Liigat

Tiesitkö tämän asetelman illan derbyyn? Isä vastaan poika

21.01.
2015
10 Kommenttia
15
Liigat
Jouni Kulmala on mukana Kooveen valmennusryhmässä. Kuva: Jari Turunen

Jouni Kulmala on mukana Kooveen valmennusryhmässä. Kuva: Jari Turunen

Koovee ja Classic kohtaavat keskiviikkona miesten Salibandyliigan paikalliskamppailussa. Veikkaus TV näyttää ottelun suorana. Joukkueiden välillä on ollut vuosien mittaan sopivissa määrin jännitettä. Mielenkiintoisin yksittäinen kohtaaminen nähdään kuitenkin isän ja pojan välillä.

Classicin vasen laitahyökkääjä Markus Kulmala on tuttu nimi salibandya seuraavien keskuudessa. Neljättä kauttaan Salibandyliigassa pelaava 21-vuotias Kulmala on yksi tärkeistä tulevaisuuden nimistä Classicissa ja koko suomalaisessa salibandyssa.

Kulmalan isä, Jouni Kulmala, kuuluu taasen Kooveen valmennusryhmään. Isä-Kulmala on toiminut Kooveen valmennuksessa muutaman vuoden.

– Ei voi sanoa, että olisi selkeästi ollut. Molempien seurojen tekemistä arvostetaan. Tyttäreni, jolla on muutama nuorten maaottelu alla, on pelannut nimenomaan Kooveessa, sanoo Jouni Kulmala kysyttäessä onko jompi kumpi seura ollut perheelle erityisen tärkeä.

Poika pelaa kuitenkin Classicissa, jonka tunnusmerkki on ”Classic Family”. Family on yksi salibandyn tunnetuimpia brändejä. Markus Kulmala onkin isäänsä jyrkempi seuravalinnan suhteen.

– Kyllä Classic on minulle selkeä ykkösvaihtoehto. Ei ole käynyt mielessäkään mikään muu vaihtoehto Suomessa, vastasi Markus Kulmala siihen, että voisiko hän kuvitella pelaavansa Kooveen riveissä.

Kulmalat ovat luonnollisesti kohdanneet toisensa jo aikaisemmin Salibandyliigassa. Kumpikaan ei omien sanojensa mukaan anna tilanteen häiritä liiaksi.

– Ei sellaiseen pysty keskittymään. Ei tule mieleenkään ja ihan normaali tilanne se aina on. Omaa joukkuetta pitää pyrkiä auttamaan. Fokus on aina joukkueen edussa, kommentoi Jouni Kulmala sitä tuoko pojan esiintyminen vastapuolella lisäjännitettä.

Kuva: Esa Takalo

Kuva: Esa Takalo

Poika on samoilla linjoilla, mutta eritoten tässä ottelussa voittaminen on tärkeää.

– Ei se kyllä erityisesti vaikuta. Onhan se toisaalta kuitenkin niin, että ei halua missään nimessä hävitä. Ei pääse sitten kotimatkalla kuittailemaan, arvioi Markus Kulmala mahdollisen lisäjännitteen vaikutusta.

Voisi päätellä, että Kulmaloiden perheessä salibandy on varsin tärkeässä asemassa. Molemmat myöntävät, että lajista keskustellaan vapaa-ajalla.

Keskusteletteko keskenänne salibandysta ja tarvitseeko varoa, ettei möläytä mitään liikaa oman joukkueen asioista?

– No kyllä jonkin verran puhutaan. Vähän siinä pitää varoa, että ei möläytä mitään salaisuuksia. Kyllähän isä meidän pelejä katsoo ja seuraa netistäkin, että sellaiset pelilliset asiat tietää varmasti. Mutta toki pitää vähän varoa, ettei mitään salaisuuksia tule paljastaneeksi, kommentoi Markus Kulmala.

Isä myöntää, että hän yrittää antaa ajoittain myös ohjeita pojalleen.

– Kyllä lajista keskustellaan. Joukkueen sisäisistä asioista ei puhuta. Siinä menee raja. Markus tietää kyllä, että käyn katsomassa heidän pelejään. Joskus keskustelemme myös erinäisistä ratkaisuista mitä hän kentällä tekee, sanoi Jouni Kulmala.

Varsinkin isän asemassa oman pojan pelaaminen vastapuolella voi olla hankalakin ajatus. Jos mennään äärimmäisyyksiin, niin kumpi on lopulta tärkeämpää: Oman pojan onnistuminen, vai se, että oma joukkue menestyy?

– Totta kai mennään oman seuran etu edellä. Pelaajat keskenään ratkovat paremmuuden kentällä. Ei ole semmoista skismaa siinä itsellä, linjaa Jouni Kulmala.

Junioriurheilussa on usein sellainen tilanne, että vanhemmat valmentavat joukkueita joissa oma lapsi pelaa. Myös Kulmaloilla on ollut tällainen tilanne.

