Divarit

Moninkertainen Suomen mestari ja konkaripakki: ”Kannatan suojalasipakkoa”

15.01.
2015
17 Kommenttia
4
Divarit
SSV:n kokenut puolustaja Timo Toivonen kannattaa suojalasipakkoa salibandyssa. Kuva: Salibandyliiga

SSV:n kokenut Timo Toivonen kannattaa suojalasipakkoa salibandyssa. Kuva: Salibandyliiga

Liigapelaaja Tommi Merto sai eilen pallon silmäänsä Kooveen ja Nokian KrP:n välisessä Salibandyliigan kohtaamisessa. Tapaus herätti jälleen keskustelua suojalasien käytöstä ja siitä pitäisikö niiden käyttö olla määrätty pakolliseksi.

Kantaa otettiin eritoten Pääkallo.fi:n Facebook-sivulla. SSV:n kokeneen puolustajan Timo Toivosen viesti oli ainakin varsin selkeä.

– Lätkässä vedettiin pleksipakko kaikkiin kypäriin ja se oli järkevintä mitä siinä lajissa vähään aikaan tehtiin. Suosittelen samaa sählyyn. Kannatan, kommentoi yhdeksän kertaa Suomen mestaruuden voittanut Toivonen.

Suurin osa kannoista oli vahvasti suojalasien käyttöä puoltavia tai suosittelevia. Divarin LaSB:ia edustava Antti Sihlman oli Toivosen kanssa samoilla linjoilla.

– Juuri tänään treeneissä oli puhetta että olisi hyvä määrätä suojalasipakko kaikille sarjatasoille. Ihan samalla tavalla kuin aikanaan tuli kypäräpakko lätkään, kirjoitti Salibandyliigassa 57 ottelussa esiintynyt Sihlman.

SB-Pro:n päävalmentajalla ja entisellä liigapelaajalla Timo Suonpäällä oli myös yksiselitteinen kanta asiaan.

– Samaa mieltä. Suojalasipakko. Ei tarvita kuin IFF:n jyrähdys. Ja mahdollisimman nopeasti. Vai mitä John Liljelund?

IFF:n pääsihteeri Liljelund vastasi kommenttiin, ja perusteli miksi pakkoa ei ole vielä toistaiseksi määrätty.

– Valitettavasti kaikki säbäihmiset maailmalla (pelaajat, joukkueet, seurat ja liitot) eivät halua nähdä asiaa näin yksinkertaisesti. On pelko, että laji koetaan vaaralliseksi, jos suojalasipakkoa ryhdytään vaatimaan. Yritin ehdottaa kun sääntöjä rukattiin vuonna 2014, että junnuilla pitäisi olla suojalasipakko, mutta siitä tuli vain suositus… Mutta itse olen sitä mieltä että jokainen silmävamma on liikaa ja laseja tulisi käyttää… Aikoinaan junnuissa sovimme joukkueiden valmentajien kesken, että kaikki sarjassa pelaavat junnut käyttävät lasia – ei ongelmia. Näinhän voisi toimia myös muualla, vaikka se ei ihan helppoa ole siirtyä lasien käyttöön. Mutta lupaan yrittää jatkaa vaatimuksiani jatkossakin.

Tommi Merto Ilmoitti eilen Twitterissä, että selviää vammoistaan 100% kuntoon. Tällä kertaa siis selvittiin säikähdyksellä.

Tästä on kyse:
Liigapelaaja sai pallon silmäänsä lähietäisyydeltä – ”Mä en nää mitään”

