Valtava pettymys upeasti taistelleelle Suomelle, Ruotsille MM-kultaa – lue finaalin tuhti juttupaketti

Niin lähellä, mutta niin kaukana. Suomi hävisi niukasti MM-finaalin. Kuva: Salibandyliiga

Niin lähellä, mutta niin kaukana. Suomi hävisi niukasti MM-finaalin. Kuva: Salibandyliiga
Niin lähellä, mutta niin kaukana. Suomi hävisi niukasti MM-finaalin. Kuva: Salibandyliiga

Salibandyn miesten maailmanmestaruus 2014 ratkesi sunnuntaina. Mestaruutta juhlii kisojen isäntämaa Ruotsi, joka oli finaalissa Suomea parempi lukemin 3–2. MM-kulta on Ruotsille toinen peräkkäinen.

Suomi aloitti ottelun vahvasti ja johti avauserän jälkeen vielä 2–0 Jani Kukkolan ja Risto Töllikön maaleilla. Vähitellen ote kuitenkin siirtyi Ruotsille. Länsinaapurin finaalimaalit kirjattiin Mattias Samuelssonille, Robin Nilsberthille ja Henrik Stenbergille.

Finaalijoukkueiden parhaiksi valittiin Alexander Rudd ja Jani Kukkola.

MM-finaalia seurasi Göteborgin Scandinavium-hallissa 12 044 katsojaa eli täysi tupa.

Lue lisää finaalista:
Ottelun tilastot (IFF)
Liveseuranta: Pääkallo.fi seurasi MM-finaalia – näin Ruotsi vei MM-kultaa
Pääkallotodistus: Kosonen MM-finaalin ainoa viiden kallon mies
Pääkalloanalyysi: Täydellinen pelisuunnitelman toteuttaminen toi maalin tappion Suomelle
Video: MM-finaalin maalikooste – näin Ruotsi vei mestaruuden
Kommentti: Ruotsi on kuin Neuvostoliitto
Kaksi suomalaista MM-kisojen tähdistöön
Ruotsalaistähti kultamitali kaulassa: ”Ei ole meidän vika, että olemme niin hyviä”
Uransa lopettamista harkinnut ruotsalaistähti: ”Ainoastaan tuloksellisesti olimme parempia”
Päävalmentaja Kettunen: ”Joka jannu laittoi itsensä täysillä likoon”
Hyvärinen harmitteli maalipaikkansa tuhlaamista: ”Se veto meni vain senttejä yli”
Kivilehto: ”En keksi oikein mitään, mitä olisimme voineet tehdä paremmin”
Etuyläkulman löytänyt Töllikkö: ”Eipä lämmitä pätkääkään”
Edelleen ilman MM-kultaa oleva Lauri Kapanen: ”Tähän kohtaan tuli se turnauksen paras peli”
Suomen nuori tähti taisteli finaalissa vatsalihas revenneenä – ”Oli saumat voittaa”
Potentiaalinen 2016 MM-kisojen ykköspakki finaalitappion jälkeen: ”Keltapaidoille pomppi”
Käsittämätön tilanne MM-finaalissa: Tuomarit unohtivat laittaa suomalaisen jäähylle!

Suomen aiempien otteluiden juttupaketit:
Suomi–Tshekki 6–3: Suomi salibandyn MM-finaaliin!
Suomi-Norja 6-1: Suomi raivasi tiensä välieriin – Pakkopulla-Norja kaatui
Suomi-Ruotsi 2-5: Suomen taistelu ei riittänyt – Ruotsi vei alkulohkon voiton
Suomi-Latvia 7-1: Suomi jatkoi voitokkaita otteita – Latvia kaatui selkein lukemin
Suomi-Saksa 9-2: Suomi harjasi Saksan tieltään – ensikertalaiset ilahduttivat heti avausottelussa