– Se on paha sanoa tällä hetkellä. Joskus nuorempana isä valmensi minua. Luulisin, että on kehittynyt siitä. En osaa tarkasti sanoa, mutta sen mitä olen Kooveessa pelaavilta kavereilta kuullut, niin samanlaisia juttuja hokee kuin silloin joskus aikoinaan. Veikkaan, että on välillä aika äreä penkin takana, arvioi Markus Kulmala isäänsä valmentajana.

Markus Kulmala oli viime keväänä isossa roolissa Classicin hopeajoukkueessa. Tällä kaudella 17 ottelussa on syntynyt tehopisteet 12+8. Poikansa otteita tarkkaan seuraavalla Jouni Kulmalalla on selkeä käsitys minkälainen pelaaja hän on.

– Hyvin peliä lukeva pelaaja. Pelaa hyvin molempiin suuntiin pallollisena ja pallottomana. Aika tasavahvasti syntyy maaleja ja syöttöjä. Pelaaja joka pitää ottaa tarkasti huomioon, kun pelaa vastustajalla, arvioi Jouni Kulmala poikaansa pelaajana.

Kuva: Esa Takalo

Kuva: Esa Takalo

Koovee ja Classic kohtaavat keskiviikkona Kooveen kotikentällä. Syksyllä Classic oli selkeästi vahvempi lukemin 12-3, mutta Koovee on parantanut sen jälkeen selkeästi.

Vuosien tauon jälkeen Koovee on jopa Classicin edellä sarjataulukossa tässä vaiheessa kautta. Sijoilla neljä ja viisi olevat joukkueet voivat hyvinkin kohdata myös kevään puolivälierissä.

– Paikallismatsissa pitää saada tunnetaso korkeaksi. Sitä kautta sitten onnnistumisia ja onnistumisten kautta lisätä itseluottamusta, jonka kautta taitotaso pysyy korkeana. Meillä on hyvä jakso alla. Ei tarvitse sitä omaa juttua juuri muuttaa, mutta tiettyihin asioihin pitää käydä erikseen läpi vastustajan suhteen, luetteli Jouni Kulmala asioita joiden avulla Classic kaatuu.

Classicin leirissä on korostettu viime aikoina eritoten puolustuspelin tärkeyttä.

– No, siihen pitäisi jotain kehitellä. Pallollinen peli on perinteisesti meillä se vahvuus. ”Jakke” Rantala ajaa koko ajan sisään sitä, että koitetaan keskittyä vahvasti myös puolustukseen. Nautitaan peitoista ja puolustamisesta. Siinä ollaan menty eteenpäin.

– Tärkeitä teesejä ovat siis peittäminen, puolustus, liike ja pallon liike. Esiinnytään vielä niiden lisäksi raikkaasti, niin eiköhän me harjata kotiin sekin peli, kertoi Markus Kulmala teesejä joilla Koovee kaatuu keskiviikkona.

Keskiviikon liigaottelut:
klo 18.30 Koovee–Classic (Veikkaus TV)
klo 18.30 Tapanilan Erä–TPS
klo 18.30 Indians–Happee

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen
daavid
21/01/2015
Löytyykö tilastonikkareilta faktaa siitä onko joskus kentällä isä kohdannut poikansa tai pelannut samassa jengissä? Siis liigatasolla, Divarista tulee mieleen FoSun Mäkeläinen kera jälkikasvunsa.
Ssv
21/01/2015
Huhtimon Markus pelasi poikapuolensa Roni Laasosen kanssa ssv:ssä. Nyt penkin takana.
Fani, Loviisa
21/01/2015
Huhtimo / Laasonen?
Säbänderus
21/01/2015
Tulisin paikan päälle, mutta en noilla lipun hinnoilla.
Päällikkö
21/01/2015
Säbänderus mee töihin.
Säbänderus
21/01/2015
Menen, huomenna klo 8.
Ja mitä se pikkupomolle kuuluu ?
PÄÄLLIKKÖ
21/01/2015
Eiköhän sinulla, sitten muutama euro ole varaa lipusta maksaa? Ei ne ilmatteeksi niitä seuoroja/joukkueita pyöritä. Jätä joka toinen tuoppi juomatta ja käyt katsomassa kaikiki pelit.
Työtön
21/01/2015
Mies mikä huutaa et koovee on välierissä, classic on p...a. Ei sitten mene tämän ylivoimaisen, suosikkijoukkeen peliin kun liput maksaa liikaa. KERRASSAAN HÄMMENTÄVÄÄ...
S7
21/01/2015
Niin ja lippumaksoi? Huikeat 10€?
Säbänderus
22/01/2015
kaikiki, seuoroja, ... kenenkähän tässä pitäisi jättää tuopit ostamatta, ja olla muita tuomitsematta juopoiksi tai työttömiksi ? FOF !

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.