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen
Mika Hilska
15/01/2015
Elikö kaikki jutussa siteeratut siis tietenkin itse käyttävät pelatessaan suojalaseja? (Paitsi Pi tietysti torjuu häkki päässä.)
suojalasillinen harrastelija
15/01/2015
Ei tarvitse pakottaa. Jokainen järkevä aikuispelaaja osaa hankkia suojalasit ihan itse ja käyttää niitä. Hyvä että junnuille laseja suositellaan, koska aikuisilta mallia ei valitettavasti saa. Maajoukkueelle lasit päähän peleihin?
Juhani Järvenpää
15/01/2015
Jos lähtisi tässä lievän posin kautta ja ilman niin kovasti pelättyä holhousta. Voisiko vaikka vakuutus olla korvaamatta silmävammoja, jos laseja ei ole käytetty?. Jokainen valitsee itse. Luulisi kannustavan käyttöön.
Pelaaja
15/01/2015
Toivon todella, ettei isoin salibandymedia ala rummuttamaan tätä pakolliseksi, koska sehän tiedetään mikä vaikutus medialla on päättäjiin. Jokaisen aikuisen tulee olla kykeneväinen vastaamaan omasta terveydestään ja siihen on annettava myös mahdollisuus. Silmäloukkaantumiset ovat verrattain hyvin harvinaisia. Mielestäni jos tälle linjalle lähdetään, niin samantien olisi sama lyödä pakollisiksi myös polvi- ja nilkkatuet, joita tässä lajissa paukahtelee todella paljon.
Topi Naskali
15/01/2015
Kipsahdin äsken rautakaupan kautta....ostin suojalasit....kokeillaampa osaako silmälasiton henkilö ottaa kuvia suojalasien kanssa!
Ekonomi
15/01/2015
Yhtään näköä ei saa mennä, heti pakolliseksi kaikille jotta uhkarohkeat eivät saa mitään etua. On se kumma kun tämä salibandy porukka ei herää kun peli kovenee
Junnu#8
15/01/2015
Järkeä puhelee Tinde. Ja myös muut artikkelin henkilöt.
Antti S
15/01/2015
Itsekään en pidä liiasta holhouksesta mutta joissain asioissa asenteita on ohjailtava "pakoilla". Esim. aikanaan vastustettiin kovasti turvavyön käyttöpakkoa autoillessa, nykyisin asiaan tuskin kukaan kiinnittää mitään huomiota. Samalla tavalla suojalasipakko tekisi niiden käytöstä ihan normaalin tavan pelikentällä ja todennäköisesti ilman laseja ei enää edes uskaltaisi pelata.

Pelasin muutaman kauden laseilla sen jälkeen kun sain pallon lämäristä kimmokkeen kautta silmään. Jotenkin lasit vaan jäivät yhdellä kaudella pois käytöstä ja sen jälkeen on menty ilman laseja ilman mitään järkevää syytä.

Tuohon "Pelaajan" kommenttiin kommentoin sen verran että tavallaan jokainen on toki vastuussa omasta terveydestään mutta siitä vastaa viimekädessä hoidon myötä yhteiskunta ja veronmaksajat. Tässä kohtaa vammat olisi helppo estää etukäteen eikä sitten jälkikäteen ja kalliisti.

Polvi- ja nilkkatukikommentti on saivartelua, jos oikein seiftiä halutaan pelata niin silloinhan pitäisi kieltää kaikki liikkuminen. Oikeastaan pitäisi kieltää ihan kaikki!

Silmävammojen yleisyydestä en tiedä mitään tilastoa mutta ymmärsin tutun kautta että sählyn ja salibandyn harrastajia tulee viikoittain vastaanotolle pelkästään yhdelle klinikalla. Voisin kuvitella että koko maassa viikottaiset luvut ovat aika korkeat.
jooh
15/01/2015
turhaa jeesustelua, lopettakaa kiitos. antakaa ihmiset tekee mitä ne ite haluaa. 10 vuotta pelannu ilman laseja eikä oo kertaakaa näköön iskeny pallo. ehkä joskus iskee, sitä ei tiiä. en myöskään tiiä yhtään sokeutumistapausta.
muikkukukko
15/01/2015
Suosittelen itse laseja, en vielä laittaisi pakon alle. Jos alkuun saisi kaikki pikkujunnut laseja käyttämään, niin se jäisi hyvin tavaksi jo sitten vanhemmiten. Ehkäisisihän se vammoja hyvin nuo lasit, mutta vielä ei ole tainnu kukaan sokeutua kuitenkaan(?). Itse käytän kun sain yhdella kaudella kerralla pallosta silmille useamman kerran ja lopulta taivuin ostamaan lasiparin silmä mustana. Senkin jälkeen on pari kertaa napsahtanut, mutta ilman mustelmaa. Vielä odottelen ristisidevammaa, mutta en siltikään ole tukia ostellu vaikka useammalta onkin polvi pamahtanut, joten niistä on turha valitella ja verrata suojalasijutuissa.
Juspe
15/01/2015
Käytän laseja. En voisi kuvitellakaan enää pelaavani ilman. Kerran unohdin kotiin, niin hain ja mieluummin myöhästyin pelien alusta vartin kuin pelasin ilman. Ei häiritse pätkääkään, kun tottuu. Ilman muuta pakko. Katsokaa nyt noita kuvia.
Kuoma
15/01/2015
Itsekin kannatan suojalasipakkoa. Miksi täällä julkisesti pakkoa kannattavat pelaajat eivät kuitenkaan itse pelaa suojalaseilla? esim Timo Toivonen?
JiiK
15/01/2015
Lasipakko että vältetään pari mustaa silmää kaudessa? Joopa joo.
Mise
16/01/2015
Suojalasipakko pienemmille junnuille. Aikuispelaajille oma valinta, koska saahan änärissäkin ilman visiiriä pelata.
lasiton
16/01/2015
Lasipakko tulee todennäköisesti reilu 5 vuoden päästä, kun niin moni junnujen läpi lasipakolla pelannut pelaa jo miesten sarjoissa. Varmaan kyseisille ihmisille voi olla jopa outoa pelata ilman.