45 comments

  1. Kuka nyt olisi voinut kuvitellakaan muunlaista lopputulosta. Suomi ei voita Ruotsia kuin tyhmyydessä.

  2. pakko pikkasen osoittaa se sössijä tässä pelissä…tuo Koo-Veen peluri sössi kaks kertaa, kummatkin maalit Ruotsi teki tokassa erässä kun tää sössö Salin ei pitäny miestään niin kuin muissa ketjuissa osattiin tehdä…silti todella hyvää peliä joukkueelta ja olisivat kyllä ansainneet sen kirkkaamman…kiitos vaan sössö Salin…

  3. Sivusta katsoja – yhtä noloa tommonen kun syyllistää avopaikat missanut Moilanen ja Kapanen. Joukkue voittaa, joukkue häviää…tollanen yksittäisten pelaajien syyllistäminen on vain ja ainoastaan noloa! Kai nyt panit kuitenkin merkille kuka sen Suomen upean toisen maalin syötti?

  4. Sivusta katsoja.

    Häpeä itse sössijä. Olet VAIN sivustakatoja, ja sellaiseksi jäät.
    Et hallitse edes yhdysanoja, Sössi.

  5. Niin kauan, kun Mika Moilasen tasoinen viimeistelijä mahtuu Suomen ykkösketjuun, ei mestaruuksia ole luvassa.

  6. Kyl Suomi pisti etukäteen niin ylivoimaisena pidetyn Ruotsin erittäin koville. Pettynyt olo, mut nostan hattua, iso käsi maajoukkueen jätkille!

    Kiitos Mihulle ja muille pitkän maajoukkueuran tehneille, jos esitykset MM-tasolla loppui näihin kisoihin, respect!!

    Ensikertalaiset saa toivottavasti lisätsemppiä kehittyä seuraavalle tasolle. Tuosta on hyvä jatkaa maajoukkueen uusiutumista, toivottavasti löytyy myös uus ykkösluokan koutsaustiimi … Nykky takas!? 😉

  7. Suomi taisteli komeasti! En syyllistä ketään ja otetaan huomioon että Suomella oli yhdeksän keltanokkaa.
    Jännä trilleri jonka Suomi olisi voinut ihan hyvin voittaa!
    ENSIKISOISSA SITTEN!

  8. Maksimitulos tuolla joukkueella ja valmennuksella. Kaksi peliä viikon sisään Ruotsia vastaan joissa molemmissa johdossa kahdella maalilla. Parempi voitti molemmilla kerroilla ja ansaitusti.

  9. Joo.

    Säbäniilot sai tästä sopivasti näpeilleen. Viiden tai kuuden maalin erollahan tämän piti päättyä. Mutta organisoidusti puolustamalla Suomi teki tästä pelin ylivoimaisella roosterilla operoivaa Ruotsia vastaan.

    Suurin ihmetys pelissä oli se, kun kaksi minuuttia oli peliä jäljellä ja Ruotsilta piti karvata pallo pois, niin kentälle heitetään hyökkäyksen hidasjalkaisimmat ja huonoiten karvaavat pelaajat Hyvärinen, Kohonen ja Tiitu. Siinäpä sekunnit aika pitkälle sitten menikin. Pallottomana.

  10. Tämä oli Suomen paras mahdollinen joukkue, joka pelasi erittäin hyvät kisat. Valitettavasti tällaisen totuuden pilaa täällä kirjoittelijat joilla ei varmaan itsellä minkäänlaista pelaaja uraa mutta tietoa tuntuu löytyvän. ONNITTELUT KOKO SUOMEN JOUKKUEELLE HIENOISTA PELEISTÄ!

  11. Hieno taistelu pojat! Onnittelut hopeasta! Hieno joukkue – me oltiin teistä ylpeitä!

  12. Suomen peli oli ennenkaikkea positiivinen yllätys.. Tästä on hyvä alkaa rakentaa tarinaa seuraaviin kisoihin. Huikea tulo ensikertalaisilta kisoihin. Uskon että myös Salin tulee vahvana tuleviin kisoihin kahden vuoden päästä… Tämmöiset opettaa. Moilanen oli minusta suurin pettymys.. pystyy parempaan..
    Mutta ennenkaikkea toivoisin että nyt uudistetaan toinenkin puoli joukkueesta niin saadaan pyyhkiä Ruottilla ensi kisoissa lattiaa..

