Maajoukkueet

Saksan maajoukkue sekavassa tilassa – tähtipelaajat eivät suostuneet maksamaan MM-kisamatkojaan

13.12.
2014
0 Kommenttia
2
Maajoukkueet
Saksalainen Storvreta-tähti Fredrik Holtz ei edustanut Saksaa näissä kisoissa kisamatkan kalleuden takia. Kuva: Per Wiklund.

Saksalainen Storvreta-tähti Fredrik Holtz ei edustanut Saksaa näissä kisoissa kisamatkan kalleuden takia. Kuva: Per Wiklund.

Saksan salibandymaajoukkue oli MM-kisoissa 2012 neljäs. Tilanne näytti hyvältä ja Saksaa pidettiin nousevana salibandymaana kirkkaimman kärkikvartetin – Suomi, Ruotsi, Sveitsi, Tshekki – takana. Näissä kisoissa Saksa oli yhdeksäs, eikä tulevaisuus tosiaan näytä valoisalta. Mitä tapahtui kahdessa vuodessa?

Saksan maajoukkueesta puuttuivat Göteborgin kisoista Ruotsissa pelaavat Holtzin veljekset Fredrik ja Kristian, sveitsiläistä Churiakin urallaan edustanut kärkisentteri Sebastian Bernieck, 1995 -syntynyt tulevaisuuden lupaus Jonas Hoffman, sekä muutama muu. Kaiken lisäksi Esport Oilersiakin edustanut Ramon Ibold joutui lähtemään kesken kisojen kotiin opiskeluiden pakottamana.

Valmentaja Philippe Soutterilla olisi ollut näissä kisoissa ryhmä, jolla se olisi voinut kiusata isompiaan väkevästikin. Sen sijaan Saksa hävisi neljä peliä putkeen, kunnes lopulta pesi kasvonsa sijoitusotteluissa kaatamalla USA:n jatkoajalla ja Slovakian luvuin 7-5.

Saksan liitto on pahoissa vaikeuksissa. Viimeisen kahden vuoden aikana on tapahtunut suuria rakenteellisia muutoksia ja liiton johdossa on ollut jopa henkilökohtaisia erimielisyyksiä. Näin kertoi kisojen aikana myös valmentaja Philippe Soutter. Soutter sanoi Pääkallo.fi:n haastattelussa suoraan, että hänen ryhmästään uupui tärkeitä nimiä rahaongelmien vuoksi.

– Kuusi tai seitsemän pelaajaa, jotka olisin halunnut joukkueeseen, ei päässyt, koska heillä ei ollut varaa lähteä, Soutter kertoi Pääkallo.fi:lle tiistaina.

Eikä ihme, sillä Saksan liitto ei kykene tällä hetkellä avustamaan pelaajiaan juuri yhtään. Pääkallo.fi:n luotettavan lähteen mukaan Saksan MM-kisareissu maksoi 700 euroa per pelaaja. Summa on järkyttävä, kun mietitään, että pelaajat ottavat 10 päivää vapaata töistä ja joutuvat vieläpä maksamaan sievoisen summan siitä. Puhumattakaan siitä, että saksalaispelaajista iso osa on opiskelijoita.

Liitto on perustellut maajoukkuetoiminnan tuen vähyyttä muun muassa pyrkimyksillä yhtenäistää lajin tunnettavuutta koko Saksan alueella. Saksalla oli maajoukkueleirejä vain kourallinen viimeisen kahden vuoden aikana.

– Meillä on Saksassa hurjasti potentiaalia, mutta ammattimaisuus uupuu, koska ei ole resursseja. Se hankaloittaa asioita paljon. Selvää on, että liiton toiminnan on pakko kehittyä, jos maajoukkue aikoo tehdä samoin, Soutter kommentoi liiton tilannetta.

Holtzin veljestän poisjäännistä ja sitä ympäröineestä debaatista uutisoitiin niin saksalaismediassa kuin Ruotsissakin aivan kisojen alla. UHC Weissenfelsin hyökkääjä Sebastian Bernieck antoi kattavat lausunnot saksalaiselle Mitteldeutsche Zeitungille jo viime talvena, ettei osallistu MM-karsintaturnaukseen protestina liiton toiminnalle.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Vaasa

Twitter: @ilkkakittila

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.