Tämä, tai sitten sokaistuminen liigatason pelaajalla, joka aiheuttaa vielä isomman haloon. Ongelmana ei ole lasien vaikeuttaminen pelaamiseen vaan yksilön identiteetti. Harvat ovat valmiita tekemään tuota "ensimmäistä askelta" miesten joukkueissa ilman, että lasien pitämiseen olisi erityisempää syytä. Joukkopaine liian kova, vaikka asian voisi ottaa huumorilla.

Pari viikkoa sitten olin kävelemässä joukkueen pukukoppiin. Siinä junnut veti viereisellä kentällä vetoreeniä, eikä maalin takana ollut suojaverkkoa. Siinä sivu"silmällä" katsoin, että ehdin väistää maalin ohi/yli tulevat vedot. No ironisesti yksi lämäri osui maalin vieressä palloahakevan junnun silmään. Lasit lens päästä maahan, junnu nosti lasit, laittoi päähän ja meni takas jonon perälle. Ilman laseja olisi ehkä tullut max musta silmä, tai sitten sokaistuminen. Who knows. Itseäni on tullut pallo kaksi kertaa silmään ja useamman kerran kasseille. Ilman arpia selvinnyt mutta jokainen tapaus sattui aivan helvetisti. Vieläkään en laseja käytä, mutta useita läheltäpititilanteita ja parin viikon loukkaantumisia on tullut livenä nähtyä.

Se on pakko myöntää, että ainakin alkuun Suomi-Ruotsi suojalasit päässä ei näytä kovin katu-uskottavalta. Mutta samaa varmaan sanottiin 50-luvulla lätkäkypäristä ja visiireistä..
S7
16/01/2015
Samalla tavalla holhousta kypäräpakko ja viisiiri pakko ja säärisuojapakko!

"tavallaan jokainen on toki vastuussa omasta terveydestään mutta siitä vastaa viimekädessä hoidon myötä yhteiskunta ja veronmaksajat."

Tässä harvinaisen hyvä pointti!! Tuskinpa vamman sattuessa kovin moni "oma vastuu" lähtee oikeasti omasta pussistaan kaikkia kuluja maksamaan, vaan häntä koipien välissä juostaan yhteiskunnan hoiviin...
Koettu on!
16/01/2015
Suojalasipakko voimaan kaikkiin sarjoihin. Ehkä kukaan ei ole vielä sokeutunut, mutta sekin päivä tulee. Junnupeleissä näkee joskus tilanteita, kun pallo kolahtaa suoraan laseihin. Hetken ihmettelyn jälkeen peliä jatketaan niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Ilman suojalaseja pelaajan osalta peli olisi ohi.

Kyse on vain tottumisesta. Nykyään lasit ovat kevyitä ja sporttisia. Ei ole mitään hyvää selitystä sille, että joku ei voi muka pelata suojalasit silmillä. Enemmän tarvitaan esimerkkiä - Hätöselle ja Saariselle tässä kohtaa isot pisteet!

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.