  13. Mikäli ”sivusta katsoja” ei trollannut, niin saa kyllä istahtaa nurkkaan häpeämään ja miettimään kommenttiaan.

  14. Kysymys salibandytietäjille, miksei MM-kisoja järjestetä joka vuosi? Jääkiekossakin näin tehdään.

  15. ”ZG”, koska kisojen voittoa arvostetaan enemmän kun ne järjestetään harvoin. Samasta syystä esimerkiksi olympialaiset ja jalkapallon mm-kisat pelataan neljän vuoden välein; urheilijat joutuvat oikeasti kilpailemaan paikoistaan kyseisiin turnauksiin, ja koska turnaukset pelataan niin harvoin, on yksittäisillä pelaajilla vain muutama mahdollisuus voittoon koko elämänsä aikana. Tämä saa pelaajat kilpailemaan voitosta huomattavasti kovempaa kuin vaikkapa jääkiekon mm-kisoihin ”joutuneet” nhl-pelaajat, jotka tietävät että kisat voi voittaa vaikka kymmenen kertaa elämänsä aikana, eivätkä lajin parhaat ole edes paikalla.

    Esimerkkinä tarinat siitä kuinka Suomen salibandymaajoukkueen pelaajat ovat valmistautuneet näihin kyseisiin kisoihin viimeiset kaksi vuotta, verrattuna taasen nhl-jääkiekkoilijoihin joiden kauden päätavoite on ollut menestyä seuratasolla, ja mm-kisoihin on tavallaan ”pudottu”. Älkääkä kiitos huomautelko siitä kuinka näitä kahta lajia ei voi vertailla keskenään, vertasin arvoturnauksia ja niiden arvostuksia pelaajien silmissä, en jääkiekkoa ja salibandya lajeina.

  16. Äijät pelas hyvin. Kosonen napsi mallikkaasti kuten myös naapurin veskari ja Suomi puolusti tunnollisesti ja uhrautuvasti. Pari selkeetä paikkaa tuhlattii kyllä, mutta reikäpallo on tämmöstä. Uutta matoa koukkuun. Kisoja kattelleena Stenfors pelas kyllä hyvin. Silmää miellyttävä pelityyli ja vastustajalle pirun ärsyttävä pelaaja. Raastaa ja repii. Tästä on hyvä jatkaa. seuraavat kisat vaan tähtäimeen

  17. Kunniakas tappio tuli, mikä mun mielestä oli maksimi tämän hetken Suomelta! Valmennus hoiti hommansa ihan niin hyvin kun voi, ihan turhaa kuvitella, että muut suomipelaajat ois tän paremmin suoriutuneet, todnäk paskemmin. Nyt vaan jokainen rannalle jäänyt junnulupaus hoitamaan fysiikan sille tasolle, mitä Ruotsin voittaminen vaatii. Taitoa meillä on siitä se ei jää kiinni, mutta sama taito pitäis osata vetää pari pykälää kovemmalla temmolla…

  18. Hienosti pelas suomi, pienestä jäi kiinni! Hauskaa lukea näitä joitakin tietäjiä jotka ei oo eläessään koskenut salibandymailaan 😀 Todella tasainen peli oli, fakta on se että aina sattuu peleissä virheitä, nut tuli Salinille muutama, mutta ei se huononna häntä pelaajana, päin vastoin osoittaa henkistä kanttia kun keräsi itsensä! Ja jos päästää 3maalia, niin Salibandyssä sillä voitetaan aikausein, paikkoja oli kyllä Suomellakin monta, tasainen peli josta molemmat ois ansainnu voiton

  19. Kiitos ”SEURAAJA” vastauksesta, näin se varmaankin on. Olis vaan mukava seurata näitä kamppailuja joka vuosi. Hieno finaali!

