhaan joukossa näkynyt. Norjalaiset ovat olleet useimmiten se joukkue, joka viimeisenä putoaa pois välieristä, niin kävi myös viime kisoissa. Tulevissa kisoissa norjalaisten tavoite onkin nousta aina semifinaaleihin asti.

MM-karsinnoissa Norja oli suvereeni. Norjalaiset voittivat kaikki lohkonsa ottelut. Unkari ja Liechtenstein kaatuivat yli kahdenkymmenen maalin erolla, ja Italiakin jäi jalkoihin lukemin 11-3. Tiukin ottelu käytiin Latvian kanssa, mutta senkin Norja voitti 6-4.

Norjan paras pelaaja on ruotsalaista IBK Dalenia edustava Ketil Kronberg. Kahdeksansiin MM-kisoihinsa osallistuva Kronberg pystyy sekä tekemään maaleja, että myös järjestelemään maalipaikkoja pelikavereilleen.

Sijoitus viime MM-kisoissa: 5

Mitalit: 1 pronssi

Paras sijoitus MM-kisoissa: 3 (1996)

Seuraa häntä: Willy Fauskanger: Todellinen norjalaisen salibandyn legenda. Ainut pelaaja, joka on osallistunut jokaiseen salibandyn MM-lopputurnaukseen. Fauskangerilla on edessään siis kymmenennet MM-kisat.

Valmennus: Johnny Petersen

Rekisteröityjä pelaajia: 7409

Joukkuekortti IFF:n sivuilla

B-lohkon esittely IFF:n sivuilla

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.