  20. Suomella hyvä runko seuraaviin kisoihin. Päävalmentajaksi Nykky. Hienon pelaajauran tehneiden kokeneiden/ikääntyvien tilalle rohkeasti jopa -95 syntyneitä lahjakkuuksia (esim. Lastikka) sekä nimiä Junkkarinen, Hulmi, Hakonen, Heikkinen, Puska, Lehtinen, Pajukoski, Pfiztner, Aro jne.

  21. ZG:lle vielä, kisojen järjestäminen joka vuosi olisi kväl. liitolle aika iso ponnistus tässä amatöörilajissa. Nytkin ymmärtääkseni kisat pyörivät pikemminkin tappiolla kuin voitolla, eli mikään rahasampo nuo eivät ole. Kisakalenterihan on nykyään sellainen, että naisten kisat ovat parillisina vuosina (plus miesten U19) ja miesten parittomina (plus naisten U19). Omasta mielestäni miesten kisojen ajankohta on nykyisellään kisamatkailun näkökulmasta huono, ja esim Susijengin tyyppistä fani-ilmiötä ei niin helposti pääse syntymään. Seuraavat kisat Latviassa ovat kyllä kisamatkaajan kustannuksia ajatellen todennäköisesti suhteellisen suosittu vaihtoehto.

  22. Peli oli hieno ja tasainen vääntö, molemmat veskat oli liekeissä. Kaksi kohtaa missä matsi ratkesi. Kapanen av:lla läpi ja veska otti huippuseivin ja heti perään tasoitus. Moilanen veti tyhjästä maalista yli ja heti perään ruotsalainen huitas yhdellä kädellä ylämummoon.. Se on niin pirun pienestä kiinni 🙂

  23. Siis missä ne seuraavat kisat nyt oikeen on? Kun eihän nyt mitkää latvian kisat voi ehtiä ennen tsekin 2016…

  24. Suomen vuoden 2010 kisat oli voitolliset…. Mutta kisat jotka pelataan jossain salibandy banaanivaltiossa ovat suurella todennäköisyydellä tappuolliset. Eli kisat tulisi pelata vain Suomessa ja Ruotsissa

  25. Ongelma oli taas kerran siinä ettei osattu voittaa tarpeeksi. Meiltä puuttui Nykky. Kylmä fakta.

  26. Hulmi? Eikös sinne nyt tarvita nuorempia? Mä vähän skeptinen Nykyn suhteen, kun ei toi Sveitsi sen johdolla ole mennyt yhtään eteenpäin… Eikös Lastikka ole 96? Mutta ihan sama potentiaalinen kaveri, mutta pitäis eka nähdä miten kaveri pärjää liigassa–> taso kuitenkin kovempi kuin divarissa.

    Yhtä kaikki hyvät pelit jätkiltä ja ihan pystyssä päin saa kaikki ton jengin jätkät palata kotiin!!

  27. Tämä oli maksimisuoritus tältä kokoonpanolta ja upea ensikertalaisten sisäänajo. Suomella ei tällä hetkellä ole ykköskenttää, lähinnä kolmosketjuja ja ehkä yks kakkosvitja.

    Ens kisoihin loputkin papat pois ja uutta verta tilalle niin hyvä tulee. Hyvä maku näistä kisoista jäi!

  28. Ehdottomasti Salinin piikkiin Ruotsin kaksi ekaa maalia. Junnuhöntyilyä ekassa ja toisessa auttamatta myöhässä. Ei voi vaan tapahtua tuolla tasolla. Harmi että pelasi huonoimman pelinsä finaalissa.

  29. Mika u. Joo harmi , mut pari kolme paikkaa lapioida tyhjiin muutamalla ammatikseen pelaavalla jäbällä. Et jos nää kaverit ei pysty tekeen näistä , ei parane osotella sormella yhtä mokailijaa. Maalinteko laji, et näihin se loppupeleis ratkes. Ja ilman kososta suomi olis hävinny rumasti.

  30. Hyvä suoritus ja onnittelut joukkueelle.

    Suurimpana puutteena oli minusta murhaavan hyvän ylivoiman puute. Pitäisi pystyä rankaisemaan.

    Puolustajat olivat hyviä ja muutama pelaaja kun ryhtyy kehittämään vetoa niin ensi kisoihin on hyvä puolustus valmiina. Välillä olen Kivilehtoa katsellessa ajatellut, että tuosta surffarista ei ole enää kv peleihin, mutta olin täysin väärässä. Kokemus paistaa ja osaa tehdä oikeita asioita oikeassa paikassa. Veikkaan, että Kivilehto pelaa vielä ensi kisoissa.

    Hyökkäyksestä jää kokeneita pelaajia eläkkeelle. Laitureita meiltä löytyy, mutta mistä löytyisi keskikaistan huippuosaajia. Nyt olisi jollakin nuorella ja älykkäällä pelaajalla mahdollisuus, mutta pitäisi löytyä nöyryyttää opettelemaan tasapainottava rooli, jossa ei välttämättä pisteillä juhlita.

  31. Upea suoritus jätkiltä. Vaikka en uskonut, että tätä joskus kirjoitan, niin hattua ylös myös koko valmennustiimille. Huikea tason nosto parin vuoden takaisesta. Ei oo ollut helppo nakki, mutta paljon on menty eteenpäin. Muutamasta valinnasta tai peluutuksesta voi olla eri mieltä, mutta kokonaqisuus hyvä. Ja alkaa noista Ruotsin ukoistakin muutama vaan kohtaamaan fysiikan lait vanhentuessaan. Nyt Suomelta 9 uutta ukkoa sisään, joista jokainen haukkui paikkansa. Tästä on hyvä jatkaa…

    Toi on tietty ihan mielenkiintoinen näkemys, että se av oli Salinin maali. Musta se oli ennenkaikkea hyvin pelattu yv. Ainahan periaatteessa jolatin jää joku merkkaamatta tai peittämättä, jos vastustaja tekee maalin. Rällän maaleja siis kaikki, kun ei torjunut? Oikeasti voitaneen unohtaa sekin, että Kosonen sulaa aina kovissa peleissä. Loistavat kisat ja voi olla keväällä aika kova luu, kun ratkotaan kotoisen sarjan mitaleja.

  32. Jääkiekko ei marginaalilajina nyt ole mikään vertailukohta. Suurin osa maailman ihmisistä ei jäätä ole eläissään nähnyt. Ehkä korkeintaan juomalasissa, jos jossain.

    Suomessa laji on aivan vääristyneen suuressa asemassa. Tosin katsojaluvuista päätellen sekin valta on vaihtumassa muutamien vuosikymmenten kuluessa.

  33. SP, eikös se YV ollut nimenomaan ihan täyttä paskaa ennen kuin Nilsberth sai puolivahingossa metrin liikaa tilaa? Ei nyt ole ihan 100% nämä muistikuvat, mutta mielestäni se oli Ruotsin selvästi huonoin ylivoima vaikka maalin tekivätkin.

    Salinin olisi pitänyt ehtiä polvelle siinä, takanurkka pitäisi jäädä peittoon ja veskalle etunurkka…

  34. MSY:n kanssa samoilla linjoilla, suurimmat puutteet tällä hetkellä nimenomaan sentteriosastolla. Lassi Kotovaara yksi potentiaalinen kaveri, mutta valitettavan paljon ollut loukkaantumisia. Tohon pelinosa-alueeseen pitäisi panostaa, että joku perisi Hapan manttelin, kerto Toivoniemen mantteli on jo peritty:-)

  35. Hieno taistelu se oli.

    Turha syytellä ketään.
    Mutta jotain se kertoo, että Suomen paras pelaaja oli maalivahti. Eli hommia oli. omassa päässä.
    Ja mitä Nykkyyn tulee, niin turha kaivata kaveria, jonka 2 viimeistä maaottelua tuotti tappiot. Ruotsia vastaan aivan törkein luvuin.
    Suomen valmennus onnistui loistavasti. Ajatelkaa nyt kuinka lähellä se oli, ja vastassa oli aivan ylivertainen Ruotsi.

  36. Salinilta loppui tennistossusta liike, kun joutui pitkään av-pyöritykseen. Niin kauan mies puolusti aaveella lähes täydellisesti, kunnes reidet hyytyivät. Tämän jälkeen mies alkoi seistä selkä lähes suorana ja oli koko ajan pienellä viiveellä. Aivan liian helposti pääsi veto läpi.
    Herää kysymys olisiko Salin ollut kovemmassa kunnossa ja peittänyt vedon, mikäli pelaisi joukkueessa jossa päivittäisessä tekemisessä ei pääsisi niin helpolla.
    Maajoukkuepelaajat Suomen, Ruotsin ja Sveitsin kärkiryhmiin ja kahden vuoden päästä kannu kattoon!

  37. Salin oli kyllä kisoissa Suomen top 3 pelaaja. Aivan yhtä hyvin voi syyttää Kapasta, moilasta maalipaikkojen töpeksinnöistä.

  38. Millos saa seuraavan kerran kattella maajoukkueen pelejä? Tietääkö kukaan..

  39. Loistava suoritus koko joukkueelta, hieno ja tiukka finaali!! Vain pienen pienet marginaalit ratkaisi voiton Ruotsille. En suoraan sanottuna olisi uskonut Suomen haastavan Ruotsia finaalissa, mutta olin täysin väärässä. Taktisesti melkein kympin suoritus Maailman parasta joukkuetta vastaan. Vanhoille hattua päästä hienoista hetkistä ja nuoria lisää koneeseen, hyvältä näyttää!

  40. Salin oli koko kisoissa Suomen top-3 pelaaja, mutta ei finaalissa. Ihan pahaa teki katsoa miten löysästi Salin puolustaa Ruotsin ekassa maalissa, joka lähti Salinin heikosta syötöstä. Salinhan on melkein Väänäsen takapuolessa kiinni ja jättää Samuelssonin aivan vapaaksi. Ei pelkästään Salinia kuitenkaan voi tappiosta syyttää vaan mm. Moilasen koko kisojen ajan toteutunut käsittämätön tuhnuilu jatkui sitten finaalissakin ja 2-3 erinomaista maalipaikkaa jäi hyödyntämättä. Kettusen osalta taas ihmettelen että jos Kailiala ei pysty koko ottelua pelaamaan niin millä meriiteillä Kari Koskelainen menee Jami Mannisen edelle, varsinkin tappioasemassa. Koskelainen oli Suomen huonoin pelaaja kisoissa, mutta Kettunen taitaa olla sokea miehen otteille.

    Latvian kisoja ajatellen Suomen tilanne näyttää kuitenkin aika hyvältä kunhan vain jostain löytyy 1-2 pätevää sentteriä nyt kahden vuoden aikana. Kaartinen ja Kotovaara tulee nuorista senttereistä ensimmäisinä mieleen, mutta kumpikaan ei vielä ole lähelläkään MM-tasoa. Taitaa Kukkola ja Hänninen viedä kaksi ensimmäistä sentteripaikkaa myös Latviassa. Puolustuksen osalta myös jännä nähdä mikä on Väänäsen ja Kivilehdon roolit, 2016 Väänänen on 33v ja Kivilehto 34v. Takaa on tulossa kuitenkin Junkkarista, Savosta, Tikkaa ja muutoin (Lammista lukuunottamatta) näissä kisoissa ollut puolustus on vielä varsin nuorta.

  41. Parin vuoden päähän on kuitenkin helkkarin vaikeaa arvioida. Kaksi vuotta sitten en olisi sanonut L.Stenforsin olevan kisoissa ja O.Wardin poissaolosta sanojaa olisin pitänyt hulluna:-). Koskelaisen suhteen näköjään Kettunen on oikeesti umpisokea–> mä yritin keksiä perusteita miksi mukana, mutta eipä löytynyt…

  42. Kaiken lisäksi Koskelainen oli kyseenalainen loukkaantumisen takia… satuin kuulemaan kun se ite siitä avajaisten yhteydessä jollekin vähän sanoi…